Solo Napisano 31 Marca 2016 Autor Share Napisano 31 Marca 2016 W poniedziałek będę w stolicy to może gdzieś po drodze znajdę sklep elektroniczny. A czy czegoś takiego nie ma w sklepach z elektryką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 31 Marca 2016 Share Napisano 31 Marca 2016 Spróbuj jescze sklepy ze sprzętem komputerowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VDR Napisano 1 Kwietnia 2016 Share Napisano 1 Kwietnia 2016 Jak wczoraj szukałem to widziałem jakiś sklep w Wawie na Mokotowie. Ja Google "izopropanol 99% Warszawa 1l" i znajdziesz Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 1 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2016 Kupiłem na Allegro, szkoda zachodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 14 Czerwca 2016 Share Napisano 14 Czerwca 2016 Haaa! Czy to by tłumaczyło, że w ostatnio praktykowanym połączeniu farb Tamki ze "złym" domowym X-20 czegoś mi brakowało, a rozcieńczając Gunze Leveling Thinnerem była tak duża różnica w jakości krycia/ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 23 Marca 2017 Share Napisano 23 Marca 2017 Czy ktoś mógłby podać ponownie recepturę na "Domowy X-20A" ? Niestety zniknęła z tego wątku :( PS. Jednocześnie z góry dziękuję za wszelkie uwagi znawców "takie domowe gówno to tylko wylać do kibla, hurr durr powinieneś kupić rozcieńczalnik XYZ za 29,99$ importowany specjalnie z Tajwanu", powstrzymajcie je dla siebie. Chcę przypomnieć sobie recepturę z tego wątku, bo do moich zastosowań działała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 23 Marca 2017 Share Napisano 23 Marca 2017 (edytowane) Czy ktoś mógłby podać ponownie recepturę na "Domowy X-20A" ? … Chcę przypomnieć sobie recepturę z tego wątku, bo do moich zastosowań działała.Nie pamiętam receptury z tego wątku. Od pewnego czasu „produkuję” dla siebie (z niezbyt dużą dokładnością) Izopropanol czysty technicznie 66% Woda demineralizowana/destylowana 33% Modyfikatory Medium zwiększające płynność 2% Opóźniacz 2% i do moich zastosowań działa. Edytowane 23 Marca 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 23 Marca 2017 Share Napisano 23 Marca 2017 O właśnie, to chyba były takie same lub bardzo podobne proporcje. Dzięki! No to chwilka zabawy w małego chemika i lecimy z malowaniem ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hico Napisano 20 Maja 2017 Share Napisano 20 Maja 2017 Zauważyłem ze dodanie koło 30% IPA dodatkowo do Farny tamiya+ X-20A robi dobrą robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 20 Maja 2017 Share Napisano 20 Maja 2017 Tzn jaka?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Maja 2017 Autor Share Napisano 20 Maja 2017 O właśnie, to chyba były takie same lub bardzo podobne proporcje. Dzięki! No to chwilka zabawy w małego chemika i lecimy z malowaniem ;-) Jeśli pytasz o skład domowego Leveling Thinnera który tutaj kiedyś podał Atlis, to jest to zupełnie coś innego niż to co wyżej podano. Ten domowy LT działa znakomicie, dla mnie jest nie do odróżnienia od firmowego LT (mam próbkę, sporo testowałem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hico Napisano 20 Maja 2017 Share Napisano 20 Maja 2017 Tzn jaka?? Rozrabiasz farbkę tak jak zawsze do areo i dodadajesz 30% jeszcze IPA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 20 Maja 2017 Share Napisano 20 Maja 2017 I co sie dzieje po dodaniu tego ipa?? Lepiej kryje dłużej schnie mniej/ więcej sie rozlewa dłużej schnie?? Bo nie kumam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hico Napisano 20 Maja 2017 Share Napisano 20 Maja 2017 I co sie dzieje po dodaniu tego ipa?? Lepiej kryje dłużej schnie mniej/ więcej sie rozlewa dłużej schnie?? Bo nie kumam Lepiej kryje, bardziej cienką i równą warstwą, schnie podobnie , może szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 22 Maja 2017 Share Napisano 22 Maja 2017 O właśnie, to chyba były takie same lub bardzo podobne proporcje. …Jeśli pytasz o skład domowego Leveling Thinnera który tutaj kiedyś podał Atlis, to jest to zupełnie coś innego niż to co wyżej podano.A tajemnice są tu komuś potrzebne?…Ten domowy LT działa znakomicie, dla mnie jest nie do odróżnienia od firmowego LT … Tym bardziej się podziel wiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 22 Maja 2017 Autor Share Napisano 22 Maja 2017 To autorska receptura Atlisa, spytam go czy zgodzi się na jej opublikowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 22 Maja 2017 Share Napisano 22 Maja 2017 Jeśli pytasz o skład domowego Leveling Thinnera który tutaj kiedyś podał Atlis, to jest to zupełnie coś innego niż to co wyżej podano. Skoro go podał na forum to chyba się zgodził na publikację, co nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 22 Maja 2017 Autor Share Napisano 22 Maja 2017 Skoro podał to po co pytacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 22 Maja 2017 Share Napisano 22 Maja 2017 A po nic, mądralo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 22 Maja 2017 Autor Share Napisano 22 Maja 2017 Ok, Atlis się zgodził. Tak więc: Atlis Leveling Thinner (ATL): Receptura na 100 ml: 1. alkohol diacetonowy - 8 ml 2. alkohol izopropylowy - 28 ml 3. alkohol izobutylowy - 28 ml 4. izopropyloaceton - 28 ml 5. glikol butylowy - 8 ml X-20A: Receptura na 100 ml: 1. woda - 55 ml 2. 2-butanol - 20 ml 3. n-propanol - 15 ml 4. 3-methyl-3-methoxy-butanol - 10 ml Jakby ktoś szukał gdzie to kupić, to tu macie gotowe wszystko dla ATL: alkohol diacetonowy (w menu Alkohole): http://chemik.aip.pl/ alkohol izopropylowy: http://allegro.pl/izopropanol-alkohol-izopropylowy-ipa-1l-ag-1000ml-i4823627543.html alkohol izobutylowy: http://www.warchem.pl/pl/p/IZOBUTYLOWY-ALKOHOL-CZ-op.-1-L/3612 izopropyloaceton: http://www.warchem.pl/pl/p/IZOPROPYLOACETON-CZ-op.-1-L/3623 glikol butylowy: http://www.warchem.pl/pl/p/GLIKOL-BUTYLOWY-CZ-op.-250-ml/3518 Nie biorę odpowiedzialności jak komuś coś w twarz wybuchnie, albo jak mu o 6:00 rano ABW wejdzie z drzwiami na kwadrat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 22 Maja 2017 Share Napisano 22 Maja 2017 Nazwa atl do zastrzeżenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 23 Maja 2017 Share Napisano 23 Maja 2017 To autorska receptura Atlisa, spytam go czy zgodzi się na jej opublikowanie.Dziękuję!Ok, Atlis się zgodził.Tak więc: … Prosze przekaż podziękowania koledze Atlisowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikun Napisano 25 Sierpnia 2020 Share Napisano 25 Sierpnia 2020 Ja używam czystego IPA, nigdy nie mam z nim problemów. Farbki bardzo dobrze się rozcieńczając. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 25 Sierpnia 2020 Share Napisano 25 Sierpnia 2020 6 godzin temu, dzikun napisał: Ja używam czystego IPA, nigdy nie mam z nim problemów. Farbki bardzo dobrze się rozcieńczając. Czysty IPA szybko paruje, co zdecydowanie zmniejsza efekt "self levelling". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi