barszczo Napisano 15 Maja 2016 Share Napisano 15 Maja 2016 Klasa 1 - Samoloty i śmigłowce Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Specjalna 5 - najlepsza praca w klasach 1,2,3,4,5 zbudowana w oparciu o model Tamiya 28 Lipca 1970 roku kończy się historia pewnego samolotu: A-1H Skyraider , o numerze 135263 i nazwie własnej "Miss Kate". Major P.B.Lee trafiony przez artylerię przeciwlotniczą nad przełęczą Ban Karai zmuszony jest opuścić samolot niedaleko laotańskiej granicy. Rok wcześniej samolot ma innego właściciela, jest nim dowódca 56 Skrzydła Operacji Specjalnych pułkownik Richard White który na cześć swojej żony nazwał swój osobisty samolot "Miss Eileen". I właśnie model tego samolotu chcę wykonać jako drugi projekt w letnim konkursie. Podstawa to model A-1H Skyraider firmy Tamiya wzbogacony o blaszkę i maskę Eduarda. Wykorzystam też kalkomanie z zestawu Revella. Na początek wedle zaleceń inbox: A tak ma wyglądać: I jeszcze jedno zdjęcie na którym widać po lewej stronie właściciela pułkownika Richarda White'a, po prawej jego bocznego majora Walta Davisa, a w środku syn pułkownika, porucznik Richard White, Jr. Samolot stacjonował w bazie Naknon Phanom (NKP) w Tajlandii. Tu już nie będzie takiego tempa jak Messerem. Na początek czeka mnie mała rzeźba w kokpicie, samolot był wyposażony w system ratunkowy Yankee którego w modelu nie uwzględniono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 16 Maja 2016 Share Napisano 16 Maja 2016 Zapowiada się fajnie. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 16 Maja 2016 Share Napisano 16 Maja 2016 Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 16 Maja 2016 Share Napisano 16 Maja 2016 Czekam na postępy i życzę powodzenia w konkursie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 16 Maja 2016 Share Napisano 16 Maja 2016 Zasiadam i kibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Maja 2016 Share Napisano 16 Maja 2016 Chyba najbrzydszy amerykański samolot ze śmigłem jaki znam, ale model z tego może być niezły. Fajny wybór kamuflażu, bardzo mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 16 Maja 2016 Share Napisano 16 Maja 2016 Chyba najbrzydszy amerykański samolot ze śmigłem jaki znam, ale model z tego może być niezły.Fajny wybór kamuflażu, bardzo mi się podoba. Gust jest jak D... podzielony. Thunderbolt się nie podoba, Skyraider też nie... A mi się oba baaaardzo podobają - KIBICUJĘ. PS. Jeden lubi ryby, a inny córki rybaka... Ja zdecydowanie wybieram córki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Maja 2016 Share Napisano 16 Maja 2016 Jak widzę bardzo musi boleć że komuś coś się podoba albo nie podoba, że aż musiałeś o tym napisać. No niestety, musisz z tym żyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 16 Maja 2016 Share Napisano 16 Maja 2016 Mi się podoba - dobry temat na konkurs. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 16 Maja 2016 Share Napisano 16 Maja 2016 Chyba najbrzydszy amerykański samolot ze śmigłem jaki znam eeee.... do Tradewinda mu sporo brakuje Siadam i paczam co się wykluje bo mimo że staruszek to w Wietnamie siał postrach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 17 Maja 2016 Autor Share Napisano 17 Maja 2016 Dziękuje wszystkim za dobre słowo, zdaje się że wstrzeliłem się z tematem. Ale kawał modelu to będzie, pierwsze wycinanki już za mną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 18 Maja 2016 Share Napisano 18 Maja 2016 Dziękuje wszystkim za dobre słowo, zdaje się że wstrzeliłem się z tematem. Ale kawał modelu to będzie, pierwsze wycinanki już za mną. Dajesz fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 19 Maja 2016 Autor Share Napisano 19 Maja 2016 No to jedziemy, a właściwie lecimy. Zestawowy kokpit jest całkiem znośny. Parę blaszek, dobre malowanie i powinno być ok. zwłaszcza że i tak niewiele będzie widać: Na tylnej ściance ulubieńcy modelarzy czyli ślady po wypychaczach, poprawione tylko górne, dolnych nie będzie widać, zagłówek usunięty: I wspomniane wyżej blaszki na miejscu: Dłuższą chwilę zastanawiałem się nad pedałami do których są blaszkowe zamienniki. Trzeba by było je usunąć ze ścianki lub ułatwiając sobie życie uciąć całą ściankę razem z pedałami. Biorąc pod uwagę to że oryginały nie wyglądają najgorzej i praktycznie nie będzie ich widać, decyzja była jedna - zostają. Następny krok: wyciąłem połówki kadłuba i zająłem się ich częścią kokpitową. Na początek szybki ruch dotyczący szyn po których przesuwała się owiewka. To te dwie wygięte plastikowe linie przy brzegu kokpitu: Powinny wyglądać tak: To te chromowane rurki po obu stronach, są umieszczone wyżej i wystają ponad obrys kokpitu. Zestawowe pójdą pod nóż. Przy okazji, tak wygląda fotel zestawu ratunkowego Yankee, coś takiego muszę wydłubać. Niezła jest też lampka po lewej stronie fotela . Teraz kminię nad kolorem kokpitu, co czarne to czarne, a reszta szara tylko jaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 19 Maja 2016 Share Napisano 19 Maja 2016 Z kolorem kokpitu to startuj od jakiegoś neutral grey i rozjaśniaj bądź przyciemniaj w razie potrzeby. A lampa prima sort - jakoś w nocy mapy czytać trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 19 Maja 2016 Autor Share Napisano 19 Maja 2016 Usunąłem pseudo-szyny z kokpitu i podkleiłem blaszki z Edkowego zestawu: No i jeszcze to co kocham w niektórych modelach: anteny i wszelaki badziew na linii łączenia połówek kadłuba: Ani to dobrze skleić, ani obrobić później. Wszystko idzie pod nóż , będę się ratował zestawem Quickboosta 48495. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 Maja 2016 Autor Share Napisano 22 Maja 2016 Wiosennie, leniwie, powoli do przodu. Wydziergałem wczoraj fotel, dziś wraz z elementami kokpitu dostał grunt, potem co czarne na czarno: Następnie kokpit dostał szarą szarość w odcieniu podpatrzonym w instrukcji hobbyszefa: Na sucho miejsce pracy pilota wygląda tak: I troszkę zużycia i brudu na podłogę: Teraz malowanki z pędzla: panele boczne i fotel. No i blaszkowa tablicę trzeba wydłubać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 23 Maja 2016 Autor Share Napisano 23 Maja 2016 Dziś skromnie bo z czasem było krucho, ale na jutro plany ambitne. Kadłub tymczasem zamknięty, kokpitu za wiele nie widać: Pozdrawiam zaglądaczy do mego nibywarsztatu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 25 Maja 2016 Autor Share Napisano 25 Maja 2016 Pomimo chęci i ambitnych planów, dziś tylko maleńki krok do przodu: wycięte, obrobione i wpasowane drobiazgi przy komorach podwozia: oblaszkowane wnęki: i takie tam pierdółki na początek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 26 Maja 2016 Autor Share Napisano 26 Maja 2016 Postanowiłem trochę przerobić siłowniki zamykające osłony wnęk podwozia. Po prawej widzicie rozwiązanie fabryczne, po lewej element przygotowany na montaż fragmentu igły: Przygotowałem sobie też całość na jutrzejsze malowanki. Będzie można zamknąć skrzydło: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 28 Maja 2016 Autor Share Napisano 28 Maja 2016 Wczorajsze prace z wnękami: Na chwilę obecną skrzydło sklejone czeka na obróbkę i montaż z kadłubem w całość. Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 31 Maja 2016 Autor Share Napisano 31 Maja 2016 Zakończyłem dopiero wczoraj boję z wnękami, tak to wygląda na gotowo: Nie udało mi się jeszcze połączyć skrzydeł z kadłubem niestety, może dziś. Zamówiłem też Quickboostowe anteny o których wspominałem i pylony wyglądające lepiej od fabrycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 31 Maja 2016 Share Napisano 31 Maja 2016 Idziesz jak burza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 1 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2016 Idziesz jak burza Nie tym razem i nie z tym modelem . A na poważnie, spasowanie modelu jest delikatnie mówiąc średnie, trzeba nieźle popracować aby wszystko ładnie wyciągnąć. Nie obeszło się bez szpachli, jakby nie patrzeć model jest na rynku już osiemnaście lat. Ostatecznie skrzydła zostały połączone z kadłubem i wreszcie widać coś co przypomina Skyraidera: Przygotowałem sobie też do malowanek cały zespół napędowy: Trochę zabawy czeka mnie przy silniku, trzeba będzie wydziergać przewody do świec zapłonowych które są dość widoczne w oryginale. Dotarły też oczekiwane żywice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 2 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2016 Dziś naprawdę niewiele. Niecała godzina roboty i wyszło to: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 2 Czerwca 2016 Share Napisano 2 Czerwca 2016 Tak patrzę na tę kabinkę: w ogóle nie pomalowałeś przycisków, czy mi się wydaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi