cooper69 Napisano 30 Stycznia 2017 Share Napisano 30 Stycznia 2017 Za 300 zł jedyny rozsądny zakup u nas w Polsce to H&S Ultra.Znakomity sprzęt i wielu modelarzy nim piękne modele potrafi zrobić. Kup, nie pożałujesz. Ultra jest... normalna. Ani świetna, ani zła. Zachwyty wynikają z tego, że jak się ktoś z taniego badziewia przesiądzie to czuje różnice plus z tego, że jak już wydasz trochę pieniędzy to wstyd być niezadowolonym... Ja polecam albo dozbierać jeszcze troszkę i kupić np. Procon Boy 270 (dysza 0,2) 289 (dysza 0,3) np. w Japonii albo polować na likwidacje warsztatów i kupić używany markowy aero z regulacją skoku igły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 30 Stycznia 2017 Share Napisano 30 Stycznia 2017 a Procon PS-267 lub hs silverline solo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 30 Stycznia 2017 Share Napisano 30 Stycznia 2017 Lepsza nowa Ultra niż używane nie wiadomo co, które potem trzeba będzie doczyszczać, wymieniać rozepchaną dyszę i zagiętą iglicę (czyli dopłacać) i potem i tak sprzedać. Niektórzy mają takie doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 30 Stycznia 2017 Share Napisano 30 Stycznia 2017 Ultra właśnie odpadła, doczytałem że nie ma regulacji skoku iglicy :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Stycznia 2017 Share Napisano 30 Stycznia 2017 Dobry aerograf z regulacją skoku iglicy (a raczej blokadą tego skoku) będzie Ci trudno znaleźć za 300 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 30 Stycznia 2017 Share Napisano 30 Stycznia 2017 Ultra jest... normalna. Ani świetna, ani zła. Z tą wypowiedzią zgadzam się całkowicie. Czytając o ultrze, że to super sprzęt, przypomina mi się sąsiad który przez godzinę zachwalał swojego matiza którego kupił po fiacie 126. Mam evolution, czyli sprzęt lepszy od ultry, ale nie napiszę, że jest bardzo dobry, bo brakuje mu chociażby regulacji wielkości przepływu powietrza, która jest dopiero w modelu Infinity. Do evoltion musiałem dokupić zawór regulacyjny. Ponadto (może wydziwiam) ale nie bardzo mi pasuje układ dysz 0,2 - 0,4 mm. Przez dyszę 0,2 niektóre metalizery nie chcą przechodzić, przez dyszę 0,4 trudno o precyzję. Z tego względu dalej często sięgam po chińczyka z dyszą 0,3, która moim zdaniem jest bardziej poręczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Stycznia 2017 Share Napisano 30 Stycznia 2017 bo brakuje mu chociażby regulacji wielkości przepływu powietrza,która jest dopiero w modelu Infinity Dość interesujące. Możesz wskazać gdzie ta regulacja przepływu powietrza znajduje się w Infinity? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skarga Napisano 30 Stycznia 2017 Share Napisano 30 Stycznia 2017 To trzeba zrobić regulacje skoku igły do Ultry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 30 Stycznia 2017 Share Napisano 30 Stycznia 2017 To trzeba zrobić regulacje skoku igły do Ultry... Jakaś podpowiedź? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skarga Napisano 30 Stycznia 2017 Share Napisano 30 Stycznia 2017 EEEeeeee ale co tu podpowiadać??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 30 Stycznia 2017 Share Napisano 30 Stycznia 2017 Zgadzam się. Dysza 0.3 jest najbardziej uniwersalna. Posiadam obecnie Tamiya HG II z dyszą 0.3 i Procon Boy PS-270 z dyszą 0.2. Jest jeszcze "problem" reakcji spustu H&S - jedni go za to lubią inni szybko sprzedają. Acha. Jeszcze w sprawie "sławnych" uszczelek stawianych za koronny argument przez niektórych - ani Tamiya ani Procon nie ma ŻADNYCH uszczelek przy dyszy (po prostu nie potrzebują). PS. Da się kupić NOWY aerograf z regulacją skoku igły (np. niechciany prezent) w kwocie 300 zł. Trzeba tylko cierpliwie polować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 30 Stycznia 2017 Share Napisano 30 Stycznia 2017 Dość interesujące.Możesz wskazać gdzie ta regulacja przepływu powietrza znajduje się w Infinity? Nie mogę. Pisałem z pamięci i pomyliłem aero. To Paasche mi pokazywali w Fine-Art z regulacją przepływu. Co jednak jeszcze gorzej świadczy o firmie H&S, że nawet do najdroższego modelu trzeba regulator za 150 zł dokupić, nie wspominając o głupim dekielku na zbiorniczek, którego też nie ma w komplecie z aero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skarga Napisano 30 Stycznia 2017 Share Napisano 30 Stycznia 2017 Zgadzam się. Jest jeszcze "problem" reakcji spustu H&S - jedni go za to lubią inni szybko sprzedają. . Na czym polega? że nawet do najdroższego modelu trzeba regulator za 150 zł dokupić, I jeszcze jedno nieeleganckie pytanie, po co komu ten regulator przy aerografie? Nie wystarczy na kompresorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Stycznia 2017 Share Napisano 30 Stycznia 2017 Co jednak jeszcze gorzej świadczy o firmie H&S, że nawet do najdroższego modelu trzeba regulator za 150 zł dokupić, nie wspominając o głupim dekielku na zbiorniczek, którego też nie ma w komplecie z aero. No to idąc tym tropem trzeba powiedzieć że jak najgorzej świadczy o Iwacie CM-C Plus to, że w swoim topowym aerografie nie dała czegoś tak potrzebnego i prostego, jak długopisowa pamięć regulacji skoku iglicy.... Że o braku wymiennych zbiorniczków na farbę nie wspomnę, czy o dodatkowym zestawie iglicy i dyszy z większym kalibrem, co w topowych zestawach H&S jest standardem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Stycznia 2017 Share Napisano 30 Stycznia 2017 Długopisowa pamięć blokady wysunięcia iglicy, jak i sama blokada, to po prostu bardzo wygodne narzędzia poprawiające komfort pracy. Bez nich można naturalnie osiągnąć takie same efekty jak z nimi, tylko że z nimi jest po prostu i zwyczajnie wygodniej. Ale nie jest to coś niezbędnego do osiągnięcia jakiś konkretnych modelarskich efektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 30 Stycznia 2017 Share Napisano 30 Stycznia 2017 I jeszcze jedno nieeleganckie pytanie, po co komu ten regulator przy aerografie? Nie wystarczy na kompresorze? Nie wiem jaki masz kompresor. Ja mam AS-186 i on ma tylko regulator ciśnienia, a to są 2 związane ze sobą, ale jednak różne parametry. Regulatorem przepływu, jest spust w aero, ale nie lubię lakierować przy spuście naciśniętym np. 0,1 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 30 Stycznia 2017 Share Napisano 30 Stycznia 2017 skoro już radzę sobie samym spustem, to po co mi takie gadżety... Pewnie po nic. Po prostu nie robisz naprawdę precyzyjnych malowań. W przeciwnym wypadku taka 'pamięć' to skarb. Ułatwiający dobry efekt, nie że bez tego się nie da. O Evolution można też np. powiedzieć, że jest świetną opcją, bo pozwala na stopniowy upgrade do najwyższego poziomu firmy. Kwestia co chce się powiedzieć ;). Wg mnie, gdy budżet ograniczony warto poumawiać się z ludźmi i popróbować różne marki. Zobaczyć, która 'leży', a która przeciwnie. W dużym mieście to powinno być wykonalne. Można też spróbować dogadać się w temacie przy okazji jakiejś imprezy modelarskiej. I, jak zawsze, nie liczyć na to, że z nowym aerografem jakość uzyskiwanych efektów nagle się poprawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 30 Stycznia 2017 Share Napisano 30 Stycznia 2017 Ok poszukiwania zawęziłem, mam na oku Paasche Talon 0.38 i Procona TS-267 0.2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 30 Stycznia 2017 Share Napisano 30 Stycznia 2017 Możesz też zerknąć na SAGOLA XTECH 300 0.3 lub XTECH 200 z dyszą 0,2 cena to coś w okolicach 400zł ale można od czasu do czasu trafić na promocję i kupić ten sprzęt za 329zł. Jak wszystko nie jest bez wad podstawowa to jego dość specyficzna budowa i przed zakupem warto sprawdzić jak leży w dłoni głównie chodzi o spust który jest bardzo blisko zbiorniczka. Tu znajdziesz mini test: viewtopic.php?f=198&t=52655 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skarga Napisano 30 Stycznia 2017 Share Napisano 30 Stycznia 2017 Marak, Regulator ciśnienia ... i wystarczy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 30 Stycznia 2017 Share Napisano 30 Stycznia 2017 Marak, Regulator ciśnienia ... i wystarczy! Jeśli Tobie wystarczy, to OK. Przecież nie każę Ci stosować. Dla mnie to przepływ to podstawa regulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 30 Stycznia 2017 Share Napisano 30 Stycznia 2017 To chyba kurs dolara jest winien, ale paashe jest duużo droższy niż pamiętam. Wg mnie w stosunku do konkurencji obecnie za drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skarga Napisano 30 Stycznia 2017 Share Napisano 30 Stycznia 2017 Jeśli Tobie wystarczy, to OK. Przecież nie każę Ci stosować. Dla mnie to przepływ to podstawa regulacji. Wszystko się zgadza, poza tym, że kilka postów wyżej twierdzisz nawet do najdroższego modelu trzeba regulator za 150 zł dokupić.To chyba jednak nie trzeba? Cyba że ktoś nie potrafi posłużyć się reduktorem na kompresorze I jeszcze jedno to są 2 związane ze sobą, ale jednak różne parametry. Bardzo przepraszam, rozróżniam te dwa parametry ale różnicy w działaniu urządzenia na aerografie i kompresorze jakoś nie dostrzegam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 30 Stycznia 2017 Share Napisano 30 Stycznia 2017 Zdecydowałem się na Paasche TG Talon. Dziękuję wszystkim za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skarga Napisano 30 Stycznia 2017 Share Napisano 30 Stycznia 2017 czy ktoś używa Aerograf Badger Renegade "VELOCITY"? Z opisu na www.fine-art.com.pl : "Dzięki dyszy 0,21mm możliwe jest uzysklanie linii włosa. .... W zestawie jest doadakowa końcówka dyszy do robienia ultra cienkich linii," Ile w tym prawdy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi