milczacy Napisano 25 Czerwca 2018 Share Napisano 25 Czerwca 2018 Bardzo treściwy artykuł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 25 Czerwca 2018 Share Napisano 25 Czerwca 2018 Żaden "artykuł", tylko następna spiskowa teoria na podstawie "własnego dochodzenia", jakich wiele ostatnio na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 25 Czerwca 2018 Share Napisano 25 Czerwca 2018 A czy ktoś miał do czynienia z tym: Tamiya 74537 Spray-Work HG Airbrush - w/Integrated Cup ? Miałem wersję z odkręcanym zbiorniczkiem i dyszą 0.3 (która z perspektywy czasu jest optymalna do pracy ze wszystkim). Żałuję, że sprzedałem. Części do Proconów będą Ci tak potrzebne jak olej napędowy do hybrydowych Lexusów... Lepiej bym tego nie ujął. Tak czy inaczej jakbyś rzucał aerografem o podłogę lub wykorzystywał igłę do robienia otworów (innej przyczynę uszkodzenia ciężko mi sobie wyobrazić) części w Polsce są dostępne w M-zone (Procon) i Hobby 2000 (Tamiya). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 25 Czerwca 2018 Share Napisano 25 Czerwca 2018 Po analizie wstępnie wybrałem: PS- 274 Mr. Procon Boy Double Action (0.3 mm) , dobry wybór?. Albo ten Mr.Hobby PS-290 Mr. Procon Boy LWA Trigger Type (0.5 mm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 25 Czerwca 2018 Share Napisano 25 Czerwca 2018 274 tak 274 + 290 tak 290 tylko jeśli masz też inny aerograf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 11 Listopada 2018 Share Napisano 11 Listopada 2018 Czy do Mr Procon Boy LWA Trigger PS-290 są dostępne części zamienne w Polsce ?. Dziękuję wszystkim za rady, zdecydowałem się na PS-290. Myślę, że do skali 1:32 i 1:24 będzie odpowiedni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 11 Listopada 2018 Share Napisano 11 Listopada 2018 Są w m-zone.pl i gunxe.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 12 Listopada 2018 Share Napisano 12 Listopada 2018 (edytowane) 6 godzin temu, kozi84 napisał: Czy do Mr Procon Boy LWA Trigger PS-290 są dostępne części zamienne w Polsce ?. Dziękuję wszystkim za rady, zdecydowałem się na PS-290. Myślę, że do skali 1:32 i 1:24 będzie odpowiedni. Części zamienne do PS-290 nie będą Ci potrzebne... Ale tak jak pisze karambolis, są w m-zone. Edytowane 12 Listopada 2018 przez mbrnnr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 12 Listopada 2018 Share Napisano 12 Listopada 2018 Używam od pewnego czasu 290 . I takie wstępne wrażenie , że jest aero wybitnie do prac "wielkopowierzchniowych". Jego zaletą jest "przepuszczalność" . "500" podkład bez problemu. Ale mi się zdaje ( albo po prostu nie umiem ) że marmurku tym nie zrobię. Mam zresztą jakieś inne aero do tego . Pytanie do bardziej zaawansowanych użytkowników: czy stosujecie się do zaleceń z instrukcji w kwestii ciśnienia i odległości przy fancupie? Czyli 10 - 20 cm i 30- 40 psi? Jakoś nie nie jestem pewien , czy nie za daleko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 12 Listopada 2018 Share Napisano 12 Listopada 2018 4 minuty temu, golf czarny napisał: Ale mi się zdaje ( albo po prostu nie umiem ) że marmurku tym nie zrobię. No nie zrobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 12 Listopada 2018 Share Napisano 12 Listopada 2018 PS-290 jest zdecydowanie tylko do takich prac. Do marmurków nawet by mi nie przyszło do głowy go użyć (co innego PS-275), chyba, że do czegoś takiego jak to (Bayin Wu tam używa PS-290, warto obejrzeć): Co do ciśnienia i odległości - do 10cm tak, więcej nie. Ciśnienie do 20PSI, ale raczej mniej. Najlepiej sprawdzić, szczególnie przy używaniu głowicy do owalnej plamki, jej kształt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 12 Listopada 2018 Share Napisano 12 Listopada 2018 7 minut temu, golf czarny napisał: czy stosujecie się do zaleceń z instrukcji w kwestii ciśnienia i odległości przy fancupie? Czyli 10 - 20 cm i 30- 40 psi? Jakoś nie nie jestem pewien , czy nie za daleko? Pamiętaj, że dysza 0,5 to już jest taka, że później to już są chyba tylko samochodowe... Naturalne więc, że nie używa się tego tak, jak aerografu z dyszą 0,2 czy nawet 0,3. Ilość powietrza, a co za tym idzie - ilość farby, wymusza niejako większe ciśnienie i oczywiście wtedy też odległość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 12 Listopada 2018 Share Napisano 12 Listopada 2018 (edytowane) Średnica to jedno, kształt drugie. H&S przecież robi 0,6mm i można ją wsadzić nawet do Ultry. Paul Budzik do podkładów sugeruje bodajże RG-3 i 0,8mm - do 1/32 nawet to rozumiem. Edytowane 12 Listopada 2018 przez mbrnnr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 12 Listopada 2018 Share Napisano 12 Listopada 2018 (edytowane) 10 godzin temu, Mariucha napisał: Pamiętaj, że dysza 0,5 to już jest taka, że później to już są chyba tylko samochodowe... Naturalne więc, że nie używa się tego tak, jak aerografu z dyszą 0,2 czy nawet 0,3. Ilość powietrza, a co za tym idzie - ilość farby, wymusza niejako większe ciśnienie i oczywiście wtedy też odległość. Czyli robić jak w instrukcji. No to się będę uczył bo GX ueno bl wychodził średnio. Co do ilości farby to jest ona zatrważająca. Oczywiście można malować na skręconym ale i tak "pali jak smok" ale też przecież dużo pokrywa. Ja mam 0,2 dwa oprócz tego "pistoletu" ale odczuwam pewien niepokój nabywczy w kwestii 0,3 . Nie wiem. Może powinien wyluzować... Okrągła to normalnie od 1 mm Ok spróbuję do 10 cm. Edytowane 12 Listopada 2018 przez golf czarny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 12 Listopada 2018 Share Napisano 12 Listopada 2018 0,3mm to podstawowy aerograf, jaki trzeba mieć. Ja mam cztery... Jaki masz problem z PS-290 i Ueno Black? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 12 Listopada 2018 Share Napisano 12 Listopada 2018 (edytowane) Wiesz, dokładnie kwestie związane z odległościami i ciśnieniem i tak okazują sie "w praniu" .Te podane mogą służyć jedynie za punkt wyjścia, a przy użyciu możesz oczywiście wprowadzać jakieś zmiany. Ja zdecydowałem się kiedyś na PS274 z 0,3 i absolutnie nie narzekam. Podkład w 1:48 czy detale - o ile potrafię bez najmniejszego problemu. Uważam, że to świetna dysza uniwersalna, gdy nie ma się dwóch, czy trzech różnych aerografów. Edytowane 12 Listopada 2018 przez Mariucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 12 Listopada 2018 Share Napisano 12 Listopada 2018 4 godziny temu, mbrnnr napisał: 0,3mm to podstawowy aerograf, jaki trzeba mieć. Ja mam cztery... Jaki masz problem z PS-290 i Ueno Black? Prozaiczny. Pomarańcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 12 Listopada 2018 Share Napisano 12 Listopada 2018 Pomarańcza jest normalna przy malowaniu połyskiem. Ale pokaż może jak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 12 Listopada 2018 Share Napisano 12 Listopada 2018 4 minuty temu, mbrnnr napisał: Pomarańcza jest normalna przy malowaniu połyskiem. Bo ja wiem?... Wydaje mi się, że jest to zazwyczaj efekt zbyt gęstej farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 12 Listopada 2018 Share Napisano 12 Listopada 2018 Że by to było takie proste jak wszytko o czym wiesz jak działa w teorii... golf, dawaj fotki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 12 Listopada 2018 Share Napisano 12 Listopada 2018 Ja mam też problem pomarańczy. Farby Gunze, rozcieńczalnik Gunze, stosunek 1:3 (farba:rozcieńczalnik of coz), aerek 289-ka (0,3) i też mam często pomarańczkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 12 Listopada 2018 Share Napisano 12 Listopada 2018 Zdjęcia panowie. Zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 12 Listopada 2018 Share Napisano 12 Listopada 2018 3 minuty temu, mbrnnr napisał: Że by to było takie proste jak wszytko o czym wiesz jak działa w teorii... Jasne, dlatego napisałem, że zazwyczaj. A może to być np istniejąca już niekiedy skórka na powierzchni plastiku, to też się zdarza. Może też powstać na podkładzie, który nie jest błyszczący i tak tego nie widać, itd, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 12 Listopada 2018 Share Napisano 12 Listopada 2018 2 minuty temu, mbrnnr napisał: Zdjęcia panowie. Zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 12 Listopada 2018 Share Napisano 12 Listopada 2018 (edytowane) @Mariucha - z tym trudno się nie zgodzić. @Thalgonis - ale to jest podkład, MFS1500? Czy już farba? Edytowane 12 Listopada 2018 przez mbrnnr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi