Skocz do zawartości

Chemia

MrBat

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze jedno - wydaje mi się, że przy pomocy tylko fixera i pigmentu nie da się zrobić 'błotka'. Czy mam rację?

Błoto to się da zrobić, ale jeżeli tak można napisać to jednowymiarowe ( po prostu zabrudzenie błotem pojazdu, a nie kupę błota)

Mierzu - dzięki, masz rację

W przyszłości musimy bardziej precyzyjnie pisać, oszczędzimy wtedy czas i energię.

Ja myślałem o błotku ‘3D’ i o etykiecie mówiąc o opakowaniu a cloner16 pewnie o błotku ‘2D’ i o nakrętce

• 3 weeks later...

Dzisiaj te wszystkie zmiękczacze doprowadziły mnie do szewskiej pasji!! Używam Agamy i mr.setter`a Najpierw adhesol wogóle nie działa kalki się świecą później setter i hypersol też swoich zadań nie spełniają a na dokładkę miałem kalki Academy. Nigdy nie lubiłem tego etapu budowy modelu ale od dziś go nienawidzę wprost.

Kalki Academy dobrze zmiękcza 10 kilogramów trotylu. A jeżeli chcemy zachować model, to pędzelkiem ostrożnie nakładać dokładnie na kalkę zmywacz wamodu - wyjechanie poza kalkę = zgon farby.

Możecie mi powiedzieć czym różnią się farby gloss, flat i matt? Połyskiem?

Czy da się jakoś sprawić by model nie świecił się po malowaniu?

Szukałem w wszystkich postach z tego tematu i nie znalazłem niestety :(

Gloss to błyszczący

Flat i matt to w zasadzie to samo - matowy.

Jeszcze jest satin - półmat (satynowy).

Najlepszy sposób na zmatowienie modelu, to po prostu pomalować go bezbarwnym matowym lakierem.

Witam , mam takie pytanko, czy używaliście washa firmy mig ? Zastanawiam się nad jego kupnem i nie wiem czy nada się do modeli samolotów .

Używałem, ale osobiście wolę chyba robić samemu z farb olejnych. Ot taki gadżet dla leniwych.

Pytanie - tu zadam , bo zwiazane z farbami.

Ogladam sobie te filmiki azjatow :

http://www.youtube.com/watch?v=XIxD8DLTkjA&feature=related

I zastanawia mnie jedno - jak koles klei te malowane elementy ?

Jak ja sklejam juz pomalowane elementy , to ciezko je ze soba polaczyc ,a farba sie marszczy. Efekt kleju Gunze ? Czy oczyszcza miejsca w ktorych zapodaje klej koles ?

I zastanawia mnie jedno - jak koles klei te malowane elementy ?

Ja bardzo często kleję pomalowane części. Moim zdaniem jeżeli kleju używa się w małych ilościach to można tak kleić bez pozostawiania śladów. Najlepiej takie właśnie elementy klei się Tamiya Thin Cement, który rozpuszcza wszystko łącznie z farbą, a po nabyciu pewnej wprawy klei się rzeczywście tylko to co chcemy. Dobre są też lemonki czyli Wamod Lemon, Gunze Limone czy Microscale Weld. Do klejenia części fototrawionych to CA albo CA gel a bardzo drobne można kleić lakierami bezbarwymi.

Mnie natomiast fascynuje jak on to maluje tak, że maluje tylko to co chce. Mnie się zawsze udaje malować to co mam pomalować wraz z szeroką okolicą

Fajne pedzle uzywaja na tych filmikach. W polsce takich nie widzialem -sklepy,net. Jakby jeden pojedyczny dosyc twardy wlos. W ogole fajne gadzety maja , a na niektorych filmikach jest pokazane cos wiecej oprocz zaplecza i sklepy maja prze-fachowe. Szkoda , ze w polsce takich nie mamy

A ten klej Tamiyi- cement cos tam , to ten z zielona zakretka ? Ktory naklada sie po zlaczeniu elementow , wnika w szczeliny i latwo sie go pozbyc z modelu ?

A ten klej Tamiyi- cement cos tam , to ten z zielona zakretka ? Ktory naklada sie po zlaczeniu elementow , wnika w szczeliny i latwo sie go pozbyc z modelu ?

Tak to ten klej i nim własnie jest klejony ten model: viewtopic.php?t=16534&start=15

Podobny jest polski Lemon Wamodu chociaż on i inne 'lemonki' w porównaniu do zielonej Tamiyi są nieco mniej agresywne i trochę dłużej schną - natomiast spoiny nimi robione są nie do rozerwania.

Pierwszy raz używałem tych klejów to myślałem, że się do niczego nie nadają trzeba trochę wprawy.

O jakich narzędziach mówisz, że nie ich w Polsce? Moim zdaniem u nas można wszystko kupić lub zrobić to co jest potrzebne modelarzowi.

Tak teraz nie odpowiem , bo te filmy przegladalem jakis czas temu. Ale na filmie widac zaopatrzenie sklep - u siebie w poznaniu takiego nie mam. Ale jest net wiec ok. Brakuje mi sklepu , gdzie bede mial wszystkie farbki , wszystkich firm. Musze jechac w jedno miejsce zeby kupic Gunze w 2 miejsce jak bede chcial Tamiye i zeby kupic ten klej z ciekawosci Tamiyi , pojade do sklepu. A po farbki pojade znowu do innego sklepu....

Na razie podpasowaly mi farbki Gunze. Nie wiem czy zainwestowac w chemie Tamiyi

Rozumiem, i tu masz rację, nawet w sklepach internetowych nie ma czasami wszystkiego.

Natomiast jeżeli chodzi o narzędzia i pędzle to warto odwiedzić sklepy wędkarskie, zaopatrzenia medycznego, elektroniczne i budowanle i pewnie jeszcze inne.