pzh Napisano 30 Września 2009 Share Napisano 30 Września 2009 Robił ktoś podkład tym specyfikiem (aero)? Jakie doświadczenia/uwagi/rady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 30 Września 2009 Share Napisano 30 Września 2009 Robił ktoś podkład tym specyfikiem (aero)? Jakie doświadczenia/uwagi/rady? Tak - maluje się tym bardzo podobnie do Surfacera 1200. Rozcieńczenie od 1:1 do 1:4 + dodatek zmywacza Wamodu. Raczej od razu należy przemywać aerograf po użyciu bo jak zaschnie to nie jest łatwo. Słabo trzyma się części metalowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Botan Napisano 30 Września 2009 Share Napisano 30 Września 2009 mam problem bo w modelu mam cienkie szczeliny, a szpachlówka Tamiya jest za gęsta, czy istnieją jakieś bardziej płynne szpachlówki albo czy można ją jakoś rozrzedzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 30 Września 2009 Share Napisano 30 Września 2009 mam problem bo w modelu mam cienkie szczeliny, a szpachlówka Tamiya jest za gęsta, czy istnieją jakieś bardziej płynne szpachlówki albo czy można ją jakoś rozrzedzić?Można rozrzedzić rocieńczalnikiem Gunze farbek serii C lub Tamiya Lacquer Thinner albo nitro lub acetonem. Płynna szpachlówka to Mr.Dissolved Putty produkowana przez Gunze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 30 Września 2009 Share Napisano 30 Września 2009 Są szpachlówki w płynie, na przykład seria Gunze Surfacery 500, 1000 i 1200. Jednak, jeżeli masz szczelinę, to proponuję wziąć coś ostrego i wepchnąć szpachlówkę Tamiyi. To tylko luźna rada, bo nie wiem o jakiej szczelinie jest mowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał Kobiela Napisano 30 Września 2009 Share Napisano 30 Września 2009 Są szpachlówki w płynie, na przykład seria Gunze Surfacery 500, 1000 i 1200. Nie radzę ich używać do zalewania szczelin ponieważ podczas schnięcia bardzo tracą na objętości i znowu mamy dziurę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 30 Września 2009 Share Napisano 30 Września 2009 Są szpachlówki w płynie, na przykład seria Gunze Surfacery 500, 1000 i 1200. Nie radzę ich używać do zalewania szczelin ponieważ podczas schnięcia bardzo tracą na objętości i znowu mamy dziurę. A czym radzisz, żeby zalewać takie szczeliny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 30 Września 2009 Share Napisano 30 Września 2009 Super glutem lub innym cyjannoakrylem.Po wyschnięciu twarde jak pieron Można też upchać tam plastikową płytkę np kartę tramwajową (zużytą ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał Kobiela Napisano 30 Września 2009 Share Napisano 30 Września 2009 Można też tam napchać jakąś chusteczkę i zalać klejem CA. Robi się wtedy twardsze od plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 5 Października 2009 Share Napisano 5 Października 2009 Mógłby mi ktoś napisać jak prezentuje się po nałożeniu matowy lakier Agamy ? Do tej pory nie używałem lakieru akrylowego. PZdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luck1985 Napisano 5 Października 2009 Share Napisano 5 Października 2009 I lakiery model mastera przy okazji niech ktos opisze ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 5 Października 2009 Share Napisano 5 Października 2009 I lakiery model mastera przy okazji niech ktos opisze ;) To niech zada bardziej konktretne pytanie bo Model Master oferuje 9 różnych lakierów bezbarwnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luck1985 Napisano 5 Października 2009 Share Napisano 5 Października 2009 Widzialem w sklepie 3 - tzn sklep posiadal 3 i pokazywal mi kolo. Butelka ksztalt ma kwadratowy , etykieta albo srebna albo czarna i byly matowe ,blyszczace i polmatowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 5 Października 2009 Share Napisano 5 Października 2009 Widzialem w sklepie 3 - tzn sklep posiadal 3 i pokazywal mi kolo.Butelka ksztalt ma kwadratowy , etykieta albo srebna albo czarna i byly matowe ,blyszczace i polmatowe. W kwadratowych butelkach to widziałem jedynie olejne oraz sealer. Model master ma: Akrylowe - wodne30ml: 4636 Flat Clear Acryl (mat) 4637 Semi-Gloss Clear Acryl (półmat) 4638 Gloss Clear Acryl (połysk) Olejne 50ml: 1560 Dullcote (mat) 1561 Glosscote (połysk) 2736 Gloss Clear Top Coat (połysk 15ml) Nitro 30ml: 2015 Flat Clear (mat) 2016 Semi Gloss Clear (półmat) 2017 Gloss Clear (połysk) jest jescze Sealer for Metalizer - lakier bezbarwny do metalizerów: 1409 Sealer 50ml 1469 Sealer 15ml Każdą z nich przy odpowiedniej technice i rozcieńczeniu można malować i pędzlem i aerografem. Sealery są tylko do aerografu. Czy coś jeszcze chciałbyś wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luck1985 Napisano 5 Października 2009 Share Napisano 5 Października 2009 O ludzie Ogolnie interesuje mnie ktory zakupic , ktorym siknac model zeby nie swiecil jak psu jaja , a byl matowy i zeby kalki spod lakieru nie swiecily. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 6 Października 2009 Share Napisano 6 Października 2009 ktorym siknac model zeby nie swiecil jak psu jaja No to chyba nie błyszczącym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek298 Napisano 6 Października 2009 Share Napisano 6 Października 2009 A czego mam koledzy użyc zamiast szpachli( sklejam obecnie samolot)?? Bo do zwykłej szpachli nie mam dostępu :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luck1985 Napisano 6 Października 2009 Share Napisano 6 Października 2009 Super Glue - dla wieliu lepsze od szpachli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek298 Napisano 7 Października 2009 Share Napisano 7 Października 2009 I mam go nakładać tak jak szpachlę?? Skalpelem lub czymś podobnym do małej kielni?? A czy zamiast Super gluta moze byc kropelka?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 7 Października 2009 Share Napisano 7 Października 2009 I mam go nakładać tak jak szpachlę??Skalpelem lub czymś podobnym do małej kielni?? A czy zamiast Super gluta moze byc kropelka?? Jak weźmiesz na skalpel to przeciesz Ci odrazu klej zaschnie i po ostrzu. Albo nakładasz prosto z tubki po przez załączony aplikator w w szczeline albo nakładasz np. igłą. A pytanie czy można zamiast supergluta użyć kropelki jest chyba trochę nielogiczne.Oba to kleje CA różnią się tylko nazwą więc nie ma nic do rzeczy którego użyjesz. Ostatnio sprawdzałem również metody na CA i proszek do pieczenia, taki zwykły najzwyklejszy.Testy wypadły pozytywnie i używam tej metody zamiast szpachli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek298 Napisano 10 Października 2009 Share Napisano 10 Października 2009 A czemu po wyszlifowaniu przed położeniem farby wszystkie miejsca w ktore dałem KROPELKE były pod palcem i na oko idealnie gładkie, a jak położyłem farbę to wyszły takie nierównosci?? Jak mam zmyc tę farbę z całego modelu aby położyc ją na nowo?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afruch Napisano 10 Października 2009 Share Napisano 10 Października 2009 Farbe zmywa się dobrze cleanluxem albo płynem hamulcowym dot-3 lub kretem do rur:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luck1985 Napisano 15 Października 2009 Share Napisano 15 Października 2009 A to coś ode mnie TAMIYA EXTRA THIN CEMENT Jest to wspaniały klej modelarski.Łączymy dwie połówki modelu następnie pędzelkiem smarujemy klej który wnika w szczelinę i spaja połówki po 30 sekundach dociskamy i odpada problem szpachlowania. Kleji szybko jak na klej do polistyrenu, klej ma konsystencje wody. Kosztuje 26 zł w Jadarze. Doszedl do mnie ten klej i prosze kogos o dokladnie info jak go uzyc - nie maluje calej powierzchni laczenia elementow , tylko lacze elementy i dopiero wtedy nakladam klej - w miejscu laczenia - tak ? Czy kleje normalnie i jak sie gdzies nie sklei to dopiero tego kleju uzyc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macall Napisano 18 Października 2009 Share Napisano 18 Października 2009 Witam! Mam pytanie, szukam farb transparentnych badz markerow(szlyszalem, ze takowe sa), jesli mozecie poleccie mi cos bo nie moge nigdzie znalezc takich produktow. No i czy takie farby nalezy rozcienczyc pod aero(i czym najlepiej)szukam barw zielonej,niebieskiej oraz czerwonej do malowania wszelkiego rodzaju swiatel, szybek w smiglowcach itp. pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Montano Napisano 25 Października 2009 Share Napisano 25 Października 2009 Hej, czym moge zastąpić żywice akrylowa MIG-a? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi