Piotr_P Napisano 10 Sierpnia 2016 Share Napisano 10 Sierpnia 2016 Model kupiony,model zrobiony. Inbox był jakiś czas temu teraz galeria i gorzkie żale. Zacznę że odkąd go zobaczyłem ,to chciałem go mieć. Pomimo ceny 175zł !!! Nigdy ni dałem tyle za model i nigdy nie dam więcej ,nie w tej skali. Dużo czytałem o modelach Takom,że super ,że dokładne ,że świetnie spasowane i wogóle same superlatywy. Niestety tutaj próżno ich szukać. Szpachla ,piłowanie i rozczarowanie. Ewidentnie nie projektował ich gość od 1:35. Pomimo ogromnego pudła i części sklejania niewiele. Najwięcej pracy zajęły koła i układ jezdny. Taaa. Gąsienice zabiły zapał w tym modelu. Źle zaprojektowane, na styk pasujące do kadłuba. Widoczne łączenia ,które fatalnie wyglądają. Nie bardzo da się je poprawić...można by przyszpachlować ale nie o to chodzi. Brak jakiegokolwiek podziału od wewnętrznej strony. Płasko jak na lodowisku.Nawet zęby dziwne,małe jak na kolosa 1000 tonowego. Plus za blaszki z poręczami i drabinki. No i za dwa Mausy ...w nikczemnej skali Malowanie Bazowy Dunkelgelb Tamiya Zielony AK Interactive Wieża Hataka Red Primer Set Filtr MIG Gąsienice AK Interactive Track Primer z pigmentem Vallejo i przetarte Vallejo Gun Metal. Tak wiem,kalki na kadłubie się błyszczą. Skończył się płyn pod kalki, myślałem że dadzą radę...nie dały....to akurat moja wina. Może kiedyś zamienię z jakiś kalek od samolotów Luftwaffe w 1:72 Na wieży celowo swastyka nie kompletna. Kto wie..może gdzieś go będę chciał wystawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 10 Sierpnia 2016 Share Napisano 10 Sierpnia 2016 Na wieży celowo swastyka nie kompletna. Kto wie..może gdzieś go będę chciał wystawiać Ale że co? - z kompletną swastyką nie można wystawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 10 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2016 Spróbuj w Niemczech.....są kraje całkowitego zakazu pokazywania w jakiekolwiek sposób swastykę jako znak ustoju totalitarnego i masowej zagłady. Nie wiem czy coś się zmieniło ale tak było swojego czasu. A przykleić krzyż ( bo tak rozwiązał to Takom) do reszty to nie problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 10 Sierpnia 2016 Share Napisano 10 Sierpnia 2016 Dla mnie totalnie bez sensu taka naklejka. To już wogóle jej mogłeś nie dawać. Z d...py to wygląda delikatnie mówiąc..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 10 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2016 Fakt . Ale póki co tak zostnie. Wklejam także swoje prace na profilu FB i na blogu. Póki co nie potrzebuję awantur ,że obrażam czyjąś godność, czy ,że w ogóle kogoś obrażam bo model ma ładnie wyglądać. Masz jednak rację ,że trzeba jej było w ogóle nie dawać. Nie pomyślałem. Niemniej jednak czułem ,że właśnie ta część modelu wzbudzi największe kontrowersje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 11 Sierpnia 2016 Share Napisano 11 Sierpnia 2016 Wklejam także swoje prace na profilu FB i na blogu. Póki co nie potrzebuję awantur ,że obrażam czyjąś godność, czy ,że w ogóle kogoś obrażam bo model ma ładnie wyglądać. Tak jak pisał Enten, w tej chwili wygląda to z d...y, szpeci model i mogłeś jej w ogóle nie dawać. A w takim przypadku, na zdjęciu przeznaczonym do publikacji na FB, wystarczy wyretuszować swastykę w programie graficznym i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 11 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2016 No dobra,dokleję krucyfiks i zrobię fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 11 Sierpnia 2016 Share Napisano 11 Sierpnia 2016 Niemiaszków swastyka razi? No taaa, za kilka lat będą wspominali akt agresji Polski z dnia 1 wrzesnia 1939 roku. Przecież jest to część historii. Co innego paradować po ulicy ze swastyką na ramieniu a co innego umieszczać ją na modelach odwzorowujących pojazdy z lat, gdzie widok tego znaczka był normalką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 11 Sierpnia 2016 Share Napisano 11 Sierpnia 2016 Niemiaszków swastyka razi?No taaa, za kilka lat będą wspominali akt agresji Polski z dnia 1 wrzesnia 1939 roku. Przecież jest to część historii. No jak, to nie wiesz, że Naziści, to byli jacyś źli kosmici, którzy przylecieli z innego wymiaru i na 12 lat uwięzili biednych Niemców? Przecież to takie oczywiste, tego uczy się teraz młodzież w niemieckich szkołach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 11 Sierpnia 2016 Share Napisano 11 Sierpnia 2016 Parę miesięcy temu na forum kartonowym było natłuczone 13 stron o swastach... http://www.konradus.com/forum/read.php?f=17&i=86223&t=86223&filtr=0&page=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 11 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2016 Z zestawowym Mausem Oraz z KW-5 w skali 1:72 dla porównania skali. KW-5 do małych nie należy... Niniejszym zostawmy temat swastyk dla polityków i obrońców godności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 11 Sierpnia 2016 Share Napisano 11 Sierpnia 2016 I od razu lepiej. Ty jakiś urlop masz czy co? Siekasz te modele jeden po drugim ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 11 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2016 Urlop się kończy,po prostu znalazłem wreszcie czas na sfotografowanie skończonych modeli i dokończenie zaczętych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 12 Sierpnia 2016 Share Napisano 12 Sierpnia 2016 Ciekawi mnie jakby ten kolos wyglądał w realu :-D Ruscy dopiero robili by w gacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 12 Sierpnia 2016 Share Napisano 12 Sierpnia 2016 Ciekawi mnie jakby ten kolos wyglądał w realu :-D Ruscy dopiero robili by w gacie W realu by tylko wyglądał... Robili by pewnie (wszyscy Alianci) ze śmiechu. Już Królewski Tygrys i Jagdtiger miały problemy z poruszaniem się z racji rozmiaru. Maus to już była przesada bo chociażby nośność większości mostów nie pozwalała żeby ten kolos przez nie przejeżdżał. Dlatego też wymyślono specjalną instalację/sprzęg pomiędzy Mausami żeby miały możliwość pokonywania przeszkód wodnych po dnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 12 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2016 A ja myślę ,że nie. Góra po miesiącu zrobili by jeszcze większego ;) Jest kilka grafik pokazujących jak mógłby wyglądać w realu https://www.google.pl/search?q=p1000+ratte&num=30&client=tablet-android-lenovo&prmd=ivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiW_4uXxrvOAhXG7xQKHfOgCqQQ_AUIBygB&biw=1280&bih=800#imgrc=3UFS5LtUxvPzAM%3A https://www.google.pl/search?q=p1000+ratte&num=30&client=tablet-android-lenovo&prmd=ivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiW_4uXxrvOAhXG7xQKHfOgCqQQ_AUIBygB&biw=1280&bih=800#imgrc=KcpOhjLqRcoRbM%3A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 12 Sierpnia 2016 Share Napisano 12 Sierpnia 2016 Kiedyś powstał model kartonowy P-1000, w skali 1/35. Myślę, że te zdjęcia lepiej oddają wygląd pojazdu w terenie, niż grafiki http://www.kartonbau.de/forum/landkreuzer-p-1000-erste-ausfahrt-wbb-boards-vehicles-gallery/board4-vehicles/t16111-f19/?s=db1b088acf4f3df0bb9c9b2ac2207512025a4aa6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 12 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2016 Fakt....robi to wrażenie w pierwszej chwili myślałem żeby przeskalować na swoją skalę 1:72 ale jak zobaczyłem gabaryty wieży to opuściłem. ..może na starość jak dożyję emerytury; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 12 Sierpnia 2016 Share Napisano 12 Sierpnia 2016 Całkiem niezły lądowy pancernik Nawet nie wiedziałem że wypuścili jego model... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 12 Sierpnia 2016 Share Napisano 12 Sierpnia 2016 Bardzo mi się podoba "szczur" - fajne kamo . A ja myślę ,że nie. Góra po miesiącu zrobili by jeszcze większego ;) Podobno pracowali nad czymś takim : http://www.tanks-encyclopedia.com/ww2/soviet/KV_VI_Fake_Tanks.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 13 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2016 A tak....Behemot...zapomniałem. Ponoć nawet istniał... Może kiedyś zrobię go z wanien KW z PST....potrzeba do tego ze dwa KW-1 i jeden Kw-2....trochę kołek odlać w żywicy i gąsienice ,trochę hipsu i naprzód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erolo2000 Napisano 13 Sierpnia 2016 Share Napisano 13 Sierpnia 2016 Niezły model . Z całą swastyką prezentuje się o niebo lepiej. W 72ce zajął by pewnie całą pułkę w regale ..Historycznie podchodząc do sprawy to Głupie miał jednak pomysły ten kanclerz III Rzeszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 13 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2016 Ot mania wielkości....obecnie też jest taki jeden ...i to w naszym kraju....wzrostem też podobny..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 13 Sierpnia 2016 Share Napisano 13 Sierpnia 2016 Akurat jeśli idzie o tego KW Behemota, to on nie istniał. Mało tego, o czymś takim nie wiedzieli nawet rosyjscy konstruktorzy w tamtych czasach, że coś takiego zaprojektowali. Po prostu jest to współczesny wymysł w celu podkoloryzowania historii i zrobienia dziwnego modelu. Podobnie rzecz się ma z niemieckimi latającymi spodkami konstrukcji BMW, które zostały stworzone tylko pod kątem wypuszczenia ich jako modele, przy okazji dopisując do nich "historię". Inny przykład to współczesny fotomontaż T-34 z Flakiem 8,8cm, zamiast wieży i wciskanie ludziom historii, że coś takiego istniało naprawdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Sierpnia 2016 Share Napisano 22 Sierpnia 2016 Wykonanie modelu bardzo mi się podoba. Fakt że z tymi gąsienicami to się nie popisali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi