Forest Napisano 6 Września 2016 Share Napisano 6 Września 2016 No to słowo się rzekło, zaczynamy zabawę Jak już wspominałem w innym dziale, na warsztat trafia japoniec z tematu. Co tam robi znak zapytania? Bo ciężko określić, na jaki rok jest przedstawione to pływadełko Niewątpliwe poostatniej modernizacji + nieco S-F Generalnie, pierwsze wrażenie po otwarciu pudełka zawarło się w słowach: "O kur...a, ale to małe " Ostatni raz model w tej skali montowałem, w ogóle miałem w łapach, jakieś... 15 lat temu, jestem przerażony In-boxa nie wykonałem, gdyż zdechła mi wczoraj bateria w aparacie... Nazwę ją Buckster... "Bucksterze, zawiodłeś koronę!!!" Tak więc pod tym linkiem jest in-box zastępczy http://www.mojehobby.pl/products/IJN-BATTLESHIP-KIRISHIMA.html Ale dość już głupot, czas na pierwsze fotki. Na razie jeszcze dziewiczy plastik, przed pierwszymi pracami Ogólne wrażenie na pewno nie jest takie złe, jak straszyliście, ot poziom większości modeli Tamiyi w tej skali, bez fajerwerków, ale tragedii też nie ma Widać po tym modelu jego wiek, ale zapewne gdy wychodził, był bardzo chwalony Niestety, ale wloty kluz są przesunięte ku dziobowi, co jest zastanawiające, gdyż kotwice są dobrze umiejscowione - czyli są za nimi Na pewno dużym jego minusem są burty, które są zwyczajnie "gołe jak Święty Turecki" Absolutny brak jakiejkolwiek faktury, nawet przewodów, które są na grafice z pudełka, a służyły zapewne do pobierania wody zaburtowej... Że o kablu demagnetyzacyjnym nie wspomnę... Za to iluminatorów nawaliło jak na jakimś krążowniku lekkim Pójdą na pierwszy ogień, bo aż kłują w oczy... Ma ktoś może jakieś schematy rozmieszczenia bulai? Blacman może? Są niestety również dwie nieładne jamki skurczowe na dziobie, ogromna na prawej burcie, oraz niewielka, ale widoczna na lewej: Jak również przesunięcia formy (choć może to wynika ze starości? ): No to by było chyba na tyle tytułem wstępu, jeszcze tylko zaznaczę, ze nie będę jakoś szalał z przeróbkami, ograniczę się do niezbędnych. W końcu, po tylu latach, od czegoś trzeba z powrotem zacząć No to jedziemy, Panowie! Rozpoczynamy misję "Kirishima" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 6 Września 2016 Super Moderator Share Napisano 6 Września 2016 Patrzę z uwagą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 6 Września 2016 Share Napisano 6 Września 2016 Super, to kibicujemy Jakieś blaszki planujesz? Ostatni raz model w tej skali montowałem, w ogóle miałem w łapach, jakieś... 15 lat temu, jestem przerażony Ale jakie 15 lat, skoro w zeszłym roku trochę działałeś przy U.S.S. Fletcher DD-445 (1942) 1:700 Revell/Matchbox... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 6 Września 2016 Autor Share Napisano 6 Września 2016 Wtedy tylko go ogoliłem i dokleiłem nieco plastiku, co by kadłub wysokość trzymał Kruca fuks, jeśli przy tym modelu nie zwariuje, to Fletcher wraca na tapetę... Przez ostatnie 4 godziny "poprawiałem fabrykę": - zaszpachlowałem 54 iluminatory, - wywierciłem 30 nowych, - zaszpachlowałem źle umiejscowione wloty kluz kotwicznych, - usunąłem rufowe kotwice, dziobowe pójdą w kosz po ustaleniu dokładnego położenia wylotów kluz, - pogrubiłem końce pasów pancernych na obu burtach, wcześniej było gładkie przejście w kadłub. Myślę, że wyszło mi to nawet nieźle. Zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że jedynymi narzędziami, jakich używałem, były - dwie spreparowane wykałaczki - igła 0,5mm - moje oko Zastanawiam się, co począć z kazamantami dziobowymi, na wysokości wieży "A". Hasegawa proponuje je po prostu zostawić tak, jak są - odpada. Widziałem już dwie wersje zaślepienia, pierwsza z pokładem biegnącym wzdłuż tegoż, druga jak u Blacmana, z pokładem wystającym nad byłym stanowiskiem. W obu zgadza się jedno: nie ma podstawy (jak u mnie), oraz wstawione blachy zbiegają się pod kątem. Co wybrać? Z tego miejsca chciałbym również podziękować Blacmanowi za wykonanie świetnego modelu Kirishimy, oraz równie świetnej galerii. Póki co, są one moim jedynym materiałem źródłowym Ciąg dalszy prac we czwartek, po dokonaniu zakupu papieru ściernego - okazało się, że nie mam nawet centymetra kwadratowego tegoż A teraz fotki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 6 Września 2016 Share Napisano 6 Września 2016 To ruszyłeś ostro z kopyta - dosiadam się do kibicowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 6 Września 2016 Autor Share Napisano 6 Września 2016 Nie mam wyjścia, Ojciec czuwa Zresztą, jakbym się od razu nie zabrał do pracy, to pewnie bym jeszcze przez pół roku nie zaczął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 6 Września 2016 Share Napisano 6 Września 2016 ....Ojciec czuwa .... Dobra motywacja nie jest zła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 7 Września 2016 Share Napisano 7 Września 2016 Najlepszą motywacją kabel od odkurzacza Podglądam bo też mam Kiri z Hasegawy w magazynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 7 Września 2016 Autor Share Napisano 7 Września 2016 Najlepszą motywacją kabel od odkurzacza Tak źle to nie jest Ale dzwoni codziennie z pytaniem "jak idzie?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 7 Września 2016 Share Napisano 7 Września 2016 Pooglądam z chęcią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 9 Września 2016 Share Napisano 9 Września 2016 Forest - posłałem elektroniczną paczkę danych... Nie dojszła??? gwoli drobnej korekty czepialskiego - to nie byly przewodu do czerpania wody zaburtowej tylko kanały do wylewania wody za burtę ... takiej brudnej z pokładu kazamata była wycięta i co za tym idzie pokład też - czerwona linia. W moim modelu jest błąd niestety - niebieska linia- za późno dostałem plany... burtowe ściany kazamat schodziły się praktycznie na płasko w jedną pionową płaszczyznę z pokładem, uskok był minimalny - tu jest błąd producenta. kibicuję mocno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 9 Września 2016 Autor Share Napisano 9 Września 2016 No to mam pierwszy problem z głowy Z tym odprowadzaniem wody to był mój drugi strzał A ta długa "rura" od krawędzi pasa pancernego do pokładu nad kazamatami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 9 Września 2016 Share Napisano 9 Września 2016 A ta długa "rura" od krawędzi pasa pancernego do pokładu nad kazamatami? to właśnie ta rura do odprowadzania wody z pokładu... w okolicach pierwszego komina, pomiędzy 3 a 4 kazamatą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 9 Września 2016 Autor Share Napisano 9 Września 2016 To co z tymi małymi z krawędzi pasa/bąbla? Nieco zgłupiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 12 Września 2016 Share Napisano 12 Września 2016 Którymi ?... Zdjęcie może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 12 Września 2016 Autor Share Napisano 12 Września 2016 Chodzi mi o te "dziabągi": Od razu przepraszam za przerwę w pracy i brak obiecanej aktualizacji Wyskoczyły mi niespodziewane wakacje w Piwnicznej Jutro wznawiam warsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 12 Września 2016 Share Napisano 12 Września 2016 Wybitnie wymagający model wybrałeś jako bazę wyjściową, tym bardziej trzymam kciuki i obserwuję z ciekawością- prawdę mówiąc nie widziałem jeszcze żeby ktokolwiek podejmował na forach walkę z typem Kongo od Hasegawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 13 Września 2016 Autor Share Napisano 13 Września 2016 Przecieram nowe szlaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 13 Września 2016 Share Napisano 13 Września 2016 Chodzi mi o te "dziabągi" to również jest system odprowadzania wody nieczystej. Tym razem z dolnych partii okrętu... mam gdzieś planiki. Jak wrócę do domu postaram się coś wrzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 13 Września 2016 Autor Share Napisano 13 Września 2016 Chodzi mi o te "dziabągi" to również jest system odprowadzania wody nieczystej. Tym razem z dolnych partii okrętu... mam gdzieś planiki. Jak wrócę do domu postaram się coś wrzucić. Aha, czyli mniej więcej tak, jak się spodziewałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 19 Września 2016 Share Napisano 19 Września 2016 Jak idą prace w stoczni Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 19 Września 2016 Autor Share Napisano 19 Września 2016 Jak po grudzie :( Na razie ciągle brakuje czasu :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 19 Września 2016 Share Napisano 19 Września 2016 No to może ten BatalJon SZczelcÓF Szyberyjskich podesłać do Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 20 Września 2016 Autor Share Napisano 20 Września 2016 Hehe, mogą próbować, ale tuż obok stoczni stacjonują 136 i 137 Pułki Gebirgsjägerów, wraz z towarzyszącym 111 Pułkiem Artylerii Górskiej Jest to wkład II Dywizji Strzelców Górskich w międzysojuszniczą wymianę kulturową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 20 Września 2016 Share Napisano 20 Września 2016 Zapowiada się ciekawie....wrzucisz jakieś zdjęcia ze starcia...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi