Skocz do zawartości

IJN Kirishima 1942(?) 1:700 Hasegawa

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 159
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

To chyba sobie tego Bociana odpuszczę

Bazylms, dzięki, staram się... Tyle czasu ten model patrzył na mnie z wyrzutem z półki, że w końcu pałka się przegła

Muszę go skończyć, bo się chyba wykończę, tym bardziej, że kilka jeszcze jest w planach

Napisano

Podstawa kolorystyczna już jest Teraz jeszcze poprawki malarskie, i czas na to, co tygryski lubią najbardziej, czyli syfienie

30b6f6dec2d9f517gen.jpg

Napisano

Trochę za wysokie progi, wciąż się uczę aerkiem

Poza tym, modulacja za bardzo kojarzy mi się z figurkami Przed syfami i tak pójdzie najpierw lakier połysk, a syfy zacznę od łoszy

Napisano

Jak się uczysz, to się ucz raz a dobrze, to dobra FpraFka, brązowy pomiziaj innymi odcieniami, przed łoszem z aero, rozjaśnij trochę środki większych powierzchni, nic drastycznego ...

Napisano

Jestem na tyle leniwy, że dokładnie tak staram się uczyć

Może ujmę to inaczej, w kwestii modulacji aktualnie to są najjaśniejsze barwy, jakich będę używał Wiem dokładnie, o czym mówisz, sam się tak bawię w figurkach, ale jakoś nie leży mi to w modelach "tradycyjnych", przynajmniej nie w okrętówce. W zUomie sprawdziło się wspaniale, malowanie powala, ale jest jakieś takie... zbyt realne, by było realne, jeśli rozumiesz, o co mi chodzi

Napisano

Nie mówię przecież żebyś zrobił to tak ekstremalnie, lekutko i z wyczuciem, ja chciałem miec duży kontrast, bo lubię Ale mozna to zrobic delikatniej, żeby podkreślić bryłę, statka nie wygląda wtedy jak chińska zabawka do puszczania we wannie razem z kaczkOM

Napisano

W sumie fakt, jakoś nie pomyślałem.... Późno było

Na pewno go takim plastikowym nie zostawię, aż boli w oczy aktualnie

Napisano

Ech, i kolejny post pod postem, jakoś nikt nie chce komentować, ani chociaż opierdzielić

W sumie trochę to dziwne, biorąc pod uwagę liczbę postów do ilości wyświetleń, jest to jeden z najpopularniejszych wątków w dziale, choć za cholerę nie wiem czemu

Dobra, ja tu pitu-pitu, pierdu-pierdu, a robota czeka. Żeby nie było, z tą podstawą kolorystyczną to ja nie żartowałem

ea48da331c375c6dmed.jpg

Napisano

Ja bym powiedział, że ten warsztat jest już kultowy!

Zniknęły już dawno z podpisów bannery klubów miłośników poszczególnych okrętów, dział zjednoczył się pod hasłem FOREST, DO ROBOTY

Napisano

Cholera, toś mnie teraz zażył

Trzeba w takim razie trzymać poziom

Napisano

Daj no większe fotki. Ja wiem że model mały, ale może przynajmniej 1024 w sszerokości?

Co mu się z tym linoleum stało?

Napisano

Faktycznie, małe są, ale z telefonu wrzucam.

Linoleumowi się złota farba się stała Chociaż teraz już wiem, że to nie był najlepszy pomysł

Napisano

Ten złoty to jest "Old Gold" z Vallejo, ma imitować mosiądz Hmm, faktycznie, te prowadnice mogły być w innym kolorze... Jakieś propozycje?

Napisano

Ja też wrzucam w większości fotki Dreda z telefonu. No ale nie naciskam.

Ten pokład to trochę dziwnie teraz wygląda. Czy on ci się farbą pozalewał?

Napisano

Dokładnie, tory na szaro, ewentualnie stalowe przetarcia. Obrotnica w kolorze nadbudowek. Tak by wynikało ze zdjęć które mam. Te listwy w 1/700 na granicy widoczności powinny być. One mają 3 cm szerokości w realu. To złoto za bardzo je podkreśli wg mnie.

Napisano

Prawdę powiedziawszy gdyby chcieć listwy w 1:700 w idealnych proporcjach to musiałyby mieć ~42 mikrony (sic!) szerokości...

W 1:350 to już łatwiej - niemalże 0.1 mm.

Popatrz na zdjęcia listw linoleum pod nogami i dysproporcję wielkości między listwą a szynami pod samoloty (wg Hasagawy są niemal równe )

40206182015_88006e9e31_b.jpg

27227952038_8a0c5e47e3_b.jpg

(załoga IJN Chikuma)

I jeszcze fotka obrotnicy i szyn na Mogami (koloryzowana)

41101008391_b47a380b95_z.jpg

Napisano

Tak, wiem, dałem ciała

Miałem napad pomroczności jasnej, zdaje się... Właśnie poprawiam ten pokład Aha, i nie jest to "Old Gold", tylko "Red Gold" Nie powinien jakoś specjalnie świecić, gdyż zostanie zgaszony washem i lakierem matowym na koniec

EDIT (Piaf ) :

Zrobiłem, co mogłem, tragedii chyba nie ma

8f4a6a86eb6fdc5e.jpg

P.S. Dajcie znać, czy zdjęcie nie jest zbyt duże, na telefonie tego nie widać