Artur D. Napisano 6 Września 2016 Share Napisano 6 Września 2016 Hawker Tempest JN752 JF-S pilot: F/Sgt Stanisław Domański 3 dywizjon RAF Stanisław Domański nr sł. 782357 urodził się 1 XI 1919 r. w Garwolinie. Od początku wojny razem z bratem Józefem i Tadeuszem brali czynny udział w walce z okupantem. W 1940 roku przedostał sie do Wielkiej Brytanii. W Anglii po przeszkoleniu pilotażowym (m. in. w 16 (P)SFTS) odbył praktykę pilotażową w 1 AACU. W maju 1942 r. skierowany na przeszkolenie myśliwskie do 58 OTU, po czym w VII 1942 r. przydzielony do 308 dywizjonu. W XII 1943 r. przeniesiony do 195 dywizjonu RAF, a w II 1944 r. do 3 dywizjonu. Łącznie wykonał 32 loty bojowe w czasie 50 godz. i 30 min. Odznaczony Krzyżem Walecznych i Polową Odznaką Pilota nr 1308 (Rozkaz 10/43). 3 VII 1944 r. około godziny 8.50 wystartował na samolocie Hawker Tempest V numer JN752 JF-S. Wykonywał lot bojowy z zadaniem patrolowania rejonu zwalczania bomb latających V-1. W pościgu za łatającą bombą nie nadał sygnału identyfikującego i został zestrzelony przez własną artylerię plot. Pionowo spadł na ziemię i rozbił się w Cliff Farm, Playden w Sussex. 6 czerwca 1944 lecąc samolotem Hawker Tempest EJ582/JF-T, uzyskał wynik jedna V-1 zestrzelona i jedna uszkodzona 29/06 i 30/06/1944 lecąc samolotem Hawker Tempest JN752/JF-S uzyskał dwa zestrzelenia V1, co w sumie daje 3 pewne i jedną uszkodzoną. Pochowany na cmentarzu w Falkirk, grób nr 284, działka 11 (Wielka Brytania). Prywatnie był bratem mojego dziadka, Tadeusza 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 6 Września 2016 Share Napisano 6 Września 2016 Fajny,choć Mustang bardziej fotogeniczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 6 Września 2016 Share Napisano 6 Września 2016 Fajnie wyszedł. Pasy inwazyjne na kadłubie i to co się tam dzieje w okolicy bardzo fajnie zmalowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 6 Września 2016 Share Napisano 6 Września 2016 Dla mnie jak zwykle bomba . Piękny jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 6 Września 2016 Share Napisano 6 Września 2016 Nie, no po prostu REWELKA!!! Arturo; biję pokłony, noszę za Tobą walizy. Dla mnie świetny, realistyczne ślady użytkowania, zdjęcia - chyba specjalnie przygasiłeś słońce - Gratki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 6 Września 2016 Share Napisano 6 Września 2016 Pięknie pomalowany i pięknie pobrudzony samolot, choć sama maszyna jest dla mnie okropnie nudna. Ale model na niektórych zdjęciach wygląda jak prawdziwa maszyna, no jak żywy. Jedna z piękniejszych prac jakie się tu ostatnio pojawiły. Powiem jeszcze, że szkoda że nie Tomcat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 6 Września 2016 Autor Share Napisano 6 Września 2016 Nie, no po prostu REWELKA!!!Arturo; biję pokłony, noszę za Tobą walizy. Dla mnie świetny, realistyczne ślady użytkowania, zdjęcia - chyba specjalnie przygasiłeś słońce - Gratki! Jarku nie odbieraj mojej pracy z noszeniem walizek Dziekuje za słowa uznania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 6 Września 2016 Autor Share Napisano 6 Września 2016 I jak Ci się kleiło? Jak-3 kupiony? Kleiło sie jak to short run, najwięcej kłoptu było ze spasowanie kadłub skrzydło, musiałem rozpiłowywać ścianki wnęk podwozia i ścinać kratownicę, oraz dopasowanie czesci nosowej, ale da się zrobić. Jaka jeszcze nie mam, czekam aż do mnie dotrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 6 Września 2016 Share Napisano 6 Września 2016 AAAAle model...aaale fotki...no baaaardzo mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 6 Września 2016 Share Napisano 6 Września 2016 Malowanie doskonałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 6 Września 2016 Share Napisano 6 Września 2016 Piękny, niesamowity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 6 Września 2016 Share Napisano 6 Września 2016 W mojej opinii jest tak realistyczne że aż chciałoby się wejść do kabiny i pokręcić tym i owym. Wygląda rewelacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 6 Września 2016 Share Napisano 6 Września 2016 Klasa. Dodatkowo bardzo fajne zdjecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 7 Września 2016 Autor Share Napisano 7 Września 2016 W mojej opinii jest tak realistyczne że aż chciałoby się wejść do kabiny i pokręcić tym i owym.Wygląda rewelacyjnie. W Łasku możesz go dosiąść Dziekuje za miłe słowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 7 Września 2016 Share Napisano 7 Września 2016 Fantastyczny samolot z Twoją prywatną historią. Dla mnie Typhoon, Tempest i Thunderbolt to prawdziwe pitbulle II WŚ. Wykonanie i zdjęcia po prostu czapki z głów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 7 Września 2016 Autor Share Napisano 7 Września 2016 Więcej zdjęć i informacji ukaże się w najnowszej miniReplice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 7 Września 2016 Super Moderator Share Napisano 7 Września 2016 Piękny model - wyróżnienie Admina przyznane ;-) pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 7 Września 2016 Share Napisano 7 Września 2016 Artur... Gratuluję kolejnej świetnej roboty. Może kiedyś zechcesz podzielić się swoją tajemnicą tak świetnego i realistycznego malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolikolos Napisano 7 Września 2016 Share Napisano 7 Września 2016 Bardzo mi się podoba. Jakość wykonania powala. Sposób pokazania też wzorcowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 7 Września 2016 Autor Share Napisano 7 Września 2016 Artur... Gratuluję kolejnej świetnej roboty.Może kiedyś zechcesz podzielić się swoją tajemnicą tak świetnego i realistycznego malowania. Dziękuje, a co do malowania to transparentne warstwy, dużo tych warstw i preshading ciemniejszy od ostatecznego koloru i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 7 Września 2016 Share Napisano 7 Września 2016 A jakie farby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 7 Września 2016 Autor Share Napisano 7 Września 2016 Tamiyai Gunze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S.I.C.K Napisano 7 Września 2016 Share Napisano 7 Września 2016 Po prostu piękny! Zarówno wykonanie jak i samolot sam w sobie ;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 7 Września 2016 Super Moderator Share Napisano 7 Września 2016 Fajny model Zdjęcia masz na mailu A tak wygląda obecnie nagrobek w Falkirk zdjęcie z dzisiaj niestety tylko cegłą :( Pozdrawiam i gratuluję pięknego modelu szkoda że z smutną historią w tle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 7 Września 2016 Autor Share Napisano 7 Września 2016 Tomku bardzo dziękuje za zdjęcia. To smutne zakończenie historii rodzinnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi