Gość Napisano 25 Grudnia 2016 Share Napisano 25 Grudnia 2016 Szczerze powiem, że nie wygląda to dobrze... To wygląda SUPER!!! Pewnie Koledzy coś jeszcze podpowiedzą, ale moim skromnym zdaniem, nic bym już nie dodawał, nie poprawiał, bo efekt jest naprawdę WOW!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 25 Grudnia 2016 Share Napisano 25 Grudnia 2016 Z cyklu "A ja bym" Jeszcze jedna warstwa, bardzo lekka, na wszystkie "środki" z tego czym malowałeś z dodatikem 40% białego i 10 żółtego. Ale... Podkreślam jeszcze raz - MGŁA nie mniej, nie więcej. Jeżeli nie wiesz jak, czy masz wątpliwości, to zostaw jak jest. To jest generalnie uwarunowane tym, jakie wynalazki chcesz na nim zastosować później. P.S. "Wielka siatka" na silniku jest krzywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 25 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2016 Faktycznie jest przesunięta siatka :( już nic z tym nie zrobie bo bardziej popsuje. Co do jeszcze jednej warstwy hmmm kuszące, ale obawiam sie ze mi nie wyjdzie i bedzie gorszy efekt wiec zostawię jak jest (skoro można to zaakceptować). Co do wynalazków na pózniej, chciałbym go troszkę styrac ale do tego dojdę jak zrobie wieże i zamontuje koła i gąski ;) wtedy bede sie was pytał o kolejne rady. Czyli tak mogę zostawić i iść dalej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 25 Grudnia 2016 Share Napisano 25 Grudnia 2016 Jak dla mnie OK . ale przy tym malowaniu tym bardziej razi ta gruba zestawowa osłona reflektorów oraz falochron który na Twoim zdjęciu wygląda jakby miał ze 3 cm grubości. Czołg fajny ale w przyszłości weź człowieku zainwestuj w blaszki fototrawienne (zobaczysz nie pożałujesz a kupno każdego modelu będziesz rozpoczynał od zakupu blaszek ) . Pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 25 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2016 jako ze to mój pierwszy czołg to mam nadzieje ze mi wybaczycie te babole, a następny czołg bedzie z większa ilością blaszek albo samorobek:) Tak czy tak, jeśli wam sie podoba efekt tym większy dla mnie kop by go kończyć Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 25 Grudnia 2016 Share Napisano 25 Grudnia 2016 Kończ... Czego być nie wymyślił i tak będziemy marudzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 25 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2016 i tak będziemy marudzić... to przy wieży sobie pomarudzicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 25 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2016 Pierwszy raz będę kładł podkład na lufę, czy wystarczy że ją przemyłem w ludwiku ? edit z lufą sobie poradziłem, chyba teraz pytanie za 1000 pkt, co z gąskami ? jakiś patent ? Na razie część zlożyłem i skleiłem (powiedzmy że dziś poprawię koła i je zaakceptuję) to co dalej? Malować je po za modelem ? a potem jakoś starać się je nałożyć ? Nie za bardzo wiem jak się zabrać do tego tematu :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 25 Grudnia 2016 Share Napisano 25 Grudnia 2016 Ja polecam złożyć gąski na dwie połowy, uformować na kołach, odczekać aż wyschną, zdjąć i malować. Sam zawsze tak robię i potem raczej nie ma problemów z ich ponownym dopasowaniem - warto tylko sobie oznaczy która połówka jest na którą stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 25 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2016 hmmm ok to jest fajny patent , dziękuje, Ale załóżmy że prawą cześć(nad gąsienicą) skleiłem pod złym kątem i będzie mi ciężko nałożyć ją nałożyć i potem zdjąć więc, jak będę każde ogniowe malował i będę chciał nałożyć na tą część to"chyba" skleję "część" gąsek i podkleję i daje sklejał na modelu/. Czy to jest dobra opcja ? Czy coś byście inaczej zrobili Tak dużo pytań tak mało odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Grudnia 2016 Share Napisano 25 Grudnia 2016 Może ten filmik pomoże Ci z gąskami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 25 Grudnia 2016 Share Napisano 25 Grudnia 2016 Jeżeli nie wkleiłeś koła napędowego na amen, to kręcąc nim powinno Ci się udać umiejscowić gąsienicę jak należy. Kleiłem ten sam model - http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=42728 - i mnie się udało skleić gąski tak jak to opisałem. Tak czy siak zamocowany błotnik będzie pewną przeszkodą w klejeniu gąsek - jakiej techniki byś nie wybrał do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 26 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2016 Dzięki Grzegorzu oglądam Kamil K. dziękuje za link, na szczęście nie skleiłem go, więc mam troszkę łatwiej ale błotnik mnie już tak irytuje .... kombinuję, jakoś muszę dać radę Czy dużym błędem będzie jeśli wkleję koła przed brudzeniem ? Wydaje mi się, że wklejenie kół ułatwi mi montaż gąsienic ale obawiam się, że utrudnię sobie możliwość pobrudzenia pod błotnikami :( Na chwilę obecną mój plan jest taki : włożyłem koła staram się ułożyć gąsienice tak by potem je zdjąć, pomalować, pobrudzić i zamontować już gotowe plan prosty ale ciężki do wykonaniajak dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 26 Grudnia 2016 Share Napisano 26 Grudnia 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 26 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2016 Cooper69 nic Ci nie ucieknie zacznę od końca, poprawiłem nieobroniony ząb, czemu jeden jest ułamany hmm nie wiem (pewnie nie byłem zbytnio delikatny) no i najgorsze, ślady po wypychaczach nic nie mam na swoją obronę, gapiostwo :( są na obu błotnikach :( masakra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 26 Grudnia 2016 Share Napisano 26 Grudnia 2016 Zdjęcia między innymi po to są żeby zobaczyć babole i je poprawić, a nie jechać do przodu bo gdzieś się spieszy... Zakituj w miarę dobrze pobrudź podwozie (przykryje w jakimś stopniu babole) i dopiero zakładaj koła i gąski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 26 Grudnia 2016 Share Napisano 26 Grudnia 2016 Jak obejrzałem części to miałeś proste podejście bo błotniki w tym tanku są osobno na przyszłość taka rada sklej najpierw podwozie a potem nadwozie chyba że konstrukcja modelu Ci to uniemożliwi ( np. wszystkie modele transportera M113 i pochodnych zarówno Tamiya , Italeri, Academy jak też AFVClub ). Pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 28 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2016 cooper Dziękuje już 3 dzień szlifuje, poszła tona szpachli, 2l CA i troszkę podkładu, ale bede miał nauczkę do końca życia adams miałem, masz racje, jedynie moja wina ze nie zrobiłem tego dobrze Tak czy tak, jutro w pracy wrze fotki z postępu a na razie robię przerwę bo mnie już ręka boli a jeszcze długa droga przedmna ;) Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 29 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2016 Nie ma sensu bym wrzucał fotki tych przeoczonych baboli ale postanowiłem sobie, że nie ruszę do przodu póki ich nie poprawię jak do tej pory używałem papieru 320,500,600 po poprawieniu wszystkich przejadę 1000-1500 by była gładka powierzchnia i wtedy dalej do przodu Więc pewnie do usłyszenia po nowym roku w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 1 Stycznia 2017 Share Napisano 1 Stycznia 2017 Kolego Bengal, co do brudzenia i malowania gąsek. Montaż wykonaj tak jak na podanym linku, jak będziesz miał uformowane gąski to je pomaluj na czarno, i nałóż pigmenty. masz tu linka. Tylko dobierz takie pigmenty jak były na pustyni, ja na koniec przecieram suchym pędzlem z srebrnym metalikiem imitując otarcia szczególnie za zębach gąsienic. Potem to przyklej. Możesz ubrudzić spód błotników przed przyklejeniem gąsek, resztę pobrudź po malowaniu modelu. Ja staram się przyklejać gąsienice jak najpóźniej. Całość brodź na końcu tzn koła pobrudź , dopasuj do brudnych gąsienic przecież czołg nie jest fabrycznie brudny. Musisz zdac sie na intuicje. Oglądaj fotografie z czołgami które wykonujesz. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 5 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2017 Witam, to znowu ja wszystkiego najlepszego w nowym roku po raz enty. Cooper69 dzięki Twojej czujność ostatnie parę dni spędziłem na szlifowaniu Zdjęcia między innymi po to są żeby zobaczyć babole i je poprawić, a nie jechać do przodu bo gdzieś się spieszy...Zakituj w miarę dobrze pobrudź podwozie (przykryje w jakimś stopniu babole) i dopiero zakładaj koła i gąski. Jak poradziłeś tak się starałem poprawić babole (nawet jestem zadowolony), poszło z 2 tony szpachli, 2 litry CA, troszkę podkładu droga wyglądała tak : I po pomalowaniu : Na tym zdjęciu widać mój babol z którym nie potrafię sobie poradzić :( nie równo wklejona część błotnika i ślad po wypychaczu Pomalowana wieżą z wanna : tu zapraszam do narzekania jestem gotowy na wszystko... Jak obejrzałem części to miałeś proste podejście bo błotniki w tym tanku są osobno na przyszłość taka rada sklej najpierw podwozie a potem nadwozie chyba że konstrukcja modelu Ci to uniemożliwi ( np. wszystkie modele transportera M113 i pochodnych zarówno Tamiya , Italeri, Academy jak też AFVClub ). Pozdrawiam A. Teraz już wiem na pewno będę wracał w przyszłości do tego warsztatu. Kolego Bengal, co do brudzenia i malowania gąsek. Montaż wykonaj tak jak na podanym linku, jak będziesz miał uformowane gąski to je pomaluj na czarno, i nałóż pigmenty. masz tu linka. Dziękuje za linka, tak będę robił odnośnie brudzenia zapewne jeszcze będę pytał was o rady. Tylko dobierz takie pigmenty jak były na pustyni, ja na koniec przecieram suchym pędzlem z srebrnym metalikiem imitując otarcia szczególnie za zębach gąsienic. Potem to przyklej.Możesz ubrudzić spód błotników przed przyklejeniem gąsek, resztę pobrudź po malowaniu modelu Za radą Adamsa planuję kupić : AK-Interactive -022 Africa Dust effects oraz AK Interactive AK0120 OIF & OEF - US Vehicles Weathering Set albo czy coś jeszcze możecie polecić bo zupełnie nie znam się na takiej chemii. Mój plan (tak zakładam) to pobrudzenie spodu błotników, pobrudzenie gąsienic, nałożenie gąsienic i kół a potem brudzenie reszty. Plan prosty jak konstrukcja cepa dodatkowy bonus i jak tu nie kochać swojej kobiety a teraz czekam na waszą krytykę Pozdrawiam was serdecznie B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 5 Stycznia 2017 Share Napisano 5 Stycznia 2017 Kolego, Nie nastawiaj się na krytykę, tylko na uwagi. Zapewniam Cię, że nikt tu na forum nie wchodzi z zamiarek krytykowania kogokolwiek. Podejście masz dobre, tylko jeszcze mało doświadczenia to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 5 Stycznia 2017 Share Napisano 5 Stycznia 2017 Jedź dalej... Dobrze jest! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 5 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2017 Kolego,Nie nastawiaj się na krytykę, tylko na uwagi. Zapewniam Cię, że nikt tu na forum nie wchodzi z zamiarek krytykowania kogokolwiek. Podejście masz dobre, tylko jeszcze mało doświadczenia to wszystko. Tzn nie nastawiam się na krytykę, tylko na waszą pomoc bo doświadczenie mam zerowe Jedź dalej... Dobrze jest! a jadę dalej dziś na wieczór i kolejne parę wieczorków gąski dobra potrzebuję jeszcze waszej opinii/pomoce w wyborze chemii oprócz : AK-Interactive -022 Africa Dust effects AK-Interactive -120 OIF & OEF - US VEHICLES WEATHERING SET wrzuciłem sobie na razie do koszyka : AK-Interactive -015 DUST EFFECTS AK-Interactive -041 NORTH AFRICA DUST AK-Interactive -066 Africa Korps Wash AK-Interactive -121 OIF & OEF - US VEHICLES WASH AK-Interactive -123 OIF & OEF - US VEHICLES STREAKING EFFECTS AK-Interactive -065 Afrika korps filter AMMO of Mig Jimenez -1207 STREAKING GRIME FOR US MODERN VEHICLES AMMO of Mig Jimenez -1401 LIGHT DUST AK-Interactive -4061 Sand Yellow Deposit (35ml) AK-Interactive -4062 Light Dust Deposit (35ml) AK-Interactive -147 Middle East Soil pewnie przesadziłem, ale to nie znaczy, że chcę to wszystko kupić co z tego jest raczej must have a co zbędne jeśli mogę was zapytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 5 Stycznia 2017 Share Napisano 5 Stycznia 2017 ... pewnie przesadziłem... Z tym się nie do przesadzić, to worek bez dna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi