Bartas89 Napisano 29 Grudnia 2016 Share Napisano 29 Grudnia 2016 Bo...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 29 Grudnia 2016 Share Napisano 29 Grudnia 2016 W tym wątku jest to już wyjaśnione... Chociażby z wartości minimalnych obrotów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 29 Grudnia 2016 Share Napisano 29 Grudnia 2016 Chłop się zapatrzył na myliyon fajnych końcófek w pudle, (których w 90% nigdy nie użyje), a Ty mu burzysz światopogląd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 29 Grudnia 2016 Share Napisano 29 Grudnia 2016 Dlatego nie chce mi się pisać skoro chłopu nie chce się poszukać i poczytać informacji na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 29 Grudnia 2016 Share Napisano 29 Grudnia 2016 Niestety kolega Bartas89 tak ma i oprócz tego uporczywie wynajduje koło od nowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 29 Grudnia 2016 Share Napisano 29 Grudnia 2016 Użytkownik cooper myśli, że jest zabawny i inteligentny, ale niestety jest tylko irytujący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 29 Grudnia 2016 Share Napisano 29 Grudnia 2016 Użytkownik Bartas89 dając sam sobie OK nie wiem co myśli... bo to nie świadczy o myśleniu :( PS. A tak na poważnie. Dziwi mnie (a nie jestem w tych obserwacjach sam) Twoja chęć wyważania otwartych drzwi. Wytłumacz nam co Tobą kieruje bo po kilkukrotnym zwróceniu uwagi brniesz dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 29 Grudnia 2016 Share Napisano 29 Grudnia 2016 Nie daję sobie ok tylko, pokazuje Tobie palec uniesiony do góry ;) W każdej wiosce (forum) musi być jakiś smerf ważniak i tutaj nie jest inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 29 Grudnia 2016 Share Napisano 29 Grudnia 2016 Tja... Smerf super ważniak już na szczęście nie mieszka w tej wiosce. Dalej nie odpisałeś na pytanie co powoduje tobą w wyważaniu otwartych drzwi jak np. w wypadku wynalazku, który podałeś? Jest już wydeptana droga czyli zestaw Proxxon Micromot 50/E + zasilacz z regulacją (minimum NG 2/E). Ani to znacząco tańsze ani lepsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 29 Grudnia 2016 Share Napisano 29 Grudnia 2016 Czyli rozumiem, że Proxxon to najlepsze co może być i nic lepszego ani porównywalnego się nie dostanie? Leroy Merlin jest na tyle rozpowszechnionym sklepie, że miałem nadzieję, że ktoś może taki model ma i może coś więcej o nim napisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 29 Grudnia 2016 Share Napisano 29 Grudnia 2016 Zadaj sobie troszkę trudu i przeczytaj watek do którego dostałeś link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 29 Grudnia 2016 Share Napisano 29 Grudnia 2016 Bartas ja mam taką szlifierke i po dorobieniu do niej elektronicznego regulatora obrotow da sie jej używać. I wg mnie do prostych i mniej precyzyjnych prac jest to dobre rozwiazanie. Na warsztatach u Reflecta uzywam zas Proxxona. I praca nim jest bardziej komfortowa i precyzyjna. Mowiac krotko po lekkim tuningu da sie szlifierka z marketu pracowac modelarsko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 29 Grudnia 2016 Share Napisano 29 Grudnia 2016 Bartas ja mam taką szlifierke i po dorobieniu do niej elektronicznego regulatora obrotow da sie jej używać. I wg mnie do prostych i mniej precyzyjnych prac jest to dobre rozwiazanie.Na warsztatach u Reflecta uzywam zas Proxxona. I praca nim jest bardziej komfortowa i precyzyjna. Mowiac krotko po lekkim tuningu da sie szlifierka z marketu pracowac modelarsko. Tylko po co. Zestaw Proxxona jest niewiele droższy i bez zabaw w "sekrety elektroniki", a porządne frezy i tak do jednego i drugiego urządzenia trzeba dokupić. To co jest w zestawie nadaje się żeby gwozdka przeciąć i innych grubszych robót. No i Proxxon nie ma bicia tzw. futerka co przy precyzyjnej robocie jest kluczowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 29 Grudnia 2016 Share Napisano 29 Grudnia 2016 Ja swojego chinola kupilem z walkiem gietkim za mniej niz 100zl. Na poczatku drogi, chcialem po prostu wiedziec czy tego rodzaju sprzet w ogole mi sie sprawdzi. Teraz juz wiem i znam temat z autopsji. Koszt mojej 'lekcji' zmiescil sie w zalozonym budzecie, tylko tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 29 Grudnia 2016 Super Moderator Share Napisano 29 Grudnia 2016 Witam. Panowie jeżeli nie spuścicie z tonu to inaczej zacznę z wami rozmawiać. Cooper69 czy zawsze gdzie jest jakaś potyczka, tam musisz pojawiać się ty, z wypisywać jakie to inne osoby są tępe (wyczytałem to z twojego posta) Upomnień już nie będzie, to jest ostatnie ostrzeżenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Grudnia 2016 Share Napisano 30 Grudnia 2016 Czy używa ktoś z was elektrycznego pilnika lub frezarki do obrabiania elementów po wycięciu z wypraski? Zastanawiam się nad takim czymś bo byłoby to wygodniejsze i dużo szybsze niż dotychczasowe ścieranie ręczne Ja od niedawna używam bardzo fajne frezy, specjalnie zaprojektowane do szlifowania i polerowania drobnych i trudnodostępnych miejsc, takich jak golenie podwozia, kadłuby pocisków, elementy silników czy inna wszelka drobnica. Do usuwania szwów po formach czy drobnych nadlewek to narzędzie jest idealne. Wadą jest naturalnie cena i to że trzeba to z Azji ściągać. Są też podobne frezy do kupienia w sklepach u nas, ale nie miałem ich w ręku więc o jakości nic nie napisze, choć frez to frez, pewnie też się nadają to takich zadań. Frezy naturalnie do Dremela albo Proxxona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Atlis Napisano 30 Grudnia 2016 Share Napisano 30 Grudnia 2016 @Bartas89 - nikt nie zabroni Ci w kupnie tego Dextera z Leroy Merlin. Jednak warto posłuchać bardziej doświadczonych, dołożyć kilkadziesiąt złotych i kupić Proxxona. Nawet długoletni użytkownicy Dremeli na Zachodzie kupują Proxxony ponieważ ma dla modelarzy masę bardzo ważnych zalet - między innymi silnik z niskim momentem obrotowym czy możliwością pracy od niskich obrotów. Proxxon też w ramach serii Micromot produkuje masę dodatków do szlifierki i można ją rozbudować tak, że za kilkaset złotych można mieć w domu od ręcznej szlifierki aż po tokarkę w domu wszystko. Z narzędzi przydatnych dla modelarzy warto rozważyć zakup ich Pen Sandera, lutownicy czy pistoletu do kleju (który choć wygląda niepozornie i kosztuje grosze jest w odróżnieniu od tanich chińskich wyposażony w elektroniczny układ sterowania temperaturą). Odnosząc się do posta Solo - jako tańszą alternatywę do Flash Sanderów można w Polsce kupić takie oto diamentowe frezy firmy Motyl.PRO (W110 i W55): Ich ziarnistość jest na oko zbliżona do sanderów Rough i Medium, co do obróbki wystarcza. Szlifowane miejsce wystarczy przetrzeć TET i jest gładko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Grudnia 2016 Share Napisano 30 Grudnia 2016 Dodam jeszcze, że producent tych "moich" frezów wypuścił jakiś czas temu bardzo ciekawie wyglądające frezy do usuwania drobnych nierówności/śladów po wypychaczach/etc. na płaskich, trudnodostępnych miejscach. Nazywa się to Detail Removers i są to frezy z płaskimi główkami. Ich odpowiedniki wśród normalnych frezów tez można znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 30 Grudnia 2016 Share Napisano 30 Grudnia 2016 Czy jak kupię Proxxona z domyślnym zasilaczem to będę mógł na nim zejść do 5000 obrotów na minutę czy jest do tego potrzebny ten zasilacz z gałką regulacyjną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 30 Grudnia 2016 Share Napisano 30 Grudnia 2016 Jak kupisz zasilacz z regulacją to będziesz mógł ustawić jeszcze niższe obroty. Polecam wersję z głowicą z tulejkami zaciskowymi - są bardziej precyzyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 30 Grudnia 2016 Super Moderator Share Napisano 30 Grudnia 2016 Musisz mieć zasilacz proxxona z regulacją i szlifierkę z regulacją Micromot 50E Micromot NG 2 / E Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 30 Grudnia 2016 Share Napisano 30 Grudnia 2016 A wersja z tulejkami jakie ma oznaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 30 Grudnia 2016 Super Moderator Share Napisano 30 Grudnia 2016 Czytać nie potrafisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 30 Grudnia 2016 Share Napisano 30 Grudnia 2016 A wersja z tulejkami jakie ma oznaczenie? Właśnie Micromot 50/E - sprawdzone organoleptycznie przed chwilą na mojej. cytując kolegę Potez 50E ma tulejki zaciskowe - polecam 50EF ma zacisk jak wiertarka - nie polecam. 50 nie ma regulacji obrotów w napędzie tylko na zasilaczu, sama wiertarka chodzi na 20000 obr - nie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 30 Grudnia 2016 Share Napisano 30 Grudnia 2016 Wlasnie sie zastanawialem czym rozni sie 50/e od 50. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi