Jump to content

Szlifierka - dla modelarza.

pedzelek
 Share

Recommended Posts

Sorry że post pod postem ale nie mogę już edytować. Czy sztyfty szlifierskie i inne akcesoria innych firm niż Proxxon będą pasować do szlifierki Proxxona czy trzeba kupić właśnie tego producenta?

Tak. Ale nie kupuj chiński szit. Dremel, Proxxon, Microbox, Motyl.PRO, Meisinger - tych firm sprzętu używam i polecam. Warto też szukać w sklepach dentystycznych.

Jak komuś mało propozycji a ma furę kasy do wydania to można sie jeszcze zastanowić nad sprzętem Hadewe. Miałem kiedyś okazje tym pracować i jedyna wada (poza ceną) to ograniczenie do sztyftów 2,3mm. Reszta to same plusy P i L obroty oraz pełna i płynna regulacja od 0, bardzo cicha praca. Możliwość zmiany sztyfta podczas pracy szlifierki (bez zatrzymywania). Modelu na jakim pracowałem teraz nie mogę znaleźć ale było to jakby prymitywniejsze wykonanie Xantos 22.

Jako, że od 5 lat użytkuję chińczyka za ok. 80 zł (w tej cenie wąż elastyczny), mogę napisać, że do większości moich prac wystarczy.

Po tych kilku latach luzy poprzeczne (na wężu) są już na tyle duże, że do wiercenia małych otworów nie nadaje się.

Te luzy, to być może moja wina, gdyż dałem jej popalić używając do powiększenia o 5 mm otworu w stalowym kuchennym zlewozmywaku.

Do szlifowania w zupełności mi wystarczy, dość wysokie obroty minimalne nie są przeszkodą przy używaniu takich narzędzi:

tarcze_cierne_1m_zps8jmdgtga.jpg

Miałem chińczyka za 40 zł i za ponad 200 w mega wypasionym zestawie.

O ile ten pierwszy był na prawdę ok. do szlifowania to bicie wykluczało jakiekolwiek wiercenie. Ten za ponad 200 bardzo dobra alternatywa dla markowego Dremela czy Proxxona na 220V ale nieporęczny do modelarstwa.

To co teraz dostałem na 12V Proxxona jest o niebo lepsze do modelarstwa (poręczność, waga, precyzja) od najlepszego sprzętu, który używałem.

Proszę pokaż.

Nie bardzo jest się czym chwalić, ale proszę bardzo:

miniszlfirka2m_zpsa90iydhi.jpg

Zalety: a) cena - o ile dobrze pamiętam za cały komplet ze statywem zapłaciłem 87 zl.

b) w miarę uniwersalna, posiada 2 wymienne uchwyty na trzpienie 2,3 mm i 3,2 mm.

c) więcej nie pamiętam.

Wady: a) luz poprzeczny na końcówce przewodu elastycznego (na samej szlifirce nie wiem, bo od początku założyłem wąż.)

b) słaba na minimalnych obrotach

c) minimalne obroty rosną wraz z rozgrzewaniem się szlfierki.

Do wiercenia małych otworów (od 0,4 mm) czasem używam takiego uchwytu zakładanego na miniwkrętarkę akumulatorową.

uchwyt_m_zpspelcmc2z.jpg

Wiem, że mam 14 dni na zwrot. Tylko, że jak rozprułem pudełko to zaraz mi potrącą cześć kwoty za pudełko, że oni w takim stanie go nie sprzedadzą.

P.S zauważyłem, że jak podkręcam obroty na szlifierce to przygasa dioda na zasilaczu...

Najrozsądniej skontaktować się ze sprzedawcą, powiedzieć mu że towar nie działa i zapewne zgodzi Ci się wysłać nowy, gdy odeślesz mu ten niedziałający.

A opakowania nie warto rozpruwać ani niszczyć w żaden sposób, bo nigdy nie wiadomo czy towaru nie trzeba będzie zwracać, albo wysyłać do naprawy na gwarancji.

Musiałem rozpruć pudełko bo inaczej bym się nie dostał do środka. Kupiłem w Mega majstrze. W ogóle np zasilacz był zapakowany w rozerwany i podziurawionym pudełku i wyglądało jak psu z gardła. Jakbym np dla kogoś na prezent to robił to wstyd byłoby takie coś dać.

W kwestii formalnej - nie ma obowiązku zwracania niesprawnego sprzętu w oryginalnym opakowaniu i widzimisię sprzedawcy nie ma tu zastosowania. Jeżeli będziesz odsyłał padniętą szlifierkę w nieoryginalnym opakowaniu to zadbaj o solidne zabezpieczenie - żeby sprzedawca nie mógł potem twierdzić że była sprawna tylko została uszkodzona w transporcie na skutek niewłaściwego zapakowania. Ściskam kciuki za skuteczne załatwienie sprawy!