Filip Napisano 17 Listopada 2008 Share Napisano 17 Listopada 2008 A czy ty potrafisz coś sam znaleźć czy jak będziesz miał jakikolwiek problem będziesz zakładał nowy temat ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasa Napisano 17 Listopada 2008 Share Napisano 17 Listopada 2008 (edytowane) co to filtry??? ale pytanie, są w aucie, o te Ci chodzi??? Chodzi o filtry zapewne jako technikę modelarską Czy to forum o samochodach czy o modelarstwie ?? Mądre pytanie:haha: To tak jeśli chodzi o technikę to jest to technika najczęściej stosowana w militarnych modelach.Polega na tym żeby zróżnicować lub poprawić kolor podstawowy.Polega na zastosowaniu farb olejnych z rozcieńczeniem z rozpuszczalnikiem w proporcjach 5% farby i 95% rozpuszczalnika. Nie polecam pędzla do nakładania filtrów chyba ,że chcesz uzyskać celowo zacieki. Pozdro PS:Filip ty łobuzie, wyprzedziłeś mnie z postem Edytowane 17 Listopada 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 17 Listopada 2008 Share Napisano 17 Listopada 2008 Ciekawe czy ten temat zamknie moderator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasa Napisano 17 Listopada 2008 Share Napisano 17 Listopada 2008 Raczej zamknie tak myślę Ja nie wiem żyjemy w XXI wieku i niektórzy jeszcze nie wiedza co to znaczy słowo: search szukaj google To tych analfabetów XXI wieku informuję ,że istnieje taka strona jak www.google .pl i należy tam wpisać co chcesz ,nacisnąć szukaj i włala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 17 Listopada 2008 Share Napisano 17 Listopada 2008 Nie polecam pędzla do nakładania filtrów chyba ,że chcesz uzyskać celowo zacieki. To dziwne, bo w wielu poradnikach filtry polecają nakładać pędzlami... Wystarczy nie "rozmazywać" pędzlem filtra a jedynie przykładać pędzel do modelu - wszystko ładnie się rozleje. Na youtubie jest filmik gdzie ładnie to pokazują przy budowanie KT chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasa Napisano 17 Listopada 2008 Share Napisano 17 Listopada 2008 A ja z kolei od wielu osób i wielu poradników wiem ,że raczej nie powinno się kłaść filtrów pędzlem ,a powinno się aerkiem .Nie wiem co jest poprawniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 17 Listopada 2008 Share Napisano 17 Listopada 2008 Z tym nakładanie, jak to woli, kazdy jest do czegoś bardziej przekonany. A pytanie oryginalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 17 Listopada 2008 Share Napisano 17 Listopada 2008 Nie wiem czy potrafisz sobie to wyobrazić _KAROL_ ale szukałem w google i nie znalazłem nic . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bnk_one Napisano 17 Listopada 2008 Share Napisano 17 Listopada 2008 na forum było już pisane wiele razy, wystarczy użyć opcji "szukaj" lub po prostu przejrzeć ten dział ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasa Napisano 17 Listopada 2008 Share Napisano 17 Listopada 2008 Nie wiem czy potrafisz sobie to wyobrazić _KAROL_ ale szukałem w google i nie znalazłem nic . Pięć minut zajęło mi znalezienie . viewtopic.php?t=5643&highlight=filtr I co Weźcie się ludzie nauczcie szukać ,please Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 17 Listopada 2008 Share Napisano 17 Listopada 2008 No widzicie, samodzielności trochę. Na większość pytań padły już odpowiedzi - naprawdę. Ciekawe czy ten temat zamknie moderator? Vox populi, vox dei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 27 Grudnia 2009 Super Moderator Share Napisano 27 Grudnia 2009 Witam. Proszę o opisanie, napisasnie, przedstawienie metody waloryzacji modelu filtrami. Chciałbym i napewno inni, dowiedzieć się z czego się składa filtr. Chodzi min., jakie składniki mieszamy, bądz są może gotowe, jak nakładamy, kiedy i gdzie. Poprostu wszystko co dotyczy filtrów. Z góry dziękuję wszystkim, którzy przybliżą tą dotąd znaną tylko z nazwy technikę EDIT: Jeżeli taki temat już istnieje, proszę o usunięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Hejmo Napisano 27 Grudnia 2009 Share Napisano 27 Grudnia 2009 Są gotowe, np MIGa, ale ja nie polecam. Robię sam na bazie White Spirita i farb Van Gogha. Rozcieńczenie co najmniej 1:5 dla rozpuszczalnika, im więcej go dasz, tym bardziej będzie transparentny. Model pokrywać pędzlem zanurzonym w sam raz, czyli nie można dać za mało, bo się robią smugi i nie za dużo, bo plamy. Można dość długo poprawiać na mokro, później ewentualnie ścierać i kombinować z samym White Spiritem. Filtry mają za zadanie scalić ze sobą kolory, np. w kamuflażu trójkolorowym nakładając je globalnie, albo zróżnicować jeden odcień przez nakładanie punktowe. Dzięki nim można dość znacznie zmienić odcień. W razie kolejnych pytań wal Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akahoshi Napisano 29 Grudnia 2009 Share Napisano 29 Grudnia 2009 Jestem właśnie na etapie nauki filtrów i... efekty mnie zaskakują. W przeciwności do Tomka, jako medium dla farb artystycznych używam benzyny do zapalniczek (np. Ronsonol, do kupienia w kioskach). Jeśli władasz językiem Szekspira, dobry artykuł na temat filtrów znajdziesz tutaj: http://www.missing-lynx.com/rare_world/rw02.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam .B Napisano 15 Kwietnia 2010 Share Napisano 15 Kwietnia 2010 witam ! a ja mam pytanie czy filtry nakładać bezpośrednio na model czy pomalować go najpierw sidoluxem lub jakimś lakierem ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 16 Kwietnia 2010 Share Napisano 16 Kwietnia 2010 Filtr, najlepiej robić z farb olejnych dla artystów obowiązkowo TRANSPARENTNYCH (przezroczystych) rozcieńczanych terpentyną bo dłużej wysycha. Nie kupujcie filtrów MIGa, zbyt ciekawe nie są... Nakładać pędzlem prosto na farbę bazową. Pokryć sido dopiero po nałożeniu filtra. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 16 Kwietnia 2010 Share Napisano 16 Kwietnia 2010 Nakładać pędzlem prosto na farbę bazową. Pokryć sido dopiero po nałożeniu filtra. Tak kategorycznych opinii raczej bym się wystrzegał. Ilu modelarzy, tyle sposobów i kolejność także różnorodna. Nakładać pędzlem prosto na farbę bazową. Jeżeli malujesz akrylami. Jeżeli zaś olejami, to filtr na bazie white spiritu, czy innego rozcieńczalnika do olei, pięknie zeżre Ci wówczas farbę. Poza tym pozostaje kwestia powierzchni. Na błyszczącej, filtry będą spływać. Da to większą możliwość kontroli, ale wymusi większą ich ilość, aby były widoczne. Na satynowym lakierze (jak zdaje się zaleca Mig w poradniku), albo bezpośrednio na bazowej akrylowej od razu powierzchnia będzie pięknie chłonęła, ale z kolei praktycznie brak wówczas możliwości doraźnych poprawek, tylko trzeba będzie co najwyżej korygować kolejną warstwą. Pokryć sido dopiero po nałożeniu filtra To również kwestia uznania. Rób na wyczucie. popatrz na model i zobacz czego w danym momencie Ci w nim brakuje. Jeśli "głębi", to rób najpierw washa, a jeśli odpowiednich kolorów, to filtruj. Znajdź własny patent, to chyba najlepszy sposób A ja z kolei od wielu osób i wielu poradników wiem ,że raczej nie powinno się kłaść filtrów pędzlem ,a powinno się aerkiem .Nie wiem co jest poprawniejsze. Modelarstwo to nie medycyna, tu nie ma sztywnych reguł, co jest poprawne, a co nie, co jest dobre, a co jest be. Dobre jest to, co przynosi pożądany efekt i czego wygodnie Ci się używa. Lepiej Ci się robi pędzlem- rób pędzlem, lepiej aero- rób aero,a potem możesz z wszystkimi wymieniać się doświadczeniami i ewentualnie próbować czegoś innego. Powodzenia pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek_Tysowia Napisano 19 Listopada 2024 Share Napisano 19 Listopada 2024 W dniu 30.12.2007 o 22:20, misio-jedi napisał: Ja mysle ze koledze chodzi o te wszystkie opisy malowania, gdzie ludzie pisuja: "najpierw daje podklad, potem preshading, kolor bazowy, kamo, potem sidolux, kalkomanie, znowy sidolux, potem filtry, i wreszcie wash i wernix" jesli tak, to tez nie bardzo wiem o co chodzi i dolaczam sie do pytania. Ten sidolux to do czego jest bo nie wiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 20 Listopada 2024 Share Napisano 20 Listopada 2024 15 godzin temu, Misiek_Tysowia napisał: Ale żeś pan temat wykopał Sidolux to taka tania alternatywa dla akrylowego błyszczącego lakieru. Używam jednej butelki od ok. 10 lat i nadal mam prawie pół 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek_Tysowia Napisano 3 Grudnia 2024 Share Napisano 3 Grudnia 2024 Witam nie wiem jakie mam kupić więc zapytam wasze doświadczeni to dla mnie początkującego jest wielce pomocne. Pytanie jakie podstawowe kolory farb olejnych artystycznych mam sobie kupić i jak markę polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 5 Grudnia 2024 Share Napisano 5 Grudnia 2024 Zależy w sumie co kleisz i jakimi kolorami malujesz. Ale pewnie jakiś brąz, sepia, czarny, biały, buff, coś w tym stylu na początek powinno wystarczyć. Na start może warto kupić sobie po prostu taki mały zestawik farb olejnych (zwykle z 12-18 kolorów) i też będzie, sam po czasie będziesz widział jakie kolory bardziej Ci sie przydają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi