SławekK Napisano 30 Listopada 2016 Share Napisano 30 Listopada 2016 Model Zvezdy, bardzo przyjemny w sklejaniu… lub składaniu, jak kto woli . Generalnie można go złożyć bez użycia kleju… tylko po co . Przeróbki są niewielki i głównie dotyczą wieży. Dodałem odwzorowania form od odlewów i spawy oraz uchwyty. Pokusiłem się o zrobienie otworu pistoletowego. Pojazd powstał z myślą o dioramie z Berlina, którą obecnie tworzę… Na części zdjęć jest na tymczasowej podstawce, z którą odwiedził kilka konkursów, teraz czeka już na zamocowanie na dioramie. Moim zdaniem dobry model, chociaż bardzo uproszczony… szczególnie w zakresie zawieszenia i gąsienic, które i tak wyglądają lepiej niż w modelu PST… Świetnie zrobiony jest wieżowy wkm, ten z PST się nie umywa. Generalnie moim zdaniem jest to lepszy model od konkurencji (czyli od PST), chociaż do dobrych modeli mu daleko. Pasy malowałem odręcznie – co dało możliwość zrobienia białych zacieków. W najnowszych „Militariach XX wieku” jest artykuł o tych wozach z Berlina – z jednej strony potwierdzają, że pasy malowane były „niechlujnie”, z drugiej że wkm na wieżach używane były sporadycznie… no to mój ma . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_Szczepan Napisano 30 Listopada 2016 Share Napisano 30 Listopada 2016 Bardzo ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 30 Listopada 2016 Share Napisano 30 Listopada 2016 Fantastycznie pomalowany. Jak na ta skale to naprawde rewelacje. Jeden z lepszych ISów w tej skali jakie widziałem w zyciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erolo2000 Napisano 30 Listopada 2016 Share Napisano 30 Listopada 2016 Cacany jest. Też się go lepiło jeno w LWP barwach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Grudnia 2016 Share Napisano 1 Grudnia 2016 Ładny. Jednak z serii a ja bym: przetarł koła po obręczach metalizerem, to samo gąsienice po całości na styku kół z nimi, oraz po zewnętrznej stronie to samo, ale suchym pędzlem. I trochę pigmentów różnych kolorów na gąski dosypał. No chyba że to jest a na fotach niewidać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 1 Grudnia 2016 Share Napisano 1 Grudnia 2016 Kawał dobrej roboty. Do detali zauważonych przez poprzedników ja bym dodał dwa, natury "taktycznej". 1) zewnętrzne zbiorniki na paliwo trzeba by zdjąć, jeżeli ma iść na dioramę z Berlina. W walce (i to w mieście, gdzie Panzerfausty latają gęsto) wożenie paliwa na pancerzu to proszenie się o śmieć w płomieniach 2) numer taktyczny - masz podkładkę na jego występowanie w 7 Nowogrodzkiej? Pułki tej brygady miały taką organizację jak nasz 4 pułk czołgów ciężkich, czyli po 4 kompanie, każda 5 wozów, system numerów taktycznych raczej więc taki sam. 1 cyfra - pułk (w 7 Nowogrodzkiej był 104, 105 i 106 więc pierwsza cyfra 4, 5 lub 6 - masz dobrze), 2 cyfra - kompania (6 nie pasuje), 3 cyfra - numer czołgu w kompanii (0- dowódca, kolejne czołgi od 2 do 4 - czyli 7 nie pasuje. Numery na zdjęciach z artykułu w Poligonie o którym wspominasz jak najbardziej pasują do opisanego schematu, z wyjątkiem wozu z numerem 404 przy który prawdę mówiąc nie gra mi z systemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 1 Grudnia 2016 Share Napisano 1 Grudnia 2016 Ładny. Jednak z serii a ja bym: przetarł koła po obręczach metalizerem, to samo gąsienice po całości na styku kół z nimi, oraz po zewnętrznej stronie to samo, ale suchym pędzlem. I trochę pigmentów różnych kolorów na gąski dosypał. No chyba że to jest a na fotach niewidać. Racja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SławekK Napisano 1 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2016 Dzięki za opinię. Przejrzałem zdjęcia w MXXw i rzeczywiście czołgi w mieście nie miały zbiorników... lipa, ale nie zdejmę ich teraz bo musiałbym zmasakrować model. Numery też "zawyżyłem" zamieniając kolejność... Michał wyłapał takie błędy... szacun!!! Koła i gąski są "metalizowane" grafitem . Jak przykleje go do podstawki, to bardziej je wybrudze, żeby pasowały do podłoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 3 Grudnia 2016 Share Napisano 3 Grudnia 2016 świetny IS, bardzo mi się podoba malowanie (napiszesz coś więcej - jake kolorki? jak zbajerowany? thx!) pozdr ww Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SławekK Napisano 3 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2016 Co do "bajerowanie" to w tym modelu niewielkie - ślady odlewów (szpachla plus szlifowanie), łączenia form/spawy (cienkie plastikowe profile mocno zmasakrowane), wymiana uchwytów i gniazda tylnego km (zgubiło się ), plus antena. Malowanie standardowe, same Hummbrol'e - podkład H29, potem cieniowanie H102, kalki, pasy, a potem brudzenie - filtry, odpryski, wash, oleje, pigmenty... Sam model fajny, chociaż prosty, polecam na początek, bo bez specjalnego wysiłku można stworzyć coś ładnego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 3 Grudnia 2016 Share Napisano 3 Grudnia 2016 Z prostotą to bym się wstrzymał. Nie kojarzę w tej skali lepszego Is'a Italka " normalna" jest co prawda nie kiepska ( bardzo mi przypadła do gustu) o PST nie wspominam nawet... Zvezda to raczej najlepsza baza. Model bardzo przyjemny ,choć jak dla mnie nieco za dużo obić i odprysków PS Co to za podstawka z "kocimi łbami" ? Odlew czy sam rzeźbiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SławekK Napisano 3 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2016 Model jest "bez kleju", składany... chociaż ja to kleiłem, ale rzeczywiście jakością detali przewyższa konkurencję. Czoł miał być złochany, stąd uszkodzenia i obicia.... Podstawka to kawałek burukowanej ulicy z Vacu, wystarczyło dociąć i pomalować. Na dioramię będzie jeszcze desant z Preisera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 3 Grudnia 2016 Share Napisano 3 Grudnia 2016 (...) Czoł miał być złochany, stąd uszkodzenia i obicia....(...) No to moim zdaniem kompletnie nie wyszło - pojazd jest straszliwie poobijany, ale uszkodzeń, poza chirurgicznie odciętym kawałkiem lewego błotnika nie widać. Oglądnij jeszcze raz zdjęcia IS-ów z Berlina, czy innych walk i zobacz jak poniszczone/pokrzywione miały całe błotniki oraz zbiorniki (jeśli takowe na nich były). Jeśli został w wyniku walk tak obficie poobdzierany z farby to raczej te elementy z relatywnie cienkiej blachy nie pozostałyby nienaruszone. Z malowaniem też mogłeś bardziej poszaleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SławekK Napisano 3 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2016 Zbiorniki są z zestawu, więc nie było jak ich pociąć. Chociaż jak udowodnił Michał nie powinno ich być (na jednym zdjęciu w MM XX w. jeden czołg ma zbiornik, ale pojedyczy). Z tyłu błotniki są pogięte, chociaż może i za słabo. Nie wiem o co chodzi z "poszaleć z malowaniem"? Sprecyzuj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon_fighter Napisano 8 Grudnia 2016 Share Napisano 8 Grudnia 2016 Bardzo ładny, ja bym dodał trochę pyłu lub błota na gąsienicach i korpusie, jeśli ma być eksponowany w walkach ulicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 9 Grudnia 2016 Share Napisano 9 Grudnia 2016 Model bomba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 14 Grudnia 2016 Share Napisano 14 Grudnia 2016 Dla mnie bomba IS. Bardzo mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 16 Grudnia 2016 Share Napisano 16 Grudnia 2016 Zbiorniki są z zestawu, więc nie było jak ich pociąć. Chociaż jak udowodnił Michał nie powinno ich być (na jednym zdjęciu w MM XX w. jeden czołg ma zbiornik, ale pojedyczy). Z tyłu błotniki są pogięte, chociaż może i za słabo. Nie wiem o co chodzi z "poszaleć z malowaniem"? Sprecyzuj! Takie przykłady: http://miniafv.blogspot.com/2015/12/pst-172-is-2mt-armoured-tow-by-cenker.html http://www.network54.com/Forum/110741/message/1390375172/IS-2+Zvezda+1-72+finished http://krudmodel.blogspot.com/2016/08/is-2-zvezda-172.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SławekK Napisano 18 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2016 Ta trzecia stronka mnie załamała... ale i mocno zmotywowała . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 18 Grudnia 2016 Share Napisano 18 Grudnia 2016 Coś nowego w warsztacie? Bo na razie to takie "starocie" pokazujesz ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 18 Grudnia 2016 Share Napisano 18 Grudnia 2016 Wygląda jak 1:35. To miał być komplement. Gratuluje pięknego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcelxd yt Napisano 18 Grudnia 2016 Share Napisano 18 Grudnia 2016 piękny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SławekK Napisano 18 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2016 Na warsztacie diorama z Berlina dla tego JS-2... ale jeszcze z tym zejdzie... format koło A4 - trzy piętrowe budynki... no i konieczne "morze ruin"... Na Bytom miał być gotowy StuG III G z Revell'a w nietypowym układzie... StuG jest, ale Bytomia w przyszłym roku nie będzie ... JSU-152 i Famo były już na kilku imprezach (ostatnio w Bielsku), ale na forum czekają na swoją kolej . W tym roku zrobiłem jeszcze działko Bredy w '35 (z IBG) - czeka na debiut, może styczeń w Stalowej Woli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi