Skocz do zawartości

JS-2m Model 1944 ze Zvezdy (1:72)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Model Zvezdy, bardzo przyjemny w sklejaniu… lub składaniu, jak kto woli .

Generalnie można go złożyć bez użycia kleju… tylko po co .

JS-2-n01_zps2xez5q1h.jpg

JS-2-n02_zpsvxrcidk7.jpg

Przeróbki są niewielki i głównie dotyczą wieży. Dodałem odwzorowania form od odlewów i spawy oraz uchwyty. Pokusiłem się o zrobienie otworu pistoletowego.

JS-2M-01_zps4e1ee93b.jpg

JS-2M-02_zps6a359547.jpg

JS-2M-03_zps8edea6a2.jpg

Pojazd powstał z myślą o dioramie z Berlina, którą obecnie tworzę…

JS-2-n03_zpsvmos7z4c.jpg

JS-2-n4_zpsdhxblqxt.jpg

JS-2-n05_zpsl5tsujfl.jpg

JS-2-n06_zpszt0okhg1.jpg

Na części zdjęć jest na tymczasowej podstawce, z którą odwiedził kilka konkursów, teraz czeka już na zamocowanie na dioramie.

JS-2-n7_zpsxxjzswqv.jpg

JS-2-n08_zpsbvqeoilj.jpg

Moim zdaniem dobry model, chociaż bardzo uproszczony… szczególnie w zakresie zawieszenia i gąsienic, które i tak wyglądają lepiej niż w modelu PST…

JS-2M-05_zps77c67ea7.jpg

JS-2M-06_zps0c6632b2.jpg

Świetnie zrobiony jest wieżowy wkm, ten z PST się nie umywa. Generalnie moim zdaniem jest to lepszy model od konkurencji (czyli od PST), chociaż do dobrych modeli mu daleko.

JS-2M-10_zps77ed78d7.jpg

Pasy malowałem odręcznie – co dało możliwość zrobienia białych zacieków.

JS-2M-07_zps196db4d3.jpg

W najnowszych „Militariach XX wieku” jest artykuł o tych wozach z Berlina – z jednej strony potwierdzają, że pasy malowane były „niechlujnie”, z drugiej że wkm na wieżach używane były sporadycznie… no to mój ma .

Napisano

Fantastycznie pomalowany. Jak na ta skale to naprawde rewelacje. Jeden z lepszych ISów w tej skali jakie widziałem w zyciu.

Napisano

Ładny. Jednak z serii a ja bym: przetarł koła po obręczach metalizerem, to samo gąsienice po całości na styku kół z nimi, oraz po zewnętrznej stronie to samo, ale suchym pędzlem. I trochę pigmentów różnych kolorów na gąski dosypał. No chyba że to jest a na fotach niewidać.

Napisano

Kawał dobrej roboty. Do detali zauważonych przez poprzedników ja bym dodał dwa, natury "taktycznej".

1) zewnętrzne zbiorniki na paliwo trzeba by zdjąć, jeżeli ma iść na dioramę z Berlina. W walce (i to w mieście, gdzie Panzerfausty latają gęsto) wożenie paliwa na pancerzu to proszenie się o śmieć w płomieniach

2) numer taktyczny - masz podkładkę na jego występowanie w 7 Nowogrodzkiej? Pułki tej brygady miały taką organizację jak nasz 4 pułk czołgów ciężkich, czyli po 4 kompanie, każda 5 wozów, system numerów taktycznych raczej więc taki sam. 1 cyfra - pułk (w 7 Nowogrodzkiej był 104, 105 i 106 więc pierwsza cyfra 4, 5 lub 6 - masz dobrze), 2 cyfra - kompania (6 nie pasuje), 3 cyfra - numer czołgu w kompanii (0- dowódca, kolejne czołgi od 2 do 4 - czyli 7 nie pasuje. Numery na zdjęciach z artykułu w Poligonie o którym wspominasz jak najbardziej pasują do opisanego schematu, z wyjątkiem wozu z numerem 404 przy który prawdę mówiąc nie gra mi z systemem.

Napisano
Ładny. Jednak z serii a ja bym: przetarł koła po obręczach metalizerem, to samo gąsienice po całości na styku kół z nimi, oraz po zewnętrznej stronie to samo, ale suchym pędzlem. I trochę pigmentów różnych kolorów na gąski dosypał. No chyba że to jest a na fotach niewidać.

Racja.

Napisano

Dzięki za opinię.

Przejrzałem zdjęcia w MXXw i rzeczywiście czołgi w mieście nie miały zbiorników... lipa, ale nie zdejmę ich teraz bo musiałbym zmasakrować model. Numery też "zawyżyłem" zamieniając kolejność... Michał wyłapał takie błędy... szacun!!!

Koła i gąski są "metalizowane" grafitem . Jak przykleje go do podstawki, to bardziej je wybrudze, żeby pasowały do podłoża.

Napisano

świetny IS, bardzo mi się podoba malowanie (napiszesz coś więcej - jake kolorki? jak zbajerowany? thx!)

pozdr

ww

Napisano

Co do "bajerowanie" to w tym modelu niewielkie - ślady odlewów (szpachla plus szlifowanie), łączenia form/spawy (cienkie plastikowe profile mocno zmasakrowane), wymiana uchwytów i gniazda tylnego km (zgubiło się ), plus antena.

Malowanie standardowe, same Hummbrol'e - podkład H29, potem cieniowanie H102, kalki, pasy, a potem brudzenie - filtry, odpryski, wash, oleje, pigmenty...

Sam model fajny, chociaż prosty, polecam na początek, bo bez specjalnego wysiłku można stworzyć coś ładnego .

Napisano

Z prostotą to bym się wstrzymał.

Nie kojarzę w tej skali lepszego Is'a

Italka " normalna" jest co prawda nie kiepska ( bardzo mi przypadła do gustu) o PST nie wspominam nawet... Zvezda to raczej najlepsza baza.

Model bardzo przyjemny ,choć jak dla mnie nieco za dużo obić i odprysków

PS

Co to za podstawka z "kocimi łbami" ?

Odlew czy sam rzeźbiłeś?

Napisano

Model jest "bez kleju", składany... chociaż ja to kleiłem, ale rzeczywiście jakością detali przewyższa konkurencję. Czoł miał być złochany, stąd uszkodzenia i obicia....

Podstawka to kawałek burukowanej ulicy z Vacu, wystarczyło dociąć i pomalować.

Na dioramię będzie jeszcze desant z Preisera.

Napisano
(...) Czoł miał być złochany, stąd uszkodzenia i obicia....(...)

No to moim zdaniem kompletnie nie wyszło - pojazd jest straszliwie poobijany, ale uszkodzeń, poza chirurgicznie odciętym kawałkiem lewego błotnika nie widać.

Oglądnij jeszcze raz zdjęcia IS-ów z Berlina, czy innych walk i zobacz jak poniszczone/pokrzywione miały całe błotniki oraz zbiorniki (jeśli takowe na nich były).

Jeśli został w wyniku walk tak obficie poobdzierany z farby to raczej te elementy z relatywnie cienkiej blachy nie pozostałyby nienaruszone.

Z malowaniem też mogłeś bardziej poszaleć.

Napisano

Zbiorniki są z zestawu, więc nie było jak ich pociąć. Chociaż jak udowodnił Michał nie powinno ich być (na jednym zdjęciu w MM XX w. jeden czołg ma zbiornik, ale pojedyczy). Z tyłu błotniki są pogięte, chociaż może i za słabo.

Nie wiem o co chodzi z "poszaleć z malowaniem"? Sprecyzuj!

Napisano
Zbiorniki są z zestawu, więc nie było jak ich pociąć. Chociaż jak udowodnił Michał nie powinno ich być (na jednym zdjęciu w MM XX w. jeden czołg ma zbiornik, ale pojedyczy). Z tyłu błotniki są pogięte, chociaż może i za słabo.

Nie wiem o co chodzi z "poszaleć z malowaniem"? Sprecyzuj!

Takie przykłady:

http://miniafv.blogspot.com/2015/12/pst-172-is-2mt-armoured-tow-by-cenker.html

http://www.network54.com/Forum/110741/message/1390375172/IS-2+Zvezda+1-72+finished

http://krudmodel.blogspot.com/2016/08/is-2-zvezda-172.html

Napisano

Ta trzecia stronka mnie załamała... ale i mocno zmotywowała .

Napisano

Na warsztacie diorama z Berlina dla tego JS-2... ale jeszcze z tym zejdzie... format koło A4 - trzy piętrowe budynki... no i konieczne "morze ruin"...

Na Bytom miał być gotowy StuG III G z Revell'a w nietypowym układzie... StuG jest, ale Bytomia w przyszłym roku nie będzie ...

JSU-152 i Famo były już na kilku imprezach (ostatnio w Bielsku), ale na forum czekają na swoją kolej .

W tym roku zrobiłem jeszcze działko Bredy w '35 (z IBG) - czeka na debiut, może styczeń w Stalowej Woli...