woldox Napisano 7 Stycznia 2017 Share Napisano 7 Stycznia 2017 Witam A więc po latach przerwy postanowiłem znowu coś poskładać zacząłem jak w tytule Panzer Kampfwagen IV kobieta w sklepie modelarskim "Walentynka" w Gdyni poleciła że tani i na początek będzie dobry, firmy Tamiya dużo wcześniej czytałem co wybrać jaki klej i co na początek będę potrzebował I jak na zdjęciu zestaw podstawowy to z prawej strony zostało mi z zamierzchłych czasów zostawiłem co się nadawało choć to się okaże model skleja się fajnie instrukcja prosta brakuje mi kilka rzeczy ale zobaczę czy wkręcę się ponownie Mam do was kupę pytań ale puki co jedno jak dla mnie najważniejsze w tym momencie, nie posiadam aerografu tylko pędzle i chęci - czy przyklejać wszystkie detale do korpusu czołgu potem podkład, kolor właściwy i wtedy malować detale Jak wy to robicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Stycznia 2017 Share Napisano 7 Stycznia 2017 Fajny model na początek. Brakuje całej kupy detali, ale ty się tym nieprzejmuj. Skup się na tym aby go ładnie i czysto posklejać. Nie wiem jakie masz doświadczenie, ale bez płynów do kalek to nie podchodź nawet do opcji z numerami na włazach. Z resztą bez płynów to i tak będzie Ci ciężko. Co do techniki malowania to ja nie pomogę bo pędzlem nie umiem malować. Ja używam aero i farb Tamiya. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 7 Stycznia 2017 Share Napisano 7 Stycznia 2017 Farbki , jesli sa stare to chyba najlepiej wywal bo pewnie juz sie troche ...... W dzisiejszych czasach juz prawie wszyscy maluja akrylami. Model robisz pierwszy od lat, wiec faktycznie troche bez sensu kupowac tak z marszu aerograf, mozesz jednak kupic sobie farbke tamiya w spreyu do pomalowania calego czolgu, jednokolorowe malowanie wiec bedzie latwo, z pewnoscia efekt lepszy niz pedzel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 7 Stycznia 2017 Share Napisano 7 Stycznia 2017 W sprawie malowania pędzlem skontaktuj się np. z Kolegami erolo2000 lub Mierzu. Co prawda działają w skali 1:72, ale na pewno Ci podpowiedzą co nie co. Jedno jest pewne - malując pędzlem musisz to robić rzadką farbą i nakładać kilka warstw, bo zalejesz model . Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woldox Napisano 7 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2017 Po przemyśleniu i przeliczeniu postanowiłem sobie kupić jakiś tani zestawik aero + kompresorek tylko cichy oczywiście http://allegro.pl/cichy-kompresor-aerograf-fengda-waz-walizka-i6430530729.html co o tym myślicie a co z tym malowaniem detali razem czy po malowaniu korpusu myślę tu o łopata , szczypce , łop i.t.p farby jakie pewnie kupię to Tamiya albo valejo bo w modelarskim takie mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Stycznia 2017 Share Napisano 7 Stycznia 2017 Aero na początek może być. Sam podobnym maluję. Jeden wystarczył mi na ok 10 modeli, potem się już do użytku nie nadawał. Co do kompresora to niestety nie używałem czegoś takiego, ale nie widzę żadnego regulatora więc musiałbyś się w coś takiego zaopatrzyć. Dobrze by było żeby miał manometr i zbiorniczek odwadniajacy. Z tego co się przewija przez fora to farby Vallejo lepiej nadają się do malowania pędzlem, za to Tamiya są lepsze do aero. Nie znaczy to że się nie da, ale takie są ogólne opinie. Do Tamiya kup sobie dedykowany rozcieńczalnik X-20A. W większości przypadków narzędzia maluję osobno i na koniec montuję na modelu. Oczywiście musisz pamiętać o pomalowaniu zapinek na kolor kamo. Voyager Feather Series wypuścił taki ciekawy bajer do oszukiwania. Mianowicie zestaw FS35010 zawiera same rączki do zapinek narzędzi. Fajna sprawa. Jak wejdziesz w spis galerii to znajdziesz kilka czwórek z Tamiya. Zobacz sobie jak narzędzia są malowane. Przyda Ci się kilka kolorów. W razie czego śmiało pytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woldox Napisano 7 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2017 bazylms dzięki porozglądam się jeszcze na kompresorem i wtedy będę testował farby i moje możliwości, ale na początek sklejanie potem się zobaczy oczywiście już rozglądam się za kolejnym modelem choć jeszcze do ukończenia pierwszego daleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 7 Stycznia 2017 Share Napisano 7 Stycznia 2017 Ja zaczynałem od pędzla mój pierwszy model (A129 Mangusta) następnie kupiłem tanią pseudo iwatę + kompresor AS-186 pomalowałem F19 oraz F-84E/G po czym popsułem aero tzn zgiąłem iglicę później miałem okazję by kupić tanio Ultrę (dobrze że akurat wypłata wpadła) więc ją kupiłem. Kompresor nadal jest a Ultrą się uczę (patrz na mój Iraq po Bizonie - który nie wyszedł mi zupełnie jako całkowity amator coś mi wyszło) jest fajnie, ale jeszcze dużo przede mną Czasem trzeba wydać więcej by było lepiej takie jest moje założenie. B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 7 Stycznia 2017 Share Napisano 7 Stycznia 2017 No to ja też pooglądam. Budujesz prosto z pudła czy coś będziesz chciał dorobić? Na tym modelu Możesz sporo poćwiczyć. Na forum jest już parę tych "czwórek" - poszukaj - poczytaj. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woldox Napisano 8 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2017 meser262 sklejam z pudełka nic nie kombinuję to pierwszy model więc bez szaleństw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 8 Stycznia 2017 Share Napisano 8 Stycznia 2017 Ten kompresor AS-186 jest wystarczający. Pseudo iwata? Szybko się popsuje. Szkoda kasy. Nie kupuj Vallejo do malowania aero, to specyficzne farby, słabe do psikania, ale świetne pod pędzel. Sent from my D6503 using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woldox Napisano 10 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2017 Więc na dniach kupuję tego AS 186 zastanawiam się jeszcze nad aero + wężyk i tu pytanie bo nigdzie nie znalazłem odpowiedzi czy potrzebuję jakąś przejściówkę między sprężarką a wężem do aero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mena Napisano 10 Stycznia 2017 Share Napisano 10 Stycznia 2017 Więc na dniach kupuję tego AS 186 zastanawiam się jeszcze nad aero + wężyk i tu pytanie bo nigdzie nie znalazłem odpowiedzi czy potrzebuję jakąś przejściówkę między sprężarką a wężem do aero kup sobie w zestawie np: http://allegro.pl/kompresor-z-aerografem-do-malowania-as-186-k130k-i6395204577.html poćwicz malowanie a potem ten zostawisz sobie do podkładu a kupisz sobie jakieś lepsze areo wężyk będzie ci pasował jedyne co do komfortu kupisz szybkozłącze oczywiście nie stosuj w areo Vallejo bo będziesz cierpiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woldox Napisano 12 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2017 Mena dzięki cały czas się zastanawiam może nie już nad sprzętem do malowania a nad farbami i ciekawią mnie te AK Interactive i valejo tak tak wszyscy polecają tamiya i Gumze ale w modelarskich w Gdyni ich nie mają a ja lubię w sklepie A teraz moje wypociny dół też sklejony bez kół czekam na zestaw malarski i nie mogłem się jakoś powstrzymać A i jeszcze pytanie jaką firmy uważacie za dobre "dobre szczegóły, dobra jakość wykonania" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 12 Stycznia 2017 Share Napisano 12 Stycznia 2017 Ja jestem wyznawcą filozofii Dragona (DML, Cyber Hobby - bo to to samo w sumie) generalnie - nie wchodząc w rozróżnienie "starszych dragonów z MT vs nowe z DS-ami. Doskonałą opcja dla poczatkujących są starsze zestawy Tamyia. Za nowe powyżej 100 zł i bez blaszki fototrawionej nie dam tyle ile chcą sprzedawcy. Niektóre modele Italeri są ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mena Napisano 13 Stycznia 2017 Share Napisano 13 Stycznia 2017 (edytowane) jak jeszcze sie nie wycofałeś z aero to wydaje mi sie że jest okazja na znanym portalu http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6678307856&ref=last-visited#thumb/1 Edytowane 13 Stycznia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 13 Stycznia 2017 Share Napisano 13 Stycznia 2017 Co to jest areo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 13 Stycznia 2017 Share Napisano 13 Stycznia 2017 Jak wiele złośliwości trzeba mieć w sobie, żeby udawać, że nie rozumie się co znaczy słowo z przypadkowo zrobioną literówką, skoro ktoś dodatkowo wrzucił nawet link do rzeczonego przedmiotu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 13 Stycznia 2017 Share Napisano 13 Stycznia 2017 Stary, jeśli to jest raz to wiem co to jest areo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woldox Napisano 21 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2017 Warsztat strasznie się rozrósł aledopiero teraz prawie gotowy model jeśli tak można to nazwać oceniajcie bo nie wiem czy dobrze wosh wyszedł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 22 Stycznia 2017 Share Napisano 22 Stycznia 2017 Jak na początkującego to nieźle wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woldox Napisano 22 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2017 to było w komplecie do działa 88 flack i od tego zacząłem teraz samo działo potem czołg , musiałem przetestować aerograf i kompresor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woldox Napisano 22 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2017 I w końcu z lekkim strachem pomalowałem działo najpierw podkład czy on musi być tak szorstki czy coś nie tak z aero "mr.surfacer1200" nie przejmując się tą szorstkością pomalowałem kolorem german grey tamiya a potem dwa razy rozcieńczałem białym żeby wycieniować i znowu taka lekka szorstkość nie wiem tak ma być jeszcze sporo pracy przy tym muszę pomalować wszystkie korby i przełączniki potem wash i może jakaś rdza czy o czymś powinienem jeszcze pomyśleć muszę kupić jakieś porządne pędzle co polecacie a i jeszcze jedno jakim kolorem to załoszować brązowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 22 Stycznia 2017 Share Napisano 22 Stycznia 2017 Nie dawaj tej oklepanej rdzy. To jest nudne. Lepiej jakieś ładne kamo. Wash zależy od farby, to może byc pochodna brązu, lub czerni. Bardzo fajne pędzle są z Mag-Pola. No i polskie. Lew Sent from my D6503 using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 23 Stycznia 2017 Share Napisano 23 Stycznia 2017 Jeśli masz taką szorstką powierzchnię to najprawdopodobniej farba zasycha już w drodze do modelu. Rozpuszczalnik zbyt szybko odparowuje. Jakich farb używasz i jak je rozcieńczasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi