Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w temacie, na fali ostatniej popularności modeli czołgu T-55, wywołanej pojawieniem się na rynku rewelacyjnych zestawów firmy TAKOM, postanowiłem zmierzyć się z tematem w wykonaniu znanej i cenionej za niepowtarzalną jakość i precyzję odwzorowania, firmy SKIF...

Jak tragiczna to tragedia, wie chyba każdy kto miał jakąkolwiek styczność z tematem T-55.

Model wykonany jest z plastiku o grubościach mniej więcej czterokrotnie to do czego przyzwyczaili nas cywilizowani producenci...

Poziomu detali i szczegółowości nie powstydziłby się żaden przyzwoity model w skali 1/100 a może nawet 1/72

Model zainspirował mnie do pewnej samodzielności, więc zanim zacznę właściwą budowę, skupiam się na usuwaniu niezliczonych niedoróbek i innych elementów wynikającej ze swobody twórczej projektantów modelu

Pudło - nawet ładne

ADmi8wAl.jpg

Pierwsza samodzielna twórczość - okienka wizjera celowniczego wykonane laserem CO2

huN17RIl.jpg

taki efekt ma to dać na modelu

seSn80ol.jpg

bo w SKIFie wygląda to tak...

T-55AM-1_-758175.JPG

teraz planuje wytrasowac laserem wypukłe linie przetłoczeń zbiorników paliwa

pierwszy grawer - w plastikowej karcie do gry (w tle T-62 od Tamiyi, który czasem może zostać dawcą niektórych elementów)

ScFMzqw.jpg

6b9zTa4.jpg

• Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

no cóż nikt nie mówił, że będzie przyjemnie. Mnie ten "prawie jak model" inspiruje i daje poczucie bezkarności w kombinowaniu

Napisano

Michał, ja specjalnie nie kupię nigdy Skifa, bo Ci ludzie co to tłuką jak coś im się sprzeda, to myślą że jest to super i tłuka tego więcej...

Widać, że idziesz w stronę masochizmu...

Napisano

W zeszłym tygodniu oddałem swój model Skifa na outlet. Zgadzam się z opinią kolegów powyżej.

Napisano

Ten model to faktycznie czyste zło....

Zbiorniki paliwa - do wymiany, niestety moje trasowanie laserem wyszło przetragicznie (już do mnie jadą żywiczne)

Koła - do wymiany (zostaną te z zestawu - ale chyba je potraktuje tokarką)

Wizjery wieży - z kosmosu (tu na szczęście sobie już poradziłem)

Właz dowódcy - z kosmosu... (Jeszcze myślę co z nim zrobić)

Napisano

Można sobie wybrać ładną (czyli podobającą się nam) dziewczynę... Można też wybrać dziewczynę brzydką (czyli nie podobającą się nam) i robić jej operacje plastyczne, żeby była ładna (czyli podobającą się nam). Gorzej jednak jest wtedy, kiedy wybieramy brzydką, dla radości z wykonanych operacji. Ale, ilu ludzi tyle zboczeń...

Napisano
Można sobie wybrać ładną (czyli podobającą się nam) dziewczynę... Można też wybrać dziewczynę brzydką (czyli nie podobającą się nam) i robić jej operacje plastyczne, żeby była ładna (czyli podobającą się nam). Gorzej jednak jest wtedy, kiedy wybieramy brzydką, dla radości z wykonanych operacji. Ale, ilu ludzi tyle zboczeń...

Najważniejsze jednak, żeby w finale dało się dziewczynę pokazać z dumą światu, a nie zamykać w piwnicy...

Napisano
Wytrzeźwiałeś znaczy się

Nawet powziąłem postanowienie - nigdy więcej chłamu na warsztacie...

Napisano

Ale masz do tego drugiego z Takoma , przynajmniej, jakieś tam wnętrze bo Takom jakieś takie wydmuszki robi też miałem tego T55 ze Skifa tylko w wersji A i po obejrzeniu go to on się nawet na wrak nie nadawał . Pozdrawiam A.

Napisano
TAKOM vs SKIF....

... i po tym wpisie powinieneś zmienić nazwę w temacie na TAKOM i ulzyć sobie .

Ale jezeli dalej cię ciągnie do SKIF to trzymam kciuki.

Napisano

SKIF zdecydowanie idzie na dno szafy albo na strych...

O zmianę tematu, będę musiał moderatorów poprosić

Napisano

Ten Takom też idealny nie jest. Największy problem to złe gąsienice i koła napędowe jak na wersję A, mniejsze to zła pokrywa silnika, a mało istotne to złe położenie haków, uchwytów i zasobników na wieży itd.

Jest na ten temat dyskusja na armoramie. Ale przypuszczam, że te wszystkie mankamenty to i tak niebao a ziemia w porównaniu do Skifa.

Napisano

Czyli jakby nie patrzeć to jeśli chcesz merytoryczny model to i tak połowę części musisz wymienić

Napisano
Ten Takom też idealny nie jest. Największy problem to złe gąsienice i koła napędowe jak na wersję A, mniejsze to zła pokrywa silnika, a mało istotne to złe położenie haków, uchwytów i zasobników na wieży itd.

Jest na ten temat dyskusja na armoramie. Ale przypuszczam, że te wszystkie mankamenty to i tak niebao a ziemia w porównaniu do Skifa.

A wie ktoś może jak jest s wersją AMV? Takoma oczywiście.

Napisano

Witam wersja AMV ma te same ramki co wersja AM plus ramki z pancerzem reaktywnym . To tak na szybko.

Adam

Napisano

zdecydowanie nie ma porównania ze SKIFem....

O tych wadach, pierwsze słyszę, ale posprawdzam.

Generalnie model robi mega dobre wrażenie, kończę M109A6 i się ostro za niego zabieram.

Napisano

A wie ktoś może jak jest s wersją AMV? Takoma oczywiście.

Po raz co najmniej 10 podchodzę do tego T-ciaka i nadal nie zacząłem (zamiast tego podkusiło mnie licho na "najnowszy" Italeri Land Rover III, który prawdopodobnie zaraz wyląduje w koszu, bo tam jego miejsce) .

Teciak, na sucho części idealnie się składają. Gąsienice, luzem w woreczku, bez nadlewek i "śmieci" pasują bardzo dobrze, składają też. Blachy, Instalacja paliwowa, full wypas. Żadnych nadlewek czy "wypychaczy". Z czystym sumieniem polecam, składa się w zasadzie sam "pierwsza liga" ....

Kolega Adam ostatnio skończył wersję am, patrzyłem na zdjęcia wyszedł świetnie...