Bartas89 Napisano 24 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2017 Tak, ta jedna trochę krzywo się przykleiła ale nie wiem dlaczego, ponieważ wszystko weszło na swoje miejsce. Jeśli chodzi o malowanie to jakoś dam radę- najwyżej się trochę pogimnastykuję ;). Chcę wszystko za jednym razem pomalować, bo u mnie malowanie wygląda tak, że muszę mieć na to pół dnia żeby wszystko porozkładać w pokoju, zabezpieczyć itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 24 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2017 Zastanawiam się czy przyklejać wyrzutnię do podstawy czy tylko ją osadzić i móc w każdej chwili ją przekręcać. W instrukcji jest napisane, żeby dać na klej ale jak wsadzę na luzie to też się trzyma i nie ma prawa wypaść z podstawy ramienia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 25 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2017 Czas pomalować to ustrojstwo Zastanawiam się czy zrobić pre shading. Nigdy tego nie robiłem, ale z tego co wyczytałem należy na czarno pomalować wszystkie załamania na bryle modelu i wszystkie detale. I teraz pytanie do was... Wychodzi na to, że musiałbym cały model na czarno zrobić bo ma on pełno załamań i zakamarków. Doradzicie coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 26 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2017 Cos widzę że ten warsztat nie cieszy się zainteresowaniem bo nikt nie odpisuje ( oprocz Przemka) :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 26 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2017 Same moje posty pod sobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 26 Kwietnia 2017 Share Napisano 26 Kwietnia 2017 Tak mniej więcej wygląda preshading w praktyce na to idzie base coat, color modulation a na samym końcu postshading wykonany albo aero albo olejami Czy będziesz to robił? To już tylko od Ciebie zależy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 26 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2017 Brzmi skomplikowanie... boje sie ze cos nie wyjdzie i zniszcze model... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 26 Kwietnia 2017 Share Napisano 26 Kwietnia 2017 Brzmi skomplikowanie... boje sie ze cos nie wyjdzie i zniszcze model... Spokojnie ja już zniszczyłem 2 na 2 robione w ostatnim czasie ale coś się nauczyłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 26 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2017 To ja chyba wolę nie ryzykować na takim dużym i drogim modelu, którego sklejenie zajeło mi mnóstwo czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 26 Kwietnia 2017 Share Napisano 26 Kwietnia 2017 Niczego sie nie nauczysz jezeli nie bedziesz próbował. Jeżeli boisz sie o patriota to odłuż go i zakup tani i łatwy model w montażu i potestuj. A jak nabierzesz wprawy w malowaniu to wrøć do Patriota ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 26 Kwietnia 2017 Share Napisano 26 Kwietnia 2017 Niczego sie nie nauczysz jezeli nie bedziesz próbował. Jeżeli boisz sie o patriota to odłuż go i zakup tani i łatwy model w montażu i potestuj. A jak nabierzesz wprawy w malowaniu to wrøć do Patriota ;) Zawsze się znajdzie rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Kwietnia 2017 Share Napisano 26 Kwietnia 2017 Przy składaniu modelu za wiele Ci nie pomogę, bo to nie moje klimaty. Po pierwsze popraw fotki, staraj się oświetlać model od przodu a nie od tyłu. Jeżeli chodzi o malowanie to jak radzi Panzer Machine - ja przy braku doświadczenia bym się za taki skomplikowany model nie brał. Kup sobie coś prostszego, a potem wróć do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 26 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2017 Zastanowię się jeszcze nad pre shadingiem. Zastanawiam się teraz nad kamuflażem. Najpierw oczywiście walnę podkład. I teraz dać zieleń na całość czy czerń? Najmniej jest ciemno żółtego. Aha do robienia kamuflażu zakupiłem blue tacka którym później okleje części których nie chcę malować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 26 Kwietnia 2017 Share Napisano 26 Kwietnia 2017 Ja bym to zrobił w takiej kolejności: * Nato green * Nato Brown * Nato Black Do maskowania polecam to: Blu Tack lubi odchodzić z farbą albo z częściami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 26 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2017 Najwięcej zielonego, a potem brązowego? Patrząc na obrazek z pudełka , brązowego jest najmniej. Kolory jakie mam to Tamiya XF-58 Green, XF-64 Dark Brown i XF-60 dark yellow. P.S ten Camuflage masking putty kosztuje ok 80 zł... Za to można 8 farbek kupić albo niewielki model :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 26 Kwietnia 2017 Share Napisano 26 Kwietnia 2017 Masking putty od Ammo jest wart swojej ceny. Spokojnie uzyjesz go na wielu modelach do malowania kamuflazy. Nie wglebialem sie w schemat kamuflazu tego patriota ale patrzac na pudelko ktore zamiesciles w pierwszym poscie to wyglada mi na malowanie Nato. Moge oczywiscie sie mylic. W kazdym razie ja bym kupil dedykowany zestaw akryli do malowania Nato od Ammo i jechalbym z koksem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 26 Kwietnia 2017 Share Napisano 26 Kwietnia 2017 Wiesz ciezko czasami cos podpowiedziec jak nikt z nas wczesniej tego modelu nie kleil. Patrzysz w instrukcje spr ze zdjeciami i kleisz. Co do malowania to jak juz koledzy mowili. Jak ci szkoda tego modelu to kup cos na testy za kilka zlociszy i testuj. Pre shading nie jest taki sztraszny. Filmikow na yt jest pelno. W skrocie areo blisko modelu i jedziesz wedlog lini podzialu, nitow czy wypuklosci spokojnie bez nerwow. W najgorszym przypadku zawsze mozesz zmyc i spr ponownie. Przy malowaniu kamo w moim Bismarcku bialy zmywalem chyba ze 4 razy. Kamo w spicie robilem raz, jak to mowia nauka nie idzie w las. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 27 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2017 A czy te farby od Mig Ammo trzeba rozcienczac? Czy sa one już gotowe do wlania do aerografu jak bodajże farby Vallejo Air? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 27 Kwietnia 2017 Share Napisano 27 Kwietnia 2017 Działają jak Vallejo Air a nawet lepiej ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 27 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2017 Jeszcze na koniec klejenia naczepy mam pewien problem. Otóż chce przykleić antenę (radar) w pozycji pionowej jednak uniemożliwia mi to mały łącznik Mogę przykleić antenę tylko w jednej pozycji, takiej na wpół podniesionej. Ktoś wie czy to tak ma być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cade Napisano 28 Kwietnia 2017 Share Napisano 28 Kwietnia 2017 Na zdjęciu z googla wygląda bardzo podobnie tylko łącznik między piasta baterii a sama baterią jest pod zdecydowanie większym kątem i jest prawie pionowo dzięki temu. Sądzę, że jak zmienisz ten kąt na łączniku będziesz miał zamierzony efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 28 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2017 No właśnie nie mogę tego zmienić bo łącznik jest za długi i nie złapie otworów. Żeby wszystko weszlo na swoje miejsce to musi być taki kąt jak przysłałem na swoich zdjęciach. Nie wiem co tu jest nie tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 28 Kwietnia 2017 Share Napisano 28 Kwietnia 2017 Odetnij łącznik (oczywiscie ten środkowy element bez mocowań), ustaw antenę i dorób łącznik z profilu, albo kawałka wyciągniętej ramki, złomu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cade Napisano 28 Kwietnia 2017 Share Napisano 28 Kwietnia 2017 A możesz jeszcze zwiększyć kąt uniesienia baterii? Tak patrząc na Twoje zdjęcie zwiększenie kąta powinno przesunąć mocowanie anteny jeszcze "w dół" baterii i powinna się bardziej wypionować Na tym zdjęciu co wrzuciłem po wysunięciu siłownika widać, że jest pod zdecydowanie większym kątem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 28 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2017 A możesz jeszcze zwiększyć kąt uniesienia baterii? Tak patrząc na Twoje zdjęcie zwiększenie kąta powinno przesunąć mocowanie anteny jeszcze "w dół" baterii i powinna się bardziej wypionowaćNa tym zdjęciu co wrzuciłem po wysunięciu siłownika widać, że jest pod zdecydowanie większym kątem. Nie mogę tak zrobić bo wyrzutnia jest sklejona i taki kąt musi pozostać. Będę musiał kombinować z dorabianiem jak napisał makinen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi