bazylms Napisano 28 Kwietnia 2017 Share Napisano 28 Kwietnia 2017 Zanim to potniesz to trzeba by sprawdzić czy w tej pozycji wyrzutni antena nie jest prawidłowo. Bo jak widać na fotce antena jest prawie pionowo a wyrzutnia pod mniej więcej kątem 45 stopni. Domyślam się że jak wyrzutnia jest złożona to antena jest również na płasko. To by dawało skok anteny 2:1 względem wyrzutni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 28 Kwietnia 2017 Super Moderator Share Napisano 28 Kwietnia 2017 ja raczej obstwiam walniętą wymiarówkę modelu, coś z czego niestety "słynny" jest Dragon...patrząc na proporcję na zdjęciu i modelu widać wyraźnie że łącznik jest sporo za krótki a kąt podniesienia "prawie" 45 co daje prawdopodobnie błąd w wymiarach lub punkt mocowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 28 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2017 Przerobiłem ten łącznik jak umiałem i myślę, że wyszło ok Pomalowałem też dzisiaj podkładem model przygotowując go do jutrzejszego całościowego malowania na kolor NATO Green Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 28 Kwietnia 2017 Share Napisano 28 Kwietnia 2017 No i fajnie czekam na raport z malowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 28 Kwietnia 2017 Share Napisano 28 Kwietnia 2017 Całkiem przyzwoicie to wychodzi. Ale prawdziwym sprawdzianem będzie malowanie. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 29 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2017 Rozpocząłem dzisiaj pierwszy etap malowania. Na początek za radą jednego z bywalców tego forum zastosowałem kolor green NATO. Trochę musiałem się nagimnastykować żeby dotrzeć we wszystkie zakamarki ale się udało. Co ciekawe zaryzykowałem i malowałem farbą Vallejo Air którą dużo osób na tym forum mi odradzało jeszcze jak sklejałem ciągniki siodłowe. Po 2,5 godzinnym malowaniu mogę napisać, że ta farba jest świetna. Plusy to: a) łatwość aplikacji- leję do zbiorniczka i nic mnie nie interesuje b) nie śmierdzi, a wręcz dla mnie pachnie ;) c) nie trzeba dodawać opóźniacza, bo nie wysycha w zbiorniczku d) dość szybko schnie na modelu i praca idzie szybciej i sprawniej e) farba praktycznie nie pyli Wcześniej używałem Tamyię którą musiałem rozrobić i było z tym full zamieszania i dużo czasu mi to zajmowało. Jedyne co mogę zarzuci farbom Tamyia to to, że trzeba jest rozcieńczać. Jeśli mam do wyboru farbę z którą nie ma takich ceregieli to wybieram tę drugą opcję. Teraz malowanie jest dużo przyjemniejsze i szybsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 29 Kwietnia 2017 Share Napisano 29 Kwietnia 2017 Pelna zgoda z tym co piszesz apropo aplikacji farby do aero. Ale... chbya ten bato green jest malo nato green na moje oko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 29 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2017 Na zdjęciach wyszedł dużo ciemniejszy, niż jest w rzeczywistości jeśli o to Ci chodzi. A jaki powinien wyglądać kolor Nato green? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 30 Kwietnia 2017 Share Napisano 30 Kwietnia 2017 Zobacz sobie na ten set https://www.mojehobby.pl/products/NATO-Colors-Set-5017771.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 30 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2017 Na opakowaniu tego AK zielony wygląda na trochę jaśniejszy. W sumie zielony to zielony ;) Zastanawiam się jak mam malować teraz drugi kolor. Mam obkleić cały model i zostawić tylko fragmenty na których chcę czarny kolor? Jeśli tak to wydaje mi się, że bardzo dużo blue tacka będę potrzebował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 30 Kwietnia 2017 Share Napisano 30 Kwietnia 2017 Maskowanie polega dokładnie tak jak piszesz. Olej BluTack. Zakup masking putty, które Ci polecałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 30 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2017 A ten masking putty wystarczy na taki duży model, żeby go obkleić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 30 Kwietnia 2017 Share Napisano 30 Kwietnia 2017 Nie wiem jak duży jest ten model. Kup najwyżej dwa pudełka maskinga tak na wszelki ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 30 Kwietnia 2017 Share Napisano 30 Kwietnia 2017 A po co się obkleja cały model ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 30 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2017 A po co się obkleja cały model ???? Żeby nie pomalować części, które są już pomalowane i mają zostać w pierwszym kolorze kamuflażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 1 Maja 2017 Share Napisano 1 Maja 2017 Ahaaa . I dlatego trzeba obklejać cały model ? Nadal nie bardzo rozumiem po co . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 1 Maja 2017 Autor Share Napisano 1 Maja 2017 A jak Ty proponujesz to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 1 Maja 2017 Share Napisano 1 Maja 2017 Maskowanie można zrobić na kilka sposobów Freehand: BluTack: BluTack + masking tape (od 16:30) Masking Putty Kilka słów o maskowaniu od Paula Budzika: https://www.youtube.com/watch?v=UDS5CCs5LQo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 1 Maja 2017 Share Napisano 1 Maja 2017 W większości filmy pokazują wszystko . Jak widzisz nikt nie oblepia całego modelu . Jedynie na 3 filmie facet się trochę więcej poprodukował , żeby wypełnić obszary pomiędzy cienkimi wałeczkami . Żeby nie oklejać całego modelu przez tydzień gazetami , taśmami i innymi specyfikami ,zakładajac że nie chcesz go malować lejąc farbę z wiaderka wystarczy : - użyć porządnych farb i rozcieńczalnika ( na przykład gunzowy leveling + tamija lub gunze , mr paint , nowa hataka orange) mocno rozcieńczonych -zmniejszyć kurkiem ciśnienie na kompresorze z 10 barów na 0,5 - 0,7 bara Wtedy aerograf zaczyna malować bardzo precyzyjnie , modelu nie trzeba mocować w imadle w obawie że nam go zdmuchnie i uderzy o ścianę . Przy takich warunkach aerograf możesz zbliżyć nawet na pół centymetra do modelu , farba się nie odbije robiąc kleksa ( odbije się , a nawet nie przejdzie przez dyszę w przypadku wszystkich "wodo"rozcieńczalnych akryli ) . Odkurz praktycznie nie występuje , jest niezauważalny , nie malujesz przypadkowo wszystkiego dookoła , nie tracisz czasu na bezsensowne oblepieniu modelu , masz cienką warstwę farby i tak dalej i tak dalej . Przy tak przygotowanej farbie ( porządnej) i małym ciśnieniu jesteś w stanie wymalować plamy odzielając kolory tak jak facet na 3 filmie - cieniutkimi wałeczkami ciastoliny , bez potrzeby zaklejania taśmą obszarów pomiędzy wałeczkami . Maskowanie można zrobić na kilka sposobów Można i bez maskowania żadnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 1 Maja 2017 Autor Share Napisano 1 Maja 2017 Czy na tym pierwszym filmiku facet nie czyści aerografu i wlewa inny kolor farby? Widzę też , że on nie używa żadnych specyfików do zabezpieczenia powierzchni tylko od razu maluje kamo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 1 Maja 2017 Autor Share Napisano 1 Maja 2017 Jak maluje na cisnieniu 0,5 bara to farba sie na boki rozpryskuje i powstaje taka kaszka. Wtedy malowanie bez zabezpieczenia powierzchni odpada :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 1 Maja 2017 Share Napisano 1 Maja 2017 To podkrecaj delikatnie az miniesz granice plucia farby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 1 Maja 2017 Autor Share Napisano 1 Maja 2017 Tzn farba normalnie maluje. Nie pluje. Tylko po bokach powstaje taka kaszaka ze nie moge rownej lini zrobic bo po bokach leci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 1 Maja 2017 Autor Share Napisano 1 Maja 2017 No to się namalowałem... Podczas czyszczenia aero wpadła mi do odpływu umywalki, dysza xD :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 1 Maja 2017 Autor Share Napisano 1 Maja 2017 Panowie, a kupiłem jakiś czas temu maskol Humbrola. Wydaje mi się, że tym by było najłatwiej zabezpieczyć powierzchnię? Ktoś z tego korzystał? Nie zerwę jego z farbą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi