sjr Napisano 15 Marca 2017 Share Napisano 15 Marca 2017 W międzyczasie szpachlowania i torowania nowych lini w Ju188 wziałem na warsztat kolejny model który juz odleżał swoje na półce. Co rzuciło mi się w oczy po otworzeniu pudełka - bardzo proste mało zdetalowane wnętrze, brak kolorów malowania niektórych części tj. wnęki, podwozie. Do plusów na pewno należy fajnie nitowanie. Zastanawiam się nad kolorem wnętrza, Czy Olive Drab to poprawny kolor? I jak wygląda kwestia wnęk. Po poszukiwaniach znalałem takie oto zdjęcie z którego wydaje mi się że wnęki malowane były na czarno? Oraz coś takiego z wersji super cat? Podwozie malowanie w Olive Drab? Czy aluminiowe? No i kolor bazowy, czy dobry będzie z tamki xf-1 Czarny Matt? Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Marca 2017 Share Napisano 15 Marca 2017 Osobiście chętnie popatrzę bo mam ten sam model. Ja swojego będę robił w barwach RAF-u. Widziałem kilka modeli w czarnych barwach i cięzko jest uzyskać ładny efekt. Gdybym miał wybierać to osobiście celowałbym w malowanie jak na ostatniej fotce. Kolor XF-1 może być za ciemny, nie wiem czy XF-69 Nato black nie byłby lepszy. Tu masz ciekawy artykuł http://www.hyperscale.com/2008/features/pb2b232bm_1.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 15 Marca 2017 Share Napisano 15 Marca 2017 Jeśli chodzi o wnętrze to Zinc chromate interior green będzie chyba najlepszy. Ja używam takiego: http://www.mojehobby.pl/products/FS-34151-Zinc-Chromate-IG.html Na pytanie o kolor goleni podwozia to odpowiedziałeś sobie sam zdjęciami poszukaj może jeszcze w innych źródłach to może uda Ci się upewnić jaki kolor był stosowany w czasie wojny. Ja bym malował również tym zinc chromate IG. CO do malowania to czeka Cię ciężkie zadanie bo to nie lada wyzwanie żeby fajnie zrobić czarny kamuflaż Możesz używać kilku odcieni czerni do poszczególnych paneli żeby było ciekawiej. Będę obserwował ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 15 Marca 2017 Share Napisano 15 Marca 2017 Byłbym sceptyczny określając kolorystykę na podstawie zdjęć maszyn z czasów obecnych. Bardziej bym obstawiał wnęki i golenie w kolorze poszycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 15 Marca 2017 Autor Share Napisano 15 Marca 2017 Wnęki nie dają mi spokoju, pogrzebałem jeszcze trochę i znalazłem kilka zdjęć: Na tym wydaje mam wrażenie iż najlepiej widać że wnęki malowany były na zielono, ale nie jestem pewny czy to Zinc Chromate Green? I jeszcze dwie foki na których widać że felg też były czarne. Pozostaje jeszcze kwestia koloru goleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 16 Marca 2017 Autor Share Napisano 16 Marca 2017 Problem kolorów juz w sumie rozwiązane, wnęki na Green Chromate, a golenei na czarno Wczoraj chwilę podłubałem: Golenie: i wnętrza... i tutaj się zatrzymałem na jakis czas, wnętrza są tak ubogie że bez blaszek ani rusz... Czekam na paczke z blaszką Edka i działam dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbariusz Napisano 18 Marca 2017 Share Napisano 18 Marca 2017 Zawsze podobała mi się ta latająca łódeczka Zasiadam i podglądam . Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 27 Marca 2017 Autor Share Napisano 27 Marca 2017 Dzis przyszły graty: Moja pierwsza przygoda z blaszkami Trochę przeraża mnie tylko gięcie luf w wałek... Niestety nie posiadm zaginarki wszystkie blaszki zaginam pęsetą samozaciskową i jak na razie jakos idzie. Przeraża mnie jednak zaginanie luf w walec, jest może na to jakis sprawdzony patent? I druga kwestia, czy mogę od razu na kokpit kłaść surfacera 1200 czy muszę najpierw położyć jakis specjalny podkład na blaszki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 28 Marca 2017 Share Napisano 28 Marca 2017 Te lufy edkowe do zwinięcia to są chyba dla jakichś mega akrobatów nawet do tego nie podchodziłem tylko kupiłem sobie gotowe z mastera, efekt lepszy i bezstresowy ponoć są jakieś specjalne podkłady na blachy ale ja zawsze całość psikam surfacerem 1500 i wszystko się trzyma. Jeśłi jest taka możliwość to możesz przetrzeć powierzchnię blaszki drobnym papierem lub gąbką ścierną, wtedy przyczepność będzie lepsza. Powodzenia ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 28 Marca 2017 Share Napisano 28 Marca 2017 ...Przeraża mnie jednak zaginanie luf w walec, jest może na to jakis sprawdzony patent? ... spróbuj zawijać na coraz mniejszych wiertłach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Marca 2017 Share Napisano 28 Marca 2017 Ładnie ci te blaszki wyszły. Które lufy z Mastera są odpowiednie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 28 Marca 2017 Share Napisano 28 Marca 2017 Jeśli chodzi o browningi 0,5 cala to master posiada takie lufki: http://www.mojehobby.pl/products/Browning-M2-aircraft-.50-caliber-12.7mm-barrels-2pcs-3149215.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Marca 2017 Share Napisano 28 Marca 2017 Ja sobie kupię na pewno. Trzeba mieć w sobie dużo samozaparcia aby z Eduarda je zwinąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 28 Marca 2017 Autor Share Napisano 28 Marca 2017 dziś trochę powalczyłem z działkami, po 3h wyszło coś takiego: Jeszcze 2 do zrobienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 29 Marca 2017 Share Napisano 29 Marca 2017 Czarna Catalina..super. Zawsze chciałem taką zlepić ,-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 29 Marca 2017 Share Napisano 29 Marca 2017 Wow! Ja uwielbiam Catalinę więc będę tu często wpadał Świetnie sobie radzisz z blaszkami. Widać to po ładnie zakrzywionych ściankach pokrywy gondoli przedniego koła, no i po pięknie zwiniętej lufie. Ale muszę trochę poMarudzić. Fajne te blachy tylko pedały orczyka jakieś przerośnięte... No i szkoda, że zostawiłeś plastikową podłogę kokpitu. Te blaszki w zupełności by wystarczyły. jedyne co musiałbyś zrobić, to odciąć podłogę i w jej miejsce wkleić boczne ścianki gondoli przedniego koła. Życzę powodzenia w budowie i miłej modelarskiej zabawy Pozdrawiam, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Marca 2017 Share Napisano 29 Marca 2017 Podziw za walkę z materią. Jako obudowa jest ok, ale wylot lufy powinien trochę inaczej wygladać. Żródło: http://www.alamy.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 29 Marca 2017 Autor Share Napisano 29 Marca 2017 Mam chyba gdzieś igłę 0,6mm więc może uda się zrobić wylot lufy jeszcze Co do podłogi to fakt, te pedały jakieś przerośnięte ale teraz trochę się boje teraz w nią ingerować żeby nie pogiąć blaszek przy wycinaniu zbędnych części podłogi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 29 Marca 2017 Share Napisano 29 Marca 2017 Eeeetam, "części podłogi" - całą trzeba było wywalić jak widać na załączonym obrazku - trawione podłogi pilotów powinny "lewitować". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 15 Kwietnia 2017 Share Napisano 15 Kwietnia 2017 Jak to się stało że umknął mi ten warsztat... Ale już się melduje i siadam podpatrywać Bebechy ubogie to to trochę wiekowe już wypraski Warto jeszcze zainwestować kilka PLNów w żywiczne silniki Blacharka świetnie ci wyszła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 16 Kwietnia 2017 Share Napisano 16 Kwietnia 2017 Bardzo fajnie idzie! Lufki polecam rozhartować przed zwijaniem zdecydowanie łatwiej jest je wtedy zwinąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 17 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2017 Kadłub zamknięty: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 17 Kwietnia 2017 Share Napisano 17 Kwietnia 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 17 Kwietnia 2017 Share Napisano 17 Kwietnia 2017 No i ładnie jest. Blaszki robią robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rehabilitowany Napisano 18 Kwietnia 2017 Share Napisano 18 Kwietnia 2017 Brawo!Lufy wyszły bardzo ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi