sjr Posted March 15, 2017 Share Posted March 15, 2017 W międzyczasie szpachlowania i torowania nowych lini w Ju188 wziałem na warsztat kolejny model który juz odleżał swoje na półce. Co rzuciło mi się w oczy po otworzeniu pudełka - bardzo proste mało zdetalowane wnętrze, brak kolorów malowania niektórych części tj. wnęki, podwozie. Do plusów na pewno należy fajnie nitowanie. Zastanawiam się nad kolorem wnętrza, Czy Olive Drab to poprawny kolor? I jak wygląda kwestia wnęk. Po poszukiwaniach znalałem takie oto zdjęcie z którego wydaje mi się że wnęki malowane były na czarno? Oraz coś takiego z wersji super cat? Podwozie malowanie w Olive Drab? Czy aluminiowe? No i kolor bazowy, czy dobry będzie z tamki xf-1 Czarny Matt? Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted March 15, 2017 Share Posted March 15, 2017 Osobiście chętnie popatrzę bo mam ten sam model. Ja swojego będę robił w barwach RAF-u. Widziałem kilka modeli w czarnych barwach i cięzko jest uzyskać ładny efekt. Gdybym miał wybierać to osobiście celowałbym w malowanie jak na ostatniej fotce. Kolor XF-1 może być za ciemny, nie wiem czy XF-69 Nato black nie byłby lepszy. Tu masz ciekawy artykuł http://www.hyperscale.com/2008/features/pb2b232bm_1.htm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PabloA Posted March 15, 2017 Share Posted March 15, 2017 Jeśli chodzi o wnętrze to Zinc chromate interior green będzie chyba najlepszy. Ja używam takiego: http://www.mojehobby.pl/products/FS-34151-Zinc-Chromate-IG.html Na pytanie o kolor goleni podwozia to odpowiedziałeś sobie sam zdjęciami poszukaj może jeszcze w innych źródłach to może uda Ci się upewnić jaki kolor był stosowany w czasie wojny. Ja bym malował również tym zinc chromate IG. CO do malowania to czeka Cię ciężkie zadanie bo to nie lada wyzwanie żeby fajnie zrobić czarny kamuflaż Możesz używać kilku odcieni czerni do poszczególnych paneli żeby było ciekawiej. Będę obserwował ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moses Posted March 15, 2017 Share Posted March 15, 2017 Byłbym sceptyczny określając kolorystykę na podstawie zdjęć maszyn z czasów obecnych. Bardziej bym obstawiał wnęki i golenie w kolorze poszycia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sjr Posted March 15, 2017 Author Share Posted March 15, 2017 Wnęki nie dają mi spokoju, pogrzebałem jeszcze trochę i znalazłem kilka zdjęć: Na tym wydaje mam wrażenie iż najlepiej widać że wnęki malowany były na zielono, ale nie jestem pewny czy to Zinc Chromate Green? I jeszcze dwie foki na których widać że felg też były czarne. Pozostaje jeszcze kwestia koloru goleni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sjr Posted March 16, 2017 Author Share Posted March 16, 2017 Problem kolorów juz w sumie rozwiązane, wnęki na Green Chromate, a golenei na czarno Wczoraj chwilę podłubałem: Golenie: i wnętrza... i tutaj się zatrzymałem na jakis czas, wnętrza są tak ubogie że bez blaszek ani rusz... Czekam na paczke z blaszką Edka i działam dalej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dbariusz Posted March 18, 2017 Share Posted March 18, 2017 Zawsze podobała mi się ta latająca łódeczka Zasiadam i podglądam . Powodzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sjr Posted March 27, 2017 Author Share Posted March 27, 2017 Dzis przyszły graty: Moja pierwsza przygoda z blaszkami Trochę przeraża mnie tylko gięcie luf w wałek... Niestety nie posiadm zaginarki wszystkie blaszki zaginam pęsetą samozaciskową i jak na razie jakos idzie. Przeraża mnie jednak zaginanie luf w walec, jest może na to jakis sprawdzony patent? I druga kwestia, czy mogę od razu na kokpit kłaść surfacera 1200 czy muszę najpierw położyć jakis specjalny podkład na blaszki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PabloA Posted March 28, 2017 Share Posted March 28, 2017 Te lufy edkowe do zwinięcia to są chyba dla jakichś mega akrobatów nawet do tego nie podchodziłem tylko kupiłem sobie gotowe z mastera, efekt lepszy i bezstresowy ponoć są jakieś specjalne podkłady na blachy ale ja zawsze całość psikam surfacerem 1500 i wszystko się trzyma. Jeśłi jest taka możliwość to możesz przetrzeć powierzchnię blaszki drobnym papierem lub gąbką ścierną, wtedy przyczepność będzie lepsza. Powodzenia ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
martinello Posted March 28, 2017 Share Posted March 28, 2017 ...Przeraża mnie jednak zaginanie luf w walec, jest może na to jakis sprawdzony patent? ... spróbuj zawijać na coraz mniejszych wiertłach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted March 28, 2017 Share Posted March 28, 2017 Ładnie ci te blaszki wyszły. Które lufy z Mastera są odpowiednie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PabloA Posted March 28, 2017 Share Posted March 28, 2017 Jeśli chodzi o browningi 0,5 cala to master posiada takie lufki: http://www.mojehobby.pl/products/Browning-M2-aircraft-.50-caliber-12.7mm-barrels-2pcs-3149215.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted March 28, 2017 Share Posted March 28, 2017 Ja sobie kupię na pewno. Trzeba mieć w sobie dużo samozaparcia aby z Eduarda je zwinąć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sjr Posted March 28, 2017 Author Share Posted March 28, 2017 dziś trochę powalczyłem z działkami, po 3h wyszło coś takiego: Jeszcze 2 do zrobienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spiton Posted March 29, 2017 Share Posted March 29, 2017 Czarna Catalina..super. Zawsze chciałem taką zlepić ,-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marudek Posted March 29, 2017 Share Posted March 29, 2017 Wow! Ja uwielbiam Catalinę więc będę tu często wpadał Świetnie sobie radzisz z blaszkami. Widać to po ładnie zakrzywionych ściankach pokrywy gondoli przedniego koła, no i po pięknie zwiniętej lufie. Ale muszę trochę poMarudzić. Fajne te blachy tylko pedały orczyka jakieś przerośnięte... No i szkoda, że zostawiłeś plastikową podłogę kokpitu. Te blaszki w zupełności by wystarczyły. jedyne co musiałbyś zrobić, to odciąć podłogę i w jej miejsce wkleić boczne ścianki gondoli przedniego koła. Życzę powodzenia w budowie i miłej modelarskiej zabawy Pozdrawiam, Marudek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted March 29, 2017 Share Posted March 29, 2017 Podziw za walkę z materią. Jako obudowa jest ok, ale wylot lufy powinien trochę inaczej wygladać. Żródło: http://www.alamy.com Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sjr Posted March 29, 2017 Author Share Posted March 29, 2017 Mam chyba gdzieś igłę 0,6mm więc może uda się zrobić wylot lufy jeszcze Co do podłogi to fakt, te pedały jakieś przerośnięte ale teraz trochę się boje teraz w nią ingerować żeby nie pogiąć blaszek przy wycinaniu zbędnych części podłogi... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marudek Posted March 29, 2017 Share Posted March 29, 2017 Eeeetam, "części podłogi" - całą trzeba było wywalić jak widać na załączonym obrazku - trawione podłogi pilotów powinny "lewitować". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.A.V. Posted April 15, 2017 Share Posted April 15, 2017 Jak to się stało że umknął mi ten warsztat... Ale już się melduje i siadam podpatrywać Bebechy ubogie to to trochę wiekowe już wypraski Warto jeszcze zainwestować kilka PLNów w żywiczne silniki Blacharka świetnie ci wyszła Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xmald Posted April 16, 2017 Share Posted April 16, 2017 Bardzo fajnie idzie! Lufki polecam rozhartować przed zwijaniem zdecydowanie łatwiej jest je wtedy zwinąć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sjr Posted April 17, 2017 Author Share Posted April 17, 2017 Kadłub zamknięty: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.A.V. Posted April 17, 2017 Share Posted April 17, 2017 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SnaQ Posted April 17, 2017 Share Posted April 17, 2017 No i ładnie jest. Blaszki robią robotę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rehabilitowany Posted April 18, 2017 Share Posted April 18, 2017 Brawo!Lufy wyszły bardzo ładnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts