Hello Napisano 28 Marca 2018 Share Napisano 28 Marca 2018 Ja mam na stale i stwierdzam ,że to zaleta . Pozdrawiam Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 28 Marca 2018 Share Napisano 28 Marca 2018 Lepiej niż w H&S czyści się stałe zbiorniczki w Iwatach/Proconach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 28 Marca 2018 Share Napisano 28 Marca 2018 Lepiej niż w H&S czyści się stałe zbiorniczki w Iwatach/Proconach dla mnie osobiście to zaleta odkręcany zbiornik, bardziej się mogę poznęcać nad kanałem powietrza szorując szczotkom no i zbiornik wkręcam taki jaki akurat potrzebuje, 1,2 5, 150ml np. jedni wolom Bmw inni Merca, wszyscy jedziemy do przodu a kazdy powie ze jego to super Procona Wa 0,3 za 450 z polskiego sklepu mogę se skombinować, może łykniem i zobaczym, a jak się uda to umówiony wstępnie jestem na test macania i psikania używanej Iwaty A dysza 0,2 zbiornik 1ml, za podobne pieniądze, zobaczym co to warte, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herod Napisano 28 Marca 2018 Share Napisano 28 Marca 2018 Ja też wolę odkręcane. Używam do aergorafu np. Vallejo więc jest co czyścić i muszę mieć łatwy dostęp do części (dlatego lubię ich luźną, dużą dyszę). Poza tym nie trzeba wybierać pomiędzy modelem z/bez zbiorniczka. Jak przeszkadza to odkręcam i dalej maluję. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 28 Marca 2018 Share Napisano 28 Marca 2018 TReS, miałbym prośbę - mógłbyś pisać po polsku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Marca 2018 Share Napisano 28 Marca 2018 Jest w ogóle jakaś Iwata z odkręcanym zbiorniczkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 28 Marca 2018 Share Napisano 28 Marca 2018 no może i mógłbyś mieć takową ale czy mi się chce, nie chyba nie, nie chce mi się pisać po polsku,wszedzie strofy raz pisze z komputera raz ze smartfona, jak mi durna Siri podpowie, tak sie napisze (och! czekać ino Jak mnie Tu zaraz Cooper69 pojedzie, z Tą moją zeszmaciałą panienką w mych urzadzeniach mobilnychspod znaku zgitego jabłka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 28 Marca 2018 Share Napisano 28 Marca 2018 Jest w ogóle jakaś Iwata z odkręcanym zbiorniczkiem. taaa z bocznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferret37 Napisano 28 Marca 2018 Share Napisano 28 Marca 2018 Poza tym nie trzeba wybierać pomiędzy modelem z/bez zbiorniczka. Jak przeszkadza to odkręcam i dalej maluję. ;) Taki urok posiadania jednego aerografu. Coś co jest do wszystkiego jest do niczego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 29 Marca 2018 Share Napisano 29 Marca 2018 Też mi się wydawało że odkręcany jest łatwiej czyścić ale konstrukcja jest taka, że Procon ze stałym zbiorniczkiem i szerokim kanałem pozwala czyścić 100 razy łatwiej niż takie Evo, o Ultrze nawet nie wspominając. Mam Evo, Utrę i PS-270 - wiem co mówię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herod Napisano 29 Marca 2018 Share Napisano 29 Marca 2018 O taki komentarz mi chodziło. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 29 Marca 2018 Share Napisano 29 Marca 2018 W proconie jest po prostu więcej miejsca. W zasadzie można powiedzieć, że iglica chodzi na dnie zbiornika, a w H&S jest dodatkowy, wąski kanalik z gwintem (lub na wcisk w Ultrze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 29 Marca 2018 Share Napisano 29 Marca 2018 W proconie jest po prostu więcej miejsca. W zasadzie można powiedzieć, że iglica chodzi na dnie zbiornika, a w H&S jest dodatkowy, wąski kanalik z gwintem (lub na wcisk w Ultrze) Ja tam nic takiego nie widziałem , Taaaa w próchnie jest duża dziura, ale w Badgerach to już krater hehe, aż mnie przytkało w Bytomi jak oglądałem i Patriot 105 Ex. Renegade , robisz dwie czynności więcej tyle ze masz osobno zbiornik i body donprzecuszczenia, dla każdego coś miłego, Mnie nie tyle bardzo zależy na wymiennym zbiorniku by czyścić o ile do malowania , psikam cienie wkręcam 1ml, psikam bazę mam 2, jadę clearem juz mam 5ml, na pełnym gazie psikam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferret37 Napisano 29 Marca 2018 Share Napisano 29 Marca 2018 Mały zbiornik może być zrobiony dobrze nawet bez wąskiego kanału, przykład u góry - Iwata HP-BR. Szeroki zbiornik ma tą zaletę, że można w niego wsadzić przy wycieraniu palec - na zdjęciu po środku Olympos MP-200C. Na dodatek laguna na dole jest bardzo dobrze dostępna łatwo się myje. I na dole mały zbiornik + wąski kanał = Sparmax SP-35. Wchodzi tylko patyczek. Na szczęście ścianki są proste i gładkie, odpada czyszczenie gwintu co mnie w Infinity wkurzało niesamowicie. Nie wyobrażam sobie czyszczenie kanalika w Ultrze. Dla mnie aerograf do codziennego użytku w ogólnie nie musi mieć zbiornik. Potrzebny mi tylko do lakierów i podkładów. Nie rozumiem po co ludzie leją po 1-2-3ml farby do aerografu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 29 Marca 2018 Share Napisano 29 Marca 2018 Zbiornik zabezpiecza przed rozlaniem na model ;) Ja tam wolę go miec, choć 10ml to przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferret37 Napisano 29 Marca 2018 Share Napisano 29 Marca 2018 Rzadko zdarza mi się trzymać więcej niż kilka kropel farby w aerografie, więc tym nie bardzo się martwię. Farby rozcieńczone lub własne odcienie trzymam w strzykawkach, reszta już gotowa w buteleczkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 29 Marca 2018 Share Napisano 29 Marca 2018 Gdy się kładzie ćwierćmilimetrową warstwę farby, to i 10 ml pojemnik nie starcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 29 Marca 2018 Share Napisano 29 Marca 2018 Gdy się kładzie ćwierćmilimetrową warstwę farby, to i 10 ml pojemnik nie starcza. O! I tutaj Ja się wpisuje z wymiennym zbiornikiem dokręcam 150ml i maluje rozjaśnienia na figurce w 1/35 (54mm) No jak widać nie głupia sprawa wykręcamy zbiornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herod Napisano 29 Marca 2018 Share Napisano 29 Marca 2018 150ml do rozjaśnień? Słonie w 54mm malujesz? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 5 Kwietnia 2018 Share Napisano 5 Kwietnia 2018 Witam, mam pytanie odnośnie aerografu , a mianowicie gdy wkładam tą cześć : do IPA to pojawiają się bąbelki a chyba tak nie powinno być i jak to można naprawić Czy ma to wpływ na lakierowanie aerografem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 5 Kwietnia 2018 Share Napisano 5 Kwietnia 2018 Chyba pytanie jest nieprecyzyjne. Jeśli wkładasz przód aerografu do zbiorniczka z IPA i puszczasz powietrze to bąbelki są prawidłowym objawem. Ale chyba nie o to Ci chodzi. Sęk w tym że ja nie wiem o co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 5 Kwietnia 2018 Share Napisano 5 Kwietnia 2018 Ja się domyślam, że wkładasz "tą" część, której akurat na zdjęciu nie pokazałeś, czyli aircap z dyszą. Jeśli masz po skręceniu aerografu bąbelki to być może uszczelka dyszy się ubiła i przepuszcza powietrze. Możesz spróbować ją ściągnąć i nałożyć odwrotnie. Jeśli nie o to chodzi, to musisz być bardziej precyzyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 5 Kwietnia 2018 Share Napisano 5 Kwietnia 2018 (edytowane) Ja się domyślam, że wkładasz "tą" część, której akurat na zdjęciu nie pokazałeś, czyli aircap z dyszą. Jeśli masz po skręceniu aerografu bąbelki to być może uszczelka dyszy się ubiła i przepuszcza powietrze. Możesz spróbować ją ściągnąć i nałożyć odwrotnie. Jeśli nie o to chodzi, to musisz być bardziej precyzyjny. No w sumie to mało precyzyjnie opisałem problem ... czy po zdjęciu dyszy i air capa powinno lecieć powietrze ??? Odwróciłem tą uszczelkę i dale "ulatnia" się powietrze Edytowane 5 Kwietnia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 5 Kwietnia 2018 Share Napisano 5 Kwietnia 2018 Ale gdzie lecieć? Wylatywać z aerografu? Samo czy po naciśnięciu spustu? Weźże pisz jakoś jaśniej. Jeśli leci Ci powietrze bez wciśnięcia spustu, to coś nie tak z samym spustem, albo z zaworkiem w aerografie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 5 Kwietnia 2018 Share Napisano 5 Kwietnia 2018 Ale gdzie lecieć?Wylatywać z aerografu? Samo czy po naciśnięciu spustu? Weźże pisz jakoś jaśniej. Jeśli leci Ci powietrze bez wciśnięcia spustu, to coś nie tak z samym spustem, albo z zaworkiem w aerografie. No to jest chyba oczywiste ze nie przy wciśniętym spuście .... Gdy podje powietrze do aerografu i nie dotykam spustu ulatnia się powietrze , dziej się tak gdy jest założony air cap z dysza i bez niej jak na zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi