Mariucha Napisano 9 Września 2018 Share Napisano 9 Września 2018 Za to Procon ps274 z dyszą 0,3mm, to najtańszy z Proconów. Nawet gdy trafi się vat, to nadal jest tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 9 Września 2018 Share Napisano 9 Września 2018 Dobry, relatywnie tani aerograf, nie musi być HS i nie musi być z Japonii i z VAT. W Czechach czy w Niemczech dostępne są chociażby świetne aerografy Sparmax, które kosztują w okolicach 250zł. No to podałbyś nazwy modeli i linki gdzie to kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 9 Września 2018 Share Napisano 9 Września 2018 A co sądzicie o Badgerach? Mam wersję omni matrix i przy malowaniu dużych powierzchni byłem zadowolony. Przy małych zrobił się problem ale podług waszych opinii powinna go rozwiązać przerzutka z vallejo na Gunze H. Cena taka średnia jak mniemam, dałem około 450zł za niego. Części tanie - wymieniałem dyszę i igłę - choć musiałem trochę czekać na sprowadzenia, około 3 tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 9 Września 2018 Autor Share Napisano 9 Września 2018 Nad Sparmaxami też się wcześniej zastanawiałem. Tu: https://www.pk-pro.de/Sparmax-Airbrush Za €110 można mieć SP-20x (0,2 do detali z odkręcanym zbiorniczkiem) i SP-35c (0,35 do ogólnego maziania, podkładów i lakierów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 9 Września 2018 Share Napisano 9 Września 2018 Lepiej wziąć SP-20 z małym zbiornikiem. https://www.airbrush-city.de/airbrush-pistole-sparmax-sp-20-fine-line/a-1037/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 9 Września 2018 Autor Share Napisano 9 Września 2018 Ten SP-20 nie ma blokady skoku iglicy. Przy detalach może się przydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 9 Września 2018 Share Napisano 9 Września 2018 Blokada iglicy jest dla początkujących modelarzy. I jak coś, to założysz z SP-35 bo tam to już w ogóle jest zbędna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 9 Września 2018 Share Napisano 9 Września 2018 Blokada iglicy jest bardzo przydatna dla każdego modelarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 9 Września 2018 Share Napisano 9 Września 2018 Blokada iglicy jest bardzo przydatna dla każdego modelarza. Zgadzam się, jest to duże ułatwienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 9 Września 2018 Share Napisano 9 Września 2018 Gdy szukałem aerografu, bardzo chciałem mieć tę regulację i jak już miałem, bardzo się z niej cieszyłem. I właśnie uświadomiliście mi, jak dawno z niej nie korzystałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 9 Września 2018 Share Napisano 9 Września 2018 Ja sobie nie wyobrażam malowania marmurka pod black basing bez tej blokady. Ręka znacznie mniej się męczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 9 Września 2018 Share Napisano 9 Września 2018 Bo malujesz jeden model na dwa lata. Muscle memory zero. Będziesz sięgać po aerograf regularnie. Może nawet z szafy Iwatę wyciągniesz, to nie będzie Ci blokada potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 10 Września 2018 Share Napisano 10 Września 2018 Nie każdy modelarz działa tak samo, nie każdy musi sobie wypracować odpowiednie odruchy. Blokada jest wygodnym narzędziem który wiele spraw ułatwia, nie tylko malowanie cienką kreską. Ja malując kamuflaż lubię sobie ustawić określoną szerokość plamki, nie za dużą, i takim strumieniem malować nieregularny, zróżnicowany kamuflaż. Dla tego blokada też się bardzo przydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesiek_2 Napisano 13 Września 2018 Share Napisano 13 Września 2018 Witam, mam problem z moją ultą.Wciskam spust uwalniam powietrze, puszczam spust i spust nie wraca całkowicie do swojej pozycji, słychać delikatne syczenie - powietrze wciąż leci.Miejsce łaczenia spustu z zaworem jest idealnie czyste, nigdy nie wleciała mi tam farba, nie ma nawet grama kurzu.Co może być nie tak? z góry dzieki za pomoc, już nie mam pomysłów na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 13 Września 2018 Share Napisano 13 Września 2018 Warto przeczyścić i nasmarować zaworek, bo wygląda na to że po wciśnięciu on nie odskakuje. Odkręć tę część do której podłączasz wężyk i będziesz miał wtedy dostęp do zaworka (taki malutki bolec wystający z białej uszczelki). Możliwe że jakieś drobinki farby go blokują, sklejają. Po czyszczeniu nasmaruj go jakimś smarowidłem (najlepiej coś dedykowanego do smarowania aerografów), żeby płynnie chodził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz.B Napisano 13 Września 2018 Share Napisano 13 Września 2018 Mi jak się tak działo to kropla smaru od maszynki do wlosów pomogła i chodziło wszystko cacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesiek_2 Napisano 13 Września 2018 Share Napisano 13 Września 2018 Warto przeczyścić i nasmarować zaworek, bo wygląda na to że po wciśnięciu on nie odskakuje.Odkręć tę część do której podłączasz wężyk i będziesz miał wtedy dostęp do zaworka (taki malutki bolec wystający z białej uszczelki). Możliwe że jakieś drobinki farby go blokują, sklejają. Po czyszczeniu nasmaruj go jakimś smarowidłem (najlepiej coś dedykowanego do smarowania aerografów), żeby płynnie chodził. Solo tam jest czysto jak od nowego, problem chyba będzie ten otwór w który wpada trzpień.Przesmaruje delikatnie trzpień i zobaczymy czy coś pomoże.Wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 13 Września 2018 Share Napisano 13 Września 2018 Smarowanie na 100% pomoże, to podstawa. A brud może być w głębi, gdzie go nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesiek_2 Napisano 13 Września 2018 Share Napisano 13 Września 2018 Teraz to już w ogóle stoi w miejscu i leci powietrze, rozebrałem zawór, czysty.Albo to będzie to wgłebienie gdzie wchodzi trzpień albo nie wiem.Tam jest sucho jak cholera a biorąc pod uwage, że czesto czyszcze kanał tool cleanerem to pewnie skapło troche i całkowicie zasuszyło to miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 13 Września 2018 Share Napisano 13 Września 2018 Problem z Ultrą? Czemu mnie to nie dziwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 13 Września 2018 Share Napisano 13 Września 2018 No to nasmaruj, jak Ci pisaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 14 Września 2018 Share Napisano 14 Września 2018 Smarować koniecznie trzeba: viewtopic.php?f=198&t=54837 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesiek_2 Napisano 14 Września 2018 Share Napisano 14 Września 2018 Wielkie dzięki karambolis8 tyle, że u mnie to raczej ten otwór w który wchodzi trzpień trzeba nasmarować albo i jeszcze coś innego, zaraz lece po smar silikonowy do sklepu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesiek_2 Napisano 14 Września 2018 Share Napisano 14 Września 2018 Kurde, odłaczyłem całkowicie aero od zaworu i powietrze leci z zaworu samo.. gdzie to teraz nasmarować? zawór rozebrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 14 Września 2018 Share Napisano 14 Września 2018 No to może nie aerograf tylko przewód z kompresora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi