cooper69 Napisano 2 Listopada 2017 Share Napisano 2 Listopada 2017 Hlj.com wpisz i znajdziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 3 Listopada 2017 Share Napisano 3 Listopada 2017 Cześć Kolegom. Tak czytam i Was nie czytam. Piszecie o aerografie do gruntowania ścian ? Nie rozumiem po co dysza 0,4 do modeli w skali 1:35. Chyba, że czegoś nie doczytałem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 3 Listopada 2017 Share Napisano 3 Listopada 2017 Ja szukam aerografu do skali 1/72 i 1/48 dzięki dyszy 0.4 uzyskuje się dużo gladsza powierzchnię podkładu/lakieru nir ma takich chropowatosci i tak zwanej "skórki pomarańczy" przy bezbarwnym jeśli źle mówię niech mnie ktoś poprawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 3 Listopada 2017 Share Napisano 3 Listopada 2017 Dokładnie tak, duża dysza, nawet 0,5 mm jak w 290, daje idealnie gładką powierzchnię podkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbariusz Napisano 3 Listopada 2017 Share Napisano 3 Listopada 2017 Ale czy podład nie powinien mieć właśnie odrobiny "chropowatości" żeby lepiej trzymać farbę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Listopada 2017 Share Napisano 3 Listopada 2017 Nie. Jak z modelu Ci się zrywa farba, to do gołego plastiku. Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się zerwać farby tak, żeby został sam podkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smokepsv Napisano 3 Listopada 2017 Share Napisano 3 Listopada 2017 https://www.youtube.com/watch?v=M_-v7-Wp6no A na HLJ.com "SQ Lightweight Ver. Sky Blue" to już chyba wskazuje, że jest z aluminium. Na zdjęciu to wygląda nawet jak z anodowanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbariusz Napisano 3 Listopada 2017 Share Napisano 3 Listopada 2017 Nie. Jak z modelu Ci się zrywa farba, to do gołego plastiku. Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się zerwać farby tak, żeby został sam podkład.I o to właśnie mi chodziło. Dążąc do super gładkiej powierzchni podkładu uzyskamy ostatecznie ten sam efekt jak byśmy kładli farbę na sam model. I tu właśnie moje pytanie czy w takim wypadku jest sens dążyć do takiej gładkiej powierzchni? Ot takie moje (nie koniecznie poprawne) przemyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Listopada 2017 Share Napisano 3 Listopada 2017 Dążąc do super gładkiej powierzchni podkładu uzyskamy ostatecznie ten sam efekt jak byśmy kładli farbę na sam model. Nie masz racji. Podkład to nie farba, mają inne właściwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 3 Listopada 2017 Share Napisano 3 Listopada 2017 Jak po nałożeniu podkładu masz chropowatą powierzchnie to kiepsko go położyłeś a nie że tak jest lepiej. Farba ma się trzymać podkładu, nie odkurzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 3 Listopada 2017 Share Napisano 3 Listopada 2017 https://www.youtube.com/watch?v=M_-v7-Wp6no A na HLJ.com "SQ Lightweight Ver. Sky Blue" to już chyba wskazuje, że jest z aluminium. Na zdjęciu to wygląda nawet jak z anodowanego. Tak to anoda amelinium, bardzo przyjemnie się z takim pracowało, miałem różowego akurat Spróbuj podkład Vallejo z puszki nawet, daje mega gładką powierzenie, lepszy niż tamka która ma gradację 1000-1200 na oko z puszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 3 Listopada 2017 Share Napisano 3 Listopada 2017 No i koledzy dużo wyjaśnili w kwestii podkładu i chropowatosci której chciał bym uniknąć dlatego myślę wlasnie o nowym aerografie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 4 Listopada 2017 Share Napisano 4 Listopada 2017 To też nie jest tak, że zwykłym aero nie nałożysz poprawnie podkładu czy nawet lakieru bezbarwnego. Kwestia trochę większego rozcieńczenia farby z opóźniaczem i wyczucia. KRL dla przykładu nakłada(ł) lakier 2k iwatą z dyszą 0,3mm i efekt taki, że jest samochodziarze by się nie powstydzili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 4 Listopada 2017 Share Napisano 4 Listopada 2017 Nie no wiadomo przy odrobinie szczęścia i chinczykiem no name umalujesz ale jak można sobie ułatwić pracę to czemu nie skorzystać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 4 Listopada 2017 Share Napisano 4 Listopada 2017 W życiu cza se ułatwiać, a bilety NBP nie lubiom leżeć bezczynnie w portfelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermeet Napisano 23 Czerwca 2019 Share Napisano 23 Czerwca 2019 Witam, Przeglądałem ten wątek już kilkakrotnie, w poszukiwaniu aerografu do podkładu. Ostatnio dopiero skojarzyłem, że polecacie zakupy w Japonii. Tak się złożyło, że mój brat pojechał tam na wakacje, no i poprosiłem go o rozeznanie tematu na miejscu. Wnioski: raj dla modelarzy. Ceny japońskich produktów niższe nawet o połowę. Różnice pomiędzy poszczególnymi sklepami potrafią być bardzo duże, warto się rozejrzeć. Skończyło się na zakupie dwóch nowych aerków: 1) Procon PS-266 (0,5mm) za 7800YEN (ok 270zł) - tu różnica ok 90zł w sklepach oddalonych od siebie o 500m... 2) Iwata HP-CSP (0,3MM) ZA 8700YEN (ok 300zł) - Iwata za tą cenę... nie mogłem się powstrzymać PS-290 był nieco droższy, więc wybrałem dwa modele nieco tańsze. Pytanie do znawców tematu: czy ktoś wie, co to jest dokładnie ta Iwata HP-CSP? Z tego, co zdążyłem zauważyć na zdjęciu, to jakaś edycja limitowana, różniąca się od standardowej blokadą iglicy... Mało informacji na ten temat w necie. Nie mogę się doczekać wypróbowania tego sprzętu Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 23 Czerwca 2019 Share Napisano 23 Czerwca 2019 (edytowane) 54 minuty temu, kermeet napisał: Pytanie do znawców tematu: czy ktoś wie, co to jest dokładnie ta Iwata HP-CSP? Z tego, co zdążyłem zauważyć na zdjęciu, to jakaś edycja limitowana, różniąca się od standardowej blokadą iglicy... Mało informacji na ten temat w necie. Na to wygląda. Iwata Eclipse HP-CS ale z dyszą 0.3 i blokadą iglicy. Czyli CSP znaczyłoby CS "Plus". Na korpusie nie ma nawet tego oznaczenia jest po prostu CS. Póki co, dostępna chyba tylko w Japonii. Dobra cena. Bardzo dobra. Edytowane 23 Czerwca 2019 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 25 Czerwca 2019 Share Napisano 25 Czerwca 2019 Procon 266będzie Ci leżał sam mam ten model i zakupiony okazjonalnie za 150zeta.Cienkie jak i grube linie bez bezproblemowo.Nie żałuję dokupiłem na w razie czego dysze z iglicą i wyszło mi podobnie jak u Ciebie .Na temat Iwaty nie ględzę bo nie znam.Ale niezadowolony raczej nie będziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermeet Napisano 26 Czerwca 2019 Share Napisano 26 Czerwca 2019 Dostałem te cudeńka w swoje ręce Okazuje się, ze Iwata HP-CSP to jest to samo co HP-CS, tylko z dodatkowa skuwka z blokada iglicy (oryginalna skuwka jest dołączona do kompletu), I w innym pudelku. Udało mi się przetestować wczoraj, i wrażenia jak najbardziej pozytywne. Od paru lat używam H&S Evolution z dysza 0.2 i bardzo sobie chwale - widać, ze to porządny sprzęt. Nauczyłem się na nim malować aerografem i ogólnie nie sprawiał mi nigdy większych problemów. Ale Iwata... to jest inna liga... zakochałem się normalnie. Żaden ze mnie profesjonalista jeśli chodzi o psikanie, czasu na hobby ostatnio nie ma i nie jestem na tym etapie dokładnie określić co, ale różnica jest ogromna. Farbę mieszam tak jak zawsze mieszałem do H&S - Tamiya i LT mniej więcej 50/50. H&S czasami potrafił psiknąć takimi grubszymi kropelkami, jakby troszkę farby zostawało na czubku dyszy. Wyrobiłem sobie taki nawyk, ze zawsze zaczynałem psikać poza modelem, zaczynając od powietrza i później dodawałem delikatnie farby. Zdarzało się, ze przy otwieraniu spustu powietrza mikroskopijne kropelki farby pryskały na malowana powierzchnie. W Iwacie ten problem nie występuje. Mgiełka farby jest idealna, bajecznie prosta do kontrolowania i super precyzyjna. Mechanizm działa super płynnie, jakość wykonania całości sprawia, ze aż się chce pracować z tym sprzętem. Procon tez sprawia bardzo pozytywne wrażenia, I również bardzo przyjemnie się nim maluje, ale to Iwata skradła cala moja uwagę… (albo: skradła moje serce, lol) Jak tylko uda mi się coś skleić I pomalować, na pewno zaprezentuje Wygląda na to, ze mój H&S zostanie mianowanym aerografem do metalizerów, a Iwata przejmie funkcje głównego aerografu. Gęba nie przestaje się cieszyć jak się go używa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 26 Czerwca 2019 Share Napisano 26 Czerwca 2019 w sumie to trzeba było sobie tego eclipsa wziać z dyszą 0,5 mm jak ma być do podkłądu ale gratki za super ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermeet Napisano 26 Czerwca 2019 Share Napisano 26 Czerwca 2019 2 godziny temu, Qz9 napisał: w sumie to trzeba było sobie tego eclipsa wziać z dyszą 0,5 mm jak ma być do podkłądu Założenie było, żeby wziąć PS-290 do podkładu i ewentualnie coś innego do metalizerów. Założenie się zmieniło, jak zacząłem naprowadzać brata po sklepach w Tokio, siedząc przed Google Maps Trafiliśmy na mały sklepik w bocznej uliczce, który nie miał takiego wyboru jak duze sklepy, ale ceny o 30% niższe... wiec założenia się zmieniły 2 godziny temu, Qz9 napisał: ale gratki za super ceny Dzięki! Brat już stwierdził, ze to nie jego ostatnia wycieczka do Japonii, także zakładam, ze to nie moje ostatnie zakupy tam Teraz tylko sklejać, malować.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi