Markuz Napisano 17 Lipca 2017 Share Napisano 17 Lipca 2017 Jak zwykle świetna robota. I jeszcze kilka zdjęć. Na stronie dobroni.pl znajdziesz 19 zdjęć z czasów służby Nurka i po wydobyciu wraku przez Niemców, może się przyda. Jeszcze spory temat na Forum Okrętów Wojennych KLIK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 17 Lipca 2017 Autor Share Napisano 17 Lipca 2017 Łooooo Panie! No pewnie że się przyda! Już teraz widzę odpowiedzi na kilka zagwozdek jakie mi się nasunęły (rozstaw żurawików i te "klapy" w nadburciach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seweryn Napisano 17 Lipca 2017 Share Napisano 17 Lipca 2017 A czy ja mogę o te materiały z modelarza poprosić? Kończę rysowanie pokładu do trawienia, może trzeba by cos poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 17 Lipca 2017 Share Napisano 17 Lipca 2017 Marudek zrób mu wypukłe pasy poszycia, widac na tych fotkach jak szły, bedzie weselej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 17 Lipca 2017 Super Moderator Share Napisano 17 Lipca 2017 i nie zapomnij o nurku na pokładzie patrzam dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 18 Lipca 2017 Autor Share Napisano 18 Lipca 2017 Witam, No teraz to "ni ma lipy" - muszą być pasy poszycia (tylko jeszcze nie wiem jak ja to zrobię...) A wczoraj zacząłem kończyć nadburcia W planach na dziś - dokończyć nadburcia, dodać kilka szczegółów i rozkminić jak wykonać pasy poszycia. Gdybym posłuchał greifa to teraz miałbym pewnie tyle wydmuszek, że mógłbym z nich powycinać pasy... Ale jeszcze coś wymyślę Pozdrawiam, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 18 Lipca 2017 Super Moderator Share Napisano 18 Lipca 2017 :P a mówiłem tłoczyć Panie mocium Panie teraz kombinejszyn po górkę ale dasz radę ;) Oglądam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 18 Lipca 2017 Share Napisano 18 Lipca 2017 Eee tam tłoczyć, natryśnij sobie podkładam tak jak ja w ruskach, bezstresowa przyjemna metoda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 18 Lipca 2017 Share Napisano 18 Lipca 2017 O, kurde! Ale Ci to super wychodzi! Eeh, Scratch ma w sobie to coś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 20 Lipca 2017 Share Napisano 20 Lipca 2017 Oj bajerancko..... nadburcia miodzio.... Miałem właśnie poszukać tego wątku o Nurku na FOW bo pamiętałem że tam było sporo fajnych fotek, ale widzę że Markuz już mnie ubiegł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 23 Lipca 2017 Share Napisano 23 Lipca 2017 Pięknie! Kibicuję z całego serca ale przy tak zawrotnym tempie powinieneś się wyrobić do końca konkursu. Trzymam kciuki bo jest na co popatrzeć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 23 Lipca 2017 Autor Share Napisano 23 Lipca 2017 Dzięki! Tempo co prawda trochę spadło ale do końca przyszłego tygodnia ch ę mieć już pomalowany kadłub. Pozdro, Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 24 Lipca 2017 Share Napisano 24 Lipca 2017 Jakbym ja go budował, to dojście do takiego etapu zajęłoby mi pewnie z półtora miesiąca:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 24 Lipca 2017 Autor Share Napisano 24 Lipca 2017 Dzięki Kapitanie, ale i tak tempo nie jest takie jakbym chciał W miniony weekend udało mi się nieco "uplastycznić" nadburcia. Te odbijaki na rufie zrobione są z rozciągniętych ramek oklejonych kawałkami siatki ze wstążki do zdobienia laurek (mam życiowy zapas ). Wytrasowałem też pokłady. Po prostu na kawałek foli PVC nakleiłem wyrysowany pokład i ciąłem przez papier mocno stępionym nożykiem. Dzięki temu nożyk przechodził przez papier ale w plastiku zostawiał bardziej wgniecenie niż cięcie. Potem całość przetarłem papierem wodnym, którym wcześniej polerowałem "amelinum". Dzięki temu pył aluminiowy utkwił pomiędzy deskami pokładów. Potem miejscowo ale nierównomiernie oczyściłem wierzch pokładów czystym papierem wodnym. A na to przyjdą zabiegi malarskie podobne do tych jakie stosuje kolega lesio-69 A tak wygląda kadłub z wpasowanym pokładem (wiadomo pokład sterówki będzie piętro wyżej :P ) Plan na dziś: bulaje i może wreszcie namalowanie pasów blachy poszycia. Trochę mam przed tym stresa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 24 Lipca 2017 Share Napisano 24 Lipca 2017 Pòźno. Teraz będziesz miał sporo maskowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 24 Lipca 2017 Autor Share Napisano 24 Lipca 2017 No, plan na dziś wyrobiony. Myślę że jak na pierwszy raz - pasy poszycia ujdą w tłoku Maskowanie wcale nie było tak ciężkie jak się spodziewałem. Zdjęcia jutro (tzn za parę godzin). Gała jak myślisz jakie długie powinny być te pasy poszycia? Tzn w jakich odstępach mam zrobić cieniowanie krawędzi poszczególnych pasów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seweryn Napisano 25 Lipca 2017 Share Napisano 25 Lipca 2017 Fantastycznie wyszło, czekam na kolejne zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 25 Lipca 2017 Share Napisano 25 Lipca 2017 amelinum rządzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 25 Lipca 2017 Autor Share Napisano 25 Lipca 2017 Poniżej obiecane zdjęcia. Bulaje zrobione są z rurki mosiężnej 2 mm pociętej na plasterki 0,6 mm. Wcześniej planowałem kilkumilimetrowe odcinki wkleić w nawiercone w burtach otwory, ale zrezygnowałem z tego pomysłu już po wywierceniu pierwszej dziury (słabo to wyszło). Ogólnie podobają mi się te pasy poszycia. Myślałem, że wyjdzie to gorzej, choć pewnie czujne oko modelarza dostrzeże jeszcze niedociągnięcia Następnym razem zabiorę się za malowanie tych pasów troch wcześniej - jak radzi kolega Szydercza Gała No i zabiorę się za to ze świeżą puszką sprayu, bo w tej którą malowałem już kończy się ciśnienie i lubi pluć... A wyszło tak: Teraz przed malowaniem pokładów, chciałbym jeszcze zrobić pokłady łodziowe. Zauważyłem jednak, ze wbrew temu jest w wycinance i w planach - oba pomosty łodziowe były równe (przynajmniej mnie się tak wydaje). Na zdjęciu niżej żółtą strzałką zaznaczyłem miejsce dokąd sięga prawo-burtowy pomost. czerwoną strzałką zaznaczyłem barierkę która jest pominięta w planach i w wycinance. A Wy jak to widzicie? Pozdrawiam, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 25 Lipca 2017 Share Napisano 25 Lipca 2017 Tak sobie pomyślałem że może pomocne przy poszyciu będą fotki Batorego, które kiedyś umieścił kolega laskonogi: viewtopic.php?f=78&t=55315 Też budowa w latach 30tych... też nitowanie... więc myślę że można się trochę zasugerować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 25 Lipca 2017 Autor Share Napisano 25 Lipca 2017 Tylko że Nurek miał kadłub spawany. Nitowana była tylko sterówka. Nie znam się kompletnie i teraz zastanawiam się czy pasy poszycia to nie jest błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 25 Lipca 2017 Share Napisano 25 Lipca 2017 (edytowane) Poszycie spawane czy nitowane I tam układa się w pasach. Ja raczej martwiłbym się o ich kolejność. Mam teraz tylko telefon więc fotki widzę tyle o ile, ale zazwyczaj pierwszy pas od stępki jest wklęsły a następny nituje sie lub spawa na niego. EDIT: Teraz widzę że na fotce do odbojnicy jest 5 pasów a na Twoim tylko CZy. Co to za odstawianie lipy???? Edytowane 25 Lipca 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 25 Lipca 2017 Share Napisano 25 Lipca 2017 Tak mi się wydaje, że ten pokład kończy się mniej więcej w połowie lub 2/3 pomiędzy planami, a tym co narysowałeś. zwróć też uwagę, że podstawy łodzi są bliżej osi kadłuba, więc być może ten pokład był nieco węższy niż na planach i kartonówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 25 Lipca 2017 Autor Share Napisano 25 Lipca 2017 Dzięki Panowie Czyli nie ma błędu w tym że machnąłem pasy - gorzej z ich kolejnością... Po prostu zamaskowałem co drugi i psiknąłem. Tego już nie będę poprawiał. Ale z pewnością uwzględnię to w kolejnych modelach. A dzięki Tobie Gała spodobały mi się carskie czajniki A co myślisz o długości poszczególnych pasów? Ile cieniowanych łączeń powinienem namalować na każdej długości? I zapewne zakładki szły od dziobu do rufy... SnaQ dzięki że zwróciłeś mi uwagę na umiejscowienie legarów szalup. Pokład łodziowy wygląda jakby był szeroki na 5 desek i takie zrobię u siebie. O żurawikach było już w podlinkowanej tu relacji z Konradusa. Wydaje mi się że szalupy musieli spuszczać na wodę dyndając nimi zygzakiem pomiędzy żurawikami... Racja, że długości obu pokładów nie były równe ale ten po prawej burcie na pewno był dłuższy niż w wycinance. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 25 Lipca 2017 Share Napisano 25 Lipca 2017 Kadłub buduje się od rufy. Więc tył płyty nałożony jest n.a. przód płyty za nią. Co do rozmiaru to trudno powiedzieć do czjników jak raczysz je nazywać to mam kilka oskórowanych kadłubów z podanymi wymiarami, ale są to konstrukcje nitowane I dobre 30 lat starsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi