Panzer Machine Napisano 10 Lipca 2017 Share Napisano 10 Lipca 2017 Cześć! Taki Stug powstał w ostatni weekend. Model całkowicie z pudła. Brak jakiejkolwiek waloryzacji. Trochę przesadziłem z czarnym pigmentem, a może nie? Jak oceniacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 10 Lipca 2017 Share Napisano 10 Lipca 2017 Mi się podoba fajnie pobrudzony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 10 Lipca 2017 Share Napisano 10 Lipca 2017 Bardzo sympatyczny, czarnego faktycznie nie oszczedzales. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 10 Lipca 2017 Share Napisano 10 Lipca 2017 Wygląda na większą skalę. Czym malowałeś wizjery ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 10 Lipca 2017 Autor Share Napisano 10 Lipca 2017 Bengal, dzięki michal0281, no właśnie... efekt wyszedł dobrze czy źle? Taki Jeden, wizjery malowałem w tej kolejności pędzelkiem: X-32, X-23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 10 Lipca 2017 Share Napisano 10 Lipca 2017 Nie wiem czy X-25 Clear Green nie byłby lepszy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 10 Lipca 2017 Share Napisano 10 Lipca 2017 Tak po prawdzie, to chyba to okopcenie nie jest na miejscu, cos mi sie zdaje, ze tam sa wloty powietrza do silnika, a nie wydech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 10 Lipca 2017 Share Napisano 10 Lipca 2017 Wydaje mi się, że takie wizjery lepiej robić malując je na czarno i wykończyć je na połysk. Mi się bardzo podoba, jak każdy StuG, ale przód wanny kadłuba jest chyba nieproporcjonalnie czysty. To samo się tyczy rantów błotników, bo bez błota wyglądają jak białe krechy dzielące model na pół Okopcenie przy wlotach powietrza faktycznie jest dziwne, ale przy kolorze błota niżej można się bronić że tędy wchodziła załoga i tak nabłociła No i jestem prawie pewien że MG nie zawisłby w ten sposób w powietrzu włożony w osłonę, tylko opadłby na lufę albo na kolbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 10 Lipca 2017 Autor Share Napisano 10 Lipca 2017 Taki Jeden, dlaczego wizjery zielone? Michal0281, mozesz miec racje filipsg, zgadzam sie. Miejsca ktore wymieniles moglyby byc ubrudzone/ublocone. Dopiero jak to napisales to to widze. Dzieki! Z karabinem pelna zgoda hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 10 Lipca 2017 Share Napisano 10 Lipca 2017 Taki Jeden, dlaczego wizjery zielone? Zielonkawe, grube szkło pancerne ma taki odcień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Lipca 2017 Share Napisano 10 Lipca 2017 Jak na weekendowy to nawet ładnie wyszedł. Natomiast ta szpara na przodzie na łączeniu płyt jest nie do wybaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 10 Lipca 2017 Share Napisano 10 Lipca 2017 Lubię takie efektowne prace, skala też wiele wybacza bo dużo mniejsza niż 1:35, zważywszy na tempo składania. Kolory się podobają, brudzenie "belissimo", nie lubię sterylności. Popracowałbym tylko ewentualnie nad obiciami, no i MG taki jakiś płaski, zwashowałbym mocniej po przetarciu GunMetalem, ewentualnie na koniec pigmentem dojechał. Ogólnie - bardzo przyjemny w odbiorze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 11 Lipca 2017 Autor Share Napisano 11 Lipca 2017 Taki Jeden, skoro tak jest to dlaczego tutaj są niebieskie? Może trochę nijak się to ma do Stuga bo jednak to współczesny pojazd, ale ciekawi mnie to. bazylms, ta szpara to efekt wygięcia płyty wanny, która była z metalu. Nie wiedziałem jak na szybko ja wyprostować bo to jednak nie plastik i zostawiłem koniec końców. Mattew, dzięki za podpowiedź w sprawie MG. Następnym razem spróbuję wykorzystać Twoją radę i zobaczymy jak wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 11 Lipca 2017 Share Napisano 11 Lipca 2017 Taki Jeden, skoro tak jest to dlaczego tutaj są niebieskie? Może trochę nijak się to ma do Stuga bo jednak to współczesny pojazd, ale ciekawi mnie to. Nie wiem, może dlatego że współczesny. Niemniej mnie osobiście w odbiorze bardziej leży zielonkawy. Ale ogólnie jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 11 Lipca 2017 Share Napisano 11 Lipca 2017 Całkiem fajnie ci wyszedł. O MG już było pisane więc z mojej strony wspomnę tylko, że kawałek siatki na wloty powietrza mogłeś dorobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymonek84 Napisano 11 Lipca 2017 Share Napisano 11 Lipca 2017 Robi wrażenie. Oczy wystające spod klapy, rewelacyjnie. Lubię takie efekty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 11 Lipca 2017 Share Napisano 11 Lipca 2017 całkiem udany. Mi się podoba. Jak przez wekend zrobiony to i tak dobrze Ci wyszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 11 Lipca 2017 Autor Share Napisano 11 Lipca 2017 Taki Jeden, poszperałem trochę po internetach i peryskopy nie są ani zielone ani niebieskie. Wydają się być po prostu przeźroczyste, zobacz Nie mniej, jakiś spec od Stugów musiałby się wypowiedzieć. W sumie chętnie bym usłyszał jak powinno to być zrobione prawidłowo Markuz, zakupiłem nawet specjalnie siateczki oraz metalową lufę do tego zestawu. Zrezygnowałem z nich podczas składania. Szymonek84, dziękuję miło słyszeć. pedzelek, również dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 11 Lipca 2017 Share Napisano 11 Lipca 2017 Taki Jeden, poszperałem trochę po internetach i peryskopy nie są ani zielone ani niebieskie. Wydają się być po prostu przeźroczyste, zobacz Nie będę się upierał, po prostu wizualny odbiór w modelu bardziej mi pasuje zielonkawy niż taki niebieski jak u ciebie. Miałem gdzieś na dysku zdjęcie zapasowych wkładek do wizjerów i tam odcień był właśnie zielonkawy. Ale nic to, ważne że model jest fajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferret37 Napisano 12 Lipca 2017 Share Napisano 12 Lipca 2017 Zwykłe grube szkło jest zielonkawe - im mniej zanieczyszczeń, tym mniej. Szkło na tym nowoczesnym czołgu jest pokryte różnymi powłokami, dlatego wygląda jak niebieskie. Taki jeden ma rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 12 Lipca 2017 Autor Share Napisano 12 Lipca 2017 Ferret37, ja wizjery w swoim modelu pomalowałem na niebiesko bo taką farbkę miałem pod ręką. Nie zastanawiałem się nad tym tematem zbyt długo. W zasadzie przeglądając różne wątki modelarskie w przeszłości wiele razy widziałem w stugach niebieskie wizjery. Nie mniej nie chodzi o to kto ma racje i o gusta, tylko o fakty. Macie na to jakieś źródło z tym zielonym szkłem pancernym? Znalazłem kolejne zdjęcia referencyjne wizjerów, tym razem ze Stuga IV i (niewiem na ile to kwestia zdjęć) ani nie są niebieskie ani zielone tylko zwykłe transparentne. Cały walkaround: http://bigmodel1200.blogspot.com/2012/02/stugiv-walk-around.html Tutaj zdają się być ciemnoniebieskie, ale zakładam ze w szybkach odbija się skydome. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferret37 Napisano 12 Lipca 2017 Share Napisano 12 Lipca 2017 Tak jak już napisałem wcześniej, warstwione szkło będzie miało zielony odcień. Jakich szyb użyto na tych odrestaurowanych Stugach nie wiem, nie wiem, czy tam w ogóle jest warstwione szkło czy tylko zewnętrzna i wewnętrzna szyba. Oczywiście nie będzie to butelkowy zielony, tylko zielonkawy odcień. Obejrzyj zdjęcia szyb samolotów szturmowych, limuzyn rządowych czy też innych czołgów. Do tego nie jest potrzebny walk-around Stuga. Jak takie warstwione szkło wyglądało znajdziesz tutaj: http://tiger1.info/EN/Direct-vision-blocks.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 13 Lipca 2017 Autor Share Napisano 13 Lipca 2017 Jak takie warstwione szkło wyglądało znajdziesz tutaj: http://tiger1.info/EN/Direct-vision-blocks.html Dzięki za link. To wiele wyjaśnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi