jpl Napisano 14 Lipca 2017 Share Napisano 14 Lipca 2017 Witam wszystkich. Zgodnie z zapowiedzią zaczynam wątek o najnowszym wypuście Arma Hobby. Oto i on, na początek tradycyjnie historia samolotu i inbox modelu. A właściwie modeli. Zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 23 Lipca 2017 Autor Share Napisano 23 Lipca 2017 Dobrze, pora na pierwszy, bardzo krótki odcinek. Zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 23 Lipca 2017 Share Napisano 23 Lipca 2017 Fajny odcinek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 23 Lipca 2017 Share Napisano 23 Lipca 2017 Odpowiedź na pytanie dotyczące dźwigienek na lewej burcie można znaleźć np. na stronie krakowskiego MLP: http://www.muzeumlotnictwa.pl/index.php/digitalizacja/katalog/1145 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 23 Lipca 2017 Share Napisano 23 Lipca 2017 Coś waszmość krótko dziś, czuje niedosyt. Jestem ciekawy tego modelu, nie miałem go w ręku jeszcze. Ale wygląda porządnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 23 Lipca 2017 Share Napisano 23 Lipca 2017 Ilość i wielkość nadlewek mnie przeraża. Przecież to są świeże formy! Oj, nie popisała się pod tym względem Arma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 23 Lipca 2017 Share Napisano 23 Lipca 2017 Ilość i wielkość nadlewek mnie przeraża. Przecież to są świeże formy! Oj, nie popisała się pod tym względem Arma... Spokojnie. Ilość nadlewek nie budzi mojego przerażenia. Arma Hobby może się tylko obawiać szybkiego zużycia form, bo taka nieszczelna forma będzie się szybciej dalej rozszczelniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 25 Lipca 2017 Autor Share Napisano 25 Lipca 2017 Woit - dzięki wielkie Teraz wiem, jak to wszystko pomalować... A pozostałym też dziękuję, za kibicowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 28 Lipca 2017 Autor Share Napisano 28 Lipca 2017 No i oto jest następny odcinek. Zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 29 Lipca 2017 Share Napisano 29 Lipca 2017 Ale pędzelek to już dawno zasłużył na emeryturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 30 Lipca 2017 Share Napisano 30 Lipca 2017 Ale pędzelek to już dawno zasłużył na emeryturę. Na emeryturze też można pracować jpl, czy do siwizny miał Cie doprowadzić montaż tablicy przyrządów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 5 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2017 Między innymi. Ale ogółem jest OK. No i oto, trochę niespodziewanie, udało mi się skończyć model. Zapraszam zatem na wielki finał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 5 Sierpnia 2017 Share Napisano 5 Sierpnia 2017 witam dziś i ja moglem obejrzeć zestaw Warsztat ciekawy ale potwierdza moje uwagi co do modelu gdzie jest ta ryflowana blacha???? Ja dojrzalem ja dopiero pod lupa - po pomalowaniu będzie zero slabo. Model z Siedlec, sprzed stu lat ,ktorego forma jest juz częściowo uszkodzona - był w tej kwastii lepszy Szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 5 Sierpnia 2017 Share Napisano 5 Sierpnia 2017 gdzie jest ta ryflowana blacha????Ja dojrzalem ja dopiero pod lupa - po pomalowaniu będzie zero slabo. Model z Siedlec, sprzed stu lat ,ktorego forma jest juz częściowo uszkodzona - był w tej kwastii lepszy Szkoda Tak właśnie powinno być. Wgłębienia miały o ile dobrze pamiętam 5mm. Przeskaluj sobie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 5 Sierpnia 2017 Super Moderator Share Napisano 5 Sierpnia 2017 Witam. Oglądnąłem i ..... W poprzednim modelu: Wszystko fajnie, ale coś jest nie tak u Ciebie z powłoką lakieru bezbarwnego.Już to któryś model z kolei na którym powłoka po kalkach wygląda jak by to były zaschnięte krople na modelu. powierzchnia nie jest gładka tylko chropowata. Widać że lakier jest nakładany aerografem, ale nie rozpływa się po powierzchni tylko tak zasycha jak dotknie powierzchni modelu. Może problem tkwi w zbyt słabym rozcieńczeniu lakieru? Tak, to prawda. Coś tu jest nie tak. Moja hipoteza jest taka, że coś mam z dyszą. No i faktycznie, muszę spróbować różnych opcji rozcieńczania lakieru. Zastanawiam się też nad lakierami bezbarwnymi od Hataki. Może spiszą się lepiej. Zero poprawy, nawet nie zrobiłeś żadnej próby z rozcieńczaniem, ani nie popatrzyłeś na dyszę, tak jak napisałeś. A szkoda, bo ta powłoka popsuła całą twoją pracę. Lepiej widać to na spodniej części skrzydeł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 5 Sierpnia 2017 Share Napisano 5 Sierpnia 2017 Spróbuj rozcieńczenia 1:1 (mówię o Hataka). Patrząc na to jak robiłeś "blackbasing" (popatrzaj w internetach co to tak na prawdę jest i jak to robić), to chyba fukasz na zbyt mocnym ciśnieniu (rozbryzgi farby). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 5 Sierpnia 2017 Share Napisano 5 Sierpnia 2017 SnaQ- gdyby tak było, jak piszesz, to Twoja szyba w prawdziwym jaku miała by 26cm grubości jedenastka i siodemka musza mieć widoczna blache !!! Może nie jak u Czechow w modelu ale wlasnie jak w modelu z Siedlec Takie jest moje zdanie Pozdrawiam Bravo112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 8 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2017 OK. Sprawdzę zatem rozcieńczenie i ciśnienie. Z którym zresztą eksperymentowałem. A co do blachy ryflowanej - nie ma problemu, widać ją po wpatrzeniu się doskonale. Nawet kalki się wprasowują w nią idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemas Napisano 8 Sierpnia 2017 Share Napisano 8 Sierpnia 2017 Sorry za łyżkę dziegciu do tego miodu. Kleisz niestarannie, model wygląda po sklejeniu jak wykonany przez przedszkolaka. Jest brudny, nie zużyty na dioramie, tylko po prostu brzydko wykonany, brudny. Nie chciałbym takiego na półce. Oprócz niestarannego wykonania, to jeśli brudzenia i ślady eksploatacji "realne", to na dioramie, na półce nie przechodzi. To jest moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 8 Sierpnia 2017 Share Napisano 8 Sierpnia 2017 Sorry za łyżkę dziegciu do tego miodu. Kleisz niestarannie, model wygląda po sklejeniu jak wykonany przez przedszkolaka. Jest brudny, nie zużyty na dioramie, tylko po prostu brzydko wykonany, brudny. Nie chciałbym takiego na półce. Oprócz niestarannego wykonania, to jeśli brudzenia i ślady eksploatacji "realne", to na dioramie, na półce nie przechodzi. To jest moje zdanie. Nie jesteś jedyny z taką oceną. Podpisuję się pod Twoimi słowami obyma rencamy. Niestety. Ale za to jest gwiazdom yububa! Odwrotna kolejność - pierw trzeba się nauczyć, a potem nauczać/prezentować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi