Jump to content

PZL P.7a, od Arma Hobby.

jpl
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Zgodnie z zapowiedzią zaczynam wątek o najnowszym wypuście Arma Hobby. Oto i on, na początek tradycyjnie historia samolotu i inbox modelu. A właściwie modeli.

Zapraszam

• 2 weeks later...

Ilość i wielkość nadlewek mnie przeraża. Przecież to są świeże formy! Oj, nie popisała się pod tym względem Arma...

Ilość i wielkość nadlewek mnie przeraża. Przecież to są świeże formy! Oj, nie popisała się pod tym względem Arma...

Spokojnie. Ilość nadlewek nie budzi mojego przerażenia. Arma Hobby może się tylko obawiać szybkiego zużycia form, bo taka nieszczelna forma będzie się szybciej dalej rozszczelniać.

witam

dziś i ja moglem obejrzeć zestaw

Warsztat ciekawy ale potwierdza moje uwagi co do modelu

gdzie jest ta ryflowana blacha????

Ja dojrzalem ja dopiero pod lupa - po pomalowaniu będzie zero

slabo. Model z Siedlec, sprzed stu lat ,ktorego forma jest juz częściowo uszkodzona - był w tej kwastii lepszy

Szkoda

gdzie jest ta ryflowana blacha????

Ja dojrzalem ja dopiero pod lupa - po pomalowaniu będzie zero

slabo. Model z Siedlec, sprzed stu lat ,ktorego forma jest juz częściowo uszkodzona - był w tej kwastii lepszy

Szkoda

Tak właśnie powinno być. Wgłębienia miały o ile dobrze pamiętam 5mm. Przeskaluj sobie...

• Super Moderator

Witam.

Oglądnąłem i .....

W poprzednim modelu:

Wszystko fajnie, ale coś jest nie tak u Ciebie z powłoką lakieru bezbarwnego.

Już to któryś model z kolei na którym powłoka po kalkach wygląda jak by to były zaschnięte krople na modelu. powierzchnia nie jest gładka tylko chropowata. Widać że lakier jest nakładany aerografem, ale nie rozpływa się po powierzchni tylko tak zasycha jak dotknie powierzchni modelu. Może problem tkwi w zbyt słabym rozcieńczeniu lakieru?

Tak, to prawda. Coś tu jest nie tak. Moja hipoteza jest taka, że coś mam z dyszą. No i faktycznie, muszę spróbować różnych opcji rozcieńczania lakieru. Zastanawiam się też nad lakierami bezbarwnymi od Hataki. Może spiszą się lepiej.

Zero poprawy, nawet nie zrobiłeś żadnej próby z rozcieńczaniem, ani nie popatrzyłeś na dyszę, tak jak napisałeś.

A szkoda, bo ta powłoka popsuła całą twoją pracę.

ABt8Ipk.jpg

Lepiej widać to na spodniej części skrzydeł.

SnaQ- gdyby tak było, jak piszesz, to Twoja szyba w prawdziwym jaku miała by 26cm grubości

jedenastka i siodemka musza mieć widoczna blache !!! Może nie jak u Czechow w modelu ale wlasnie jak w modelu z Siedlec

Takie jest moje zdanie

Pozdrawiam Bravo112

OK. Sprawdzę zatem rozcieńczenie i ciśnienie. Z którym zresztą eksperymentowałem.

A co do blachy ryflowanej - nie ma problemu, widać ją po wpatrzeniu się doskonale. Nawet kalki się wprasowują w nią idealnie.

Sorry za łyżkę dziegciu do tego miodu. Kleisz niestarannie, model wygląda po sklejeniu jak wykonany przez przedszkolaka. Jest brudny, nie zużyty na dioramie, tylko po prostu brzydko wykonany, brudny. Nie chciałbym takiego na półce. Oprócz niestarannego wykonania, to jeśli brudzenia i ślady eksploatacji "realne", to na dioramie, na półce nie przechodzi. To jest moje zdanie.

Sorry za łyżkę dziegciu do tego miodu. Kleisz niestarannie, model wygląda po sklejeniu jak wykonany przez przedszkolaka. Jest brudny, nie zużyty na dioramie, tylko po prostu brzydko wykonany, brudny. Nie chciałbym takiego na półce. Oprócz niestarannego wykonania, to jeśli brudzenia i ślady eksploatacji "realne", to na dioramie, na półce nie przechodzi. To jest moje zdanie.

Nie jesteś jedyny z taką oceną. Podpisuję się pod Twoimi słowami obyma rencamy.

Niestety.

Ale za to jest gwiazdom yububa!

Odwrotna kolejność - pierw trzeba się nauczyć, a potem nauczać/prezentować.