jureczek Napisano 17 Września 2017 Share Napisano 17 Września 2017 Ostro galopujesz z ta " rybka " Powodzenia przy malowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 22 Września 2017 Autor Share Napisano 22 Września 2017 Ostro galopujesz z ta " rybka "Powodzenia przy malowaniu Dzięki - czekam aktualnie na blachy, więc tempo niestety spadło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 28 Września 2017 Autor Share Napisano 28 Września 2017 W końcu są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 30 Września 2017 Autor Share Napisano 30 Września 2017 Trochę pogrzebałem, ale głównie z ciekawości. Generalnie drugi raz nie kupił bym tego zestawu do "waloryzcji". Pasy są ponacinane w czymś w rodzaju "papieru" do robienia masek. Lepiej sobie to wyciąć z taśmy do maskowania Tamiya - przynajmniej się nie rozwarstwi i nie będzie darło, a prosty odcinek każdy jest w stanie wyciąć (i to o odpowiedniej długości). Pierwszy raz takie coś widzę, myślałem, że pasy będą fototrawione. Sama blaszka jest tak pancerna, że trudno jest odcinać elementy (nie ma podtrawień na łącznikach) - mamy na niej głównie sprzączki do pasów (wydają się zbyt duże), ale montowane od d*** strony (znaczy od dołu) czyli na modelu w zasadzie niewidoczne, panele radiostacji (to jedyne warte uwagi części) i lusterko (skoro to blaszka barwiona, to dlaczego niepomalowane?). Sama instrukcja montażu pasów jest taka, że mogłoby jej nie być w ogóle ;) Tablica się podoba: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziobak Napisano 30 Września 2017 Share Napisano 30 Września 2017 Spodziewałem się czegoś więcej po tym zestawie Yahu, te pasy to jakaś porażka Lepiej je zdejmij, psują Twoją pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 4 Października 2017 Autor Share Napisano 4 Października 2017 Spodziewałem się czegoś więcej po tym zestawie Yahu, te pasy to jakaś porażka Lepiej je zdejmij, psują Twoją pracę. Niestety nie bardzo już było jak je zdjąć (przykleiłem). Tak wyglądają na "tylnej kanapie": Myślę, że sam bym lepiej i tak nie zrobił, więc nie będę nad tym więcej płakał. W zasadzie zostały jeszcze małe podmalówki+wash i będę zamykał: Mam nadzieję, że jakoś to wygląda - jak już ostatecznie dopieszczę, to zrobię lepsze zdjęcia przy dziennym świetle. Z plusów - Hatakami maluje się elegancko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 4 Października 2017 Share Napisano 4 Października 2017 Mam nadzieję, że jakoś to wygląda - jak już ostatecznie dopieszczę, to zrobię lepsze zdjęcia przy dziennym świetle. Jakoś tak schludnie, jakoś ta czysto, jakoś tak ładnie ;) Z plusów - Hatakami maluje się elegancko Jak z pędzelkowaniem Hatakami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 6 Października 2017 Share Napisano 6 Października 2017 Dziobak - a co z tymi pasami nie tak? że za szerokie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziobak Napisano 6 Października 2017 Share Napisano 6 Października 2017 Dziobak - a co z tymi pasami nie tak? że za szerokie? Raz że pasy za szerokie, a dwa te ogromne klamry... Nie wiem czemu Yahu nie zrobiło tego elementu w formie blaszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 6 Października 2017 Autor Share Napisano 6 Października 2017 Jakoś tak schludnie, jakoś ta czysto, jakoś tak ładnie ;) Z plusów - Hatakami maluje się elegancko Jak z pędzelkowaniem Hatakami? Dzięki. Co do pędzla - mam serię pomarańczową i ona sie do pędzla nie nadaje. W kwestii pasów, to zestaw mógłby kosztować przecież kilka zł więcej. A tak po taniości są liche pasy. Też tego nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 7 Października 2017 Autor Share Napisano 7 Października 2017 No to dzisiaj chyba będę zamykał - zostało mi jeszcze domalowanie lusterka. W sumie całkiem sporo w środku się dzieje - szkoda, że tak mało będzie widać po zamknięciu całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 7 Października 2017 Share Napisano 7 Października 2017 "Wycacane" masz to wszystko. Ładna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 7 Października 2017 Share Napisano 7 Października 2017 Piekna czysta robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 7 Października 2017 Share Napisano 7 Października 2017 Nie przepadam za tym samolotem niemniej jednak piekna modelarska robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 7 Października 2017 Share Napisano 7 Października 2017 Dziobak - a co z tymi pasami nie tak? że za szerokie? Raz że pasy za szerokie, a dwa te ogromne klamry... luckyLUKE - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 7 Października 2017 Autor Share Napisano 7 Października 2017 Dzięki Panowie - nie spodziewałem się takich dobrych opinii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 7 Października 2017 Share Napisano 7 Października 2017 Ja się dołączam do słów Szanownych Przedmówców. Dobra robota Jeżeli jeszcze nie złożyłeś Karasia w całość, proponuję dodać kilka przewodów najlepiej w widocznych miejscach. Bierzesz kabel elektryczny, zdejmujesz kawałek izolacji a miedzianych drucików robisz coś na kształt "miotły". Potem malujesz to na czarno. kiedy wyschnie, odcinasz, wyginasz i wklejasz gdzie potrzeba. Patent prosty, a daje doskonałe efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 7 Października 2017 Share Napisano 7 Października 2017 Dzięki Panowie - nie spodziewałem się takich dobrych opinii Ale są jak najbardziej uzasadnione! PS. A przewody możesz robić z baardzo cienkiej cyny (wiem, że masz dostęp) zamiast drucików, które proponował Marwaw - duużo lepiej się układa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 7 Października 2017 Share Napisano 7 Października 2017 Bardzo ładnie to wygląda. Nie jestem pewny czy celownik na karabinie strzelca jest w dobrym miejscu. Nie powinien być na lufie przed magazynkiem? Też planuje zacząć takiego Karasia. Jeżeli budujesz według instrukcji z numerem bocznym "8" to mam pytanie. Czy miał on radio? Też chciałbym je wstawić ale nie mogę nigdzie znaleźć informacji to potwierdzającej. Pozdrawiam i obserwuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 7 Października 2017 Autor Share Napisano 7 Października 2017 Przewody może zrobię w wersji B - o ile się na nią skuszę. Tutaj zostanie jak jest, ale dziękuję za wskazówki Bardzo ładnie to wygląda. Nie jestem pewny czy celownik na karabinie strzelca jest w dobrym miejscu. Nie powinien być na lufie przed magazynkiem?Też planuje zacząć takiego Karasia. Jeżeli budujesz według instrukcji z numerem bocznym "8" to mam pytanie. Czy miał on radio? Też chciałbym je wstawić ale nie mogę nigdzie znaleźć informacji to potwierdzającej. Pozdrawiam i obserwuje. Rzeczywiście powinien być w innym miejscu - dzięki za zwrócenie uwagi! Cały czas mi coś w nim nie pasowało - teraz stało się to jasne ;) Co do radia, to nie mam pojęcia, bo nie wnikałem w takie szczegóły. Zaufam w tej kwestii instrukcji A tutaj już częściowo sklejony kadłub: Lusterko się przekrzywiło, ale już to naprawiłem. No i przymiarka owiewki (pasuje dobrze, jest tylko przyłożona na sucho): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziobak Napisano 7 Października 2017 Share Napisano 7 Października 2017 Wnętrze wyszło świetne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 7 Października 2017 Autor Share Napisano 7 Października 2017 Skoro się podoba to jadę dalej Lubię ten moment kiedy bryła w końcu zaczyna przypominać samolot. Wydaje się, że obejdzie się bez szpachli co mnie bardzo cieszy. Zaliczyłem minimalne przesunięcie połówek kadłuba, ale w zasadzie nie będzie z tym problemu. Skrzydła są jeszcze nieprzyklejone - cały płat złapałem z kadłubem tylko z przodu i z tyłu. Generalnie instrukcja pokazuje inny sposób montażu, który mnie osobiście nie przekonał. Teraz zabiorę się chyba za kapcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 7 Października 2017 Share Napisano 7 Października 2017 No zawodowo to wygląda. Byłem ciekaw jak montaż kadłuba z płatem, ale rozwiałeś moje wszystkie wątpliwości. Ludzie marudzili na zamknięte oszklenie, a wbrew pozorom sporo przez nie widać. Super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 15 Października 2017 Autor Share Napisano 15 Października 2017 No zawodowo to wygląda. Byłem ciekaw jak montaż kadłuba z płatem, ale rozwiałeś moje wszystkie wątpliwości. Montaż nie do końca jest taki łatwy, bo żeby wszystko ze sobą połączyć trzeba trochę ugiąć skrzydła co generuje naprężenie. Mi to połączenie nie wyszło idealnie i o ile od góry jest chyba w porządku (podkład pokaże), to na spodzie trochę musiałem doszlifować, żeby wyrównać płaszczyzny. Generalnie mieści się to chyba w ramach standardowej modelarskiej roboty Wracając jeszcze do instrukcji - sądzę, że zaproponowany tam sposób montażu wygenerowałby jeszcze większe problemy. Nie wyobrażam sobie sklejania połówek kadłuba pod takim naprężeniem. Ostatni tydzień praktycznie nie pozwolił mi przysiąść do Karasia, więc postępy są niewielkie. Generalnie dałem radę zrobić jedynie szlifowanie połączeń na kadłubie (nienawidzę tego robić) plus to co poniżej: Kapcie sklejone - wnętrze i koła pomalowane: Te blaszki wyciągnęły dzisiaj z moich ust wiele przekleństw: Swoją drogą, to maski na koła zostały jakoś dziwnie podzielone - ostatecznie pomalowałem przez to najpierw opony, a potem felgę. Przy okazji okazało się, że Hatakowe pomarańcze trzymają się bardzo dobrze powierzchni - klej na maskach jest bardzo mocny, a mimo to nie spowodował uszkodzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radoslaw6363 Napisano 16 Października 2017 Share Napisano 16 Października 2017 Rozpoczynam ,,Karasie'' Twoja praca jest dla mnie wsparciem Widzę że dobrze to wygląda trochę jak 1/48 i o to chodzi Mam zamiar sklejać PZL 23A i PZL 42 jednocześnie i bez dodatków Też po raz pierwszy używam pomarańczowej Hataki. Problem tylko z czasem ,a jak jest to chęci gdzieś znikają. Cała nadzieja że nadchodzą dłuuugie jesienne wieczory PZL 23 B już wkrótce i tu się postaram o wszelkie możliwe udziwnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi