makinen Napisano 10 Grudnia 2017 Share Napisano 10 Grudnia 2017 No to ruszyłem. Prowadzony za rękę przez Ewpigę idę w ciemno... Nie będę zamieszczał zdjęć, które byłyby kopią działań Piotra. Doszedłem do tego samego momentu, ale nie zdecydowałem się jeszcze na całkowite pocięcie dachu. Zaczekam... jestem z takim efektem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 10 Grudnia 2017 Share Napisano 10 Grudnia 2017 No Piotrek jakże to tak, w opisie Humvee fan a tu tak tego M1025 zepsuć . Ja niszczę tylko wraże irackie pojazdy . Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Grudnia 2017 Share Napisano 10 Grudnia 2017 Czasem żeby uatrakcyjnić kolekcję można rozwalić jakiś pojazd. No a jaki może rozwalić fan Humvee? No właśnie ten. Kibicuję, wam bym się na wrak nie odważył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 10 Grudnia 2017 Share Napisano 10 Grudnia 2017 Napiszę tak, jak masz dobre zdjęcia to da radę zrobić (oczywiście nie kompletnego destrukta jak ten tu : http://www.freerepublic.com/focus/f-news/2645252/posts ) . Potrek przepraszam za wpisy nie na temat Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewpiga Napisano 10 Grudnia 2017 Share Napisano 10 Grudnia 2017 ... nie zdecydowałem się jeszcze na całkowite pocięcie dachu. Zaczekam... Jest rewelacyjnie..a twierdziłeś, że nie dasz rady zepsuć dobrego modelu. No nie, nie ma sensu abyś wklejał wszystkie fotosy z warsztatu. Wystarczy kilka do wglądu, abym mógł nanieść korekty w budowie. Poprawek będzie kilka, zwykła kosmetyka jeszcze raz przy zawieszeniu i mocowaniu na powrót fragmentu ramy, tam gdzie osadzona jest chłodnica. /jak wkleję nowe fotki będziesz wiedział co i jak/ Na początek korekta ramy okna. Jeśli masz przyklejoną to musisz jednak odkleić. Trzeba mocniej ciąć nadbudowę komory silnika..przerabiałem te cięcie..może cztery razy. Dach po prawej stronie nie może się stykać bezpośrednio z ramą okna. Tak jak masz go teraz położonego. Zerknij na archiw fotkę. Przy dachu jest listwa, która zdaje się wchodzi w szczelinę między dwie ramy okna, zewnętrzną i wewnętrzną. Listwę trzeba będzie wykonać od podstaw, dokleić do dachu i potem montować do ramy. Jeśli teraz nie podetniesz mocniej nadbudowy komory silnika, to po doklejeniu dachu z widoczną listwą dach poleci wyżej. Będziesz musiał potem lewy rant dachu nienaturalnie wygiąć do góry, a jego środek „złamać” aby dociągnąć go i skleić do słupka drzwi. To już lepiej podciąć nadbudowę i okno opuścić niżej i potem łatwiej manipulować dachem. No taka jest oprawa w tego typu tworzenia modelu. Nie ma się instrukcji montażu, działa się po omacku..robisz trzy kroki do przodu i zaraz dwa do tyłu. Jednak z tego co już zrobiłem i co widać, będzie ciekawszym rozbitkiem od M1114. Dach możesz pociąć, jego montaż zostaw na potem. Pocięta nadbudowa komory silnika. U mnie zegary leżą na podłodze.. może jest to nienaturalne, ale musiałem wybierać, rama niżej, albo dach wyżej..albo w ogóle nie zabierać się za budowę rozbitka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fabson93 Napisano 10 Grudnia 2017 Share Napisano 10 Grudnia 2017 Co jak co... Ale żeby Makinnen wraki robił ?!... To już musi być wypalenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 11 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2017 Co jak co... Ale żeby Makinnen wraki robił ?!... To już musi być wypalenie Kolejny humvee będzie ze scratchu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fabson93 Napisano 11 Grudnia 2017 Share Napisano 11 Grudnia 2017 Co jak co... Ale żeby Makinnen wraki robił ?!... To już musi być wypalenie Kolejny humvee będzie ze scratchu Czyżby izraelski Memugan na M113 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 14 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2017 Idę jak baran na rzeź drogą destrukcji... Po oględzinach i porównaniach zdjęć Piotra i moich wnioskuję, że mamy trochę inne kąty niektórych elementów. Zbyt mocno przesunąłem przednią część ramy w prawo, ale ogólny zarys całości mnie zadowala. Podciąłem mocniej osłonę silnika, zniszczyłem dach wg sugestii Twórcy, blachy wypaliłem w kominku. Stan na teraz... A tu zdjęcia wraku, który mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewpiga Napisano 14 Grudnia 2017 Share Napisano 14 Grudnia 2017 Raczej niemożliwością jest to, aby oba modele wyglądały identycznie. Co i jak względem czego jest przesunięte nie ma znaczenia. Głównie chodzi o wypracowanie kształtu modelu w taki sposób, aby choć trochę bryła wyglądała na taką, jak widzimy na archiw fotce. Moim zdaniem, nawet Twoja rama ma zbyt mały kąt. Tam rozwarcie ramy zdaje się być większe od osi wzdłużnej, do tego może być wykręcona w lewą stronę i bardziej ku górze. Jeśli koło dalej siedzi na śrubach..może siedzieć..znajduje się dość blisko sprężyny, to czemu jest tak nienaturalnie wysoko i jednocześnie oddalone od kadłuba pojazdu? Można to porównać do „uszach” w ramie, tych przy chłodnicy z archiw. foty do naszych modeli, to odnoszę wrażenie ,że nasze mają łagodniejszą linie symetrii względem ramy okna. Można dywagować i odtwarzać poprawki na modelu w nieskończoność, tylko po co. Błotniki po kominku wyglądają świetnie , a silnika nie pakowałbym do komory zbyt wiele, szkoda takiego detalu, który można wykorzystać w kolejnej pracy gdzie będzie ten silnik bardziej widoczny. Te fotki to tylko takie miniaturki, czy większe też masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 15 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2017 Mam niestety tylko takiego formatu zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 15 Grudnia 2017 Share Napisano 15 Grudnia 2017 Przeszukując gugla obrazami można znaleźć większe formaty zdjęć tego czeskiego wraku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 16 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2017 Ufam, że idę w dobrym kierunku. Zastanawiam się jeszcze nad opcją fotela kierowcy i prawym, tylnym błotnikiem. Nie podoba mi się w tym wydaniu... Zamiast herbaty użyłem majeranku, a podsypkę dla świnek morskich zastąpiła pasta Tamiya do dioram i imitacji piasku. Daje ciekawą fakturę. Tak to obecnie wygląda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewpiga Napisano 16 Grudnia 2017 Share Napisano 16 Grudnia 2017 Jeśli uznasz, że coś nie pasuje do twojej wizji, to zwyczajnie zmieniaj. Do tej pory nie jest źle. Ja bym zostawił tak jak jest. A co z tym fotelem nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 17 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2017 Jeśli uznasz, że coś nie pasuje do twojej wizji, to zwyczajnie zmieniaj. Do tej pory nie jest źle. Ja bym zostawił tak jak jest. A co z tym fotelem nie tak? Zastanawiam się, czy zrobić szkielet, ale tam jest trochę sprężynek do skręcania i wklejania, czy wywalić go na zewnątrz. Wkleiłem jeszcze przegrody za fotę,i, o których chyba zapomniałeś Element, o którym pisał Zderzak w Twoim warsztacie tez pewnie wkleję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 17 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2017 Pierwotny dach musiałem zezłomować, bo po doklejeniu tylnych części nadwozia nijak mi się to nie zgrywało. Wziąłem więc nowy dach i doprowadziłem do stanu mnie zadowalającego. Musiałem tez dokleić wstępnie usuniętą tylną część prawego nadkola. Całość zgrywa się dość dobrze i muszę jeszcze wpasować słupek między drzwiowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewpiga Napisano 17 Grudnia 2017 Share Napisano 17 Grudnia 2017 Pierwotny dach musiałem zezłomować... No i fajnie to wygląda Kiedyś nim wypracowałem model rozbitka kupowałem dwa takie same zestawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 18 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2017 Czy idę w dobrym kierunku...? Ewentualną publiczność proszę o opinie. Oczywiście jeszcze drobne retusze będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 18 Grudnia 2017 Share Napisano 18 Grudnia 2017 Na moje laickie oko, to wygląda super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 18 Grudnia 2017 Share Napisano 18 Grudnia 2017 A i mnie się podoba Ale trzy "ajabymy": - wygoń ze środka pojemnik na baterie z M1046, - popracuj nad miejscem złamania ramy przedniego okna, na razie wygląda na równiutko ciachnięte, - jeżeli to ma być wrak po pożarze, to w komorze silnika masz całą furę elementów, które raczej by się szybko spaliły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 18 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2017 - silnika jeszcze nie tknąłem, bo nie wiem, co Autor zrobi. - ramę się postrzępi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 18 Grudnia 2017 Share Napisano 18 Grudnia 2017 No, no, no budowa bardzo mi się podobała, ale obawiałem się spektakularnej wywrotki przy malowaniu, a tymczasem jestem pod wielkim wrażeniem, obroniłeś się! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 18 Grudnia 2017 Share Napisano 18 Grudnia 2017 Jak tak patrzę to mam ochotę złapać jakiegoś drania w 72jce i też go zwraczyć , super wygląda pozdrawiam OLO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 18 Grudnia 2017 Share Napisano 18 Grudnia 2017 trochę popiołu? (jasnego, szarego pigmentu?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 18 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2017 @OLO- nie krępuj się... @Kamil- dzięki, tez się obawiałem wywrotki @Enten- coś jeszcze dołożę. Postaram się uzyskać efekt bez pigmentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi