Jump to content

Lakiery Tamiya serii LP

Recommended Posts

3 godziny temu, push-up78 napisał:

Zwykły WAMOD zmywacz do akryli jak wspomniał marek d.Używam cały czas i fajnie czyści też serię C z Mr Hobby.

Poza tym bardzo ekonomiczny, bo jest wielorazowego użytku.

4 godziny temu, radziu_82 napisał:

Ja to w sumie po wszystkim aerograf czyszczę miksturą 50% octanu butylu i 50% acetonu, dozowaną z plastikowej buteleczki po wodzie utlenionej. Ta mieszanka to odpowiednik Mr Tool Cleaner.

I model też? 🤔

5 godzin temu, Smokepsv napisał:
10 godzin temu, radziu_82 napisał:

Ja to w sumie po wszystkim aerograf czyszczę miksturą 50% octanu butylu i 50% acetonu, dozowaną z plastikowej buteleczki po wodzie utlenionej. Ta mieszanka to odpowiednik Mr Tool Cleaner.

I model też? 🤔

A co ma model do czyszczenia aerografu?

Wydawało mi się, że jasno to opisałem, ale wytłumaczę jeszcze raz: "...po wszystkim aerograf czyszczę..." z naciskiem na "aerograf".

A stwierdzenie "po wszystkim" odnosi się do tego, że prawie po każdej użytej chemii, farbie etc.

Edited by radziu_82

Zmywacz Wamod-u to prawie na pewno Metoksypropanol (Dowanol PM). Litr do kupienia za niecałe 40 PLN. A przydaje się też do innych zastosowań, bo np. pomarańczowy rozcieńczalnik Hataki i rozcieńczalnik AK high compatibility thinner to też czysty metoksypropanol. 

• Like 1

W dniu 5.04.2018 o 12:32, Przemek Przybulewski napisał:

Tamiya X-22 zalety:

jakość (połysk) powłoki

wydajność

Wady:

zapach (dla niektórych - kwestia rozcieńczalnika)

problemy przy nakladaniu

Opis: Gorszy od LP-09, powierzchnia ładna, błyszcząca, ale nie taka twarda. Schnie dłużej, zdarzają się skupiska lakieru, tworzącze zacieki lub grube warstwy w zakamarkach. Nakładanie przy użyciu dyszy 0,4 zazwyczaj źle się kończyło, trzeba cieńsze warstwy dyszą 0,2. Słoiczki 10ml po około 7-8zł i 22ml po 10-11zł gestego lakieru co stawia go na czele listy pod względem wydajność/cena. Nie było też problemów z washem czy domowym czy gotowym kupnym.

Ocena 8/10

Dzień dobry, chciałbym użyć tego lakieru rozcieńczając go X-20A. Problem w tym że co strona to inna informacja od 1:1 / 1:2 do 1:10 co wydaje się lekko absurdalne. Która wartość bezpiecznie przyjąć ? Wcześniej korzystałem tylko z lakieru w sprayu ale przy bardziej skomplikowanych kształtach nie wszędzie jednak dolatuje i ciężko to kontrolować (początkujący :) )

2 pytanie - jaki lakier matowy satynowy na finish polecacie ?

2 godziny temu, Brzoza napisał:

Dzień dobry, chciałbym użyć tego lakieru rozcieńczając go X-20A. Problem w tym że co strona to inna informacja od 1:1 / 1:2 do 1:10 co wydaje się lekko absurdalne. Która wartość bezpiecznie przyjąć ? Wcześniej korzystałem tylko z lakieru w sprayu ale przy bardziej skomplikowanych kształtach nie wszędzie jednak dolatuje i ciężko to kontrolować (początkujący :) )

2 pytanie - jaki lakier matowy satynowy na finish polecacie ?

Chyba napiszę banał, ale niezłośliwie. Zrób eksperymentalnie, choć przy lakierze uważam, że lepiej rzadszy niż zbyt gęsty. Zbyt gęsty musisz przepychać na wyższym ciśnieniu, a to może spowodować wysychanie w locie i na modelu może się utworzyć szorstka powierzchnia. Te proporcje z neta to najwyżej przybliżona orientacja, bo jak masz częściej otwierany słoiczek, to już farba/lakier może być gęściejsza niż w nowym. Mililitr mililitrowi nie musi być "równy".

Ja maluję gunze C, zarówno GX jak i zwykłe C182, mimo że matowa, to ładnie w półmat wpadać umie.

Edited by giberes
  • Like 1