Skocz do zawartości

M48A3 - Dragon/Voyager/Legend/Bravo 6

Użytkownik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Na warsztat wlatuje taki oto zestawik zapewne z jakąś podstawką.

4LmBpxKh.jpg

Nigdy jakoś bardzo nie interesowałem się tym konfliktem, coś tam nadrabiam powoli ale za to Full Metal Jacket obejrzane!

Udało mi się znaleźć tylko jedno zdjęcie z tymi worami.

rOV7kYwl.jpg

Zamieszczam oczywiście w celach dyskusyjnych.

Model na luzie nie mam zamiaru robić jakiejś konkretnej sztuki ale bardzo proszę każdego o pomoc jeśli ma coś ciekawego w swoich archiwach, będę wdzięczny!

zHCyK6uh.jpg

B80Jb5oh.jpg

9vlTxIyh.jpg

7r2C2Pfh.jpg

4CKRVanh.jpg

Wszystko do kupy poskładane na sucho oczywiście.

Zawias mnie chyba wykończył po kilku niecenzuralnych słowach wolałem na dzisiaj zakończyć prace.

Jest to chyba pierwszy model tak bardzo zwaloryzowany na który się zdecydowałem jedyne czego brakuje to gęsi. Poleca może ktoś coś sensownego? Friule będą się nadawały?

Pozdrawiam!

Witam

Mam w poczekalni model z prawie tymi samymi dodatkami.

Co do gąsek - friule do M48 zachowują się jak friule do shermana. A więc nie najlepiej. Ja odradzam.

Co Ci zostaje:

- zestawowe DS - jesli masz zamiar mocno ubłocić zawieszenie,

- ogniwka plastikowe od AFV - ale odradzam, bo nie ma w tym komplecie zagiętych ogniw na łuki i całość wygląda dziwnie -> https://www.mojehobby.pl/products/Track-workable-T97E2-for-M48-and-M60.html

- ogniwka plastikowe od bronco - najtrudniejsze w składaniu (Cooper69 zamieścił gdzieś na forum tutorial składania podobnych gąsek do shermana), za to moim zdaniem bezwzględnie najlepsze -> https://www.mojehobby.pl/products/T97E2-Workable-Track-Link-Set-For-M48-M60-MBT-M88-ARV.html

Co zaś do zdjęcia - też szukam jakiegoś innego z workami na wieży. Póki co nie znalazłem; w sieci pełno jest zdjęć zrobionych modeli - tak dla inspiracji.

- ogniwka plastikowe od bronco - najtrudniejsze w składaniu (Cooper69 zamieścił gdzieś na forum tutorial składania podobnych gąsek do shermana), za to moim zdaniem bezwzględnie najlepsze -> https://www.mojehobby.pl/products/T97E2-Workable-Track-Link-Set-For-M48-M60-MBT-M88-ARV.html

Co zaś do zdjęcia - też szukam jakiegoś innego z workami na wieży. Póki co nie znalazłem; w sieci pełno jest zdjęć zrobionych modeli - tak dla inspiracji.

Co do tych gąsek z bronco to one nie są trudne. Tych nie składałem, tylko do leoparda, ale zasada jest ta sama. Są bardzo czasochłonne i nerwochłonne ;). Ogrom wycinania i szlifowania, a potem niekończące się klejenie.

Co do gąsek - friule do M48 zachowują się jak friule do shermana. A więc nie najlepiej. Ja odradzam.

Ja w friulach nie daje ich oryginalnego drutu, bo ich drut jest za cienki i za miękki, przez to taśma się rozciąga i powstają zwisy.

Ja daje minimalnie grubszy drut, pozyskany ze starej mikrofalówki.

Jeszcze mi się nigdy nie rozciągnęły.

Pozdrawiam

Jacek

...Ja daje minimalnie grubszy drut, pozyskany ze starej mikrofalówki.

Jeszcze mi się nigdy nie rozciągnęły.

...

Jacku - a jaka średnica tego drutu?

I czy rozwiercasz otwory w ogniwach ?

We friulach T97 do M48/M60 jest o tyle trudniej, że drut nie przechodzi na wylot przez ogniwo (brak jest otworu). Trzeba wstawiać dwa krótkie odcinki drutu z dwóch stron...

... moim zdaniem może to doprowadzić do "rozjechania się" gąsienicy.

Witam!

Mały progres, chciałem coś podziałać i urozmaicić bryłę dlatego wziąłem się za błotnik podpatrując jak to wygląda:

fcc83KFh.jpg

A wyszło mi coś takiego, pewnie po długości je postaram się trochę powyginać

DFvfSlJh.jpg

Alb4BUyh.jpg

Doszły również wizjery

uxdKKduh.jpg

Tc9Ozqfh.jpg

AjLSAKOh.jpg

Pozdrawiam!

Coś tam się dzieje, codziennie po trochu.

Siedzę i patrzę co będzie dalej

EDIT - czy możesz zrobić zdjęcie podstawy k-emu na wieżyczce dowódcy ?

Jak rozumiem było to w zestawie Legenda ?

0DLtg2zh.jpg

Proszę bardzo, z tego co pamiętam było to z zestawu Legenda choć do figurek też było dołączone trochę części.

Lubię takie warsztaty, piękna robota.

Mam tylko zastrzeżenie do tych łańcuszków na tyle wieży. Czy nie powinny one zwisać smętnie tak jak grawitacja nakazuje???

Łańcuchy czekały na liny, zawaliłem z nimi strasznie bo przyciąłem je o wiele za krótkie, wcześniej powklejałem w złe miejsca "zabezpieczenia" na nie. Przekleiłem je we właściwe miejsce już ale liny zostały za krótkie dlatego zastanawiam się co z nimi zrobić i czy nie wplątać ich jakoś do kosza, jeśli macie jakiś pomysł albo zdjęcia to bardzo proszę.

hSph5gLh.jpg

Na tą chwilę wszystko prezentuje się mniej więcej tak:

OKbKgr3h.jpg

CYcygJvh.jpg

4O9r4DJh.jpg

CrBYoQ8h.jpg

87nY12uh.jpg

Pozdrawiam!

• 7 months later...

Witam!

Stary tygrys, gdzieś tutaj nawet jest na forum, niestety nieskończony.

Co do Pattona na tą chwilę tak się prezentuje:

40IMgXo.jpg

kVBjX50.jpg

8RRMnV0.jpg

tDW9ocg.jpg

wmchyhM.jpg

Tak jak pisał martinello friule składa się po długości drucik x2 nie wiem czy to stąd taki efekt ale postaram się z tym powalczyć, zobaczę jak będą układały się na kołach. 

zsbmBrn.jpg

Pojawiły się straszne problemy z aerografem co widać powyżej. Będę musiał go przeczyścić jeszcze raz i poćwiczyć przed malowaniem. Malowałem na tamkach i vallejo air. Może spróbuję czegoś jeszcze chyba, że macie jakąś propozycję z czym jest najmniej zabawy. Ciężko dobrać mi idealne proporcje i ciśnienie. 

Pozdrawiam!

Cześć!

Temat z Wietnamu, to musiałem się włączyć...

Te worki z piaskiem - modelarze uwielbiają ten trik, w realu jak widać po zdjęciach nie było to zbyt popularne - podejrzewam, że utrzymanie czołgu z tymi workami, czy choćby utrzymanie samych worków na czołgu (żeby nie spadały) było wrzodem na D... Ale zawsze się znajdzie ktoś, kto musi to sprawdzić.

Kwestia gąsienic już rozwiązana - gratuluje zakupu. Co do gąsienic Bronco to rzeczywiście wyglądają one najlepiej z plastikowych, ale w mojej ocenie różnica w porównaniu do produktu AFV Club nie jest aż tak duża, żeby usprawiedliwiała tę ilość dodatkowj roboty. Ale jak ktoś ma czas i ochotę - dlaczego nie.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w budowie

Paweł

• 2 weeks later...

Cześć!

Wygląda dobrze! Jaki jest plan, jeśli chodzi o brudzenie - czerwona ziemia, czy coś innego?

Pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

Witam! 

Odnośnie pytania to pewnie tak jak napisałeś, czerwona ziemia. Chciałbym zrobić jeszcze do niego jakąś podstawkę jeszcze nie wiem w jakiej scenerii czy coś na pokrój drugiego zdjęcia w warsztacie czy może coś bardziej dynamicznego i na dziko. 

Coś tam podłubałem. Myślę, że jeszcze 2/3 dni i poleci podkład na całą resztę i wstępne malowanie. 

d0tzLoK.jpg 

K3Ky5Lp.jpg

LyuqLQN.jpg

t6SAGBQ.jpg

eOU1xvo.jpg

gDb30S9.jpg

BNc5f8u.jpg

Pozdrawiam!