Użytkownik Napisano 11 Maja 2018 Share Napisano 11 Maja 2018 Witam! Na warsztat wlatuje taki oto zestawik zapewne z jakąś podstawką. Nigdy jakoś bardzo nie interesowałem się tym konfliktem, coś tam nadrabiam powoli ale za to Full Metal Jacket obejrzane! Udało mi się znaleźć tylko jedno zdjęcie z tymi worami. Zamieszczam oczywiście w celach dyskusyjnych. Model na luzie nie mam zamiaru robić jakiejś konkretnej sztuki ale bardzo proszę każdego o pomoc jeśli ma coś ciekawego w swoich archiwach, będę wdzięczny! Wszystko do kupy poskładane na sucho oczywiście. Zawias mnie chyba wykończył po kilku niecenzuralnych słowach wolałem na dzisiaj zakończyć prace. Jest to chyba pierwszy model tak bardzo zwaloryzowany na który się zdecydowałem jedyne czego brakuje to gęsi. Poleca może ktoś coś sensownego? Friule będą się nadawały? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 11 Maja 2018 Share Napisano 11 Maja 2018 Tyle pięknych dodatków... gdzie gęsi? Fruile będą ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 11 Maja 2018 Share Napisano 11 Maja 2018 Witam Mam w poczekalni model z prawie tymi samymi dodatkami. Co do gąsek - friule do M48 zachowują się jak friule do shermana. A więc nie najlepiej. Ja odradzam. Co Ci zostaje: - zestawowe DS - jesli masz zamiar mocno ubłocić zawieszenie, - ogniwka plastikowe od AFV - ale odradzam, bo nie ma w tym komplecie zagiętych ogniw na łuki i całość wygląda dziwnie -> https://www.mojehobby.pl/products/Track-workable-T97E2-for-M48-and-M60.html - ogniwka plastikowe od bronco - najtrudniejsze w składaniu (Cooper69 zamieścił gdzieś na forum tutorial składania podobnych gąsek do shermana), za to moim zdaniem bezwzględnie najlepsze -> https://www.mojehobby.pl/products/T97E2-Workable-Track-Link-Set-For-M48-M60-MBT-M88-ARV.html Co zaś do zdjęcia - też szukam jakiegoś innego z workami na wieży. Póki co nie znalazłem; w sieci pełno jest zdjęć zrobionych modeli - tak dla inspiracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodzio5432 Napisano 12 Maja 2018 Share Napisano 12 Maja 2018 - ogniwka plastikowe od bronco - najtrudniejsze w składaniu (Cooper69 zamieścił gdzieś na forum tutorial składania podobnych gąsek do shermana), za to moim zdaniem bezwzględnie najlepsze -> https://www.mojehobby.pl/products/T97E2-Workable-Track-Link-Set-For-M48-M60-MBT-M88-ARV.html Co zaś do zdjęcia - też szukam jakiegoś innego z workami na wieży. Póki co nie znalazłem; w sieci pełno jest zdjęć zrobionych modeli - tak dla inspiracji. Co do tych gąsek z bronco to one nie są trudne. Tych nie składałem, tylko do leoparda, ale zasada jest ta sama. Są bardzo czasochłonne i nerwochłonne ;). Ogrom wycinania i szlifowania, a potem niekończące się klejenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 12 Maja 2018 Share Napisano 12 Maja 2018 Co do gąsek - friule do M48 zachowują się jak friule do shermana. A więc nie najlepiej. Ja odradzam. Ja w friulach nie daje ich oryginalnego drutu, bo ich drut jest za cienki i za miękki, przez to taśma się rozciąga i powstają zwisy. Ja daje minimalnie grubszy drut, pozyskany ze starej mikrofalówki. Jeszcze mi się nigdy nie rozciągnęły. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 12 Maja 2018 Share Napisano 12 Maja 2018 ...Ja daje minimalnie grubszy drut, pozyskany ze starej mikrofalówki.Jeszcze mi się nigdy nie rozciągnęły. ... Jacku - a jaka średnica tego drutu? I czy rozwiercasz otwory w ogniwach ? We friulach T97 do M48/M60 jest o tyle trudniej, że drut nie przechodzi na wylot przez ogniwo (brak jest otworu). Trzeba wstawiać dwa krótkie odcinki drutu z dwóch stron... ... moim zdaniem może to doprowadzić do "rozjechania się" gąsienicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 12 Maja 2018 Share Napisano 12 Maja 2018 Tak, przewiercam ogniwka. Grubość drutu ok 0,6 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Użytkownik Napisano 13 Maja 2018 Autor Share Napisano 13 Maja 2018 Witam! Mały progres, chciałem coś podziałać i urozmaicić bryłę dlatego wziąłem się za błotnik podpatrując jak to wygląda: A wyszło mi coś takiego, pewnie po długości je postaram się trochę powyginać Doszły również wizjery Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Maja 2018 Share Napisano 14 Maja 2018 Ładnie to zaczyna wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 14 Maja 2018 Share Napisano 14 Maja 2018 Siedzę i patrzę co będzie dalej EDIT - czy możesz zrobić zdjęcie podstawy k-emu na wieżyczce dowódcy ? Jak rozumiem było to w zestawie Legenda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 14 Maja 2018 Share Napisano 14 Maja 2018 Lubię takie warsztaty, piękna robota. Mam tylko zastrzeżenie do tych łańcuszków na tyle wieży. Czy nie powinny one zwisać smętnie tak jak grawitacja nakazuje??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Użytkownik Napisano 18 Maja 2018 Autor Share Napisano 18 Maja 2018 Coś tam się dzieje, codziennie po trochu. Siedzę i patrzę co będzie dalej EDIT - czy możesz zrobić zdjęcie podstawy k-emu na wieżyczce dowódcy ? Jak rozumiem było to w zestawie Legenda ? Proszę bardzo, z tego co pamiętam było to z zestawu Legenda choć do figurek też było dołączone trochę części. Lubię takie warsztaty, piękna robota.Mam tylko zastrzeżenie do tych łańcuszków na tyle wieży. Czy nie powinny one zwisać smętnie tak jak grawitacja nakazuje??? Łańcuchy czekały na liny, zawaliłem z nimi strasznie bo przyciąłem je o wiele za krótkie, wcześniej powklejałem w złe miejsca "zabezpieczenia" na nie. Przekleiłem je we właściwe miejsce już ale liny zostały za krótkie dlatego zastanawiam się co z nimi zrobić i czy nie wplątać ich jakoś do kosza, jeśli macie jakiś pomysł albo zdjęcia to bardzo proszę. Na tą chwilę wszystko prezentuje się mniej więcej tak: Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Użytkownik Napisano 4 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2019 Witam serdecznie! Pierwszy w życiu kontakt z friulami, robota żmudna ale efekt cieszy bardzo. Może w niedziele uda mi się podesłać zdjęcia na jakim model aktualnie jest stanie. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 5 Stycznia 2019 Share Napisano 5 Stycznia 2019 Czołem, Bardzo dobra robota, widać fachowa. Co to za King Tiger w tle tam u ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Użytkownik Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2019 Witam! Stary tygrys, gdzieś tutaj nawet jest na forum, niestety nieskończony. Co do Pattona na tą chwilę tak się prezentuje: Tak jak pisał martinello friule składa się po długości drucik x2 nie wiem czy to stąd taki efekt ale postaram się z tym powalczyć, zobaczę jak będą układały się na kołach. Pojawiły się straszne problemy z aerografem co widać powyżej. Będę musiał go przeczyścić jeszcze raz i poćwiczyć przed malowaniem. Malowałem na tamkach i vallejo air. Może spróbuję czegoś jeszcze chyba, że macie jakąś propozycję z czym jest najmniej zabawy. Ciężko dobrać mi idealne proporcje i ciśnienie. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 6 Stycznia 2019 Share Napisano 6 Stycznia 2019 Cześć! Temat z Wietnamu, to musiałem się włączyć... Te worki z piaskiem - modelarze uwielbiają ten trik, w realu jak widać po zdjęciach nie było to zbyt popularne - podejrzewam, że utrzymanie czołgu z tymi workami, czy choćby utrzymanie samych worków na czołgu (żeby nie spadały) było wrzodem na D... Ale zawsze się znajdzie ktoś, kto musi to sprawdzić. Kwestia gąsienic już rozwiązana - gratuluje zakupu. Co do gąsienic Bronco to rzeczywiście wyglądają one najlepiej z plastikowych, ale w mojej ocenie różnica w porównaniu do produktu AFV Club nie jest aż tak duża, żeby usprawiedliwiała tę ilość dodatkowj roboty. Ale jak ktoś ma czas i ochotę - dlaczego nie. Pozdrawiam i życzę powodzenia w budowie Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Użytkownik Napisano 15 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2019 Powoli do przodu, pierwsze malunki tak to się prezentuje na ta chwile Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 20 Stycznia 2019 Share Napisano 20 Stycznia 2019 Cześć! Wygląda dobrze! Jaki jest plan, jeśli chodzi o brudzenie - czerwona ziemia, czy coś innego? Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Użytkownik Napisano 24 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2019 Witam! Odnośnie pytania to pewnie tak jak napisałeś, czerwona ziemia. Chciałbym zrobić jeszcze do niego jakąś podstawkę jeszcze nie wiem w jakiej scenerii czy coś na pokrój drugiego zdjęcia w warsztacie czy może coś bardziej dynamicznego i na dziko. Coś tam podłubałem. Myślę, że jeszcze 2/3 dni i poleci podkład na całą resztę i wstępne malowanie. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 25 Stycznia 2019 Share Napisano 25 Stycznia 2019 Dlaczego nie widzę zdjęć? Oczy mam otwarte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 25 Stycznia 2019 Share Napisano 25 Stycznia 2019 Czy malowałeś w jakikolwiek sposób peryskopy (przed zasłonięciem tasmą) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Użytkownik Napisano 26 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2019 Faktycznie jest jakiś problem ze zdjęciami, korzystam z Imgur? A co do peryskopów to w żaden sposób ich nie malowałem. Peryskop, na to blaszka od Voyagera i taśma. Jutro może zobaczymy jak wygląda sytuacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 27 Stycznia 2019 Share Napisano 27 Stycznia 2019 Wygląda bardzo poważnie, będzie świetny jak skończysz... już jest fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi