em Napisano 9 Czerwca 2018 Napisano 9 Czerwca 2018 Jak przyleci , zrobie walkaround, na razie nie ma co robic gównoburzy. Prezes jest jaki jest...nikt mu nie podskoczy Cytuj
zloty Napisano 9 Czerwca 2018 Napisano 9 Czerwca 2018 (edytowane) Rządówka to arcydzieło przy tym czymś. Fatalne to malowanie:( Wiadomo kto się podpisał pod tym projektem? Edytowane 9 Czerwca 2018 przez Gość Cytuj
filipsg Napisano 9 Czerwca 2018 Napisano 9 Czerwca 2018 Bardziej się popisał Wedel z samolotami reklamującymi Ptasie Mleczko... Jakość i pomysłowość tego egzemplarza przywodzi na myśl Polską Fundację Narodową dla kontrastu, przykład jak zrobić "narodowy" samolot z pomysłem: Bardzo fajne są też samoloty Norwegiana z wybitnymi Norwegami na ogonach. Cytuj
Solo Napisano 9 Czerwca 2018 Napisano 9 Czerwca 2018 No w tym kierunku to wolałbym żebyśmy jednak nie szli. Cytuj
Hello Napisano 9 Czerwca 2018 Napisano 9 Czerwca 2018 Takie coś wymyślili.Jak Wam się podoba? ... Bardzo się podoba , na tle innych samolotów na lotnisku wpada od razu w oko ( będzie wpadał od razu w oko ) . Na lewym boku ma napis po angielsku co również pozwoli anglojęzycznym bywalcom lotnisk dowiedzieć się coś o Polsce . Kolorystyka w sam raz . Pozdrawiam Hello Cytuj
filipsg Napisano 9 Czerwca 2018 Napisano 9 Czerwca 2018 No w tym kierunku to wolałbym żebyśmy jednak nie szli. Dlaczego? Nie chciałbyś zobaczyć naszego Boeinga z Thorgalem albo Geraltem na kadłubie? Byłaby z tego lepsza promocja naszego kraju i kultury, niż z czerwonej smugi farby. na tle innych samolotów na lotnisku wpada od razu w oko ( będzie wpadał od razu w oko ) . Na lewym boku ma napis po angielsku co również pozwoli anglojęzycznym bywalcom lotnisk dowiedzieć się coś o Polsce Otóż nie będzie wpadał w oko, już ciekawsze dla oka są jaskrawe samoloty czarterowe albo żółte DHLu. I czego można się dowiedzieć z takiego malowania? W ogóle jestem ciekaw jaka jest oficjalna interpretacja tego dzieła, bo mi to ewidentnie wygląda na rurę wysysającą "polskość" z Polski w jakimś nieznanym kierunku. Skądinąd pasujące do samolotu, podstawowy środek transportu Polaków na emigracji... Cytuj
Solo Napisano 9 Czerwca 2018 Napisano 9 Czerwca 2018 Dlaczego? Nie chciałbyś zobaczyć naszego Boeinga z Thorgalem albo Geraltem na kadłubie? Byłaby z tego lepsza promocja naszego kraju i kultury, niż z czerwonej smugi farby. Mamy naprawdę znacznie ciekawsze postacie do pochwalenia się, niż bohaterowie komiksów czy gier komputerowych albo literatury popularnej. Cytuj
filipsg Napisano 9 Czerwca 2018 Napisano 9 Czerwca 2018 Ależ ja dobrze o tym wiem, tylko że w dobie popkultury niestety najprościej uwagę zdobywa się postaciami...popkultury. Wspomniane przeze mnie Norwegiany latają z postaciami na ogonach przez cały czas, i uważam że to jest świetne, ale na jakieś okazje można by sięgnąć po jakiś bardziej "popowy" motyw. A może by tak samolot z HUSARIĄ na burcie? Cytuj
Solo Napisano 9 Czerwca 2018 Napisano 9 Czerwca 2018 I to jest słuszna koncepcja. Ale serio, husaria jest kapitalnym pomysłem i można zrobić z nią fantastyczne grafiki. Tylko że to trzeba by wziąć i zrobić, a nie iść na skróty jak widać na zdjęciu. Cytuj
Jacko Napisano 9 Czerwca 2018 Napisano 9 Czerwca 2018 Nie chciałbyś zobaczyć naszego Boeinga z Thorgalem albo Geraltem na kadłubie?Obawiam się, że 99% Polaków nie wie kto to Thorgal, a jakiejś połowie tych co wiedzą, wcale nie kojarzy się z Polską ;) Stawiam na Bolka i Lolka, Reksia czy Misia Uszatka :P Mamy naprawdę znacznie ciekawsze postacie do pochwalenia się, niż bohaterowie komiksów czy gier komputerowych albo literatury popularnej.Jan Paweł II, Wałęsa (Kaczyński?), Boniek? Który z Polaków jest na tyle rozpoznawalny na świecie i jednoznacznie kojarzony z Polską? LEWANDOWSKI? :PNawet jak umieścisz Kopernika czy Szopena, to niestety tylko jakaś garstka kojarzy ich z naszym krajem... Cytuj
Solo Napisano 9 Czerwca 2018 Napisano 9 Czerwca 2018 [Jan Paweł II, Wałęsa (Kaczyński?), Boniek? Który z Polaków jest na tyle rozpoznawalny na świecie i jednoznacznie kojarzony z Polską? LEWANDOWSKI? :PNawet jak umieścisz Kopernika czy Szopena, to niestety tylko jakaś garstka kojarzy ich z naszym krajem... Akurat nasz papież jest nie do przebicia jeśli chodzi o rozpoznawalność. Tylko że ja nie jest zwolennikiem promowania się przy pomocy konkretnych nazwisk, a raczej idei, czy jak to tam nazwać. Dlatego pomysł z husarią tak mi się podoba, bo symbolizuje siłę i odwagę, czyli coś uniwersalnego i pięknego, a czym my akurat możemy się pochwalić. Cytuj
zzz Napisano 9 Czerwca 2018 Napisano 9 Czerwca 2018 Polską kiełbasę zna cały świat. To by było coś. Cytuj
Jan Szpargatoł Napisano 9 Czerwca 2018 Napisano 9 Czerwca 2018 Nie wiem, jak jest na świecie całym, ale w UK największą fundacją do walki z rakiem, która swoje oddziały ma w każdym większym centrum miasta, jest: https://www.mariecurie.org.uk/ . Nawet nie pytajcie, ile ludzi tu kojarzy tę osobę z Polską.... Głowny port lotniczy Bukaresztu nosi imie Henriego Coandy (kto kojarzy to nazwisko bez googlania, szczerze?) Głowny port Belgradu - Nikola Tesla, to juz pewnie wiecej, ale wy dalej w kółko o husarii i papieżu... Cytuj
zloty Napisano 9 Czerwca 2018 Napisano 9 Czerwca 2018 Można z klasą,szykownie,z gustem,nawiązując do tradycji,poprawnie kompozycyjnie i z motywem fali. Przykładów można mnożyć ... Cytuj
Jacko Napisano 9 Czerwca 2018 Napisano 9 Czerwca 2018 Głowny port lotniczy Bukaresztu nosi imie Henriego Coandy (kto kojarzy to nazwisko bez googlania, szczerze?)Głowny port Belgradu - Nikola Tesla, to juz pewnie wiecej, Nasz "główny port" nosi imię Szopena (o przepraszam, Chopina). No ale co z tego wynika, bo nie rozumiem? PS. Bez googlania, Coanda kojarzy mi się z wynalazcą lotniczym i jakimś "efektem Coandy", ale czego on dotyczy, to zabijcie ... Cytuj
Jan Szpargatoł Napisano 9 Czerwca 2018 Napisano 9 Czerwca 2018 Otóż właśnie to wynika, że nie musi to być osoba, którą musi już cały świat znać, dopiero może poznać. Co do Coandy, to co bardziej ogarnięci Rumuni są z niego bardzo dumni i twierdzą, że to on był wynalazcą silnika odrzutowego. Mniejsza o to... Chopinowi też się należało, ale to, że Marie Curie mało kto na świecie kojarzy z Polską, to wg mnie straszny wstyd i obciach dla naszego kraju. Cytuj
Mikele Napisano 10 Czerwca 2018 Napisano 10 Czerwca 2018 ...Co do Coandy, to co bardziej ogarnięci Rumuni są z niego bardzo dumni i twierdzą, że to on był wynalazcą silnika odrzutowego... Sukces zawsze ma wielu ojców. A co do dyskusji o malowaniu, zrobią - źle, nie zrobią - źle. Wszystkim nie dogodzisz. Nawet Enter Air ma samolot w okazjonalnym malowaniu z okazji 100-lecia niepodległości, też bez wodotrysków. To tylko symbolika, nie wiem, czy jest o co drzeć szaty. Cytuj
Mariucha Napisano 10 Czerwca 2018 Napisano 10 Czerwca 2018 zrobią - źle, nie zrobią - źle. A wystarczy zrobić dobrze i będzie dobrze I czy to zawsze musi takie nadęte, poważne, napuszone. Flaga na wietrze... ja p.... Cytuj
klima1 Napisano 10 Czerwca 2018 Napisano 10 Czerwca 2018 Nie szukajcie dziury w całym. No zrobili tak, a nie inaczej. Taki akurat mieli pomysł. Wstydu nie ma, więc nie ma co rozpaczać. Cytuj
Solo Napisano 10 Czerwca 2018 Napisano 10 Czerwca 2018 Wstydu nie ma, ale zrobili banalnie i po linii najmniejszego oporu. A przecież w sieci były świetne projekty, pomysłowe i naprawdę ładne. Cytuj
zloty Napisano 10 Czerwca 2018 Napisano 10 Czerwca 2018 A moim zdaniem jest wstyd.Projekt na flagowym linowcu LOTu zrobiony przez marnego grafika z jakiejś agencji i klepnięty przez antyguscie plastyczne. @Solo-podrzuć jakieś inne projekty które widziałeś. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi