chudyhunter Napisano 24 Sierpnia 2018 Share Napisano 24 Sierpnia 2018 Nie ma co czekać, trzeba zabierać się dalej do roboty. kolejny piękny model Flajkołka wraz z dodatkami w postaci drewnianego pokładu oraz blachami także Flajkołka, które są dołączone do zestawu. Zestaw jak widać zawiera bardzo dużo części i dodatków. Zakupiony oczywiście na Ebay'u - dal zainteresowanych podaję link https://www.ebay.com/itm/Flyhawk-FH1117S-1-700-HMS-Prince-of-Wales-Dec-1941/263374818072?epid=12011076660&hash=item3d525ccb18:g:nJIAAOSwbihaKm-L Sprzedawca sprawdzony, w ostatnich kilku miesiącach kupiłem od niego trochę rzeczy i od czasu zakupu czekałem maksymalnie 19 dni na paczkę. przesyłka oczywiście darmowa, a model w tej wersji kosztuje około 180 zł ( w Polsce widziałem za 270 zł) Oczywiście wiadomo że jakość znakomita, więc nie ma co się rozpisywać na ten temat, tylko oglądać A tutaj chyba cała chemia potrzebna do wykonania modelu i wody Okręt oczywiście będzie w kamo z 1941 roku. Jeśli chodzi o ślady dewastacji, to będę się opierał na tej fotce Tutaj macie link do tej fotki tylko w większym rozmiarze https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7f/HMS_PRINCE_OF_WALES_arrives_at_Singapore%2C_4_December_1941._A6784.jpg To zaczynamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 24 Sierpnia 2018 Share Napisano 24 Sierpnia 2018 Imponujące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 24 Sierpnia 2018 Share Napisano 24 Sierpnia 2018 No to do dzieła!!! Mojego zakopałem głęboko w szafie w sypialni bo teraz kuuusi jeszcze bardziej A propos, to zdjęcie z Singapuru można dedykować wszystkim malkontentom i przeciwnikom tyrania okrętów.. To najnowszy pancernik Królewskiej Marynarki... ledwie 5 miesięcy po generalnym remoncie w Rosyth! Szach mat czyściochy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 24 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2018 Tak jak piszesz Hans i trudno się z tobą nie zgodzić dlatego też wstawiłem to zdjęcie, co by maruderzy nie marudziili. Odtwarzamy historie, tak więc do tyrania okręta ooołłjjjeeeee. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pxxx Napisano 24 Sierpnia 2018 Share Napisano 24 Sierpnia 2018 Powodzenia i miłej zabawy daj znać jak znajdziesz pułapki. Obicia na burtach które można odtwarzać na podstawie zdjecia ot i wszystko. Gdzie ta rdza od masztów do dna się pytam, gdzie ona jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 24 Sierpnia 2018 Share Napisano 24 Sierpnia 2018 Powodzenia i miłej zabawy daj znać jak znajdziesz pułapki. O tak! Wystarczy tych wszystkich superlatyw, piętnuj wszystkie babole flyhawka i shipyarda dla potomnych. Ciekaw jestem też tego malowania, kamo nie jest łatwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 24 Sierpnia 2018 Share Napisano 24 Sierpnia 2018 Hej, piękny model się szykuje, kibicujemy I jeszcze fajna fotka troszkę obitego braciszka Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Sierpnia 2018 Share Napisano 24 Sierpnia 2018 To nic tylko siadać i oglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 24 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2018 Oo i takie fotki taltos1 to ja lubię Spoko Piotras na bieżąco będę informował. Zabrałem się już do roboty, bo co innego lepszego można robić w piątkowy wieczór :P No i tak, flajhołk flajhołkiem, jakość jakością, ale jednak spasowanie ze sobą dna z burtami jest trochę problematyczne. Właściwie jechałem po kilka centymetrów dopasowując i klejąc i tak dookoła kawałek po kawałku. Na łączenie i tak poszła szpachla, więc będzie szlifowanie papierem 500/1000/2000. Zastanawiam się nad łańcuchem. Ten co jest standardowo odlany na pokładzie moim zdaniem jest stanowczo za delikatny. Po środku położyłem fototrawiony i ostatni łańcuszek to ten co dodali do pokładu. Zastanawiam się który wybrać, ale skłaniam się ku łańcuchowi. Dla wizualnego porównania zamieszczam też foto Hooda. Na Hoodzie użyłem łańcuszka i prezentuje się tak - według mnie bardzo fajnie, chociaż mógłby być odrobinę cieńszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 24 Sierpnia 2018 Share Napisano 24 Sierpnia 2018 Tylko tym razem nie rób brązowego łosza, tak naprawdę to do każdego z tych kolorów powinieneś mieć inny, odpowiednio dopasowany... taka pożywka dla myśli na łikend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 24 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2018 Spoko Gała, powiedz mi tylko jakie kolory byś proponował? Aż tak w tym temacie nie jestem oblatany i liczę na pomoc Szpachla, szpachla i po szpachli. Wszystko wyszlifowane i teraz można zobaczyć po pozostałościach szpachli, gdzie ile jej zostało i jak burty odstawały od dna. Przy okazji przyjrzałem się pokładowi i znalazłem dwa ubytki. Plastik z jakiego są wykonane Flyhawki jest trochę inny niż w reszcie modeli, przez co wydaje mi się bardziej delikatny i narażony na uszkodzenia. Na całe szczęście elementy były w pudełku i wylądowały na swoim miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 24 Sierpnia 2018 Share Napisano 24 Sierpnia 2018 (edytowane) No takie muszą być jak kolory bazowe, tylko ciemniejsze Szary, niebieski zielony, coś tam jeszcze jest? Trza sobie było kupić zestaw startowy Van Gogha, te 12 podstawowych kolorów w zasadzie załatwia sprawę, plus ten szary o którym wspominałem wcześniej. EDIT: ten szary to Payne Gray czy Gris Payne jak zwał tak zwał. Edytowane 24 Sierpnia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 24 Sierpnia 2018 Share Napisano 24 Sierpnia 2018 Co do łańcucha.. Ten co jest standardowo odlany na pokładzie moim zdaniem jest stanowczo za delikatny. Chudy, licze te ogniwa na zdjęciu i obawiam się, że jednak ten odlany plastikowy trzyma skalę a metalowy od Shipyarda jest grubo przeskalowany. Pewnie są na rynku drobniejsze łańcuszki. Znalazłem coś takiego: 0,55 mm. https://www.ebay.com/itm/263824019922 A ile szerokości ma ten od Shipyarda? Siedzę w pracy i nie zmierzę teraz.. Co do łosza.. Słusznie prawi towarzysz Gała Co do szpachli.. Trochę tam jej poszło cholera :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAW Napisano 24 Sierpnia 2018 Share Napisano 24 Sierpnia 2018 Co do łańcuchów to wstawiam filmik z bliźniakiem HMS HOWE, myślę że ten łańcuszek metalowy będzie trochę za gruby. Widać fajnie w 2:16 minucie. Poszukaj zdjęć pozostałych okrętów klasy King George V. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 25 Sierpnia 2018 Share Napisano 25 Sierpnia 2018 Oo i takie fotki taltos1 to ja lubię No to jeszcze jedna kolorowa fotka https://imgur.com/LqBw2WE Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 25 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2018 Kurde, rzeczywiści trochę lipa z tym łańcuszkiem. Zmierzyłem i wychodzi na to, że ten Shipyarda ma coś około 1/ 0,9 mm. No nic, chyba po wypłacie zakupie ten który podesłałeś Hans. Teraz dylemat, czy odciąć ten odlew z pokładu, czy nie? Hmm.... Niby alternatywę mam, nawet w postaci fototrawionwgo łańcucha, a dzisiaj chciałem już kłaść podkład na cały kadłub... Ehhh te dylematy Fakt trochę szpachli poszło. Te burty są cholernie miękkie i delikatne. Np w Trumpeterze wrzystko jest sztywne i burty z dnem bardzo przyjemnie się łączę. Co prawda w trumpku bez szpachli też się nie obejdzie, ale lepiej mi się oba elementy łączyło. A może to ja jestem taka pipa i tak mi wyszło Ja gorsze mam za sobą, poniewazo cholernie nie lubię tego początkowego etapu. Teraz jak na flyhawka przystało, dalszą praca z plastikiem będzie samą przyjemnością. No chyba że natrafić na jakąś niespodziankę. Dzięki SAW Italtos1. W ogóle jak znajdziecie coś ciekawego to śmiało wrzucajcie. Nawet jeśli nie mi, to może ktoś inny będzie robił ten model i mu się przyda info. Taki filmik gdyby ktoś miał ochotę na 20 minutowy warsztat Spoko Galł, zaopatrzę się w kilka dodatkowych kolorów Van Ghoga, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 25 Sierpnia 2018 Share Napisano 25 Sierpnia 2018 Payne Gray - brzmi jak jakaś aktresss z branży filmów krótkometrażowych.. Na szczęście GUuugeL wyświetlił kolor. A serio, dzięki za namiary. Jadę do plastycznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 25 Sierpnia 2018 Share Napisano 25 Sierpnia 2018 Ten pan wysyła air mailem za free łańcuszki. No i zamowilem. https://m.ebay.com/itm/30cm-0-55mm-Model-Ship-Anchor-Chain-1-700-Scale-Spare-Parts-CY700001-New/283061977894?_mwBanner=1&_rdt=1 Ja bym rżnął ten odlew teraz. Ale ja lubię rż.. to znaczy waloryzowac modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Sierpnia 2018 Share Napisano 25 Sierpnia 2018 Sugerowałbym poczekać na właściwy łańcuch, bo odwrotu nie będzie. A w między czasie jest kupa innych dupereli do klejenia. No ale to herezja, choć w uzasadnionym przypadku usprawiedliwiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 25 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2018 Dzięki Gała za sprawdzenie Będę musiał wybrać się do plastycznego, ale to chyba w poniedziałek, jak będę sam w domu - koniec miesiąca i kontrola wydatków czuwa Kurde jakoś palec mi się omsknął i kupiłem ten łańcuszek Na szczęście przyjdzie w przyszłym miesiącu, więc domowa kontrola nie wykryje Chyba jedak poczekam z usuwaniem tego łańcucha. Tak naprawdę można go usunąć na każdym etapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pxxx Napisano 25 Sierpnia 2018 Share Napisano 25 Sierpnia 2018 Najdrobniejszy jaki znalazłem to 40 oczek na cal firmy A-line. Do pancerników,lotniskowców wydaje mi się w sam raz, do krążowników był za duży. Kupiłem na ebayu.Wygląda, że jest tego samego rozmiaru co zalinkowany. Sent from my SM-G930F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 25 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2018 Zobaczymy Piotras jak przyjdzie. W sumie zapłaciłem 32 zł za łańcuch, więc cena całkiem znośna, szczególnie że wystarczy go spokojnie na 3 pancerniki. Może nawet wymienię ten na HOODzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 25 Sierpnia 2018 Share Napisano 25 Sierpnia 2018 Przecudne są te najnowsze Flyhawki Oglądałem dzisiaj Hermesa w sklepie.Po przyglądnięciu się działkom plot jestem chory z pożądania. Chyba przestanę zawracać sobie głowę innymi producentami. A teraz czekam na szybkiego Księcia w Galarecie w Twoim wykonaniu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 25 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2018 zloty zrobisz swojego pierwszego flajhołka to się zakochasz Dobra to teraz do rzeczy. Życzę powodzenia temu co wciśnie ten sworzeń w tą dziurkę bez złamania go. Musialem go obciąć o 3/4 i oszlifować. A tak wygląda wymiana standardowych plastikowych luf na metalowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 26 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2018 No to główna artyleria zrobiona. Lecimy dalej z tematem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi