bazylms Napisano 23 Listopada 2018 Share Napisano 23 Listopada 2018 Zobacz też czy ci się farba nie osadza na osłonie igły - mam chinczyka i czasem tak się robi. Wtedy co jakiś czas może chlapnąć. Ja co parę minut wydmu:bip:ę farbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacus1944 Napisano 23 Listopada 2018 Share Napisano 23 Listopada 2018 Ja też bym tak zostawił... Od niedawna siedzę w modelarstwie, ale wydaje mi się, że chyba to jest tak, że ktoś kiedyś pomalował w ten czy inny sposób model i pozostali modelarze kopiują te metody...w realu w sytuacji kiedy farba nanoszona była na froncie z pistoletu natryskowego, a jakość ówczesnych urządzeń do tego typu rzeczy chyba nie była najwyższa, a załoga raczej chciała nanieść jakieś nieregularne kształty plam czy linii kamuflażu to raczej nikt nie starał się, nie zastanawiał czy to jest równo, ładnie itp. Zdjęcie, które zamieszczam to dobry dowód, chyba, że jest przekłamane przez jakość ówczesnego sprzętu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 23 Listopada 2018 Share Napisano 23 Listopada 2018 A dobrze wyczyszczona dysza? Ostatnim razem miałem takie właśnie "plujki" i okazało się, że w dyszy miałem resztki primera. Po wyczyszczeniu kolejne malowanie było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 23 Listopada 2018 Autor Share Napisano 23 Listopada 2018 Zastosuje się do tego co piszecie, zobaczymy czy pomoze - na pewno nie zaszkodzi. Lece z malowaniem dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 1 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2019 Model juz pomalowany w podstawowe kolory kamuflażowe: dunkelgelb, rottbraun i olivegrun. Kolory moga wydawać się jaskrawe, ale znacznie ściemnieja w kolejnych procesach. Do dorobienia jeszcze kropki charakterystyczne dla tego typu malowania z walk w Ardenach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 1 Stycznia 2019 Share Napisano 1 Stycznia 2019 Fajnie wyglada, widze ze problem plujacego aero opanowales. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacus1944 Napisano 1 Stycznia 2019 Share Napisano 1 Stycznia 2019 Czym maskowales? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 1 Stycznia 2019 Share Napisano 1 Stycznia 2019 Błotnik boczny prawy w przedniej części podpowiada, że wałeczkami z jakiejś masy Plusicie opanowałeś, gratki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 1 Stycznia 2019 Share Napisano 1 Stycznia 2019 Fajne kamo.Ale mając infinity airbrush pokusiłbym się zrobić bez ostrych krawędzi ,maskowania.Aż się prosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 1 Stycznia 2019 Share Napisano 1 Stycznia 2019 Zdecydowanie kamuflaż do malowania od łapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 1 Stycznia 2019 Share Napisano 1 Stycznia 2019 Panowie, co nie zmienia faktu, że u Łukasza obserwujemy postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 1 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2019 (edytowane) Czołem, Maskowałem UHU Patafixem - dla mnie jedyna pewna opcja, że nie będę się musiał denerwować przy ściąganiu wałków że coś urwę albo że zejdzie z farbą. Co do krawędzi, to analizowałem zdjęcia i wyszło mi, że najprawdopodobniej był albo mieszany albo ostre przejścia (głównie widać to a wieży) więc postanowiłem zrobić ostre przejścia. Przy kolejnym tygrysie z Dragona 6254 zrobię z ręki. Edytowane 1 Stycznia 2019 przez Stojkovic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 2 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2019 To teraz tak zawczasu chce ustalić jeszcze wersję dot. koloru i rozmieszczenia kropek na kamo. Na pisakowym plamy brązowe Na brązowym zielone Na zielonym piaskowe Dobrze kojarzę, czy był jakis mix? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 2 Stycznia 2019 Share Napisano 2 Stycznia 2019 Ja sie nie znam, ale na moje amatorskie oko na zielonym i brazowym byly piaskowe, a na piaskowym zielone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 2 Stycznia 2019 Share Napisano 2 Stycznia 2019 Michał dobrze mówi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 2 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2019 Tutaj widać piaskowe kropki na brązie i zielonym: Czyli isść w takim stylu jak ten poniżej? Zielone i brązowe kropy na piaskowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 2 Stycznia 2019 Share Napisano 2 Stycznia 2019 (edytowane) Łukasz nie zadałeś tego pytania. Widzisz na zdjęciu historycznym jak było ale pytasz czy czyjaś radosna twórczość nie jest lepsza.... Edytowane 2 Stycznia 2019 przez enten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 2 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2019 Chodziło mi tylko o to, czy na piaskowym były zielone i brązowe, czy też tylko zielone - na orginale mam pewność tylko co do piaskowych kropek stąd moje doprecyzowanie i ikonografiką (radosną twórczością) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 3 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2019 Wyszło tak: Kropki nieco w niektórych miejscach większe niż powinny, ale mnie się tam poddoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 3 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2019 Naciapciane z pędzla. Nie sądze by używano szablonu, szczególnie widać to na foto z epoki - plamki się od siebie różnią wielkością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 3 Stycznia 2019 Share Napisano 3 Stycznia 2019 (edytowane) No tak, ale na jasnym miał być niby mix brązowych i zielonych chyba. Cofam swoje słowa, widzę, że się jednak nie znam Edytowane 3 Stycznia 2019 przez Tap-chan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 4 Stycznia 2019 Share Napisano 4 Stycznia 2019 Wiem po czasie - Były dwie oficjalne wersje malowania kamuflażu "ambush". DYSKOWY (kółka,krążki) i KROPKOWY. DYSKOWY - i tu stosowano "kółka" - każda z fabryk miała swój wzór (szablon) "kółek". KROPKOWY - polegał on na nanoszeniu małych piaskowych plamek na ciemnych powierzchniach oraz plamek brązowych lub zielonych na powierzchniach piaskowych. Często stosowano jednak uproszczoną wersję tego kamuflażu malując tylko jasne plamki na ciemnych powierzchniach. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 4 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2019 Czyli poza lekko przesadzoną wielkością plamek, nie zrobiłem błedu merytorycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 14 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2019 Dawno nic w tym temacie nie pokazywałem, ale nie oznacz to, że nic się nie dzieje w kwestii "222" ze Stavelot. Położyłem kalki i rozpocząłem robienie washa - nie we wszystkich miejscach na kadłubie jest nałożony, wieża nie ruszona washem. Pomalowane elementy na burtach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 14 Stycznia 2019 Share Napisano 14 Stycznia 2019 Zaglądam i kibicuję, u mnie na strychu czeka w kolejce ten sam KT + zestaw z wnętrzem do niego też z MENG'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi