Przemek Przybulewski Napisano 18 Października 2018 Share Napisano 18 Października 2018 Dłubiąc F-117 zastanawiałem się co następne i wybór padł na Mirage. Z italerki zrobiłem tylko dwa modele (Paladina i Big Foota) i chciałem zobaczyć co będzie sobą reprezentował nowszy wypust i to samolot. Zaczałem od fotela, całkiem ok: Kokpit na razie omijam bo zamówiłem blaszki Eduarda do niego. Zaczałem zatem wnęki podwozia, bardzo fajne ale tu zonk, bo golenie są plastikowe i jakieś takie gumowate, na pewno nie utrzymają cięzaru samolotu. Zamówiłem więc metalowe z SAC: Przerzuciłem sie na inne elementy. Wloty do przeszlifowania bo mają wielkie dziury - ślady po wypychaczach: Mirage ma dwa działka, odlane tragicznie, wyfrezowałem to i dodałem kawałki igieł: Dłubię też uzbrojenie, za dużo opcji nie ma bo max 5 podwieszeń. Zdecydowałem się na Matrę na środku, dwa zbiorniki paliwa na środkowych pylonach i na zewnętrznych SideWindery 9B, które zamówiłem dla test z Eduarda: Przy okazji zamówiłem koła Edka i Pitota Mastera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 18 Października 2018 Share Napisano 18 Października 2018 Z wielkim zainteresowaniem się przyglądać będę. Czy są jakieś decyzje w sprawie malowania, NMF? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 18 Października 2018 Autor Share Napisano 18 Października 2018 Z wielkim zainteresowaniem się przyglądać będę. Czy są jakieś decyzje w sprawie malowania, NMF?Zaprasza.Malowanie chyba, raczej pudełkowe. Wariant 1 z instrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 23 Października 2018 Autor Share Napisano 23 Października 2018 Doszły graty do Mirage'a, czekam jeszcze na podwozie: Skleiłem Sidewindery i dokończyłem zbiorniki i Matrę. Matra i AIMy będą z standartowym malowaniu a zbiorniki sam nie wiem. Instrukcja podaje amelinium, na pudełku jest w kamo, w necie zdjęcia różniste. Może faktycznie amelinium będzie ciekawe: Skończyłem kokpit przy użyciu blaszek zestawowych i zestawu Zoom Eduarda. Ten "zum" to taki średni, nie do końca wart swojej ceny IMHO: I kleję dalej, trochę inaczej niż nakazuje instrukcja, ponieważ łatwiej tak wpasować i skleić poszczególne elementy. Po wielu przymiarkach udało sie jako tako dopasować dół skrzydeł, a i tak będę musiał jeszcze coś przyszlifować i poprawić: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 23 Października 2018 Share Napisano 23 Października 2018 To może pomaluj jeden zbiornik na amelinium a drugi w kamo. Tylko nie wiem czy wtedy będzie realistycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 24 Października 2018 Autor Share Napisano 24 Października 2018 To może pomaluj jeden zbiornik na amelinium a drugi w kamo. Tylko nie wiem czy wtedy będzie realistycznie.Ja też nie wiem, dlatego zdecydowałem się na: Przy okazji machnąłem silnik: I wózek do silnika: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 12 Listopada 2018 Autor Share Napisano 12 Listopada 2018 Doszły golenie z SAC i jestem trochę rozczarowany jakością. Pozalewane detale i miękki metal. Zdecydowanie nie warte 16USD. No ale wyczyściłem główne golenie podwozia i wkleiłem we wnęki. Zmontowałem skrzydła, nie było tak źle ale jak przyszedł czas na sklejenie góry i dołu podwozia to dopiero wyszły szpary: ... Najgorzej jednak przy wlotach powietrza: Tam gdzie sie dało pozalewałem CA i poszlifowałem. W niektórych miejscach jednak musiałem użyć tradycyjnej szpachli i teraz czekam aż stwardnieje. Na koniec zmontowałem ramę z kółkami i podwiesiłem silnik: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 12 Listopada 2018 Share Napisano 12 Listopada 2018 Wózek wyszedł pierwsza klasa. Możesz zdradzić jakich kolorów użyłeś, chodzi mi szczególnie o kolor wykorzystany do obić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 13 Listopada 2018 Autor Share Napisano 13 Listopada 2018 Dzieki. Najpierw brązy Flat Brown i Red Brown. Później Heavy Chipping i na to Flat Yellow. Woda, pędzel, wykałaczka i drapane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 13 Listopada 2018 Share Napisano 13 Listopada 2018 Obserwuję. W jakim będzie malowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 13 Listopada 2018 Autor Share Napisano 13 Listopada 2018 W pierwszym lepszym z instrukcji czyli piaskowo-brązowa góra i niebieski dół: Mirage IIIC - Armee de l'Air No 44, Escadron de Chasse 3/10 "Vexin" Djibouti 1980 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 6 Lipca 2020 Autor Share Napisano 6 Lipca 2020 Do kompletu wracam do Mirage’a. Harrier i F-16 gotowe do malowania więc czas coś podłubać. Przykleiłem powierzchnie sterowe i statecznik: Poprawiłem wloty i po przyklejeniu zostanie owiewka i „dzióbka” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 7 Lipca 2020 Share Napisano 7 Lipca 2020 Może zmienisz zdanie i zrobisz go w izraelskim? :) Obserwuję z zaciekawieniem. Jeśli wzrok nie pozwoli mi już sklejać 1:72, to chyba przerzucę się od razu na 1:32. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 7 Lipca 2020 Share Napisano 7 Lipca 2020 19 godzin temu, Przemek Przybulewski napisał: Do kompletu wracam do Mirage’a. Harrier i F-16 gotowe do malowania więc czas coś podłubać. Kiedy znajdujesz czas na wszystkie te modele?... bo tempa można Ci tylko pozazdrościć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 7 Lipca 2020 Autor Share Napisano 7 Lipca 2020 5 godzin temu, GreGG24 napisał: Może zmienisz zdanie i zrobisz go w izraelskim? Obserwuję z zaciekawieniem. Jeśli wzrok nie pozwoli mi już sklejać 1:72, to chyba przerzucę się od razu na 1:32. Israelskie też fajne ale wolę chyba to piaskowo brązowe. 4 godziny temu, Rafał B napisał: Kiedy znajdujesz czas na wszystkie te modele?... bo tempa można Ci tylko pozazdrościć Eee tam, to po prostu rozgrzebane wcześniej modele. Teraz staram się pokończyć co zacząlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 7 Lipca 2020 Share Napisano 7 Lipca 2020 Ale powrót To widzę że ostatnio hurtowo latadła na warsztacie Podziwiam bo ja jak mam 2 podobne modele rozgrzebane na biurku to już w częściach się ledwo ogarniam i zawsze jakieś straty są albo pół dnia szukam elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 13 Lipca 2020 Autor Share Napisano 13 Lipca 2020 W dniu 7.07.2020 o 22:58, M.A.V. napisał: Ale powrót To widzę że ostatnio hurtowo latadła na warsztacie Podziwiam bo ja jak mam 2 podobne modele rozgrzebane na biurku to już w częściach się ledwo ogarniam i zawsze jakieś straty są albo pół dnia szukam elementów. Dzięki. Ja mam wszystko zawsze w jakiś pudełkach, pojemniczkach itp. Najgorzej wrócić po jakimś czasie i sobie przypominać co jest do zrobienia. Ok. Pomalowałem na szybko drabinkę: . Powklejałem i zamocowałem wszystko co mogłem: Dodatki gotowe i czekają: I prteshading też gotowy: . . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 14 Lipca 2020 Autor Share Napisano 14 Lipca 2020 Mirage pomalowany. brzuszek: Pierwszy kolor i chyba za żółty: Góra gotowa: I reszta detali domalowana oprócz wnęk: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 15 Lipca 2020 Share Napisano 15 Lipca 2020 (edytowane) Malowanie ekstra. Używałeś szablonów do preshadingu? P.S. I tak uważam, że najpiękniejszy jest w NMF. Edytowane 15 Lipca 2020 przez GreGG24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 15 Lipca 2020 Autor Share Napisano 15 Lipca 2020 16 minut temu, GreGG24 napisał: Malowanie ekstra. Używałeś szablonów do preshadingu? P.S. I tak uważam, że najpiękniejszy jest w NMF. Dzięki. Tak, trochę z ręki, troche szablonów - dopiero sie uczę ich używać i nie czuję się za pewnie. NMF to nie na moje umiejętności - chociaż mam B-58 w 1:48 którego na pewno kiedyś tak zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 15 Lipca 2020 Share Napisano 15 Lipca 2020 6 godzin temu, Przemek Przybulewski napisał: chociaż mam B-58 w 1:48 którego na pewno kiedyś tak zrobię Nie musisz się mordować, w kamuflażu SEA też były . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 15 Lipca 2020 Autor Share Napisano 15 Lipca 2020 24 minuty temu, barszczo napisał: Nie musisz się mordować, w kamuflażu SEA też były . Ale jak on wygląda - cały błyszczący - coś pięknego. Chyba warto się pomordować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 15 Lipca 2020 Share Napisano 15 Lipca 2020 NMF to nie na moje umiejętności - chociaż mam B-58 w 1:48 którego na pewno kiedyś tak zrobię. Nie takie NMF straszne jak je malują kiedyś trzeba zacząć Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 15 Lipca 2020 Autor Share Napisano 15 Lipca 2020 Godzinę temu, sebastain napisał: Nie takie NMF straszne jak je malują kiedyś trzeba zacząć Samo malowanie nie, bardziej mnie martwi przygotowanie powierzchni. Musi być naprawdę gładka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 15 Lipca 2020 Share Napisano 15 Lipca 2020 4 godziny temu, Przemek Przybulewski napisał: Samo malowanie nie, bardziej mnie martwi przygotowanie powierzchni. Musi być naprawdę gładka. Wbrew pozorom też da radę. Też się trochę obawiałem ale dobry lakier da radę. Ja użyłem połysku z Tamiyi LP1 ale tylko dlatego, że w sklepie nie było Gunze GX2. Lakier dobrze siadł, nawet w niektórych miejscach, gdzie zrobiła się mgiełka w trakcie lakierowania (taka matowa "otoczka" dookoła malowanego miejsca) to po wyschnięciu zrobiła się jednolita błyszcząca powierzchnia. Malowanie niezbyt wysokim ciśnieniem, rozcieńczony miałem chyba 1:1 z rozcieńczalnikiem LP10. W przypadku Gunze pewnie MLT by dał radę. Zawsze możesz zrobić jakiś mały model "treningowy", żeby wyczuć co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi