Bartas89 Napisano 7 Listopada 2018 Share Napisano 7 Listopada 2018 Cześć wszystkim Zakładam nowy warsztat co by tu trochę namącić moim merytorycznym podejściem do tematu :P Nie, no żartuję Do pracy wybrałem tygrysa od Tamki w skali 1:35. Postaram się go odtworzyć jak najwierniej w stosunku do historycznego oryginału, ale bez zbytniej spiny. Jak coś nie wyjdzie tak jak było w rzeczywistości, to nie będę rozdzierał z tego powodu szat Co do elementów fototrawionych. To, że ma ich dość dużo to nie znaczy, że mam je wszystkie wykorzystać. Jeśli coś będzie przekraczało moje możliwości to odpuszczę i zamontuję "plastik". Nie wiem ile z tych rzeczy wykorzystam, 20%, 40% czy 90%. Jeśli chodzi o wersję którą będę sklejał to "B", malowanie "german grey". Na początek to tyle, mam nadzieję, że wszystko wyjaśniłem i nie będzie niepotrzebnych spięć. A więc do dzieła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 7 Listopada 2018 Share Napisano 7 Listopada 2018 Ta lina od Eureki jest raczej w innej skali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 7 Listopada 2018 Share Napisano 7 Listopada 2018 Ta lina od Eureki jest raczej w innej skali. Zdecydowanie to 1/25. Ale co do diaska robią w tym opakowaniu te 2 małe ucha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 7 Listopada 2018 Share Napisano 7 Listopada 2018 Będę zaglądał, powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 7 Listopada 2018 Autor Share Napisano 7 Listopada 2018 Ta lina od Eureki jest raczej w innej skali. Cholera, rzeczywiście nie zauważyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 7 Listopada 2018 Share Napisano 7 Listopada 2018 Też popatrzę co będzie się działo. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 8 Listopada 2018 Autor Share Napisano 8 Listopada 2018 Jak w tym czołgu wygląda montaż kół? Lepiej najpierw je zamontować i potem pomalować czy raczej pomalować osobno i przykleić je na sam koniec podczas montażu gąsienic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee82 Napisano 8 Listopada 2018 Share Napisano 8 Listopada 2018 Raczej pierw pomalować. Sklejałem za dzieciaka Tygrysa z Italeri ale z kołami raczej ta sama zasada. Ciężo by było malować założone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 8 Listopada 2018 Autor Share Napisano 8 Listopada 2018 Raczej pierw pomalować. Sklejałem za dzieciaka Tygrysa z Italeri ale z kołami raczej ta sama zasada. Ciężo by było malować założone. Tak też myślałem ale wolałem się upewnić, bo to dopiero mój drugi czołg w życiu. A wiecie może jakim podkładem był malowany tygrys? Minią? Nigdzie nie mogę takiego info znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 8 Listopada 2018 Share Napisano 8 Listopada 2018 Tigery też były jak i inne niemieckie czołgi malowane minią czerwono brązową ,albo jak piszą inni brązowo czerwoną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 8 Listopada 2018 Share Napisano 8 Listopada 2018 Poczytaj tu troszkę o tym modelu, najłatwiej będzie chyba zrobić wersje A http://tiger1.info/models/products-page/TAM35216 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 8 Listopada 2018 Autor Share Napisano 8 Listopada 2018 Tigery też były jak i inne niemieckie czołgi malowane minią czerwono brązową ,albo jak piszą inni brązowo czerwoną. Dzięki Poczytaj tu troszkę o tym modelu, najłatwiej będzie chyba zrobić wersje Ahttp://tiger1.info/models/products-page/TAM35216 Mam już szekle kupione pod wersję B... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 8 Listopada 2018 Share Napisano 8 Listopada 2018 No to jest tam napisane, ze to najmniej podobna opcja w stosunku do tego co jest w pudełku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 8 Listopada 2018 Share Napisano 8 Listopada 2018 Mam już szekle kupione pod wersję B... hmm W zasadzie to na pudełku jest informacja, że to czołg w wersji E, wczesna wersja. Blaszki widzę masz kupione pod tę wersję, a szekle zostaw sobie na kiedy indziej i... liny holownicze... W zasadzie tak przeglądam sobie sugerowane dodatki do tego modelu na stronie sklepu Moje Hobby i ja zamiast tego co nakupowałeś to bym chyba się skusił na zakup czegoś takiego: https://www.mojehobby.pl/products/Pz.Kpfw.-VI-Ausf.E-Sd.Kfz.181-Tiger-I-wczesna-wersja-TAM-603314.html Podejrzewam, że cenowo wyszło by podobnie do tego co zapłaciłeś a przynajmniej sprawdzone by wszystko było itd. Również wziąłbym pod uwagę zakup gąsienic. W pudełku Tamiya pewnie są dziady gumowe. Któreś z tych pewnie będą odpowiednie, ale zapewne znajdzie się ktoś na forum, który będzie bardziej służył rada niż ja w temacie Tygrysów http://www.friulmodel.hu/en/atl-25-tiger-i-early-i29/ http://www.friulmodel.hu/en/atl-4802-tiger-i-early-type-tracks-i112/ Będę zaglądał ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 8 Listopada 2018 Autor Share Napisano 8 Listopada 2018 Liny holownicze już mam zamówione na bank dobre ;) Co do gąsek to się zraziłem tymi od Master Cluba do Cromwella. Masakra była z ich montażem i dałem sobie z nimi spokój. Widzę, że Friule też ma do Tigera. Friule montowałem w nieskończonej przeze mnie Mekravie i było to żmudne i długotrwałe zajęcie, ale wykonalne. Jeśli chodzi o gąski gumowe to jak się je fajnie pomaluje, ubrudzi i da metaliczny pigment to wyglądają jak prawdziwe wg mnie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 8 Listopada 2018 Share Napisano 8 Listopada 2018 Szekle masz od innego czołgu, mi chodziło o wersje malowania z instrukcji (czołg 213). Serio, więcej czytaj, mniej pisz a przede wszystkim nie przyklejaj wizjera ładowniczego Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 11 Listopada 2018 Autor Share Napisano 11 Listopada 2018 Poprowadził bym jeszcze ten warsztat mimo, że teraz forum wygląda fatalnie i fatalnie się z nim współpracuje . Nie widzę, nawet swoich zdjęć dodanych. Korzystam z Chroma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 11 Listopada 2018 Share Napisano 11 Listopada 2018 Widać twoje zdjęcia normalnie. czy forum wyglada fatalnie to kwestia gustu a o tym sie nie dyskutuje, najprościej się przyzwyczaić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacus1944 Napisano 11 Listopada 2018 Share Napisano 11 Listopada 2018 41 minut temu, Bartas89 napisał: Poprowadził bym jeszcze ten warsztat mimo, że teraz forum wygląda fatalnie i fatalnie się z nim współpracuje . Nie widzę, nawet swoich zdjęć dodanych. Korzystam z Chroma. Taaa...najbardziej fatalne jest to, że można bezpośrednio załączać zdjęcia z dysku, bez konieczności korzystania z tych wszystkich hostingów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 11 Listopada 2018 Share Napisano 11 Listopada 2018 W dniu 8.11.2018 o 20:34, Panzer Machine napisał: Również wziąłbym pod uwagę zakup gąsienic. W pudełku Tamiya pewnie są dziady gumowe. http://www.friulmodel.hu/en/atl-4802-tiger-i-early-type-tracks-i112/ Czołg w skali 1/35, liny w 1/25 i gąsienice w 1/48. Chcę to zobaczyć. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 11 Listopada 2018 Share Napisano 11 Listopada 2018 (edytowane) 9 minut temu, Taki Jeden napisał: Czołg w skali 1/35, liny w 1/25 i gąsienice w 1/48. Chcę to zobaczyć. My bad... sorry Bartas89 za pomyłkę. Link do 1:35 też zamieściłem Taki Jeden Edytowane 11 Listopada 2018 przez Panzer Machine Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 11 Listopada 2018 Share Napisano 11 Listopada 2018 1 minutę temu, Panzer Machine napisał: My bad... sorry Bartas89 za pomyłkę. Link do 1:35 też zamieściłem Taki Jeden I owszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 11 Listopada 2018 Autor Share Napisano 11 Listopada 2018 Cooper i PancerMachine z czego śmiejecie się w poście z gąskami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 11 Listopada 2018 Autor Share Napisano 11 Listopada 2018 (edytowane) Wreszcie zacząłem coś budować. Na początek wypróbowałem szpachlówkę światłoutwardzalną na dolnej części wanny, gdzie była dziurka pod wlewie. Bardzo fajna sprawa Później zabrałem się za przyklejanie wahaczy i tylnej części pancerza: Dzisiaj z kolei cały dzień poświęciłem na obrabianiu i sklejaniu bardzo dużej ilości kół: Edytowane 11 Listopada 2018 przez Bartas89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 12 Listopada 2018 Autor Share Napisano 12 Listopada 2018 Przedni pancerz z tłoczoną lufą od MG-43 zamontowany: Później przyszedł czas na zrobienie płyty silnika: Następnie przykleiłem blaszki fototrawione w postaci siatek na wyloty powietrza silnika oraz przykleiłem przedni panel pancerza: Potem przyszedł czas na autorski pomysł z dociążaniem nakrętkami Na sam koniec przyklejenie górnego pancerza do wanny: 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi