Hello Napisano 5 Grudnia 2018 Share Napisano 5 Grudnia 2018 Wstawiam tutaj , będzie lepszy pożytek przy malowaniu jak ktoś wreszcie ruszy z modelem . Film w miarę nowy , mam nadzieję że nie dubluje już wstawionego . Pozdrawiam Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 9 Marca 2019 Share Napisano 9 Marca 2019 Dziś zrobiłem trzy zdjęcia tego tajemniczego cusia z tyłu Bielika, co najzabawniejsze nikt nie potrafił do końca powiedzieć co to jest. Nawet pilot latający na tym samolocie. Do tego ten cuś jest umiejscowiony bardziej z lewej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 9 Marca 2019 Share Napisano 9 Marca 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 9 Marca 2019 Autor Share Napisano 9 Marca 2019 Chemitrails. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 9 Marca 2019 Share Napisano 9 Marca 2019 Z punktu modelarskiego to chyba mocowanie podstawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 9 Marca 2019 Share Napisano 9 Marca 2019 2 minuty temu, Tap-chan napisał: Z punktu modelarskiego to chyba mocowanie podstawki. Z tego punktu może tak być Ale tego cusia nie ma w zestawie z modelem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 13 Marca 2019 Share Napisano 13 Marca 2019 przepraszam, że się wtrącam. a jest może jakiś Bielik w 1/72? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 13 Marca 2019 Share Napisano 13 Marca 2019 10 minut temu, bart207skw napisał: a jest może jakiś Bielik w 1/72? Na razie zdaje się jedyna możliwość to rzeźba w tym modelu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 13 Marca 2019 Share Napisano 13 Marca 2019 znalazłem coś takiego. https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235015089-172-aermacchi-m-346-masterlavi-resin-kit-by-scratchaeronautics-released-new-boxing/ ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 13 Marca 2019 Share Napisano 13 Marca 2019 (edytowane) Godzinę temu, bart207skw napisał: znalazłem coś takiego. https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235015089-172-aermacchi-m-346-masterlavi-resin-kit-by-scratchaeronautics-released-new-boxing/ ... Próbowałem go zamówić na eBayu, ale mi się nie udało. Wg aukcji czas oczekiwania wynosił około 3 miesięcy, eBay szacował dostawę na jakąśtam datę, czekałem kilka tygodni dłużej i nic nie otrzymałem. Na wiadomości i próby dowiedzenia się od sprzedawcy czegokolwiek na temat modelu nie otrzymałem żadnej odpowiedzi więc skończyło się żądaniem zwrotu pieniędzy. Generalnie nie polecam. Oni tylko tak sprzedają modele - odlewają je na zamówienie już po zakupie, który jest możliwy tylko przez eBay. Także zapłacisz niemałą kasę i czekasz kilka miesięcy na model, który może nigdy nie nadejść. Nadal mam naiwną nadzieję, że Kinetica ktoś jednak przeskaluje do 1/72. Edytowane 13 Marca 2019 przez Matys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 13 Marca 2019 Share Napisano 13 Marca 2019 10 minut temu, Matys napisał: Także zapłacisz niemałą kasę A, że tak z obowiązkowej ciekawości zapytam: wiele toto się ceni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 13 Marca 2019 Share Napisano 13 Marca 2019 A tak z ciekawości dużo grzebania byłoby w tym jaku aby zrobić z niego Bielika? i jak na jego tle wypada yak-130 z amodel? Już więcej się nie wcinam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 13 Marca 2019 Autor Share Napisano 13 Marca 2019 Jak-130 i M-346 to zasadniczo mocno różniące się maszyny. Przerabianie Jaka na Mastera to tak z grubsza: - inne fotele pilotów i generalnie zdaje się inna kabina - likwidacja chrap/wlotów powietrza na górze kadłuba - inne koła i podwozia - inne kształty sterów wysokości - bodajże inne silniki - inna podstawa statecznika pionowego - plus mnóstwo drobiazgów, jak anteny, sensory itp. Robienie Mastera z Jak-130 to trochę jak robienie Super Horneta z F/A-18C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 13 Marca 2019 Share Napisano 13 Marca 2019 4 minuty temu, bart207skw napisał: A tak z ciekawości dużo grzebania byłoby w tym jaku aby zrobić z niego Bielika? i jak na jego tle wypada yak-130 z amodel? Tu zerknij, bo trochę to badaliśmy:KLIK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 13 Marca 2019 Share Napisano 13 Marca 2019 Dzięki, ale to trochę jak przekopanie Mierzei Wiślanej dla tankowców, jak zawracanie Wisły patykiem. poczekałam na solidnego W-3 w 1/72 to poczekam i na Bielika. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 14 Marca 2019 Share Napisano 14 Marca 2019 W dniu 13.03.2019 o 12:00, Grzes napisał: A, że tak z obowiązkowej ciekawości zapytam: wiele toto się ceni? Z wysyłką 40 ojro, ale tak jak mówię - gwarancji że dotrze nie masz, nawet po kilku miesiącach, a sprzedawca/producent na wiadomości też nie raczy odpowiadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Marca 2019 Share Napisano 14 Marca 2019 Łoj, to w tej cenie wolę mieć 2 Sokoły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 19 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2019 Wreszcie są blaszki Yahu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Lipca 2019 Autor Share Napisano 8 Lipca 2019 (edytowane) Mam te blachy (pierwszy raz Yahu w ogóle kupiłem) i uczucia mam mieszane. Z jednej strony ładne detale, biją blaszki Eduarda do kabin tak na oko z 10 razy, do tego kosztują połowę tego co u Czechów. Z drugiej strony czy ktoś tam w Yahu te blaszki przymierzał do modelu? Tablice nie tylko że nie pasują do tablic zestawowych (to środkowe wcięcie na środkowym ekranem wymaga delikatnego zeszlifowania boków wystającego panelu, bo inaczej blaszka się nie mieści), a do tego ten środkowy płat szarej blachy na dole (tuż pod środkowym ekranem) musi zostać odcięty [EDIT: nie musi, jestem ślepy i nie umiem w instrukcje], jeśli się chce żeby nie zasłonić części zestawowej tablicy. Na zdjęciu widać o co chodzi. Trochę słabo jak na dedykowane blaszki. Edytowane 8 Lipca 2019 przez Solo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 8 Lipca 2019 Share Napisano 8 Lipca 2019 I to jakiś problem przejechać blachę lub plastik dwa razy pilnikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Lipca 2019 Autor Share Napisano 8 Lipca 2019 Owszem, szlifowanie pokolorowanych blaszek nie jest najlepszym pomysłem, a szlifowanie boków panelu, który jest bardzo mały, też wymaga sporej dokładności i uwagi. Od takiej firmy jak Yahu oczekuję że coś tak prostego jak płaska blacha na panel pilota będzie pasować bez kombinacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 8 Lipca 2019 Share Napisano 8 Lipca 2019 E tam. Ani jedno, ani drugie nie jest problematyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 8 Lipca 2019 Share Napisano 8 Lipca 2019 Balszki spoko rzecz ale to co daje producent jest na tyle dobre ze pozostaje pytanie o sensowność zakupu, jedyne czego brakuje to kalkomanii do ekranów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 8 Lipca 2019 Share Napisano 8 Lipca 2019 Trudno się z tym nie zgodzić. Na razie nie widziałem tablic Yahu do nowoczesnych maszyn, które by wyniosły coś w temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Lipca 2019 Autor Share Napisano 8 Lipca 2019 Warto się wypowiadać o tym co się widziało. Tablice Kinetica są stosunkowo ładne (jednak bez porywów serca), ale ich precyzyjne i estetyczne pomalowanie wszystkich przycisków i zegarów dla przeciętnego modelarza jest w zasadzie niewykonalne. A przynajmniej ja się nie zetknąłem z takim wykonaniem. Zawsze coś się trochę rozmaże, coś tam krzywo wyjdzie i efekt z bliska jest z reguły słaby. Nieco łatwiej jest pomalować boczne panele, na których mniej jest ekranów i zegarów a dostęp łatwiejszy, więc efekty z reguły są lepsze. Dla mnie bez dwóch zdań blaszki Yahu w przypadku tego modelu są praktyczniejsze w użyciu, przynajmniej jeśli chodzi o główne tablice przyrządów - tutaj efekt będzie zawsze dużo lepszy niż ręczne rzeźbienie które nigdy nie przyniesie tak dobrych rezultatów jak druk. Szczególnie że ich nadruki na tarczach zegarów i zawartości ekranów są znacznie ładniejsze i dokładniejsze niż większość kalkomanii w podobnych modelach. Do tego dochodzą ostre i równe krawędzie blaszek, co ułatwia dodatkowo położenie imitacji szklanych powierzchni ekranów, na przykład przy pomocy lakieru bezbarwnego. Boczne panele to kwestia dyskusyjna, ale na pewno niektóre pojedyncze blaszki warto i tutaj użyć (nie mówię o głównych bocznych panelach, choć i one z pewnej odległości wyglądają bardzo efektownie), bo dadzą lepsze efekty niż malowanie z ręki, zwłaszcza że wielu efektów tutaj się ręcznie nie da osiągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi