Super Moderator jawkers Napisano 15 Stycznia 2017 Super Moderator Share Napisano 15 Stycznia 2017 ja potrzebuje do 1:16 aut narazie... a jak się 1:16 wyczerpie to 1:24 ;) A jak byś sobie sam zrobił, taką komorę? Myślę nad zrobieniem takiej komory, bo nie dam 400 zł z hakiem. A wydaje mi się że całość wyniesie mnie dużo mniej niż 250 zł i wymiary zrobię takie, jakie mi pasują. Będzie zamykana z filtrem i podświetleniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMGi Napisano 15 Stycznia 2017 Share Napisano 15 Stycznia 2017 oferta za 400 PLN jest bardzo droga. Jeśli chodzi o zrobienie takiej to nie widzę problemu w samym fakcie zrobienia - bo tutaj mógłbym sobie poszaleć, ale w samym fakcie przechowywania - zwyczajnie nie mam miejsca na trzymanie komory w całości - musi być dość kompaktowa po złożeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 15 Stycznia 2017 Super Moderator Share Napisano 15 Stycznia 2017 oferta za 400 PLN jest bardzo droga. w całości - musi być dość kompaktowa po złożeniu Możesz zrobić skręcaną, też będę taką robił, ponieważ u mnie tez nie mam tego gdzie trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMGi Napisano 15 Stycznia 2017 Share Napisano 15 Stycznia 2017 hmm.. tak masz rację. Musze tylko gdzieś podejrzeć na żywo jak takie komory wyglądają i zobaczyć co zmienić pod siebie a co zostawić jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 23 Stycznia 2017 Share Napisano 23 Stycznia 2017 Dla potomności. Wewnętrzne wymiary kabiny to: - 38 cm głębokość - 41 cm szerokość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 23 Stycznia 2017 Super Moderator Share Napisano 23 Stycznia 2017 Dla potomności. Wewnętrzne wymiary kabiny to: - 38 cm głębokość - 41 cm szerokość Dzięki wielkie za wymiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMGi Napisano 26 Stycznia 2017 Share Napisano 26 Stycznia 2017 Słuchajcie, dostępność 420tek jest masakryczna, nigdzie ich nie ma za normalne pieniądze a 400-500 PLN to już przesada. Może ktoś ma porównanie w komorach jak ma się ona do 420? http://leathercare.pl/glowna/114-kabina-lakiernicza-do-aerografu-przenosna-z-oswietleniem-komora.html?search_query=kabina&results=3 dobra cena 3m3/min (420 ma 3 lub 4 m3/min)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boros Napisano 3 Września 2017 Share Napisano 3 Września 2017 Cześć Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie zakup komory lakierniczej, a ponieważ jest do wydatek ok 300 - 400 zł chciałbym mieć pewność że naprawdę jest to rozwiązanie problemu uciążliwego zapachu podczas malowania aero. Czy ktoś ma może taką komorę lakierniczą lub słyszał o jej skuteczności. W moim M3 taka komora musi naprawdę rozwiązywać problem zapachu w 90% bo inaczej miłość mojego życia zrobi to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yarris Napisano 4 Września 2017 Share Napisano 4 Września 2017 sam zbudowalem- relatywnie tanio- koszt jakies 85 euro lacznie z trzema lampami- sklejka, dwa wentylatory, gietkie rekawy w zestawie. Dziala i zapaszkow nie ma. Jesli masz ochote zobaczyc zapraszam FB Przemek Shemick Wysocki- tam sa zdjecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 4 Września 2017 Share Napisano 4 Września 2017 Tu masz fają komorę. https://sklep.skleptechniczny.pl/kabina-lakiernicza-bd-512-przenosna-z-talerz-obrot,3,19957,16665 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 4 Września 2017 Share Napisano 4 Września 2017 yarris dobrze się domyślam, że Twoja komora jest domyślnie nierozkładalna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 7 Października 2017 Share Napisano 7 Października 2017 Tu masz fają komorę. https://sklep.skleptechniczny.pl/kabina-lakiernicza-bd-512-przenosna-z-talerz-obrot,3,19957,16665 jakie ona ma wymiary , będzie dobra do skali 1:35 i 1:48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 22 Listopada 2017 Share Napisano 22 Listopada 2017 panowie - czy ktoś użytkuje wspomnianą powyżej komorę BD-512 i może coś powiedzieć jak ona się sprawuje? czy wyciąg działa wystarczająco efektywnie? ostatnio w mojehobby pojawiła się dość negatywna opinia o myślę tym samym produkcie, tyle że tu pod nazwą AD-7000 (jeżeli to nie to samo to bardzo proszę mnie poprawić! ale jak dla mnie wygląda identycznie...) https://www.mojehobby.pl/products/Mini-Kabina-lakiernicza.html jestem na kupnie takowej, szkoda by było zainwestować w jakąś lipę... z góry dzięki za wszelkie opinie! ww Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 22 Listopada 2017 Share Napisano 22 Listopada 2017 A po co dublować wątki -tu jest o kabinach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 22 Listopada 2017 Share Napisano 22 Listopada 2017 o widzisz, dzięki wielkie uciekł mi ten wątek jakoś... pozdr ww Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 5 Stycznia 2019 Share Napisano 5 Stycznia 2019 Witajcie, zastanawiam się nad zakupem gotowej kabiny lakierniczej ( np. https://allegro.pl/oferta/kabina-malarska-modelarska-aerograf-wentylator-7713779560?utm_source=google&utm_medium=cpc&ev_campaign=_KRK_PLA_Kolekcje+i+Sztuka&ev_adgr=Kolekcje&gclid=CjwKCAiAyMHhBRBIEiwAkGN6fFBI3cYgMJXxEUicyN4YJXXANBn_x4PksPsq2kmtVsgwMKDlMeEYkRoCL7wQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds ) lub wykonać ją własnoręcznie. Gotowy produkt ma wszystko co trzeba, dobra wydajność, można ją złożyć i nie przeszkadza, a trochę mi na tym zależy. Natomiast wykonując ją samemu mogę kilka rzeczy dostosować ale ameryki nie wymyślę, kwestia składania mogę rozwiązać zawiasami. Czy ktoś z Was używa takich kabin lakierniczych i może się wypowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 5 Stycznia 2019 Share Napisano 5 Stycznia 2019 (edytowane) Rozumiem, że ciężko było poszukać istniejący już temat i tam ewentualnie zadać pytanie? Tym bardziej, że nie jesteś tu od wczoraj. Edytowane 5 Stycznia 2019 przez cooper69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 5 Stycznia 2019 Share Napisano 5 Stycznia 2019 Drogi kolego z forum, łatwo było szukać, ciężej znaleźć ponieważ używałem innych fraz. Serdecznie dziękuję, a temat zgłoszę do usunięcia. Miłego weekendu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 5 Stycznia 2019 Super Moderator Share Napisano 5 Stycznia 2019 Nie miałem odczynienia z kupnymi komorami i nie mam pojęcia jaką one mają wydajność. Rozmiary jakie podał mi Kolega Rafał to: - 38 cm głębokość - 41 cm szerokość Więc miałbym problem zmieścić tam model w skali 1:32 i większy, ale dla mniejszych modeli co widać na zdjęciach jest idealna. Ja zbudowałem sobie lakiernie która ma szerokość 70cm i wysokość 50cm a głębokość ma 38cm. Jest wielka, przez co musiałem zastosować pięć wentylatorów. Odprowadzenie mam za małe bo 100mm a powinienem mieć 200, dzięki czemu mała ilość powietrza cofa się z powrotem, lecz to dla mnie żaden problem bo kiedyś to poprawię. Zbudowałem swoją komorę z grubego kartonu i na szybko by móc malować w zimie w pokoju, więc nie jest składana, zajmuje sporo miejsca. Wydałem na nią ok 150 zł. Jak dzisiaj bym miał zrobić jeszcze raz taką komorę, to zastanawiał bym się nad kupnem z możliwością przerobienia. Tak że jeżeli masz pieniądze, to może warto wydać te kilka stówek, nie bawić się w budowniczego i kupić taką składaną komorę w sklepie. Masz wtedy pewność że będzie ona wykonywała swoje zadanie a po wszystkim ją złożysz i miejsca nie będzie wiele zajmowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 5 Stycznia 2019 Share Napisano 5 Stycznia 2019 Przede wszystkim. Jak masz miejsce i wydzielony warsztat to postawiony na sztorc wyciąg kuchenny (nawet używany) z wymienionym wkładem filtrującym będzie idealny. Ja nawet nie robiłbym bocznych i górnych ścianek - jak jest moc ssąca to i tak Ci wszystko na filtr z okolicy ściągnie. Jak tak jak ja malujesz w kuchni i musisz mieć coś łatwego w przechowywaniu i rozkładaniu kabina, o której wcześniej pisałem jest optymalna. Trzeba w niej tylko podmienić paski LED według poradnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 5 Stycznia 2019 Share Napisano 5 Stycznia 2019 Mam taką komorę i mogę koledze napisać że do modeli w 72 jest akurat.Wyciąg powietrza ma konkretny ,nic się nie cofa.Z tym rozkładaniem to ostrożnie ja swoją rozłożyłem i tak stoi.Nie wiem czy przy częstym rozkładaniu wytrzymają zatrzaski.W każdym bądź razie nie żałuję zakupu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 5 Stycznia 2019 Share Napisano 5 Stycznia 2019 Do 1:35 też. Składam i rozkładam wielokrotnie i działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 5 Stycznia 2019 Share Napisano 5 Stycznia 2019 Ja mam i jest to całkiem fajne rozwiązanie. Mam HS-E420, z wyciąganiem radzi sobie świetnie. Hałasuje szalenie, więc jedyne komfortowe wyjście to praca w słuchawkach. Ale zadanie spełnia. Sam swojej komory nie składam, mam na nią wystarczająco miejsca na stole, na dodatek składanie i rozkładanie jej w mojej sytuacji byłoby upierdliwe. W kwestii wielkości - jest idealna, by pomieścić f-15e w 1/48 - od ściany do ściany. U siebie mam na stałe złożoną przednią część prawej ścianki, to ułatwia obracanie modelu i ogólną manewrowość. Szczerze mogę powiedzieć, że było warto, niemniej jednak do skali 1/32 zalecałbym już samoróbkę. Oczywiście można rozłożyć całkowicie jedną boczną ściankę a wyciąg będzie ciągle działał odpowiednio, ostatnio malowałem niemalże bokiem do budki i pod światło widziałem, jak cały "kurz" jest wciągany przez wentylator. Z drugiej strony jak koś ceni sobie miejsce w modelarskim królestwie to taka gotowa komora jest dobrym wyborem, złożenie jej do przeprowadzki zajęło mi 3 minuty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi