Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Saudyjskie Tornado były jak niemieckie  IDS czy jak brytyjskie GR1? Pytanie w kontekście tego malowania.

Różniły się belkami, zamkami itp. detalami.

Napisano

Przejrzałem ogrom fotek ,to malowanie akurat najbardziej sobie upodobałem . Zaznaczyłem nawet na wstępie , ze będzie raczej  " SF " . Bo zgłupiałem doszczętnie . Dedalem sondę , zakleiłem jedno działko , ( już tak zostanie ) , a fotka mnie inspirująca ma działka z obu stron

Cieszy mnie to , ze z tego zestawu udaje się skleić fajny samolocik , bez dodatkowych nakładów i dodatków

Napisano (edytowane)
8 godzin temu, raptorf22 napisał:

Saudyjskie Tornado były jak niemieckie  IDS czy jak brytyjskie GR1? Pytanie w kontekście tego malowania.

Różniły się belkami, zamkami itp. detalami.

Saudyjskie, jak i chyba jureczka powinno być to GR.4 (?)

Edytowane przez Wabina
Napisano

Poddaje się . Nie mam pojęcia -GR-1 , GR-4 , czy IDS

Zgłupiałem z tymi Tornadami

Tutaj Saudyjski z podwieszeniami  Bomba GBU i prawdopodobnie Francuski zasobnik celowniczy Thales Damocles

1577823-large_LI.jpg

Napisano

Gr.1 to brytyjska nazwa IDS, różnią się minimalnie z niemieckimi, ale generalnie w teorii to ta sama wersja.

Saudyjskie zawsze opisywane są jako IDS bo tak międzynarodowa nazwa tego samolotu - obstawiałbym jednak, że odpowiada raczej wersji brytyjskiej bo to od nich kupione. Gr.4 na pewno nie bo to nie ten okres - to malowanie jest z okresu mniej więcej Pustynnej Burzy - wtedy nawet Brytyjczycy nie mieli jeszcze Gr.4.

Napisano (edytowane)

Matys dziękuje ,fajnie to wytłumaczyłeś -dotarło wreszcie do mnie

Wisa ,do koca bardzo daleko -diabeł tkwi w szczegółach jak to powiadają

W wnękach podwozia chce wcisnąć parę drucików . Owiewka tylko osadzona na styk bez żadnych klejów -super spasowanie .

Myślę ze podczas malowania nie wszedł żaden odkurz . Posiada ożebrowanie i lusterka ( w zestawie ) .Bedzie problem z malowaniem tego kabelka na jej grzbiecie

6 szt świateł pozycyjnych -skrzydła, wloty powietrza , statecznik .Czujniki kata natarcia , pitot

Pomalowałem podwieszane zbiorniki , spartoliłem ,tzn, nie tak miało to wyglądać . Maluje na nowo .

Kalki - list z polski normalny idzie 3-4 dni , polecony tydzień

Edytowane przez jureczek
Napisano

Widzę drutowanie gotowe , te klapy to trochę nie za mocno opuszczone ?

Napisano

Przy malowaniu i rożnych wygibasach ,po prostu odpadly

.Aby problem nie powstał następnym razem  ,  nawierciłem  0,3mm otworki  po trzy na stronie ,klapa - skrzydło i wstawiłem jako zawias druciki . Teraz mogę ustawiać pod rożnym katem ,bez obawy , ze znowu odpadną

Napisano (edytowane)

6q2KRFF.jpgyvjKsr3.jpgCNuv2Qu.jpgAOKUq3x.jpg0o7Yb0T.jpgMg3wLJB.jpg2uNppfq.jpg4N2sh8u.jpg4bdXTpk.jpgFQYtKpm.jpgA1SzBQy.jpg8w4h7oD.jpgjE3aO2R.jpgOdDGN6K.jpgzGv4jN1.jpgv9Uzb4V.jpgPłatowiec prawie skończony , zostały tylko podwieszenia i kosmetyka

7LZiwJr.jpg

Płatowiec prawie ukończony pozostały podwieszenia i kosmetyka

Edytowane przez jureczek
  • 3 months later...
Napisano

Kolega Mirek66 zmaga się  ze swoim Tornadem , i wychodzi mu to ładniej niż mi - zazdroszczę lepszych umiejętności  , a ja uporałem się z podwieszeniami . Samolot idzie na półkę

Co mogę powiedzieć , model fajny , za 15 € , jest co posklejać . Wypraski z ładnym rysunkiem detali . Sporo bajerów  ,opuszczane sloty i klapy,  otwarte hamulce ,ruchome i zautomatyzowane skrzydła tzn. przy rozkładaniu skrzydeł pylony ustawiają się automatycznie do rozstawu skrzydeł - trzeba tylko uważać z dawkowaniem kleju

IMG_5778.JPG

IMG_5779.JPG

IMG_5780.JPG

• 2 weeks later...
Napisano

Podoba się tylko te podwieszenia,,,,nie trzymają osi symetrii.Ten Cerberus jakiś  nijakiś.Kalki na nosie  również.Pozdro! A tak na marginesie?Ma Ktoś na zbyciu owiewkę do wersji F3?

Napisano

Milo ,ze się podoba , dziękuje

Dla usprawiedliwienia , Podwieszenia działają automatycznie , w zależności od kata rozstawienia skrzydeł , jednak mala korekta jest wymagana .Tutaj bardzo sie pospieszyłem  , ponieważ

* rozgryzłem * mój aparat i chciałem jak najszybciej to wyprobowac

Kalki  ,  w ogóle mi popłynęły ,ta na nosie ,tez porwana i troszkę zmieniła pozycje - muszę z tym żyć , a najważniejsze fajnie prezentuje się na polce

Poprawione zdjecia

oNP9rj3.jpg

ZFS9O5z.jpg

Mwr8Grf.jpg

ppjeThy.jpg

t9sHLLJ.jpg

zgZXtZB.jpg

FIYWHA3.jpg

takXmlo.jpg

8pSouhf.jpg