Grzes Napisano 27 Września 2019 Share Napisano 27 Września 2019 Coś czuję, że szykuje się śmigłowcowa zadyma 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 27 Września 2019 Share Napisano 27 Września 2019 A ile kolorowych malowań , miód dla "oczów" . Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 27 Września 2019 Share Napisano 27 Września 2019 Jest w czym wybierać Tylko w naszym lotnictwie wojskowym przewinęło się 12 rodzajów malowań różnych wersji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 27 Września 2019 Share Napisano 27 Września 2019 Mi najbardziej podoba się szara anakonda z oznaczeniami low visibility użytkowana swego czasu przez Grom, która uległa wypadkowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 27 Września 2019 Share Napisano 27 Września 2019 Tak w ogóle to po bliższym obejrzeniu wyprasek, zestawu czeskiego można zrobić też W-3RL (jest wyciąg i głowica kamery). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 27 Września 2019 Share Napisano 27 Września 2019 (edytowane) 3 godziny temu, mbrnnr napisał: Tak w ogóle to po bliższym obejrzeniu wyprasek, zestawu czeskiego można zrobić też W-3RL (jest wyciąg i głowica kamery). Tylko po co W-3RL też będzie... Pozdrawiam Edytowane 27 Września 2019 przez leon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 28 Września 2019 Share Napisano 28 Września 2019 No shit Sherlock. Po to tam te części są. Ale są tacy, którym nie chce się czekać i trzeba pamiętać, że to short-run. Formy nie wytrzymają wiecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Września 2019 Share Napisano 28 Września 2019 A tak na marginesie, to ciekaw jestem jaką karierę zrobi model Sokoła wśród modelarzy. Bo takie same wielkie emocje były przy premierach Puszczyka i przy Mi-2 i przy Bryzie 1:72 z Aeroplastu... A potem kamień w wodę, modeli specjalnie nie widać ani na forach, ani na wystawach modelarskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 28 Września 2019 Share Napisano 28 Września 2019 Pewnie tak samo jak z innymi niszowymi tematami. Jeden dwa modele się pojawią i reszta będzie w magazynach "dojrzewać". Byle by się dobrze sprzedawał i firma się utrzymała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 28 Września 2019 Share Napisano 28 Września 2019 Answer pokazał sklejony model testowy. Kolor niebieski do 0209 z instrukcji wydaje się być ciut nietrafiony. Patrząc na próbnik farb bilmodel zamiast 081 lepiej użyć 080 Trafic Blue PZL. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 28 Września 2019 Share Napisano 28 Września 2019 80 vs 81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 28 Września 2019 Share Napisano 28 Września 2019 19 minut temu, stakor1 napisał: Answer pokazał sklejony model testowy. Kolor niebieski do 0209 z instrukcji wydaje się być ciut nietrafiony. Patrząc na próbnik farb bilmodel zamiast 081 lepiej użyć 080 Trafic Blue PZL. A nie uważasz że na zdjęciu oryginalnej maszyny kolory mogą być trochę wyblaknięte? A jak z kolorami Hataki i AK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 28 Września 2019 Share Napisano 28 Września 2019 (edytowane) 2 godziny temu, mbrnnr napisał: Pewnie tak samo jak z innymi niszowymi tematami. Jeden dwa modele się pojawią i reszta będzie w magazynach "dojrzewać". Byle by się dobrze sprzedawał i firma się utrzymała. Wszystko zależy od nas Panowie Będą warsztaty, sklejone modele w galeriach i na konkursach to automatycznie produkt będzie zyskiwał na popularności. Uważam że producent zrobił co w jego mocy,nawet biorąc pod uwagę polskie realia. Powstał model świetny jakościowo, kompletny merytorycznie, pozwalający na wiele i nie oszukujmy się-przystępny cenowo. Wiem z pewnego źródła że przygotowane są najważniejsze wersje(choć wiązało się to z produkcją dodatkowych form z np kadłubem) i multum malowań. Cierpliwości i odrobinę wiary Pozdrawiam Edytowane 28 Września 2019 przez leon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 28 Września 2019 Share Napisano 28 Września 2019 @Tazman79 od kiedy są wyblaknięte farby ciemniejsze? W instrukcji jest wyraźnie napisane, że kolory to RAL2008 (pomarańczowy) i RAL5015 (niebieski). Tu masz kolory w wzorniku, widać, że 5015 jest za jasna. Na oko powinna być 5005 nie 5017. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 28 Września 2019 Share Napisano 28 Września 2019 5 minut temu, Tazman79 napisał: A nie uważasz że na zdjęciu oryginalnej maszyny kolory mogą być trochę wyblaknięte? A jak z kolorami Hataki i AK? Jeśli już to z czasem kolory tracą na intensywności - to zdjęcie z 1993 roku a śmigłowic trafił do marynarzy w 1989 - a na zdjęciu modelu jest znacznie jaśniejszy. Nie wiem skąd answer wziął informacje że to RAL 5015 - możliwe że z PZLu, ale z wlanego doświadczenia wiem, że takie informacje moga być hmm... niedokładne ;). Przejrzałem teraz zdjęcia śmigłowców w tym malowaniu i na podstawie zdjęć z okresu 1989-1994 moim zdaniem najtrafniejszym kolorem jest bilmodel 043 (police blue). NIe mam wzorników Hataki i AK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 28 Września 2019 Share Napisano 28 Września 2019 3 minuty temu, leon napisał: Wszystko zależy od nas Panowie Będą warsztaty, sklejone modele w galeriach i na konkursach to automatycznie produkt będzie zyskiwał na popularności. Uważam że producent zrobił co w jego mocy,nawet biorąc pod uwagę polskie realia. Powstał model świetny jakościowo, kompletny merytorycznie, pozwalający na wiele i nie oszukujmy się-przystępny cenowo. Wiem z pewnego źródła że przygotowane są najważniejsze wersje(choć wiązało się to z produkcją dodatkowych form z np kadłubem) i multum malowań. Cierpliwości i odrobinę wiary Pozdrawiam Z Sewerynem jestem w kontakcie i o tym, że będą kolejne wersje wiadomo bezpośrednio od niego jak i zapisów na FB od dawna. To żadna wiedza tajemnicza. Co nijak nie ma się do tego ile modeli zostanie rzeczywiście sklejonych, o co raczej chodziło Grzesiowi. Bo będzie ich mało. Tak jest zawsze. Z punktu widzenia producenta nie ma to zbyt wielkiego znaczenia bo ważne są wyniki sprzedaży nie ilość sklejonych modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 28 Września 2019 Share Napisano 28 Września 2019 2 minuty temu, mbrnnr napisał: Z Sewerynem jestem w kontakcie i o tym, że będą kolejne wersje wiadomo bezpośrednio od niego jak i zapisów na FB od dawna. To żadna wiedza tajemnicza. Co nijak nie ma się do tego ile modeli zostanie rzeczywiście sklejonych, o co raczej chodziło Grzesiowi. Bo będzie ich mało. Tak jest zawsze. Z punktu widzenia producenta nie ma to zbyt wielkiego znaczenia bo ważne są wyniki sprzedaży nie ilość sklejonych modeli. Pewnie że nie. Ale promocja to nic innego jak reklama, a ta już ma znaczenie dla producenta. Troche wiary, jeśli rozmawiałeś z Sewerynem to wiesz przez jakie trudności musieli przejść i ile serca włożyli by model był na wysokim poziomie... więc chyba wszystkim powinno zależeć by model zyskiwał na popularności. Co do koloru to na zdjęciu z Bielska niebieski nie wydaje się być tak intensywny. Pewnie to kwestia oświetlenia bo i cieniowanie jest mocno widoczne a wiem że takie nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carlito Napisano 28 Września 2019 Share Napisano 28 Września 2019 Ciekawe kiedy ruszą tutaj pierwsze warsztaty. I czy uzbiera się ich ilość taka, która by na miniprojekt pozwoliła. Też chyba będę musiał warsztat założyć i liczyć na pomoc bardziej doświadczonych kolegów... Ewentualnie z warsztatem jeszcze poczekam na maski, o których producent na fb pisał, że są w przygotowaniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 28 Września 2019 Share Napisano 28 Września 2019 9 minut temu, carlito napisał: Ciekawe kiedy ruszą tutaj pierwsze warsztaty. I czy uzbiera się ich ilość taka, która by na miniprojekt pozwoliła. Też chyba będę musiał warsztat założyć i liczyć na pomoc bardziej doświadczonych kolegów... Ewentualnie z warsztatem jeszcze poczekam na maski, o których producent na fb pisał, że są w przygotowaniu. Mini projekt to fajny pomysł." Na dniach" powinny przyjść moje Sokoły i ruszam. Towarzystwo i pomoc mile widziane Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 28 Września 2019 Share Napisano 28 Września 2019 (edytowane) 4 godziny temu, Grzes napisał: A tak na marginesie, to ciekaw jestem jaką karierę zrobi model Sokoła wśród modelarzy. Bo takie same wielkie emocje były przy premierach Puszczyka i przy Mi-2 i przy Bryzie 1:72 z Aeroplastu... A potem kamień w wodę, modeli specjalnie nie widać ani na forach, ani na wystawach modelarskich. Karierę zrobi na pewno . Fajna maszyna , nasza , dużo malowań . Co do forum , to nie ma znaczenia jaki jest model i co przedstawia . Modeli będzie dużo tylko i wyłącznie jeśli forum będzie przyjazne dla ludzi . Atrakcyjne wizualnie . Nie odpychające na dzień dobry komentarzami po których się nie chce w ogóle kleić a co dopiero prezentować je na forum . To jest taki "serial" , czasem jest potrzebny zwrot akcji i dużo pozytywnych aktorów (aktorek ). Łatwo , prosto i przyjemnie . Z uśmiechem . Pozdrawiam Hello Edytowane 28 Września 2019 przez Hello 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Września 2019 Share Napisano 28 Września 2019 (edytowane) Patrzę, że na kalkomanii brak jest godła 18.eskadry lotnictwa ratowniczo-łącznikowego MW z Gdyni (na fotce zaznaczyłem). Może to drobiazg, ale ja na tym punkcie wariat jestem Co do prezentowanego zdjęcia oryginału, to pamiętać należy, że fotki z tamtych lat robione w większości na kliszach, mogą nieco zniekształcać kolory. Dla porównania koloru zdjecie z 1992 Edytowane 28 Września 2019 przez Grzes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 28 Września 2019 Share Napisano 28 Września 2019 (edytowane) Pytanie czy miał te godło zawsze. Ja planowałem zacząć Sokoła we wrześniu, ale przez opóźnienie wskoczył na warsztat Mustang Eduard i będzie musiał poczekać. Edytowane 28 Września 2019 przez mbrnnr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Września 2019 Share Napisano 28 Września 2019 9 minut temu, mbrnnr napisał: Pytanie czy miał te godło zawsze. Z pewnością nie, bo było ono w formie naklejki przyklejonej jak śmigłowiec był już w jednostce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 28 Września 2019 Share Napisano 28 Września 2019 Czyli dramatu nie ma. Na tej drugiej fotce jest pięknie wypłowiały ten Sokolik. Wtedy to nawet wygląda jak Seweryna model. Tylko prysnąć matem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 28 Września 2019 Super Moderator Share Napisano 28 Września 2019 34 minuty temu, Grzes napisał: Co do prezentowanego zdjęcia oryginału, to pamiętać należy, że fotki z tamtych lat robione w większości na kliszach, mogą nieco zniekształcać kolory. Lekko nasyciłem kolory i zbliżyły się do prezentowanego zdjęcia, lecz jeszcze nie jest to to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi