Solo Napisano 30 Marca 2019 Share Napisano 30 Marca 2019 Ale w czym konkretnie masz problem, bo z Twojego posta nie bardzo to wynika. Zawsze pozostaje wycięcie bardzo cienkich, poniżej 1 mm szerokości, paseczków taśmy maskującej i oklejenie nimi krawędzi obszaru maskowania, potem wypełnienie tego Maskolem i gotowe. Też bardzo prosta choć trochę męcząca metoda maskowania szkła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 30 Marca 2019 Share Napisano 30 Marca 2019 z precyzyjnym przycinaniem na krawędziach . Z przesuwaniem taśmy. W mojej opinii dla człowiek który robi pierwszy model w życiu to raczej nieosiągalne. Chyba, że robi w dużej skali. Solo to prosta metoda dla osób mających wprawę. A żeby nabrać wprawy trzeba swoje spieprzyć. Niestety eduard nie dodaje sześciu szkieł do zestawu. Ale to nie zarzut. Jest jeden element , który można pociąć, porysować. Chyba maska to najmniej ryzykowne wyjście. BTW podziwiam odwogę Kolegi i innych ,że pierwszy model i warsztat , ale szczerze , bo czerpię najwięcej informacji praktycznych.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 30 Marca 2019 Share Napisano 30 Marca 2019 Akurat Eduard, w zależności od modelu oczywiście, potrafi tych zbędnych szkieł dorzucić dość sporo. I tak jak napisałeś. Żeby się czegoś nauczyć, trzeba też od czasu do czasu coś spieprzyć. Oglądając filmiki na YT się tego nie nauczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 30 Marca 2019 Share Napisano 30 Marca 2019 Swoje pierwsze maski na oszklenie robiłem do Me-262 1/48, w takim stylu, jak widziałem na filmikach od Agtom (filmik wstawiam niżej) - przykleić taśmę, ołówkiem zaznaczyć krawędzie, położyć na płasko i wyciąć. Maskowałem w ten sposób z obu stron (niepotrzebnie jak się okazało), wycinając 2 zestawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 30 Marca 2019 Share Napisano 30 Marca 2019 jeszcze raz :każda metoda dobra , oby się udało. Kabina Tomcata to 1/32? Fajnie. Szkoda, że nie 1/8 .Dałoby się maskować papierem toaletowym Kinematografia w służbie promocji. Prawda warsztatu niekoniecznie prawdą ekranu Chciałem zauważyć ,że Kolega pytający nie ma ani taśmy , ani maskolu . Ale ma maski! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Marca 2019 Share Napisano 30 Marca 2019 8 minut temu, golf czarny napisał: Chciałem zauważyć ,że Kolega pytający nie ma ani taśmy , ani maskolu Ojej, a model ma? A pincetę? A nożyk? A stół? A ręce i oczy ma? Bo jak nie to też kłopot. Ja sobie myślę że jak nie ma taśmy maskującej ani Maskolu, to może jednak powinien to kupić, bo pewne minimum co do narzędzi warto mieć, żeby jakoś z sensem modelować. Naturalnie przymusu nie ma, ale bez tego to raczej ciężko mu będzie. Tutaj druga metoda o której wspominałem: nieszczęsna taśma maskująca, którą naprawdę warto mieć, nożyk, pinceta, wykałaczka i dwie ręce (brak na zdjęciu ale zapewniam że są poza kadrem): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 31 Marca 2019 Share Napisano 31 Marca 2019 Ale przecież to wszystko zależy kto co lubi i na ile może/chce sobie pozwolić. Ja też kiedyś wycinalem maski do modelu B-25 w 1/72 (trillion małych okienek) i Mi-24, ale np masek do MiG - 29 już mi się nie chciało i sobie kupiłem. Teraz już kupuje do każdego modelu, bo w większości nie są to jakieś kosmiczne rzeczy. A czy się da? Jasne że się da, wystarczy tylko popatrzeć na warsztat Mikołaja - wszystko się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 14 Kwietnia 2019 Share Napisano 14 Kwietnia 2019 W dniu 26.03.2019 o 13:08, Tazman79 napisał: I stery głębokości też wiatr przestawia? a pewnie. wysokościa rządzą te same prawa co lotkami i kierunkiem , nawet tymi ze wspomaganiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi