rosik Napisano 28 Marca 2019 Share Napisano 28 Marca 2019 Witam forumowiczów, chciałbym pierwszy raz w życiu założyć warsztat. Nigdy tego nie robiłem ponieważ nie mam się czym za bardzo pochwalić jeżeli chodzi o moje umiejętności oraz posiadany warsztat. No ale spróbuję licząc na pomoc speców od Hummerów bo wiem ze tu są osoby posiadający co najmniej 7 dan w tej dziedzinie. Postanowiłem zrobić HMMWV M1151 w Polskiej wersji na wyposażeniu Jednostki Wojskowej Komandosów. Różni się od pojazdu na wyposażeniu w JW Agat wieżą, dlatego łatwiej mi będzie zrobić Lubliniecką wersję ponieważ w zestawie jest pasujące "gunnerka" i nie będę musiał jej dokupywać gdzieś. Pojazd zamierzam zrobić zamknięty więc nad środkiem nie będę się specjalnie skupiał. Będzie otwarty właz ale zamierzam wstawić tam operatora uzbrojenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosik Napisano 28 Marca 2019 Autor Share Napisano 28 Marca 2019 W zestawie nie ma tej atrapy zderzaka czy jak to tam się nazywa więc spróbowałem sam zrobić z jakiś starych elementów ramek i nie wiem czego tam jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 28 Marca 2019 Share Napisano 28 Marca 2019 (edytowane) 8 minut temu, rosik napisał: Pojazd zamierzam zrobić zamknięty więc nad środkiem nie będę się specjalnie skupiał. He he, ja też tak mówiłem, a teraz patrz To też mój pierwszy w życiu "młotek" Mam nadzieję, że specjaliści od humvee, będą litościwi? Edytowane 28 Marca 2019 przez Grzegorz Grabowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosik Napisano 28 Marca 2019 Autor Share Napisano 28 Marca 2019 Tak wyglądają elementy pojazdu powili obrabiane i przygotowywane do sklejenia w całość. Tak jak mówiłem środek będzie zamknięty więc tam raczej żadnego okablowania czy innych małych elementów robić nie będę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 28 Marca 2019 Share Napisano 28 Marca 2019 Za podest strzelca w m1151, dostaniesz ochrzan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosik Napisano 28 Marca 2019 Autor Share Napisano 28 Marca 2019 Mam pytanie do speców od "młotków" czy posiadacie zdjęcie spodu tego pojazdu, mam na myśli te orurowanie pod pojazdem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosik Napisano 28 Marca 2019 Autor Share Napisano 28 Marca 2019 A tak wygląda mniej więcej poskładany na "sucho". Koła wydają mi się jakieś za małe i za wysoko jakoś ten pojazd osadzony w porównaniu do tego co można zobaczyć na oryginalnych zdjęciach tego pojazdu. Drodzy spece od Hummerów, czego mi jeszcze brakuje do posklejania przed pomalowaniem? Na pewno tego podwozia - tych rur, ale nie mogę znaleźć zdjęć a wiem że kiedyś były gdzieś. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosik Napisano 28 Marca 2019 Autor Share Napisano 28 Marca 2019 Podest jest zestawowy i widzę że tragiczny, więc go zmienię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosik Napisano 28 Marca 2019 Autor Share Napisano 28 Marca 2019 Ooo już zmienione. Może będzie lepiej, nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 28 Marca 2019 Share Napisano 28 Marca 2019 (edytowane) Podestu strzelca w ogóle nie powinno być. Na forum Humvee jest sporo walkaroundów, m.in. polskich M1151. Zarejestrowany tam chyba jesteś, bo stamtąd pochodzi zdjęcie podwozia, które wrzuciłeś. Zerknij na to i owo: http://humvee-models.com/viewtopic.php?f=18&t=310 http://humvee-models.com/viewtopic.php?f=17&t=930 http://humvee-models.com/viewtopic.php?f=17&t=92 Za małe o ok. 1 mm na średnicy koła i za wysokie zawieszenie to znany mankament tego zestawu. Niełatwy i nie tani do zniwelowania. Można samemu obniżyć zawieszenie, ale to sporo cięcia, gięcia i zabawy w niezgubienie geometrii. Można koła wymienić na świetne, ale drogie żywice (np. DEF Model z ugięciem). Można poszukać żywicznego zestawu korygującego zawieszenie DEF Model (choć nie wiem, czy to jeszcze można kupić). Kratownica pod spodem - może makinen albo mandrivecs lepiej będą się orientować, kto to dorabiał w swoim modelu i podeślą zdjęcia warsztatowe. A tutaj może podpatrzysz lepsze ujęcia na pojazdach rzeczywistych (co prawda to M1165A1 Special Ops, ale zasada ta sama): http://humvee-models.com/viewtopic.php?f=17&t=1310 Poniższy wątek może znasz, to tak żeby się załamać, ile trzeba byłoby poprawek, żeby uzyskać naprawdę wierną replikę M1151: http://humvee-models.com/viewtopic.php?f=14&t=1144 Edytowane 28 Marca 2019 przez kubisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 28 Marca 2019 Share Napisano 28 Marca 2019 Jest tu taki jeden, co obniżył zawieszenie, używając całej ramy z modelu Bronco M1114. Serce do dziś go boli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosik Napisano 2 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2019 Wstępnie psiknięty Primerem, w sumie po co to się nakłada to nie wiem ale widziałem ze wiele osób to robi, to i ja spróbowałem. Zdjęcia robione telefonem po godzinie 21 więc jakość nie będzie powalać na kolana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 2 Kwietnia 2019 Share Napisano 2 Kwietnia 2019 Podkład/primer, dajemy po to by farba lepiej się trzymała, przy okazji podkład uwydatnia ewentualne babole. To podstawy modelarstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 2 Kwietnia 2019 Share Napisano 2 Kwietnia 2019 Nakładasz to, żeby widziec babole przed malowaniem własciwym. Dodatkowo jak bawisz się w weathering, to przy olejach, washu i filtrach farba ci nie odlezie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 2 Kwietnia 2019 Share Napisano 2 Kwietnia 2019 Fajnie, ze zabrałeś się za ten pojazd. Bez przeróbek z tego modelu niewiele wyciśniesz, ale można się postarać. Nie wiem dlaczego ma klapie bagaznika umieściłeś podstawę anteny BFT? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 2 Kwietnia 2019 Share Napisano 2 Kwietnia 2019 7 minut temu, makinen napisał: Fajnie, ze zabrałeś się za ten pojazd. Bez przeróbek z tego modelu niewiele wyciśniesz, ale można się postarać. Nie wiem dlaczego ma klapie bagaznika umieściłeś podstawę anteny BFT? Niektóre M1151 JWK mają tam zamocowaną antenę krzyżową. Rosik - sprawdź sobie porządnie, czy dobrze przykleiłeś zapinki maski. Raz, że nie stykają się z krawędzią nadwozia, a dwa, że chyba masz je przyklejone nie tą powierzchnią co trzeba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 4 Kwietnia 2019 Share Napisano 4 Kwietnia 2019 Cześć, ciekawy temat, będziesz miał drugi element kolekcji JWK Co do samego warsztatu Humvee, zapraszam do podzielenia się na forum z podpisu, tematyka tak niszowa, że chyba nikt nie będzie miał za złe "reklamy". Sam Humvee dla laika w temacie jest całkiem poprawnie zrobiony, w sieci można spotkać "polskie" Humvee nie mające nic wspólnego z rzeczywistymi pojazdami, więc cieszy, że jednak zdecydowałeś się na przeróbki. Chociaż stwierdzić należy, że są to raczej przeróbki z grubsza, sama osłona przednia trochę za gruba, a jej pogrubienie powinno być również na dole, celownik M2 lepiej już wyrzucić niż zostawić tę rurę, dodatkowe reflektory mocno zbliżone do prawdziwych, pokrywka na górze wlotu powietrza powinna być zdecydowanie szersza od okrągłego elementu pod nią, mocowania anteny są po obu stronach, nie tylko z lewej, uchwyt pionierski na masce przy samej szybie powinien być niesymetryczny, nie wiem jak jest u Ciebie. Z ważniejszych rzeczy, podstawa pod krzyżakową antenę Harrisa powinna być znacznie szersza, jeśli wykorzystałeś zestawową od BFT, to niestety się to nie uda. Dodaj gaśnicę na ściankę za tylnymi fotelami, czerwony akcent będzie dobrze wyglądał nawet przez okna, a jest ona w zestawie. Na stoliku jest dosyć wysoka radiostacja, również widoczna, możesz dorobić. No i największa wada tego modelu to zawieszenie. Ale za to Academy powinno dostać karę chłosty. Przecież przednia maska, wielkie wnęki w nadkolach i sylwetka Humvee wygląda przez nich komicznie... Ale żeby nie było, że przyszedł ten zły i tylko krytykuje, to doceniam chęć przeróbek i jak na pierwszy (?) Humvee jest całkiem dobrze. Po pomalowaniu pewnie będzie jeszcze lepiej wyglądało, a czepiał będzie się tylko ktoś taki jak ja, dobrze obeznany w temacie polskich Humvee. A jak np. zobaczyłem, że pod osłoną wyciągarki dodałeś osłonę z otworami, to od razu kciuk mi się sam wyprostował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosik Napisano 17 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2019 Dziekuję za informacje i rady, Niestety większość z nich z powodu braku dostępu do Internetu nie zdążyłem przeczytać na czas, tak więc podstawa pod antenę X-Wing jest z BFT niestety. Nie wiedziałem ze powinna być szersza. Gaśnica jest przygotowana i będzie przyklejona na tylnej ścianie od środka tak jak wdziałem na zdjęciach. Z tymi przypinkami na masce to muszę się przyjrzeć o co chodzi i czy faktycznie jest źle. Pokrywa od wlotu powietrza snorkel (czy jak to tam się nazywa) wiem że powinna być większa, ale nie znalazłem u siebie elementu, który mógłby to zastąpić i pasować. Poszukam jeszcze raz może coś się znajdzie. Mocowanie pod antenę w takim razie będę musiał dorobić. Tak to wygląda po wstępnym pomalowaniu. Szkoda że dopiero teraz wszedłem na forum i przeczytałem tak późno rady od doświadczonych psycho-fanów hmmwv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosik Napisano 17 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2019 Kierowcę raczej też wstawię, ale w związku z tym ze miał dziwną pozę ten zestawowy to mocno trzeba było go pociąć aby drzwi się dało zamknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 17 Kwietnia 2019 Share Napisano 17 Kwietnia 2019 (edytowane) Jak sam się przekonałem, budowa tego modelu polega na dorabianiu i przerabianiu, wszystkiego co się da. Wystarczy jednak słuchać rad speców i da się z tego coś fajnego ulepić. A z tym kierowcą, to byłbym ostrożny, bo chyba nie wiele ma on wspólnego z komandosem z Lublińca? Edytowane 17 Kwietnia 2019 przez Grzegorz Grabowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 19 Kwietnia 2019 Share Napisano 19 Kwietnia 2019 Widziałeś "orurowanie" pod spodem? Dotarłeś do tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosik Napisano 2 Maja 2019 Autor Share Napisano 2 Maja 2019 Kierowca ma niewiele wspólnego, może i nic, plusem jest to że go nie widać przez okienko w drzwiach i przednią szybę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 2 Maja 2019 Share Napisano 2 Maja 2019 Tak jak piszesz... Ma niewiele wspólnego i zepsuje Przyzwoity model. Wywal go... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 2 Maja 2019 Share Napisano 2 Maja 2019 Trochę przesadziłeś z tym brudzeniem, jakby wsypywali tam piach łopatami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 2 Maja 2019 Share Napisano 2 Maja 2019 (edytowane) Ale wstawisz do środka, chociażby to radio z zestawu? I chociaż jeden, dwa kabelki? Edytowane 2 Maja 2019 przez Grzegorz Grabowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi