mandrivecs Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 29 minut temu, Grzegorz Grabowski napisał: Tak samo jak i mnie. W sytuacji którą przedstawia nam kolega Rosik, musi być radio. A co do pokazów, festynów itp. Ja sam, jako żołnierz służby zasadniczej, też wziąłem kiedyś udział w pokazach, ale nie jako widz, tylko dowodzący pojazdem. Mimo że to był tylko pokaz, musieliśmy mieć radiostację. Oprócz wewnętrznej łączności z moją załogą, była mi potrzebna łączność zewnętrzna z naszym dowódcą plutonu. I Ty Brutusie przeciwko mnie..? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 Mariusz, pozwól, że ja też będę przeciwko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 Sorry Mariusz, ale czy wyobrażasz sobie taką sytuację, bez radia? Nawet gdyby to były tylko ćwiczenia, czy pokazy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 Pokazy jeszcze zrozumiem, ale nie widzę szans, żeby na ćwiczeniach bojowych (a taka przecież jest scenka) jeździły pojazdy sił specjalnych bez łączności. Lepiej byście Kolegę poratowali pomysłem na zdobycie radia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 Ja znam tylko jeden sposób, ale to raczej nie wypali w polskim humvee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 To inaczej - poproszę zdjęcie tego ustrojstwa tak jak to powinno wyglądać w M1151 JWK - zdjęcie z wnętrza takowego..! (razem ze stolikiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 To teraz wymyślcie skąd to wyskrobać..! Lista zestawów..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 (edytowane) Oprócz pokazanego wcześniej druku 3D miał to w ofercie tylko świętej pamięci Pro Art Models: http://www.humvee-models.com/viewtopic.php?f=9&t=1099. Edytowane 9 Maja 2019 przez kubisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 (edytowane) 3 godziny temu, kryspacz napisał: No chyba nie, ja rozumiem, że robimy model redukcyjny. Jeśli decydujemy się na fantastykę, to wszelkie chwyty dozwolone. Natomiast jeśli mamy dowody i naocznego świadka konkretnego modelu, a żadnych dowodów na inne wersje, to po co upartość w forsowaniu innych, hipotetycznych rozwiązań, zamiast skorzystania z informacji Zderzaka? Argument o pojeździe w sytuacji bojowej bez łączności, w jednostce, w której łączność jest kluczowa, mnie osobiście zupełnie nie przekonuje. Tylko, żeby był to model redukcyjny, to autor powinien obniżyć zawieszenie, dodać opancerzenie wanny, dodać orurowanie UPK i osłonę przedniej wyciągarki, przerobić układ wydechowy, poprzerabiać i pozmieniać mnóstwo rzeczy we wnętrzu... Skala "uproszczenia" jest dość duża... Poza tym o dostępności odpowiednich elementów właśnie wypowiedziałeś się Kuba - jeśli mamy tyle uproszczeń na tym etapie budowy to jaki sens jest kruszyć kopie o radio, które jest i tak nie do zdobycia..? Edytowane 9 Maja 2019 przez mandrivecs 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 (edytowane) Mariusz, daj już spokój, wraz z rozwojem dyskusji zmieniłeś zdanie od tego, że w ogóle nie ma elektroniki, do tego że teraz owszem jest, ale po co dodawać, bo producent zakończył działalność. To już przechodzi w totalnie bezsensowną dyskusję. Patrz dalej sobie na te kilkanaście Humvee i MATV, które pisałeś, że widziales i opieraj na nich inne modele. Mi się nie chce kolejny raz spierać z kimkolwiek, kto uparcie trzyma się przy swoich wymysłach. Odechciało mi się udzielać jakichkolwiek rad, bo już któryś raz trafiam na mur wszechwiedzących lepiej, z którymi jakakolwiek dyskusja prowadzi właśnie do tego co tutaj. EDIT: A już hitem jest określanie przez wielu modelarzy swojej niewiedzy lub błędnej wiedzy jako: "pozwól ale będę miał własne zdanie". Edytowane 9 Maja 2019 przez Zderzak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 Godzinę temu, Zderzak napisał: Mariusz, daj już spokój, wraz z rozwojem dyskusji zmieniłeś zdanie od tego, że w ogóle nie ma elektroniki, do tego że teraz owszem jest, ale po co dodawać, bo producent zakończył działalność. To już przechodzi w totalnie bezsensowną dyskusję. Patrz dalej sobie na te kilkanaście Humvee i MATV, które pisałeś, że widziales i opieraj na nich inne modele. Mi się nie chce kolejny raz spierać z kimkolwiek, kto uparcie trzyma się przy swoich wymysłach. Odechciało mi się udzielać jakichkolwiek rad, bo już któryś raz trafiam na mur wszechwiedzących lepiej, z którymi jakakolwiek dyskusja prowadzi właśnie do tego co tutaj. EDIT: A już hitem jest określanie przez wielu modelarzy swojej niewiedzy lub błędnej wiedzy jako: "pozwól ale będę miał własne zdanie". Gdybyś chociaż spróbował czytać ze zrozumieniem to co napisałem, a nie z góry negować każdego, kto nie zgadza się z Twoim zdaniem, to zauważył byś, że wcześniej nie ma ani słowa o tym, że tam nie ma elektroniki. Od początku pisałem, że jeśli występuje problem z radiem, to lepiej zostawić pusty stolik i upięte przewody niż wkleić coś zupełnie niepasujcego..! Jeśli odechciało Ci się udzielania rad tylko dla tego, że gawiedź nie słucha cię oddając Ci pokłon, tylko ktoś może mieć swoje zdanie to już problem Twojego zakichanego ego! A hitem w Twoim przypadku jest to, że tutaj upierasz się, że z humvee nie można demontować radiostacji (niby dla czego), a w swoim modelu robisz kichę w M1165 nie montując klimatyzatorów i upierasz się że bez nich też jest zaje...iście i jeszcze się obrażasza za zwrócenie uwagi... Proponuję przytemperować swoje ego, bo od kiedy kolega w podpisie umieścił słowo "konstruktor" to zaczyna odlatywać do innej galaktyki przekonany o własnej wielkości... Chyba trzeba kolegę zacząć na ziemię sprowadzać... Jak wstajesz rano ile razy powtarzasz jestem najlepszy.?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kryspacz Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 Panowie, chyba atmosfera niepotrzebnie zgęstniała, pax vobiscum! Powiem tyle - z punktu widzenia szaraka obserwującego i słuchającego Was z boku, jak już zresztą pisałem wcześniej na Humvee, jesteście wzorem z Sevre grupy wsparcia, z waszą wiedzą i chęcią pomocy. Jak widać, nie zawsze zgadzacie się, co do podejścia do modelarstwa, mimo to merytoryka dyskusji nam, patrzącym z zewnątrz, imponuje i pomaga w pracach w sposób nieoceniony. I byłoby nieźle, gdyby różnice zdań nie zmieniły tego stanu, sprowadzając dyskusję na manowce osobistych wycieczek Peace, brothers, toast na zgodę! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 11 minut temu, kryspacz napisał: Panowie, chyba atmosfera niepotrzebnie zgęstniała, pax vobiscum! Powiem tyle - z punktu widzenia szaraka obserwującego i słuchającego Was z boku, jak już zresztą pisałem wcześniej na Humvee, jesteście wzorem z Sevre grupy wsparcia, z waszą wiedzą i chęcią pomocy. Jak widać, nie zawsze zgadzacie się, co do podejścia do modelarstwa, mimo to merytoryka dyskusji nam, patrzącym z zewnątrz, imponuje i pomaga w pracach w sposób nieoceniony. I byłoby nieźle, gdyby różnice zdań nie zmieniły tego stanu, sprowadzając dyskusję na manowce osobistych wycieczek Peace, brothers, toast na zgodę! I ja to popieram. Poza tym, te przepychanki, mogą zniechęcić, Rosika do dalszej budowy, a tego nie chcemy. Sami wiecie, jak wąskie jest grono hamerowców. Łapki na zgodę, i nie kłócimy się już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fabson93 Napisano 12 Maja 2019 Share Napisano 12 Maja 2019 Hejka Widzę gówno burze w temacie który uwielbiam Polski SOF Sprawa łączności wygląda następująco. W JWK na autach montuje się plecakowe radiostacje. Czyli PRC150 lub PRC 117G... Żadne inne "GADŻETY ' US Army :), Tutaj macie szybki screen z filmiku gdzie widać stacje dokująca radio Screen jest z filmiku, który znajdziecie w poniższym linku Baza jest dobrze widoczna od 2:05 minuty nagrania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 12 Maja 2019 Share Napisano 12 Maja 2019 4 godziny temu, Fabson93 napisał: Hejka Widzę gówno burze w temacie który uwielbiam Polski SOF Sprawa łączności wygląda następująco. W JWK na autach montuje się plecakowe radiostacje. Czyli PRC150 lub PRC 117G... Żadne inne "GADŻETY ' US Army :), Tutaj macie szybki screen z filmiku gdzie widać stacje dokująca radio Screen jest z filmiku, który znajdziecie w poniższym linku Baza jest dobrze widoczna od 2:05 minuty nagrania. Hej, pozwolę sobie ostatni raz zabrać głos, chociaż po poziomie chamstwa Mandrivecsa odechciało mi się jakichkolwiek dyskusji... Masz rację tylko jeśli chodzi o M1165. W HMMWV M1151 są montowane inne radiostacje, takie jak napisałem wyżej. Naprostujmy i zakończymy ostatecznie ten temat tak, jak ma to miejsce w oryginale, bo robi się kilkanaście zbędnych postów dookoła sztucznie stworzonego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosik Napisano 14 Maja 2019 Autor Share Napisano 14 Maja 2019 O kurcze co tu się dzieje Liczyłem że zdjęcia uda mi się trochę lepsze zrobić, ale są kiepskie bo przy sztucznym świetle z lampy, więc są za ciepłe. Ten model aż tak źle nie wygląda jak na zdjęciach. Postaram się jakoś zaradzić i zrobić lepsze zdjęcia przy lepszym świetle. Aż tak ubłocony to w rzeczywistości on nie jest jak na fotkach i nie jest to aż takie żółte, to raczej wina żółtego-ciepłego światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosik Napisano 14 Maja 2019 Autor Share Napisano 14 Maja 2019 Na drodze jest już dzisiaj położona ziemia ale schnie, więc zdjęcia sprzed tego procesu. Kurcze naprawdę muszę popracować nad zdjęciami bo są tragiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosik Napisano 14 Maja 2019 Autor Share Napisano 14 Maja 2019 Przed chwilą zrobiłem zdjęcia, może te troszkę lepiej wyglądają. Chociaż też pozostawiają dużo do życzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosik Napisano 14 Maja 2019 Autor Share Napisano 14 Maja 2019 Tu schnie podstawka dlatego te płyty takie ciemne, wszystko jeszcze przed pomalowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 14 Maja 2019 Share Napisano 14 Maja 2019 W dniu 12.05.2019 o 22:52, Zderzak napisał: Hej, pozwolę sobie ostatni raz zabrać głos, chociaż po poziomie chamstwa Mandrivecsa odechciało mi się jakichkolwiek dyskusji... Masz rację tylko jeśli chodzi o M1165. W HMMWV M1151 są montowane inne radiostacje, takie jak napisałem wyżej. Naprostujmy i zakończymy ostatecznie ten temat tak, jak ma to miejsce w oryginale, bo robi się kilkanaście zbędnych postów dookoła sztucznie stworzonego problemu. To, że moje delikatne i subtelne zwrócenie Tobie uwagi odbierasz jako chamstwo, świadczy tylko o Twoim braku samokrytyki, przekonaniu o własnej wyższości nad innymi i rozdmuchanym ego. Skromność jest cnotą, pamiętaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosik Napisano 15 Maja 2019 Autor Share Napisano 15 Maja 2019 Nad zdjęciami jeszcze sporo pracy Figurki też nie skończone jeszcze. Bateria w aparacie padła więc zdjęcia wykonane przed chwilą telefonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 16 Maja 2019 Share Napisano 16 Maja 2019 Co to za kwiaty Lawendy tam w trawie? Gotowiec czy inny patent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kryspacz Napisano 16 Maja 2019 Share Napisano 16 Maja 2019 Fajny efekt. Figurki świetne, zwłaszcza multicam. Humvee fajnie ubrudzony, może ciut przesadnie i równomiernie na masce. Do poprawki notomiast, IMHO, opony - przy fajnie upapranych mokrym błotem bokach i ochlapanych z nich burtach pojazdu, całkowicie czysty bieżnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosik Napisano 16 Maja 2019 Autor Share Napisano 16 Maja 2019 Kwiaty to gotowiec, jakiejś firmy PAINT FORGE, bardzo tanie więc kupiłem na spróbowanie. Podstawka się powoli zmienia, nawet mi zaczyna się to podobać. Odnośnie opon/kół to pewnie jeszcze coś zmienię, ale się zastanawiałem ze skoro jedzie drogą betonową to czy błoto by nie odpadło z wystających elementów bieżnika a nie zostało w zagłębieniach i po bokach? Ziemia wstępnie pomalowana, chciałem ją zrobić leśną dlatego jest taka ciemno szara a nie brązowa. Muszę podoklejać jeszcze jakieś śmieci / liście czy inne patyki na drogę, później dojdzie roślinność. Czekam też na operatora uzbrojenia na gunnerkę aby go dorzucić na pojazd. W sumie pierwszy raz w zyciu taka odstawkę robię i jestem z niej coraz bardziej zadowolony. Zastanawiam się czy tą balsę pomalować bejcą czy na czarno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosik Napisano 16 Maja 2019 Autor Share Napisano 16 Maja 2019 Z pojazdem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi