georg1973 Napisano 29 Marca 2019 Share Napisano 29 Marca 2019 Koledzy. Mam taki problem. Chciałem użyć Panel Line Tamiy'i żeby podkreślić linie podziału. Robiłem to pierwszy raz w życiu. Wcześniej trochę poczytałem na ten temat i obejrzałem trochę filmów jak inni to robią. Specyfik wydawał się doskonały, a praca z nim czystą przyjemnością. Na filmie gość dotykał delikatnie modeli i płyn pięknie rozlewał się po całej (albo prawie całej) linii. Później brał wacik umaczany w zmywaczu, lekko przecierał i nawet bardzo delikatne linie były podlkreślone. Przystąpiłem więc do pracy. Niestety od początku coś szło nie tak. Płyn za żadne skarby nie chciał rozpływać się po liniach. Pojechałem więc "na grubo" zwykłym pędzlem. Odczekałem chwilę i przystąpiłem do przecierania zwilżonym wacikiem. Niestety zlazł cały Panel Liner. Zrobiłem drugie podejście. Tym razem po nałożeniu płynu odczekałem pół godziny żeby wysechł. Po tym czasie nie dał się już usunąć palcem. Niestety pod wpływem przecierania (delikatnego zaznaczam) wacikiem ze zmywaczem (osączonym) znowu wszystko zlazło. Zaznaczam, że model był pomalowany błyszczącym lakierem. Robię coś nie tak? Puściłem temat też na innym forum. Tam stwierdzono, że linie podziału mogą być za płytkie. Fakt model ma bardzo delikatne linijki. Czy zatem należałoby w przyszłości pogłębiać taki delikatny rysunek? Inną radą było ścieranie nadmiaru suchym wacikiem. Problem w tym, że suchy wacik nie bardzo chce zebrać zaschniętego Linera. Macie może jakieś propozycje??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 29 Marca 2019 Share Napisano 29 Marca 2019 1. Położyłeś gloss? 2. Może głupie pytanie, ale upewnię się, malowałeś akrylem przed panel linerem? 3. Czego używasz do zmywania washa? 4. Jeżeli linie podziału nie są za głębokie dotykaj tylko punktowo i wycieraj tylko w miejscach gdzie masz kropki prostopadle do linii podziału blach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 29 Marca 2019 Share Napisano 29 Marca 2019 Ten produkt Tamki nie jest najlepszy. Ostatnio użyłem go na białej farbie tego samego producenta (nie emalii jakby ktoś miał wątpliwości) i wżarł mi się w nią, tak że skończyło się na malowaniu od nowa. Standardowo też zasycha mi bardzo szybko i mocno, tak że trudno go dobrze wymyć. Bardzo nie polecam i sam już nie używam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 29 Marca 2019 Share Napisano 29 Marca 2019 nie wiem, ja używam od dawna, zmywam benzyna do zapalniczek i nie mam z nim problemów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESP Napisano 29 Marca 2019 Share Napisano 29 Marca 2019 A ja wręcz przeciwnie - moim zdaniem najlepszy olejny PL. Do zmywania nadmiaru używam enamel odourless thinner'a od Ammo i nigdy nie miałem z nim najmniejszych problemów. Bardzo dobrze kładzie się na bezbarwnych Hatakach Orange Line, Tamiyach czy Gunze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 29 Marca 2019 Share Napisano 29 Marca 2019 Wszelkie gotowe panellajnery to dla mnie pomyłka, nie mówię tylko o błocie Jimeneza, zdecydowanie skłaniam się ku robieniu własnych mikstur z farb olejnych i emalii Tamki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 29 Marca 2019 Share Napisano 29 Marca 2019 Godzinę temu, Solo napisał: emalii Tamki To właśnie jest olejna Tamki, tyle że mocno rozcieńczona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 29 Marca 2019 Share Napisano 29 Marca 2019 Zakładam że jest rozcieńczona w innych proporcjach i czym innym niż u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
georg1973 Napisano 29 Marca 2019 Autor Share Napisano 29 Marca 2019 2 godziny temu, sjr napisał: 1. Położyłeś gloss? 2. Może głupie pytanie, ale upewnię się, malowałeś akrylem przed panel linerem? 3. Czego używasz do zmywania washa? 4. Jeżeli linie podziału nie są za głębokie dotykaj tylko punktowo i wycieraj tylko w miejscach gdzie masz kropki prostopadle do linii podziału blach Tak. Lakier gloss (błyszczący dodam dla pewności). Akryl. Do zmywania użyłem rozcieńczalnika Wamodu. Z tym punktowym nakładaniem właśnie jest problem bo za żadne skarby mikstura nie chce się rozpłynąć po liniach. Dlatego musiałem zapaćkać pół skrzydła. Tyle dobrego, że Wamod ściągnął wszystko, że śladu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WilloW Napisano 30 Maja 2019 Share Napisano 30 Maja 2019 Witam, podłączę się pod temat bo mam podobny problem. Tak jak Kolega użyłem panel linera do zrobienia washa, odczekałem chwilę i do zmywania użyłem enamel odourless thinner'a od Ammo, niestety powstało coś takiego: Tak jakby wytrącił się pigment i bardzo trudno zmyć te grudki. Washa położyłem na dwie cienkie warstwy Tamiya X22. Podpowiedzcie proszę co mogę z tym zrobić bo wieża poszła już do DOTa Wystarczy z tym jeszcze popracować rozcieńczalnikiem czy całość do zmycia razem z farbą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 30 Maja 2019 Share Napisano 30 Maja 2019 Nie dziwne że Ci wszystko zeszło do zmywania używaj White spiritea a nie rozcienczalnika do farby Co do nie rozlewania się washa po liniach, możliwe że nalozyleś grubą warstwę glossa i je zalałeś. BTW. Używam Panel Linera i sobie chwalę, powyższych problemów nigdy nie miałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 30 Maja 2019 Share Napisano 30 Maja 2019 Jako, że używam panellinera od tamiyi i czasami robię własne washe to wtrącę swe 3 grosze dobry gloss to podstawa - używam gx-100, ale niedługo będę chciał zamiast gx użyć : więc też będę mógł się wypowiedzieć na temat sidoluxu dwa, dobry WS to też podstawa, używałem dwa razy jakiś tanich, kiedyś bodajże olejek olejek terpentynowy - tylko same fakupy polecam od AK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Maja 2019 Share Napisano 30 Maja 2019 Czemu chcesz używać płynu do podłóg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 30 Maja 2019 Share Napisano 30 Maja 2019 kalkulacja cenowa, chce sprawdzić, sprawdzę i się wypowiem lakier po którym się chodzi, musi być dobry ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Maja 2019 Share Napisano 30 Maja 2019 Nie dla modeli. Uwierz mi, toto się nie nadaje do modelarstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 30 Maja 2019 Share Napisano 30 Maja 2019 gx-100 wystarczyło mi ostatnio na abramsa i na rg-31 chce sprawdzić jak będzie z sido mogę ? zawsze mogę użyć gx100 ponownie prawda ? Solo kto nie próbuje ten nie wie tak ?:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 30 Maja 2019 Share Napisano 30 Maja 2019 Mogę oddać całą butelkę Sido za przysłowiowe piwo. Zalega mi gdzieś w piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Maja 2019 Share Napisano 30 Maja 2019 12 minut temu, Bengal napisał: chce sprawdzić jak będzie z sido mogę ? Częstuj się. Volenti non fit iniuria. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 30 Maja 2019 Share Napisano 30 Maja 2019 17 minut temu, Solo napisał: Volenti non fit iniuria. co prawda to prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
georg1973 Napisano 30 Maja 2019 Autor Share Napisano 30 Maja 2019 Ostatnio również skusiłem się na przetestowanie Sidolux'u. Po lekturach obawiałem się tylko o długi czas schnięcia. O dziwo (wedle mojej oceny) sprawdził się całkiem nieźle. Trzeba tylko nabrać wprawy w kładzeniu go za pomocą aero, bo rzadki jak cholera i lubią się robić zacieki. Wysechł całkiem szybko (4 - 5 godzin). I bez problemu dało się na nim zastosować i Panel Line i robić inne brudzenia olejami. Do ściągania nadmiaru używałem terpentyny bezzapachowej. A najlepszy był Cleanlux, który wyciągnął z aero nawet farbę, której nie wyciągnęły zmywacze. Jak dla mnie Sido może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Maja 2019 Share Napisano 30 Maja 2019 Ja użyłem Sido raz - namoczyłem w nim sobie owiewkę. Po kilku latach jest mlecznobiała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merlin_PL Napisano 31 Maja 2019 Share Napisano 31 Maja 2019 Wg mnie podstawowy problem to dobry sidolux. Jest kilka wersji w sprzedaży . Może ten do pielęgnacji nagrobków będzie OK. Sam Tamiya panel liner jest OK. Jeden z lepszych specyfików w tej materii . O klasę lepszy od Mig-owych . Położony na błyszcząca powierzchnię pokryta normalnym błyszczącym lakierem Tamiya rozcieńczaną LT rozpływa się bardzo dobrze. Zmywać white spiritem . Wszystkie teksty , ze się źle rozlewa , przegryza z farbą odpowiadam - źle przygotowana powierzchnia i źle ( często grubo i nierówno położony lakier bezbarwny ) AMEN 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 31 Maja 2019 Super Moderator Share Napisano 31 Maja 2019 Też kiedyś używałem sidoluxu. Na moim F-14. Położyłem kalki, zabezpieczyłem sidoluxem, odczekałem kilka dni i zabrałem się za wash. Wash robiłem farbami olejnymi Van Gogh. Po nałożeniu odczekałem kilka minut i zacząlem ścierać lekko nawilżoną terpentyną chusteczką higieniczną . Ku mojemu ździwieniu zacząłem ścierać nałożone kalki. Sidolux się po prosty rozpuścił. Od tamtego momentu używam tylko GX100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 31 Maja 2019 Share Napisano 31 Maja 2019 Bo Sido to miękki lakier akrylowy do podłóg, który ma się ścierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 31 Maja 2019 Share Napisano 31 Maja 2019 (edytowane) A czy można na akryle z tamiya położyć gloss z hataka orange-> panel line -> hataka półmat ? I czy to będzie się trzymać ? Edytowane 31 Maja 2019 przez kozi84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi