Wojtek A. Napisano 31 Marca 2019 Share Napisano 31 Marca 2019 Miało nie być relacji, ale zachęcony miłym przyjęciem postanowiłem pokazać, co już zrobiłem. To mój pierwszy model samolotu w 1/48 z plastiku. Podczas budowy wspieram się głównie technikami podpatrzonymi na kanale Scale-a-ton z YT, ale nie tylko. Wybrałem malowanie C, ponieważ zawsze podobały mi się Spity z biało - czarnymi dolnymi powierzchniami. Kokpit będzie otwarty z pilotem w środku. Dodatkowo kupiłem wydechy żywiczne oraz maski Montexu. Kokpit sklejony i pomalowany: Nie do końca byłem zadowolony z obić, dlatego później, tuż przed zamknięciem kadłuba, poprawiłem je srebrną kredką. Nie mam tego na zdjęciach - będzie widać później, po zdjęciu maskowania. Części pasowały do siebie znakomicie. Farby jakich użyłem to XF-71 oraz Aluminium AK Xtreme Metal. Pomalowałem pilota: Kolory mocno rozjaśniłem w stosunku do tego, co proponuje instrukcja. Dzięki temu figurka jest "żywsza" i nie będzie ciemną plamą w środku kokpitu. Po sklejeniu płatowca położyłem podkład Mr Surfacer 1500 i pomalowałem najpierw spód: Na skrzydłach pod kolorami bazowymi (tutaj XF-1 oraz XF-85) spróbowałem zrobić marmurek (jasny szary z Mr Hobby). Niestety białą część trochę za mocno zamalowałem i słabo to widać, ale na czarnej połowie wyszło już ciekawiej: Na tym etapie zostawiam to tak jak jest, później spróbuję to jeszcze jakoś bardziej zróżnicować olejami. Do tej pory używałem aerografu H&S Ultra 0,2 mm (mój pierwszy aerograf). Zakupiłem sobie nowy - Procon Boy PS-289 0,3 mm i nim kontynuuję pracę. Zamaskowałem spód i górę pomalowałem RAF Dark Earth AK RC287 (rozcieńczałem Tamiya Lacquer Thinner z pomarańczową zakrętką). Na to pójdzie marmurek i znowu RC287, ale bardzo mocno rozcieńczony. Cały czas uczę się malować marmurek. Z każdą kolejną godziną z aerografem w ręku jest coraz lepiej. Najpierw 3 dni trenowałem na czarnych lakierowanych teczkach Mój kompresor bardzo się przy tym grzeje i powoli zastanawiam się nad czymś lepszym (mam AS-186) Ciągle nie jest to poziom, który by mnie zadowalał, ale w końcu ma to być model na którym chcę się nauczyć nowych technik. Kolejna aktualizacja za jakiś czas 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 31 Marca 2019 Share Napisano 31 Marca 2019 Pilot - petarda! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 31 Marca 2019 Share Napisano 31 Marca 2019 (edytowane) Elegancka, czysta robota. Brawo, oby tak dalej. Sreberko na spodzie jakie użyłeś, też AK? Pytam, bo odrobinę widać jakby gruboziarnistość pigmentu. Edytowane 31 Marca 2019 przez SnaQ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 31 Marca 2019 Share Napisano 31 Marca 2019 Bardzo fajne to wszystko, chętnie się poprzyglądam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek A. Napisano 31 Marca 2019 Autor Share Napisano 31 Marca 2019 Dziękuję za miłe słowa. SnaQ - tak, też AK. Mi też ta ziarnistość się nie podobała i jeszcze przed maskowaniem spodu przeszlifowałem to papierem 6000 i 8000 a następnie pomalowałem jeszcze raz. Trochę się poprawiło (jak robiłem temu zdjęcie w intensywnym oświetleniu to wzmagało efekt "ziarnistości"). Mam nadzieję, że po zdjęciu maskowania i końcowym lakierowaniu będzie ok. W następnych modelach zrobię inaczej: położę najpierw podkład błyszczący, albo w ogóle go nie użyję. Mam wrażenie, że matowy podkład Mr Surfacer trochę mi to zmatowił. Marmurek położony: Wg mnie wyszedł mi lekko gruboziarnisty, ale jak na pierwszy raz tragedii chyba nie ma. Na to psiknąłem RC287 (kilkanaście transparentnych warstw). Starałem się kontrolować przezroczystość, żeby nie zamalować swojej pracy. Wyszło całkiem subtelnie, coś tam dzieje się na powierzchni modelu, nie jest "płasko". Cholernie ciężko było zrobić takie zdjęcia, żeby pokazać na nich efekt: O ile z malowania jestem zadowolony, to ze zdjęć już niekoniecznie. Cały czas eksperymentuję. Do następnego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 31 Marca 2019 Share Napisano 31 Marca 2019 Fajny Spit. AKXM Ci jakoś strasznie ziarniste wyszło, dałeś pod to połysk? Trochę szkoda, że nie odciąłeś ster wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek A. Napisano 1 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2019 Niestety nie dałem połysku - mój błąd. Tak jak pisałam wyżej, przeszlifowałem to i pomalowałem jeszcze raz. Jak zdejmę taśmę to zrobię zdjęcie jak to teraz wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Napisano 2 Kwietnia 2019 Share Napisano 2 Kwietnia 2019 Pięknie Ci to idzie. Przymierzam się do swojego i po przejrzeniu "źródeł" - w tym fantastycznej książki "Spitfire in my Workshop" zauważyłem, że TAMIYA dała nieprawidłowy fotel do wczesnych wersji mk.I. Powinien być prawdopodobnie taki jak na zdjęciu poniżej. U Ciebie figurka zasłoni złe siedzisko :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 2 Kwietnia 2019 Share Napisano 2 Kwietnia 2019 Książkę Johna Glenna mam i raczej nie uważałbym ją za źródło informacji o Spitach. To dziennik budowy, nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 2 Kwietnia 2019 Share Napisano 2 Kwietnia 2019 Z tym, że Wojtek wciąż ma rację w temacie fotela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 2 Kwietnia 2019 Share Napisano 2 Kwietnia 2019 Fotelu QV nie tykam. Obecnie lata z płytą opancerzoną. Więc trzeba było by się ogólnie zastanowić nad tym, z jakiego okresu się N3200 robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 2 Kwietnia 2019 Share Napisano 2 Kwietnia 2019 (edytowane) Dzisiejszy to inne malowanie. Ale co do kwestii okres/wyposażenie - racja. Fotel wciąż pozostaje metalowy. No może i nie inne, tylko balans bieli na fotkach w sieci jest jakiś, taki... . Wtedy, w dzisiejszej wersji nie wiem jaki jest fotel :). Edytowane 2 Kwietnia 2019 przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Napisano 2 Kwietnia 2019 Share Napisano 2 Kwietnia 2019 3 godziny temu, mbrnnr napisał: Książkę Johna Glenna mam i raczej nie uważałbym ją za źródło informacji o Spitach. To dziennik budowy, nic więcej. Owszem - Budowy (przez duże "B"). Ten model może być traktowany jako wzorzec, gdyż zbudowany został na bazie dokumentacji fabrycznej. Podobnie zresztą jak jego Mustang i późny Spitfire IXc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 2 Kwietnia 2019 Share Napisano 2 Kwietnia 2019 Ale to nadal model i sam Glen w kilku miejscach w książce wspomina, że pewne rzeczy upraszczał. Czym absolutnie nie umniejszam poziom jego pracy. Jego "modele" są dziełami mistrzowskimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek A. Napisano 6 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2019 Drugi kolor położony, technika ta sama co w przypadku pierwszego. Maskowałem wałkami patafixu, taśmą i maskolem. Fotki na szybko z warsztatu: Przejścia kolorów nie wszystkie wyszły tak jak chciałem, ale w wielu miejscach zostaną przykryte oznakowaniami. Następny etap - namaluję je przy użyciu masek Montexu. Polubiłem farby AKRC - w połączeniu z TLT dają fajną, lekko satynową i gładką powierzchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek A. Napisano 7 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2019 Pierwsze koty za płoty: Wystarczyły 2 warstwy XF-19, rozcieńczyłem nieco słabiej niż zazwyczaj, żeby farba nie podciekła pod maski. Oto efekt: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 7 Kwietnia 2019 Share Napisano 7 Kwietnia 2019 2 godziny temu, Wojtek A. napisał: Pierwsze koty za płoty: Wystarczyły 2 warstwy XF-19, rozcieńczyłem nieco słabiej niż zazwyczaj, żeby farba nie podciekła pod maski. Oto efekt: Na moje pięknie to wyszło. Ja będę próbował w 1:72 zrobić szablon. Na co uważać przy wycinaniu, czy malowaniu? Miałbyś jakieś uwagi, podpowiedzi? 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek A. Napisano 7 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2019 Mam maski z firmy Montex - polecam. Wycinałem tylko maski do oszklenia korzystając z przygotowanej przez Tamkę naklejki. Na pewno warto założyć nowe ostrze do skalpela i się nie spieszyć. Przy naklejaniu usunąć bąble powietrza spod maski i przypilnować, żeby nie było paprochów na krawędzi. Przy malowaniu należy trzymać aerograf prostopadle do powierzchni, nie malować na wysokim ciśnieniu, rozcieńczyć farbę mniej niż do "normalnego" malowania, no i oczywiście nie nakładać jednej grubej warstwy, tylko 2 - 3 cienkie. To chyba tyle, co mogę napisać (są na tym forum bardziej doświadczeni ode mnie). Warto zerknąć tutaj: http://www.montex-mask.com/tutorial 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek A. Napisano 8 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2019 Zdecydowałem się namalować czarne linie na skrzydłach zamiast używać kalkomanii. Głównie dlatego, że wchodzą one pod kokardy i chciałem w ten sposób uniknąć schodka (kalki są grube). Z kalkomanii użyję chyba tylko napisy eksploatacyjne. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 8 Kwietnia 2019 Share Napisano 8 Kwietnia 2019 Kalki weź ze Spitów Edka albo coś. Te Tamkowe są dramatyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek A. Napisano 8 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2019 Zamówiłem coś takiego: https://www.mojehobby.pl/products/Spitfire-Stencils.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 8 Kwietnia 2019 Share Napisano 8 Kwietnia 2019 Malowane oznaczenia zawsze wyglądają lepiej niż najlepsze kalkomanie. Maluj dalej, dobrze idzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Kwietnia 2019 Share Napisano 8 Kwietnia 2019 Eleganckie te kreseczki wyszły, jak Ci się udało utrzymać równą szerokość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek A. Napisano 8 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2019 Dzięki - może to dziwnie zabrzmi, ale na oko Najpierw złapałem sobie jeden koniec na szerokość wzorując się na kalce, a potem powoli przykładałem drugi koniec taśmy lekko ją naciągając i przykleiłem, jak uznałem, że sąsiednie taśmy są równoległe. Oczywiście nie wyszło mi to za pierwszym razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 8 Kwietnia 2019 Share Napisano 8 Kwietnia 2019 2 godziny temu, Wojtek A. napisał: Zamówiłem coś takiego: https://www.mojehobby.pl/products/Spitfire-Stencils.html Good. 2 godziny temu, Solo napisał: Eleganckie te kreseczki wyszły, jak Ci się udało utrzymać równą szerokość? W tym miejscu jest linia podziału nie jest to trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi