Skocz do zawartości

Tanie aerografy Mr Hobby

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A propos Olymposów i wysyłek z Japonii. Złożyłem tam zamówienie 10 kwietnia. 11-go było wysłane, 16 jest u mnie! Jestem w szoku.

Napisano
6 godzin temu, HKK napisał:

A jak już jesteśmy przy "tanich" zakupach z Japonii, to właśnie pojawiła się tzw. jednorazowa promocja na Olymposa MP-200C z dwiema zapasowymi głowicami. Cena obnizona o niemal połowę.

http://olympos-airbrush.ocnk.net/product-group/37

Tanio nadal nie jest, ale jak ktoś chce odpowiednik Custom Micron-a za "pół darmo", to ma szansę.

@mbrnnr ma takowego i jest zachwycony :)

Wysyłka darmowa, ale trzeba się liczyć z ryzykiem VAT-u

Sensu posiadania trzech głowic nie widzę. I z tą ceną obniżoną o połowę też byłbym ostrożny. Mój Olympos kosztował 18tys jenów. 

Napisano
Godzinę temu, mbrnnr napisał:

Sensu posiadania trzech głowic nie widzę. I z tą ceną obniżoną o połowę też byłbym ostrożny. Mój Olympos kosztował 18tys jenów. 

Trzy głowice, to owszem, przesada. Zapasowa igła czy dysza by się bardziej przydała. Ew. można odsprzedać komuś do przeróbki Procon-boya na Microna.

Ale Ty dałeś 18 tys. jenów kiedy? Ponad  2 lata temu, prawda? Ceny tam niestety rosną. Teraz MP-200C bez obniżki kosztuje ponad 26 tys.

P.S. Oferta na MP-200C już znikła. Albo ktoś kupił, albo wygasła.

• 5 weeks later...
Napisano

Zamówiłem dziś w AmiAmi Procona PS-289. Jako formę przesyłki wybrałem Air Small Packet. Wyniosło to razem 405 PLN

Pierwszy raz w życiu kupowałem coś przez internet spoza Polski.

I teraz moje pytanie, czy dobrze zrobiłem wybierając taką a nie inna formę przesyłki? I czy powinienem liczyć się jakimiś dodatkowymi kosztami? Jeśli tak, to mniej więcej ile?

• Super Moderator
Napisano

Jakiś czas temu kupiłem dokładnie to samo, i zapłaciłem 399zł i żadnych kosztów dodatkowych nie miałem. Pieczątkę na paczce chyba miałem z urzędu celnego z Zabrza.

Napisano

Przesyłka lotnicza jest ok, powinna być u Ciebie za 2-4 tygodnie, jak będziesz miał szczęście to szybciej.
Co do opłat to teoretycznie możesz zapłacić 23%VAT plus kilkanaście zł opłat za obsługę, ale na to masz szanse tak mniej więcej 50/50.

Napisano

Czasem mam wrażenie, że to czy płacimy VAT, czy nie, zależy od tego, czy ktoś zapomniał sobie rano posłodzić kawę czy nie. Mój tegoroczny  Procon PS-289 z AmiAmi został jak najbardziej obciążony opłatami (też Air Small Packet). Jak napisałem w innym poście VAT 85PLN  + Przedstawienie do kontroli celnej 8,50 +Przesłanie adresatowi dowodu kontroli celnej 6,00 Zainkasowanie od klienta należności celnych i podatkowych oraz przekazanie ich na rachunek urzędu celnego 3,40. Na odmianę PS-290 i PS-270 w zeszłym roku też AmiAmi i Air Small Packet. - bez opłat. Wiec podobnie jak Solo uważam, że 50/50. Szczerze życzę powodzenia. 

• 2 weeks later...
Napisano

Dzięki za wyjaśnienia. Aerograf dzisiaj do mnie dotarł, po 8 dniach od zamówienia, więc chyba szybciej niż zwyczajowo. Obyło się bez żadnych dodatkowych opłat, więc podwójnie pozytywne zaskoczenie.

Napisano

Cześć,

mam taką zagwostkę, posiadam Mr.Hobby PS-268 Procon Boy SQ Single-Action Airbrush i po ostatnim malowaniu (oczywiście po wyczyszczeniu) jak go wczoraj wyjąłem to mi nie odbija przycisku podawania powietrza, tj. naciskam, zabieram palucha i a on dalej wciśnięty, czasami sam powoli wraca i wtedy przestaje podawać powietrze.

Oczywiście, mogę cofać przycisk palcem ale drażni mnie, że coś jest nie tak i nie mogę namierzyć przyczyny.

image.png.8bb3c987a6ad3b150837178388bdf083.png

rozkręciłem, wyczyściłem, nasmarowałem ale po zmontowaniu nie jest tak jak było wcześniej, nie wiem, mogła się uszczelka odkształcić czy coś ?

Sprężyna jest ok, mogę go wieczorkiem rozłożyć i pokazać jak to wygląda na żywym przykładzie :)

B