Stojkovic Napisano 2 Maja 2019 Share Napisano 2 Maja 2019 Jako że Marder juz skończony, trzeba ruszać z czyms innym - choć tez w Panzer Grey. Padło na mierny, bierny ale wierny zestaw Italeri z reedycji z żywicznym wnętrzem. Jak każdy model ma swoje plusy i minusy. Juz wiem, że nie będę dorabiał "oskrzeli" bo zakryje je jakimis gratami na błotnikach. Co do kolorystyki to w ramach potwierdzenia: podłoga - szaro-zielony RAL 7009 Grüngrau (Green grey) lub RAL7033? Chcę wykonac pojazd z Września '39 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 2 Maja 2019 Share Napisano 2 Maja 2019 Panzer ki tak były malowane, znając szwabów i ich obsesję co do standaryzacji kolorów to pewnie kołowe opancerzone tez. Ale głowy nie daje, jak chcesz to znajdź egzemplarz "nuts & bolts 36" właśnie o tym pojeździe, są fotki z wnętrza i z malowania modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 3 Maja 2019 Autor Share Napisano 3 Maja 2019 Niestety Nuts & Bolts vol. 36 mi nie pomoże, bo tam są 8-rady, czyli ośmiokołowce, a ja mam 6-rada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 6 Maja 2019 Share Napisano 6 Maja 2019 (edytowane) Niedoczytalem, sorki. Ale obstaje dalej przy ich obsesji katalogowania wszystkiego etc. Zostałby przy ral 7009. Zaprzestał używania go w końcówce 42 z tego co wyczytałem ale Twojego modelu raczej się to nie tyczy. http://byrden.com/panzers/Colours/ Edytowane 6 Maja 2019 przez zipster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 6 Maja 2019 Share Napisano 6 Maja 2019 W dniu 2.05.2019 o 12:44, Stojkovic napisał: Co do kolorystyki to w ramach potwierdzenia: podłoga - szaro-zielony RAL 7009 Grüngrau (Green grey) lub RAL7033? Tak. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carlito Napisano 6 Maja 2019 Share Napisano 6 Maja 2019 Bardzo ciekawy pojazd się tu szykuje, będę obserwować! Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 6 Maja 2019 Autor Share Napisano 6 Maja 2019 Rąbnąłem się z odcieniem - poleciałem podłogę RAL 7008 - poznałem od razu bo za jasny ten zielony był. Jutro postram się machnąc czyms bliższym RAL 7033. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 6 Maja 2019 Share Napisano 6 Maja 2019 jesli bedziesz robił syfienie w srodku to tak naprawde odcien podlogi byl czesto nie do poznania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 9 Maja 2019 Autor Share Napisano 9 Maja 2019 Przejdźmy może do konkretu... Oto co na ten moment jawi się na warsztacie: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 Oj strasznie zajechana ta podloga, chyba wojowal ten pojazd z 10 lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 9 Maja 2019 Autor Share Napisano 9 Maja 2019 Dokładnie 7 - 8 lat, od 1932 kiedy to zostały skonstruowane pierwsze partie produkcyjne tego pojazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 9 Maja 2019 Super Moderator Share Napisano 9 Maja 2019 Oglądam bo mój oczywiście czeka na wersje na tory ale wczesny okres to właśnie sprzęt raczej mocno zadbany niż styrany... nie ciorałbym aż tak podłogi ale to ja Planujesz blaszki do niego ? Bo z tego co pamiętam to detal słaby bez walorki się nie obejdzie jak to w Italce, ja dodałem lufę i blachy z Voyagera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 9 Maja 2019 Autor Share Napisano 9 Maja 2019 Nie wiem czy taki styrany - podłoga w kolorze ciemnoszarym z lekkimi obiciami i pigmenty. Będę używał blaszek Edka, lufy RB i kół z Panzerart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 14 Maja 2019 Autor Share Napisano 14 Maja 2019 Wnętrze wymaga jeszcze nieco poprawek, ale w zasadzie w takim kształcie będzie ostatecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 23 Maja 2019 Share Napisano 23 Maja 2019 Fajnie się zapowiada. Realistyczne wnętrze, i wcale nie tak bardzo zjechane. Kolega Michal chyba sobie wyobraża, że przed wejściem do pojazdu zmienia się buty na bambosze ,_)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 19 Lipca 2019 Autor Share Napisano 19 Lipca 2019 Temat dalej w toku, tylko detailing zabiera mnóstwo czasu i weny. W Italerce niestety jesli chodzi o ten zestaw to trzeba sporo pozamieniać na fototrawionki. Zdjęcia marne bo prosto ze stołu, ale myslę, że coś niecoś widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 24 Lipca 2019 Autor Share Napisano 24 Lipca 2019 Witajcie, 6-rad juz sklejony z zabierającą sporo czasu waloryzacją blaszkami włącznie. Budowa nawet przyjemna, choć czuć momentami że brakuje detalu lub spasowania. Na ten moment osobno dokleję jeszcze antenę ramową i błotniki po pomalowaniu całości. Zbliżenie na detal: Teraz podkład i korekty jeśli będzie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 24 Lipca 2019 Share Napisano 24 Lipca 2019 A co ze "skrzelami"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 24 Lipca 2019 Autor Share Napisano 24 Lipca 2019 Nie uwzględniłem tej modyfikacji w procesie budowy, bo to jest czysty scratch. Trzebaby wyciąć odpowiedni kształt w burcie i z blaszek dorabiać - nie na moje nerwy ostatnio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 24 Lipca 2019 Share Napisano 24 Lipca 2019 robi sie ciekawie Wiem, ze moge pogooglac i znalezc odp. ale zapytam tutaj, pa kij ta 2ga kierownica odwrocona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grumpy Napisano 24 Lipca 2019 Share Napisano 24 Lipca 2019 Podczas ataku wroga, w celu szybkiego udania się na z góry upatrzone pozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 24 Lipca 2019 Share Napisano 24 Lipca 2019 Tak jak kolega napisał... Dodam może, że w latach 30-tych stosując dla samochodu pancernego podwozie od ciężarówki od razu zakładano, że jego zdolności do jazdy w terenie nie będą zbyt wysokie. Czyli samochody będą operować głównie na drogach. W związku z tym, w razie konieczności szybkiego odwrotu (a to miał być w założeniu zwiadowca!) nie było czasu na zawracanie na wąskiej drodze. Czyli drugi kierowca brał się do pracy i cytując "Szajbę/Oddballa" ze "Złota dla zuchwałych" - "Chcemy mieć pewność że wydostaniemy się z kłopotów równie szybko jak się w nie wpakowaliśmy". Najnowsze zastosowanie tej koncepcji które prychodzi mi na myśl to szwedzki czołg Strv. 103, który też miał drugiego kierowcę do jazdy do tyłu. Co ciekawe, okazało się że w tym samochodzie pancernym (263 6-Rad) kierowca "tylny" miał lepszą widoczność od kierowcy "przedniego". W związku z tym w następnej ewolucji tej konstrukcji (8-Rad) "głównym/przednim" kierowcą został ten, który siedział z drugiej strony niż był silnik. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 25 Lipca 2019 Share Napisano 25 Lipca 2019 A stelaż zapasowego koła jest w modelu / na blaszce czy trzeba samemu dorabiać bo w małej skali Italka to olała pozdrawiam OLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 25 Lipca 2019 Autor Share Napisano 25 Lipca 2019 Zagadka drugiej kierownicy rozwiązana. Co do stelażu, to jest on odlewany. Zmieniłem go na fototrawiony i będę go malował osobno z kołem w pozycji otwartej, bo chcę mieć rozwarte drzwi z tyłu co by nieco wnętrza pokazać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 25 Lipca 2019 Autor Share Napisano 25 Lipca 2019 Podkład siadł na 6-radzie. Wkrótce polecę z panzergrey. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi