Wojtek80 Napisano 23 Listopada 2019 Share Napisano 23 Listopada 2019 (edytowane) Ja używam lakieru Hataki orange. Edytowane 23 Listopada 2019 przez Wojtek80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 23 Listopada 2019 Share Napisano 23 Listopada 2019 Ja żaden, bo jest zbędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWWW Napisano 30 Listopada 2019 Share Napisano 30 Listopada 2019 Zakupiłem kilka odczynników i testuję. Muszę to rozkminić aby móc przejść na kolejny poziom w modelarstwie ! Na razie najlepiej wypadło mi W&N Sansodor z farbą W&N Winton. Czyli stara dobra zasada - farba i rozcieńczalnik tej samej marki. Ale Talens WhiteSpirit + Talens van Gogh daje podobny efekt jak na początku - "ciapki" pigmentu, niejednolity kolor. Talens Medium jest oleista i słabo rozpuszcza pigment - ewidentnie do washa się nie nadaje, prawie w ogóle nie wnika we wgłębienia. Wg opisu poprawia elastyczność i wytrzymałość warstwy farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWWW Napisano 16 Grudnia 2019 Share Napisano 16 Grudnia 2019 (edytowane) W&N Sansodor z farbą W&N Winton - może jest jeszcze ciut za mocny, ale generalnie nie ma "punktów" - i o to chodziło ! Edytowane 16 Grudnia 2019 przez PiotrWWW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 16 Grudnia 2019 Share Napisano 16 Grudnia 2019 W dniu 17.11.2019 o 13:42, mbrnnr napisał: Na to jak zachowuje się wash ma wplyw kilka różnych czynników. Z najważniejszych to: jakość pigmentu zawartość oleju użyty rozcieńczalnik stopień rozcieńczenia czas schnięcia Powstanie zakrzepów to najczęściej nieodpowiedni rozcieńczalnik i gruby pigment. Polecam przetestować różne rozcieńczalniki i farby, ewentualnie podpytać bardziej doświadczonych kolegów. Ja van Goghy lubię, mają wystarczająco drobny pigment, małą zawartość oleju (nie trzeba odsączać) i mają przystępną cenę. W połączeniu z naftą kosmetyczną tworzą fajną jednolitą warstwę, szybko schną i są dobrze nasycone. Delikatnie ustępują WN, jednak WN są bardziej tłuste i koniecznie je trzeba odsączać. Jeśli chodzi o jakość (pigmentacja), zdecydowanie wygrywają emalie Tamiya. Ich potężną zaletą jest też czas schnięcia. Jest kilkakrotnie krótszy od farb olejnych (nawet jeśli użyjemy medium alkydowe). Washowanie i filtrowanie nimi to bajka. Niestety słabo nadają się do cieniowania itp - tutaj oleje nie mają równych. Najsłabsze są IMHO Oilbrushery, które co prawda są dość suche, ale też mają najgrubszy pigment. Drobne porównanie powyższych farb z dwoma różnymi rozcieńczalnikami. Jeśli nie jest jasne co wydać na obrazku, to śmiało pytać. Super odpowiedź na większość moich dylematów. mam jeszcze prośbę o uściślenie albo poradę: Tamiya emalie x czy xf? w Van gogh ,Winsorach nie ma (chyba) tego pytania) bo wszystko no właśnie ... błyszczące? Ty z kolei pokazujesz xf w tamiyowym przykładzie? Ile schnie tamiya z eko-1? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 15 Lutego 2020 Share Napisano 15 Lutego 2020 Pytanie do tych, którzy malują niebieskimi Hatakami do pędzla. Czym zabezpieczacie pomalowany model żeby zrobić wash i przy okazji nie zetrzeć farby do gołego plastiku? Problem polega na tym, że jak ścieram wash to miejscami schodzi wszystko do gołego plastiku. Obojętnie czy był dany podkład pod Hataki czy nie. Zabezpieczane Pactrą, wash emaliowy, wycierany rozcieńczalnikiem Wamodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 15 Lutego 2020 Share Napisano 15 Lutego 2020 A przypadkiem z tym rozcieńczalnikiem Wamodu to nie jest tak jak z ichnim zmywaczem? Że jest jak chińczyk - zeżre wszystko oprócz stołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 16 Lutego 2020 Share Napisano 16 Lutego 2020 Raczej nie, bo na emaliach nie ma takich problemów. Czyli trzeba byłoby przetestować jakiś inny rozcieńczalnik, np. terpentyna? czy coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 11 Kwietnia 2021 Share Napisano 11 Kwietnia 2021 Wszędzie piszą o tym jak i czym lakierować model przed washem, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji czym i jak mógłbym polakierować model po washu. Czy po washu i ewentualnej modulacji kolorów olejami mogę model "przesmarować" matowym varnishem akrylowym? Nie zetrę nic? Nie mam aerografu i jedynie mogę kłaść warstwy pędzelkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 11 Kwietnia 2021 Share Napisano 11 Kwietnia 2021 45 minut temu, Vieh_san napisał: Wszędzie piszą o tym jak i czym lakierować model przed washem, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji czym i jak mógłbym polakierować model po washu. Czy po washu i ewentualnej modulacji kolorów olejami mogę model "przesmarować" matowym varnishem akrylowym? Nie zetrę nic? Nie mam aerografu i jedynie mogę kłaść warstwy pędzelkiem. Można.Ale warunek emalie muszą porządnie wyschnać odparować przez parę dni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 3 Września 2021 Share Napisano 3 Września 2021 Ja do washa próbuje używać EKO-1 i farby on VanGogha, jednak mam problem z ich mieszaniem - w zasadzie co każde maczanie pędzla pigment osiada na dole naczynia, w rezultacie nie sposób przewidzieć na jaką gęstość farby akurat natrafię - stąd pin wash staje się mordęgą. Miał ktoś poodbny problem? Może coś robię źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 3 Września 2021 Share Napisano 3 Września 2021 2 godziny temu, mic43 napisał: Ja do washa próbuje używać EKO-1 i farby on VanGogha, jednak mam problem z ich mieszaniem - w zasadzie co każde maczanie pędzla pigment osiada na dole naczynia, w rezultacie nie sposób przewidzieć na jaką gęstość farby akurat natrafię - stąd pin wash staje się mordęgą. Miał ktoś poodbny problem? Może coś robię źle? Spróbuj używać white spiryta.Benzyny lakowej tak zwanej.Do olejnych bardzo ok i bezpieczna relatywnie dla powierzchni.Nie tak agresywny jak Terpentyna balsamiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campana Napisano 4 Września 2021 Share Napisano 4 Września 2021 (edytowane) Nie wiem czy pojawiła się wcześniej dyskusja o takim wykonaniu mieszanki washa: farby akrylowa + wody + Klear ( płyn do nabłyszczania podłóg , à la sidolux? ) Edytowane 4 Września 2021 przez Campana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 31 Stycznia 2023 Share Napisano 31 Stycznia 2023 Witajcie. Czym najlepiej rozcieńczać washe od Ammo i AK? Czasami wydają się być trochę zbyt gęste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 31 Stycznia 2023 Share Napisano 31 Stycznia 2023 Do Ammo Mig-a używam zwykłego white spiritu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi